Lockerz, Beterz, VK, E-casting и други сајтови за "заработувачка"

Член од
3 мај 2008
Мислења
601
Поени од реакции
7
Колку ќе зема царина од локерз, да кажеме ако порачаш MacBook?

да и мене ме интересира ова оти имам поени за MacBook но незнам дали зимаат царина овие нашиве на граница а инаку пакетите сто ги праќаат се означени како gift ( подарок ) па ако има некој искуство по нарачка преку lockerz ( нешто по вредно не маица или сл. ) нека каже

--- надополнето ---

и дали некој знае колку е ова точно

http://lockerzshare.in/giftcountdown/

Kajgana e sranje

Македонија Шампион
Член од
9 април 2010
Мислења
225
Поени од реакции
64
да и мене ме интересира ова оти имам поени за MacBook но незнам дали зимаат царина овие нашиве на граница а инаку пакетите сто ги праќаат се означени како gift ( подарок ) па ако има некој искуство по нарачка преку lockerz ( нешто по вредно не маица или сл. ) нека каже

--- надополнето ---

нарачај и камион ако е како гифт нема да го царинат ич.
ќе го царинат ами како. откај ќе земат плата поштата инаку.

Член од
12 април 2010
Мислења
491
Поени од реакции
143
Има некој порачано цвикери од Локерз? И да не знаете коа ке биде нареден redeem?

Член од
17 јануари 2009
Мислења
1.346
Поени од реакции
184
Абе како е ова со пејпалм,ако го фатам ресокот да земам 750долари само како е и како да ги подигнам,ако можит подетално.

Член од
3 мај 2008
Мислења
601
Поени од реакции
7
нарачај и камион ако е како гифт нема да го царинат ич.
ќе го царинат ами како. откај ќе земат плата поштата инаку.

ма не пошто за лаптоп знам дека сега можеш да го пренесеш преку граница исто како телефон пример ке идам за бг. купам нов лаптот вадам кутиите и ке минам без царина и сл. заебанции

--- надополнето ---

--- надополнето ---

па затоа прашав дали некои има искуство со лоцкерз

Член од
17 јануари 2009
Мислења
1.346
Поени од реакции
184
Мене ке ми одговорит некој за пејпал.

Член од
1 јули 2006
Мислења
853
Поени од реакции
84
И iPod-от од ВК беше означен гифт ама пак имаше царина.

Не верувам да биде безпари, само се прашувам колко ќе го оцаринат.

Член од
23 јуни 2007
Мислења
368
Поени од реакции
333
И iPod-от од ВК беше означен гифт ама пак имаше царина.

Не верувам да биде безпари, само се прашувам колко ќе го оцаринат.
Компјутерите имаат 0% царина, и 5% ддв, па зависно од моделот, би платил околу 50тина долари на најефтиниот мекбук.

Не може едно ливче одштампано на принтер да значи ослободување од давачки кон државата, па макар и Чак Норис да пишува на него, а не гифт.

FeliXxX

Нинџа
Член од
27 април 2010
Мислења
808
Поени од реакции
282
не ги царинат работите од лоцкерз ... хммм ... не биди сигурен ... за мак бук ке платиш царина околу 100-150 евра ... така да поисплатливо ти е да земеш пари од лоцкерз на пејпал и да не се умараш со царини ... јас така ке направам ... и тоа јаки пари ... ако ги дадат ке биде весело :)

na site prozivodi od lockerz stignuva pismo so niv
i koa gi otvarat paketite na carina vidat go pismoto i imat pecat i na niv ima zalepeno oslobodeno od carina i plates samo za prepakuvanje okolo 100 denara
i nema za macbook da plaks jas sum prasuval i drugari moi

--- надополнето ---

vaka moze li nekoj da mi objasni kako odi ovaa so paypal oti ja nema makedonija kako trreba da se registriram ako saka nekoj da mi pomogne
preku slovenia ili danska mozes da se registriras
a drugo se ke si pises od mk

--- надополнето ---

--- надополнето ---

nema da zemat prasaj ke vidis
i na tebe ti stignuva dukument deka e oslobodeno od carina kako mozat da go carinat i na CileMile kako on ke si poraca cel kamion od lockerz i jas nz :D
linkot ne raboti pisuva samo prediction

--- надополнето ---

Компјутерите имаат 0% царина, и 5% ддв, па зависно од моделот, би платил околу 50тина долари на најефтиниот мекбук.

Не може едно ливче одштампано на принтер да значи ослободување од давачки кон државата, па макар и Чак Норис да пишува на него, а не гифт.
ajde i na tebe na voa pisuva gift imam dobieno od vk 3 ipoda
ama nema pismo deka e oslobodeno od carina samo e gift
a zakono od 1 mart imase i u vesnici kazuva deka site proizvodi pod 350 dolara se oslobodeni od carina
na kompjuteri sto e potreben nadvoresen izvor na energija 5% carina
a uredi kako laptop ipod itn itn se uredi bez nadvoresn izvor na energija odnosno so baterii i se carinat 15 ili 18% bese nz od cenata na proizvodot

Член од
3 мај 2008
Мислења
601
Поени од реакции
7
a dali znaete od prilika koga ke bide smedniot reedem ( dali gledate od nekade ili nesto sl. )

Член од
23 јуни 2007
Мислења
368
Поени од реакции
333
ajde i na tebe na voa pisuva gift imam dobieno od vk 3 ipoda
ama nema pismo deka e oslobodeno od carina samo e gift
a zakono od 1 mart imase i u vesnici kazuva deka site proizvodi pod 350 dolara se oslobodeni od carina
na kompjuteri sto e potreben nadvoresen izvor na energija 5% carina
a uredi kako laptop ipod itn itn se uredi bez nadvoresn izvor na energija odnosno so baterii i se carinat 15 ili 18% bese nz od cenata na proizvodot
Во функција се законите на државава, а не што пишува во весник или што ти сакаш да важи. Ти одговорив веќе неколку пати дека тоа што си се фатил за тие 350 евра важи за производи внесени на граница, со кола, авион, воз, пешки..., а за пошта важи ослободување до 45 евра вредност. Погледни во УПАТСТВО ЗА ПОСТАПКАТА ВО ПОШТЕНСКИ СООБРАЌАЈ. Еве ти и одговор на слично поставено прашање од сајтот на царина:

П: 1035 me interesira, za pratka preku posta dobiena od stranstvo do koja cena e oslobodeno od carina? Porano bese 50 evra ili 3000 den, potoa pred izvesno vreme procitav vo vesnik deka e zgolemeno na 175evra, dali sum vo pravo ?
О: Почитуван, Стоката испратена од странство во помали пратки со писмо или поштенски пакет која ја прима физичко лице кое живее или има одобрен престој во Република Македонија е ослободена од плаќање на увозни давачки во согласност со Царинскиот закон, под услов вкупната вредност на пратката да не го надминува износот 45 ЕВРА во денарска противвредност и таквиот увоз да е од некомерцијална природа.

Друго, никакво ливче нема задолжителна важност во државава, со или без печат. Освен ако тој што го праќа производот не ја платил царината, а секако тоа не е случај, нема друг начин примачот да биде ослободен од царина и данок за производ поскап од 45 евра, освен ако цариникот не затвори очи од било која причина. Да не праиме муабет што од Локерз нема стигнато тука ништо повредно, а веројатно и нема ни да стигне.

А компјутери и компјутерски делови имаат 0% царина и 5% данок. Не знам од кај ти е ова за надворешни, внатрешни извори на енергија, ама тотално нема врска. 8471 30 00 00 ова е тарифната ознака за преносна машина за автоматска обработка на податоци, провери ќе видиш дека е 0% царина и 5% ддв. А ајпод не е компјутер и за него важи друга тарифа. Впрочем, еве одговор од царина на прашање конкретно за ајпод:

П: 1188 Dobiv nagrada Ipod nano od Amerika cija vrednost e 149 $ , kako e mozno da dobijam carina vo vrednost od 3000 denari . kade da podnesam zalba posto ova e nevozmozno
О: Pocituvani, Vo vrska so vasata zabeleska I prasanje, za fizicki lica na carinskata osnovica (vrednost na stokata so vkluceni trosoci za transport I osiguruvanje) se presmetuva edinstvena carinska stapka od 15% I 18% DDV. Spored toa, za predmetnata stoka so vrednost od 149$ + trosok za transport I osiguruvanje na pratkata od USA, carinskite davacki se priblizno 3000 denari (vo zavisnost od visinata na trosokot za transport i osiguruvanje, kako I vo zavisnost od odnosot na kursot na dolarot).

Член од
30 декември 2009
Мислења
547
Поени од реакции
149
koga ke ima redeem kako da zemam pari na paypal sto treba da se vnese koga ke ima redeem za da mi bidat prefrleni na smetkata na paypal i dali treba da mi bide vnesen brojot na kartickata ili moze pokasno pozz

Член од
17 јануари 2009
Мислења
1.346
Поени од реакции
184
А можат парите од paypal да се подигнат? :)

Kajgana Shop

На врв Bottom