КВАНТНИ КОМПЈУТЕРИ

• Креатор на темата Креатор на темата OFcp&&&
  • Време на започнување Време на започнување

OFcp&&&

МИСЛИТЕЛ
Член од
18 ноември 2007
Мислења
239
Поени од реакции
0
мислам дека ваква тема нема....ако оваа тема не е за овде,некој нека ја премести во наука....

некој ако сака нека најде нешто за квантните компјутери,пошто мене ме мрзи да пишувам,
тука можете да разменуват мислења од областа на квантните компјутери...

Ајде бе стварно,и мене ме интересира за квантни компјутери...ке пробам да најдам нешо,ама дај и уште некој нека види...

Ајде бе стварно,и мене ме интересира за квантни компјутери...ке пробам да најдам нешо,ама дај и уште некој нека види...
ако си решил да бараш,најди нешто и за квантната криптографија,интересно е :helou:.

Quantum mechanics - Трансформерс! роботс ин дискајз!:pos2:

Далеку е тоа, ептен далеку. Прво треба да ги пензионираме транзисторите, па после ова да се деси.

Може некој да објасни? Ништо не разбирам (:

Би требало да оди во Хардвер најверојатно.
Јас пред 7 години следеф едно предавање на ПМФ на школата за талентирани физичари, од областа на квантаните компјутери. Ама тогаш делумногу го сфатиф концептот и потоа не се обидов пак да наоѓам литература и да го проучувам.

Би требало да оди во Хардвер најверојатно.
Јас пред 7 години следеф едно предавање на ПМФ на школата за талентирани физичари, од областа на квантаните компјутери. Ама тогаш делумногу го сфатиф концептот и потоа не се обидов пак да наоѓам литература и да го проучувам.
јас на такво предавање бев пред еден месец,исто на ПМФ....мислам дека проф Даница Крстовска предаваше.....и сфатив 99% од тоа што го слушнав :vozbud:....

Епа ајде де некој нека пише шо сватил...
Ја најдов на Wikipedia,ама ич не се разбирам од такви работи...
МИслам,мене само ме интересира кои се бенефициите шо можат да ни ги дадат компјтериве?На пример,поголема брзина,поголем простор за податоци?

Епа ајде де некој нека пише шо сватил...
Ја најдов на Wikipedia,ама ич не се разбирам од такви работи...
МИслам,мене само ме интересира кои се бенефициите шо можат да ни ги дадат компјтериве?На пример,поголема брзина,поголем простор за податоци?

епа ете...ако тоа те интересира , само си одговорил кои се бенефициите.
т.е ги наброја баш тие битни карактеристики што треба да се унапредат за да еден компјутер биде подобар (зборам за хардверот),повеќе податоци и поголема брзина на обработка на истите...а сето тоа да не зафаќа голем простор

Добра ви е темава. Еве јас што дознав за нив демек, а можеби и е вистина, американските физичари навеле многу мали вештачки атоми да комуницираат меѓусебе предвремено што може да биде услов за создавање на супербрзи квантни компјутери, за квантните компјутери се мисле дека би биле многу моќни и би можеле за неколку секунди да решаваат проблеми кои денешните најбрзи машини ги решаваат со години. Па ако најде некој исто занимливи податоци нека ги подели со нас останатата неинформирана маса.

Чиста фикција се сега засега. Она што мислам дека е замислено е основната идеја и принципот на чување на податоците,т.е. qubits. Имено идеше со онаа идејата за 1 да представува високата веројатност да честицата се најде во даден простор, а 0 обратното.
Побрзо би ни се случиче оптички компјутери. Кај нив веќе има и дизајнирано и логички кола, а веќе има излезено и хибридни опто-електронски процесори.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom