Летување во Грција

• Креатор на темата Креатор на темата Jack Nolan
  • Време на започнување Време на започнување
2 Лежалки плус чадор за 30€ цел ден на Скијатос. Така стојат цените за лежалките. Што се однесува за маркети и таверни цените скоро како кај нас за некои производи и поефтини. За ручек на пример има готвени јадења по маркети а одредени таверни не се толку скапи како што некои овде си мислат на пример имате Поховани лигњи(каламари) за 16€ ама има и за 11 треба само да се разгледуваат менијата пред да се влезе во некоја таверна. Ако јадете негде на плажа во некое кафуле каде се спремаат отприлика пици,клуб сендвичи и Цезар салати кој може да си дозволи за цена отприлика 60€ и нагоре како јас на пример за тројца да јадат и пијат еден оброк и една пијачка е поскапо но кој не може да си дозволи и не мора да јаде во барови на плажа. Нека се снајде на пример како и јас сум проаѓал некој ден си пакував сендвичи,кроасани,кафиња во термоси и води во ранец полн со ледени блокови. Битни се плажите да бидат чисти да има тушеви и вециња многу сонце и позитивни вајбс ебаго :)

И наместо денот да го користиш на плажа, ти манџа ќе вариш. И цела куќа ќе ја замирисуваш на потпршка. За 7 дена можеш да се воздржиш, јади зденки, кулен, јогурт, краставици, јајца варени
Хехе, знаев дека ќе има некој ваков коментар....Еве ќе ти објаснам у детали, ставаш на шпорет компир манџа да се вари, приготвувањето и припремите се некаде 15 минути а не цел ден како што велиш ти, во меѓувреме одиме на плажа и си се бањаме и уживаме, после 1 час одам да го исклучам шпоретот бидејќи манџата е готова, се враќам на плажа и продолжувам со уживањето, во меѓувреме терасата и прозорите ми се отворени,се враќаме од плажа накај 12 и си ручаме вкусен фамилијарен ручок без никакви мириси или потпршки, така да кој како ќе си ја нареди а и не ми се дава на грците 70-80 евра за ручок и тоа секој ден. каде ми се доручоците и вечерите, одморот има да ми излезе како да сум бил на Малдивите, така да имај разбирање за сите и не суди никому,секој нека си живее како што сака и како му е убаво

Не сум од оние што се курчат што викаат “или идам на одмор како треба или не идам”, сметам дека секој треба да отиде па макар и паштети јадел е сеа стварно да идете па манџи да праите мислам стварно не е зорт за една недела може да се помине и со прженици или некои полуготови јадења од маркетиве

Одмор е да се одмориш како сакаш, не да платиш лежалка и од 7 до 20 часот да кмишиш таму оти така треба. Јас реално цел ден би седел на тераса и би читал нешто, со ракииче и салатиче, а после ручек со пивце. Ама ете афежето е по распоредот и кај нејзе ако во 9 и во 16.00 не си на плажа, пропаднал денот! Џабе пари потрошени.
Автоматски споено мислење:

Не сум од оние што се курчат што викаат “или идам на одмор како треба или не идам”, сметам дека секој треба да отиде па макар и паштети јадел е сеа стварно да идете па манџи да праите мислам стварно не е зорт за една недела може да се помине и со прженици или некои полуготови јадења од маркетиве
Имам познати во камп, они мислам само готват и мијат садови, нормално по купаќи :D Дали влегуваат во море не сум сигурен! Секој со својот табиет. Јас мислев со годините луѓето се смируваат и не обраќаат толку внимание на јадење и гезмиња, јок бе, тие гладни си се родени, такви ќе си умрат.

Клучен момент да си пројдеш топ на одмор...
Зависи на каква локација си и на кој спрат си, се разбира дека нема да оставиш отворени прозори и да појдеш на плажа ако си на приземје или на први спрат со можност некој лопов да ти се напика внатре и да те опљачка, во таков случај ручекот си се крчка додека сме во студиото или апартманот, на најголемите жештини и онака се криеме и не одиме на плажа,климата си работи и си уживаме со поглед на море

во меѓувреме терасата и прозорите ми се отворени
Многу себично од твоја страна
Автоматски споено мислење:

Јас реално цел ден би седел на тераса и би читал нешто, со ракииче и салатиче, а после ручек со пивце.

климата си работи и си уживаме со поглед на море
Па така можете и дома. За џабе се малтретирате по патиштата и пари трошите.

Последно уредено:
Знам дека пиша септември ама ќе пишам една поопшта рецензија и за други заинтересирани.

Краците и Олимписката Ривиера односно тие 5-6 саата пат во Грција ми се релативно детално познати. Генерално и општо земено плажите им се песочни, во главно чисти, ама се на се тоа е тоа, а една си видел а сите, исто му доаѓа тоа се тие типичните грчки плажи со врзани очи да се стават на било која од нив без никакви пишани знаци или луѓе да зборат во позадина пак ќе знаеш дека си во Грција. Со два исклучока ќе ги спомнам после.

Прв крак е преизвикан и може да им се допаѓа само на животни од родот Homo Balkanikus, нашине, србенди, бугараши и слично. Гужва, сељачишта, сите набутани на мал простор, навечер да има народ како на Бит Пазар односно се што Homo Balkanikusot сака. Прв крак го избегавам, вториот крак за првиот е Хаваи. Со еден мал искучок Афитос. Гратчето и по архитектура и по плажа е многу поразличен од се друго на првиот крак. Како да не се наоѓаш на Касандра. Има преубава глетка и пејсаж од високо и е баш живописен, ама има и тешки маани, улиците му се тесни, плажите иако преубави се со помал капацитет и за да стигнеш со нив треба да одиш по уздолница, а кога ќе се враќаш по угорница. Ако одиш во шпиц сезона се ова ќе ти го еве целиот впечаток што Афитос може да го нуди. Така што Афитос строго вон шпиц сезона. Тоа е што се тиче прв крак.

Втор крак изобилува со преубави плажи, голем дел и затскриени и диви посебно делот кога преоѓаш од прв во втор крак, и од втор во трет. Во главно тука кај и да одиш нема да згрешиш со исклучок на Неос Мармарас и Порто Карас кои се преценети и со премногу гужва. Марамарас ти е угорници-уздолници две коли не можат да се разминат ќе ти одмили и одмор и се. Во шпицот исто за избегнување се и Никити и Сарти, нема паркинг, редици за гиро и пица навечер, нема игла кај да падне, ебење лезет скроз. На втор крак има две плажи што отскокнуваат од оној типичниот изглед на грчка плажа и имаш чувство како да си во друга земја. Првата и воедно и мојата најомилена неостровска грчка плажа е Портокали или Оранџ. За мене лично тоа е храна за сите сетила, од поглед, до чистина на вода, до природна естетика, до боровата шумичка што се протега скоро до пажата, до карпите, до песокот. Единствена маана е што во шпиц сезона сите се накрцани таму, а плажата има мал капацитет за луѓе. Филмска е ептен, или барем мене ми е.

Втората, која е многу слична на Портокали е Кариди на крајот од местото Вурвуру. Попространа е од Портокали, што значи дека имаш помалку шанси да заглавиш со гужва. Негативната страна на Вурвуру е што местото е буквално само апартмани и хотели, нема ни маркет ни ресторан за навечер и е мртва тишина, ама ако премиум плажа ти е најпрвиот приоритет, ова е местото што сакаш да го одбереш.

На 10 километри погоре ти е Трани Амуда, една долга и пространа плажа каде што место секогаш ќе најдеш дури и кога е најшпиц, едноставно плажата не може да се преполни. Тука има и 3-4 хотели со т.н. сопствена плажа каде што во цената ти влегуваат и лежалките. Ама и во ова место нема маркет. Тука предноста ти е што можеш да правиш плажа hoping, затоа што имаш неколку добри плажи на 15-20 минути возење, еден ден да си на Трани, друг ден на Кариди, трет ден на Калогриа, четврт на Лагомандра, плажата што од сесрце ја обожавам и ми е слаба точка не ти треба чадор, боровата шумичка ти е чадорот само ти треба нешто да постелиш. Плажата е поделена на 2 дела оној покомерцијалниот дел каде има лежалки за изнајмување и оној поомилениот мој некомерцијален каде цела плажа е само твоја и нема кафич и лежалка на изнајмување.

А ако ти се ловат песочни диви плажи со многу малце или ич луѓе каде што сакаш да чкртнеш нешто од твојата сексуална бакет листа, тогаш изборот е Сикија, не самото селце туку долу кај главната плажа ама патот со удолници и узгорници што оди покрај самата плажа те носи во изобилство од некои си 10тина плус мини плажички и буквално секој ден може да си на различна плажа на само 2-3 километра од самата Сикија. Каламици ти е тука во близина, ама и се во околина е супер. Ако те влеќат вакви истражувачки моменти на скриени богатства од плажи.
Ако пак сакаш кампинг или бунгалови, Арменистис ти е полн погодок. Плажата вреди да се посети и да не си сместен таму.

За краците е од прилика тоа друг пат ќе пишам за Олимписка ривиера.
Ќе го искористам постов, кој патем ми послужи како водич, за да напишам рецензија на седумдневниот престој во Ситонија.
Бевме сместени под Сарти, во близина на плажата Платаниа, на две минути со кола од градот. Сите плажи и уште по некои, кои ми ги предложивте вие ги ставив во листа за посетување. И ги посетив сите, од источната страна на полуостровот.

Orange Beach/Kavourotrypes - прекрасна плажа со тиркизна вода. Отидовме порано, за да бидеме на поубава локација, бидејќи по рецензии разбрав дека многу гужва се полни. Така и би. Сите се истурија во 11 саатот, газ до газ. Романците се многу прост народ, од прво лице прв пат се уверувам. Песокот е убав, водата милина. Паркинг има во шумичката, доволен за сите три плажи.
IMG_5097.jpeg

Kalamitsi Beach - спокојна плажа, со убав песок и топла вода. Два пати ја посетивме плажава, еднаш наутро еднаш попладне. И во двата случаја беше спокојно. Бевме во десниот дел од плажата, до карпите. Паркингот е веднаш до плажата, ама може да се деси да нема место.
IMG_5098.jpeg

Tigania Beach - топ 3, дефинитивно. За да се стигне до плажава се вози по црн пат, кој јас у почетокот го утнав и налетав на стадо кози што едвај ги тргнав од патот. Оваа плажа има барче со добра музика, чадори со лисја од палми, убав песок, прекрасен поглед и вода. Водата повеќе е за око, за пливање не е најудобна бидејќи има доста карпи. Разделена е на два дела, лево - дел со платени чадори и лежалки и слободен дел и десно од барот - со лежалки. Барот е со прекрасен поглед, задолжително качете се и испијте горе нешто. Два пати ја посетивме плажата, еднаш останавме до заоѓање на сонцето, сами. Многу е убава!
Паркинг има, само треба да се вртиш малку да најдеш.

IMG_5099.jpeg

Klimataria Beach - уште една од топ 3те. Ако сакате мирна вода и убав песок, дефинитивно ова е за вас. Меже можеби омилената плажа ми е оваа. Иако има тесна плажна ивица, песокот е предобар и водата е идеална. Мирна, топла и плитка. Паркинг има ама малку е тесен.

IMG_5100.jpeg

Karidi, Fava, Trani Ammouda - океј плажи, ама мене не ми бес ништо посебно. Кариди можеби се издвојува од овие заради плиткоста на водата, на 20м ти е до колена.

Paradise Kavourotripes Beach - топ 3. Ја имав заборавено плажата и за среќа се сетив на постот на @ManUtdChampions па ја посетивме и неа. Каков рај од плажа, леле мале. Најбистрата и тиркизна вода е овде. Вистински рај. Минус е големата гужва.
IMG_5101.jpeg

Следен пат кога би идел, ќе ги посетувам само овие од топ3 што ги набројав.
На враќање го обиколивме и западниот дел од Ситонија. Планинскиот дел околу Porto Koufu е многу убав.

Последно уредено:
Мислам дека целосно си го утнал патот за Тиганија.
Сигурно си одел вака:

Screenshot_20250914_104330_Maps.jpg

Правилно - се вози од кај Сикија, па покрај Klimataria и одма десно се искачуваш на надвозникот кој те носи по асфалтиран пат за Тиганија.
Јас од Мармарас возев по "црн пат" само кога се спуштав до самата кантина на Тиганија (едно 50-тина метри) и има црно патче од 20-тина метри кога се качува на надвозникот после Климатарија (0:51 во видеото подолу). Другото се е со асфалт.

Ова е:

И на видеото дури е грешка при крајот. Може да се спушти и паркира на патот веднаш до кантината / бич барот.

Screenshot_20250914_104035_Maps.jpg

Последно уредено:
Мислам дека целосно си го утнал патот за Тиганија.
Сигурно си одел вака:

Прегледај го приврзокот 455967

Правилно - се вози од кај Сикија, па покрај Klimataria и одма десно се искачуваш на надвозникот кој те носи по асфалтиран пат за Тиганија.
Јас од Мармарас возев по "црн пат" само кога се спуштав до самата кантина на Тиганија (едно 50-тина метри) и има црно патче од 20-тина метри кога се качува на надвозникот после Климатарија (0:51 во видеото подолу). Другото се е со асфалт.

Ова е:

И на видеото дури е грешка при крајот. Може да се спушти и паркира на патот веднаш до кантината / бич барот.

Прегледај го приврзокот 455966
Да, прво бевме на Тиганија па вечерта на Климататиа и видов дека таму кај големата кривина кај мостот можеш да се искачиш горе на патот. Ништо, беше интересно доживување средбата со козите и забивањето кола по стрмен пат по кој едвај излегов рикверц.

Ќе го искористам постов, кој патем ми послужи како водич, за да напишам рецензија на седумдневниот престој во Ситонија.
Бевме сместени под Сарти, во близина на плажата Платаниа, на две минути со кола од градот. Сите плажи и уште по некои, кои ми ги предложивте вие ги ставив во листа за посетување. И ги посетив сите, од источната страна на полуостровот.

Orange Beach/Kavourotrypes - прекрасна плажа со тиркизна вода. Отидовме порано, за да бидеме на поубава локација, бидејќи по рецензии разбрав дека многу гужва се полни. Така и би. Сите се истурија во 11 саатот, газ до газ. Романците се многу прост народ, од прво лице прв пат се уверувам. Песокот е убав, водата милина. Паркинг има во шумичката, доволен за сите три плажи.
Прегледај го приврзокот 455957

Kalamitsi Beach - спокојна плажа, со убав песок и топла вода. Два пати ја посетивме плажава, еднаш наутро еднаш попладне. И во двата случаја беше спокојно. Бевме во десниот дел од плажата, до карпите. Паркингот е веднаш до плажата, ама може да се деси да нема место.
Прегледај го приврзокот 455959

Tigania Beach - топ 3, дефинитивно. За да се стигне до плажава се вози по црн пат, кој јас у почетокот го утнав и налетав на стадо кози што едвај ги тргнав од патот. Оваа плажа има барче со добра музика, чадори со лисја од палми, убав песок, прекрасен поглед и вода. Водата повеќе е за око, за пливање не е најудобна бидејќи има доста карпи. Разделена е на два дела, лево - дел со платени чадори и лежалки и слободен дел и десно од барот - со лежалки. Барот е со прекрасен поглед, задолжително качете се и испијте горе нешто. Два пати ја посетивме плажата, еднаш останавме до заоѓање на сонцето, сами. Многу е убава!
Паркинг има, само треба да се вртиш малку да најдеш.

Прегледај го приврзокот 455960

Klimataria Beach - уште една од топ 3те. Ако сакате мирна вода и убав песок, дефинитивно ова е за вас. Меже можеби омилената плажа ми е оваа. Иако има тесна плажна ивица, песокот е предобар и водата е идеална. Мирна, топла и плитка. Паркинг има ама малку е тесен.

Прегледај го приврзокот 455961

Karidi, Fava, Trani Ammouda - океј плажи, ама мене не ми бес ништо посебно. Кариди можеби се издвојува од овие заради плиткоста на водата, на 20м ти е до колена.

Paradise Kavourotripes Beach - топ 3. Ја имав заборавено плажата и за среќа се сетив на постот на @ManUtdChampions па ја посетивме и неа. Каков рај од плажа, леле мале. Најбистрата и тиркизна вода е овде. Вистински рај. Минус е големата гужва.
Прегледај го приврзокот 455962

Следен пат кога би идел, ќе ги посетувам само овие од топ3 што ги набројав.
На враќање го обиколивме и западниот дел од Ситонија. Планинскиот дел околу Porto Koufu е многу убав.
Јас само што стигнав дома од Ситонија. :D

На Paradise Kvourotripes бев некни во петокот, двата дена пред тоа на Kavourotripes/Orange. Може сме биле во исто врема, хаха :D Вчера бевме на Арменистис, а пред тоа 3-4 дена малку брвме мрзливи па се мавтавме низ Сарти. Ама многу ветар на таа плажа упм.

Јас само што стигнав дома од Ситонија. :D

На Paradise Kvourotripes бев некни во петокот, двата дена пред тоа на Kavourotripes/Orange. Може сме биле во исто врема, хаха :D Вчера бевме на Арменистис, а пред тоа 3-4 дена малку брвме мрзливи па се мавтавме низ Сарти. Ама многу ветар на таа плажа упм.
Значи во исти ден сме биле на Paradise. Ние бевме од 2-6h, сместени десно од барот, во првиот дел со лежалките. Во последен ред. После се преместивме во прв ред.

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom