За првото, не е лесно да дигнеш раце од се што си создавал таму и да си бараш чарето во друга земја, почнуваш од нула со буквално се, така да не ги ни окривувам.
За гласовите, СДСМ и ДУИ ги сметам едно исто, првите се пошиптаpска партија и од ДУИ.
За последното, речиси и да не постои слобода, имагинарна работа е, буквално сите на некој начин сме робови на некого: системот, семејството, амбициите и тн.
Она што јас ти го зборувам не е во поглед на слобода, туку реалноста што е приоритет за тој народ. Отвори социјални мрежи и ќе ти стане јасно дека тој народ таму живее за материјални работи, затоа сметам дека им треба друга стратегија на левичарите, умре времето кога сите се среќни и задоволни со застава, одмор во Асамати, повеќе генерации во ист стан, пиво пред кооперација и тн.
Никого не обвинувам, само констатирам.
Дали СДСсс е проарнаутска многу многу не ме интересира, ми смета дека се антимакедонска.
Тоа што системот е неправеден е мотивот да се смени и да биде барем декларитивно праведен.
Народ како народ во цел свет има исти опредлеби а тоа е мир и благосотојба. И Феникс умре ама воскресна.
Всушност се се сведува на:
ако сакаш нешто да постигнеш бараш начин-методи како тоа да го постигнеш,
ако нешто не сакаш тогаш си бараш изговори!
Точно, само има неколку проблеми, првин СДС воопшто не се концентрира на ДПНЕ, СДС не се концентрира на ништо освен да удоволува на ДУИ и да краде. Еве види немаат едно прашање потегнато против криминалот ДПНЕ што го прави на локално ниво, не само тоа туку и им одобрија еден куп кредити за општините. Истото е и од ДПНЕ, они само ќе излезат ќе кажат некоја банална изјава против СДС и за два дена толку од тоа. Суштински не прават ништо против СДС, апсолутно ништо. Сите простести ги бојкотираат. За последниот за онкологија, пуштаа пораки по членство да не одат.
Второ огромен дел од актуелните и поминатите скандали кои се случуваат се како резултат на партнерство на СДС и ДПНЕ. Попис, Бугарски, Кривичен законик, Зголемување на плати, Деловник, Треска, Онкологија. За се ова заеднички делуваат, и не можеш да збориш за криминалот/предавството а да не посочиш и двете дека заедно го направиле. А од друга страна ДПНЕ ги обвинува сите други дека соработуваат со СДС.
Претпоставувам дека Левица не тука да ги решава проблемите на СДСсс, ДПсНЕ или некој друг политички субјект.
Флоскули од типот ќе влеземе во системо и од внатре ќе го менуваме се само флоскули и приказни за мали деца.
Но кога веќе сте ја прифатиле играта, тогаш е чудно една опозиција да се фокусира на друг опозицијски субјект, така не функционира демоНкратијата, опозицијата по природата на нештата е опозиција на власта. Формално ДПсНЕ не е (централна)власт и фокус на неа само ја расипува енергијата и ресурсите.
Не се повеќе две партии, една партија се. Нема да научат никаква грешка. Се што прават пред јавноста е само театар. Може на времето беа во некој момент две партии, но не денеска. Денеска се една партија.
Не можат да научат од грешка, кога свесно те пуштаат низ вода и те местат цело време. Истото го направија за Пописот, истото го направија за Француски, истото го направија и за локални и конечно истото го направија кога се собираа пратеници да ја срушат владата на СДС.
Токму затоа што е политички театар, треба да се изнајде модус тоа да се соголи, тоа ќе биде доволно.
Не ги потценувај Македонците, многу добро знаат кој каква политика води (клиентите тоа не ги интересира тие имаат поинакви мотиви зошто гласат за нивната партија).
Моето мислење и понатаму останува, дека Левица треба да опстои на ставот дека го поништува преспанскиот и го враќа името, северџганите нека и понатаму продолжат со нартивот дека е тоа готова-свршена работа и дека е тешко да се поништи преспански и врати достоинствот-името на Македонците.
Таквиот тврд став по овие прашања ќе најде начин да допре до секој оној што го бојкотирал референдумот и тоа ќе се одрази на гласовте за Левица.
Има доста луѓе кои константно гласаат ПРОТИВ, не ми се допаѓа СДС па ќе гласам против нив за ДПНЕ, не ми се допаѓа ДПНЕ па ќе гласам против за СДС. Тоа во Македонија е познат феномен.
Се сложувам за тоа дека успехот на избори зависи чисто од Левица и од тоа како ќе се претстави себе си и своите идеи. И дека за секој неуспех би биле самите криви. Тоа и пробуваме да го подобриме, да се зголеми присуството на терен и да се даде добро објаснување зошто треба да се гласа за Левица.
И повторно ќе гласат, такви гласови не треба да ви се целна група.
Тоа дека Македонците гласале против е показател дека нешто не е во ред со понудата а не дека се тие забегани, иако има и такви случаи.
Види ако разгледаш ќе видиш дека огромен дел од помалите партии кои се навистина опозициски настроени немаат никаков проблем со Левица, дури и ако се идеолошки дијаметрално спротивни. Впрочем и со сите нив, се имало и разговори и договори и подршка. Дури со фракции на Левица како што се Шанса за Центар, се има често заеднички настапи трибини, итн.. Буквално што и да е корисно или добро за државата и да предложат веднаш го подржува Левица.
Али со ДПНЕ фронт не може да се прави, зошто цело време гледат да те наместат. За пописот ај што извршија предавство, и почнаа да ја местат Левица дека ете заради нас имало помалку Македонци. Кога требаше да падне владата, буквално шиптaрските кучиња една недела играа на карта его со напади кон Левица за да се повлечеме и да испадне дека ние сме криви. Во Општина Центар им даваша претседател на совет и мнозинство, ти викаат не сакаме и ги оставаат СДС да прават што сакаат.
ДПНЕ веќе си има свој фронт со СДС и тоа е тоа.
По се изгледа не бев доволно јасен, ќе се обидам повторно со надеж дека ќе биде исправно протолкувано.
Се работи за македонските национални интереси и кога се тие во прашање партиските се ирелевантни, со таквиот однос се покажува капацитет.
Опозициски блок е во интерес на Македонија, добро јас не сум член на Левица па не можам во равенката да ги ставам и интересите на партијата ама мислев дека тие македонски национални интереси се и предмет и повод за создавање на партија Левица.
Заради медиумскиот мрак и цензура, веројатно не сум забележал дека Левица има заеднички трибини со политички субјекти кои во приоритети става македонски национални интереси.
Ставот дека со ДПсНЕ не може да се прави фронт е разбирлив, сепак се тие експозитура на германија и германски интереси, ама да повторам кога имаме прашања од национален интерес треба да се има мудрост па и капацитет да се помине врз некои минорни работи.
Не ги следам локалните театри па не би можел да пишувам за тоа, ги сметам за ирелеванти.
ДПсНЕ си има агенда добиена од гувренерскиот совет и се однесува во согласност со тоа, но и понатаму сметам дека фокусот кон нив е погрешен...
фокусот треба да е кон СДСсс, а ако ДПсНЕ и понатаму продолжи со кампања кон Левица на сите ќе им стане јасно што ќе има контраефект и дека тоа е под координација на центрите кои ги контролираат тие 2 партии, а има за цел да не се врати името Македонија.