Милојко
Идем Куме Кући
- Член од
- 17 ноември 2008
- Мислења
- 3.072
- Поени од реакции
- 554
Апсолутно ТОЧНО.Секој што тврди дека HD ready (720p) e толку полош од full HD, никогаш не правел директна споредба на телевизори еден до друг, без разлика дали се плазма или LCD. Збориме за модели од приближен квалитет. Тек на величини над 50 инчи може да правиме муабет за разлика.
Сите што се летаат на маркетиншки трикови како full HD ознаката и земаат помала дијагонала само заради 1080p спецификацијата прават грешка. Поголемо е секогаш подобро, дури и со помала резолуција. Освен ако не станува збор за модели поголеми од 50 инчи.
Не ми верувајте мене, побарајте во продажен салон да ви пуштат 1080p материјал на HD ready (720p) и full HD (1080p) со иста дијагонала (ама не поголеми од 50 инчи). Или прочитајте малку на вебов...
http://reviews.cnet.com/720p-vs-1080p-hdtv/
Или со други зборови HD ready (720p) и full HD (1080p) и не е најважната карактеристика кај еден телевизор. Работи како квалитет на слика генерално, контраст, ниво на црно, сатурација... се далеку поважни од резолуцијата, односно многу повеќе влијаат на квалитетот на доживувањето.
Супер избор си направил, јас се зезнав и го земав малку послабиот модел (430ка) со иста дијагонала... разликата е можноста на твојот модел да вози 3D со соодветни наочари (што сакав да ги купам)
А овие што го дрват дека трошел многу струја (ќе ти троши колку 4 сијалици од 100W) можат само да завидуваат на квалитетот на сликата... плазмата има осетно подобра слика од LCD.
Јас пред да го купам го споредував со ЛЦД, на лице место. За тие пари имаше солидни ЛЦД телевизори, но за што ќе ми се они и нивниот дух ефект. Ќе дадам 50 000 денара за да гледам дупла слика и коцки. Иначе Плазмата ја споредуваа со 30 000 денара поскап ЛЦД, и покрај тоа што има дупло повеќе херци (200) сликата беше неприметно потечна.