Кутија на спомени

• Креатор на темата Креатор на темата .Sky.
  • Време на започнување Време на започнување

Дали би направиле кутија на спомени за вашето дете?

• Да

Гласови: 24 63,2%
  • Не

Гласови: 10 26,3%
  • Незнам

Гласови: 4 10,5%

• Вкупно гласачи
    38
Мене ова ми е интересна работа. Моето малечко веќе таква кутија. Во неа чувам праменче од косата,првата цуцла која воедно испадна и последна(се откажа од нив), по некоја фотографија, покани од родендени, новогодишни честитки и слични работи. Во потрага сум по некоја интересна и така поголемка кутија инаку засега врши работа и оваа што ја имаме. Муж ми не е толку ангажиран во тек е онолку колку што јас му брборам.
Инаку и јас чувам мои ствари од детството. Имам неколку споменари, кои ги чувам за да ги покажам на моите деца кога ќе пораснат, зошто како што гледам сега ретко се наоѓаат такви кои ќе пишуваат, споменарите се минато. Ги чувам и новогодишните честитки кои сум ги добивала. Ах, тие па какви спомени будат... за жал и тие стануваат минато. Ние оваа година добивме 3-4 честитки што се ништо во споредба со моето детство. Чувам разни сликички, салфетки, покани, билети, играчки и слично.
Мој совет до тебе доколку си од Скопје појди до џамбо мислам дека таму имам видено така поголемки кутии, исто така доколку не сакаш да одиш земи пакет од најблиската продавница од зависност таква каква што сакаш, земи си украсна хартија украсија целосно и мој совет до тебе не мора да ги делиш кутиите туку во една голема кутија стави ги сите работи нека биде тоа семејна кутија. Мој исто така предлог до тебе е да оставиш и ливчиња со порака, и да залепиш на неа некои фотографии нешто слично како на сликава подолу...

headstone, memory box & cards 005.JPG

Е ова ме потсети на нешто,отворив еднаш тема за папокот на Анчо и ќе ја продолжев баш нешто слично на ова.
Е тој папок е прв спомен од секоја „жива“личност, а во тоа време на самиот почеток од тој живот,на вратата од животта,
поточно кога се дели-сече тоа мало парче,кое го сврзувало мајката и новороденчето и тоа парче е наречено:Папокот на....
Е тој папок во наше време мајките го зачувуваа,си го чуваа, го земаа тоа парче од местото каде се породиле и обично го завиткувале во некое парче ткаенина,крпче или газа и го чуваа во некоја ваква кутија на спомени или на друго место.
Е ама ми ја избришавте темата и јас ќе ви го покажев тој папокот, а беше и со таа намера после покажаниот оној он лајн.
Какви биле обичаите во другите делови на Македонија незнам,дали некаде вака мајките го чувале „папчето“ од новороденчето.
Има ли некој во својата кутија на спомени свој Папок. Папокот на ....

Нема потреба да правам кутија, да се развртам дома низ фиоки ќе си најдам од најмала возраст спомени, едно дете сум и имав доста простор кој мајка ми не го празни т.е не ги исфрла работите. Најмногу од се имам кабли, да кабли, од џојстици за нинтендо, до адаптери, кабел за телефон, кабли за ѕвонче, штекери, фазомери, сијалички, со тоа си играв кога бев мал и уште стојат.

Еј де сакал/а :D За инфо Машко сум :pos: За доказ слика не би ставал... :D

Инаку пред некое време јас разгледував по некои мои работи сеуште чувам сликички 100 се сеќаваш на оние кои се собираа за светко, европско, уште ги имам дома, за џамлии да не зборуваме имам дома околу 70 џамлии и тоа сите се од оние кои ги имам ќарувано, чувам и пиштол на каписли :pos: Очигледно ќе треба да си земам една голема кутија :D
Извини ако случајно те навредив за полот :) Инаку би бил најсреќен цо животот ако моите ми дадат кутија полна со сите играчки и други предмети што ми кажале дека ги фрлиле,а тие ги скриле негде...И пред месец два си ги симнав песните од драгонбол,дигимон и покемон(македонската верзија) и секој пат кога ќе ги слушнам,сакаш верувај сакаш не,плачам како мало дете...а не знам дали од радост или од тага...

Извини ако случајно те навредив за полот :) Инаку би бил најсреќен цо животот ако моите ми дадат кутија полна со сите играчки и други предмети што ми кажале дека ги фрлиле,а тие ги скриле негде...И пред месец два си ги симнав песните од драгонбол,дигимон и покемон(македонската верзија) и секој пат кога ќе ги слушнам,сакаш верувај сакаш не,плачам како мало дете...а не знам дали од радост или од тага...
Нема зошто да се навредам, во ред е. Инаку добро ме потсети на цртаните јас дома имам цела колекција од Драгонбол и Покемон, Нинџа желки цедиња кои порано ги даваа на А1 е сега незнам баш која генерација си дали во тоа време си бил малечок или така некои 20 години но сепак јас тогаш ги собирав така да дома сеуште ги имам од прво до последно битно и тие ми се во списокот да бидат во кутијата секако со некое ливче како порака... Инаку секако тоа е од радост за кое се потсеќаш на некои убави моменти од животот :icon_mrgr:

Нема зошто да се навредам, во ред е. Инаку добро ме потсети на цртаните јас дома имам цела колекција од Драгонбол и Покемон, Нинџа желки цедиња кои порано ги даваа на А1 е сега незнам баш која генерација си дали во тоа време си бил малечок или така некои 20 години но сепак јас тогаш ги собирав така да дома сеуште ги имам од прво до последно битно и тие ми се во списокот да бидат во кутијата секако со некое ливче како порака... Инаку секако тоа е од радост за кое се потсеќаш на некои убави моменти од животот :icon_mrgr:
И тоа колку сум бил малечок :) сега сум 20...И би сакал пак да изгледам некоja епизода од тие стари добри цртани филмови и тоа на македонски...Инаку темава е супер.Jaс направив една тема ,,Заборавени игри'' доjди таму да си направиме мабку муабет за старото добро време на маалски игри :)

И тоа колку сум бил малечок :) сега сум 20...И би сакал пак да изгледам некоja епизода од тие стари добри цртани филмови и тоа на македонски...Инаку темава е супер.Jaс направив една тема ,,Заборавени игри'' доjди таму да си направиме мабку муабет за старото добро време на маалски игри :)
Тие цд ги даваа во списанието голем одмор ако добро се сеќавам и ја секогаш ги купував само заради цд за цртаните :icon_mrgr: Јас гледав пред некое време 4-5 епизоди од Покемон :rolleyes: битно сега кога напишав Голем одмор се присетив дека имам во една ташна која ја носев во школо 6-7 одд ја чувам уште таму имам некои тетратки,списанија кои тогаш ги купував и препоставувам дека сеуште ги чувам списанијата - голем одмор... Вака малку по малку се навратив на некои работи кои воопшто не ми текнало на нив а морам да ги соберам деновиве и да направам една гооолема кутија и внатре да ги ставам сите тие работи :sneaky:

Идејата е супер, само не е за секого. Има луѓе кои почнуваат да собираат се’ и сешто, па затоа мора да се внимава да не се излезе од рамките на кутијата :)
Познавам постара жена која има такви пориви и мене ми е патетично кога ќе видам мајка чиј син е 40 години, уште му ги чува кондурките од бебе и сите такви дребулии.
Јас сум номад, не се врзувам со предмети.:noze: Имам неколку работи кои ми се драги и би ми било тешко ако ги изгубам, но нема да легнам болна.
Во последно време праам се’ помалку слики. Забележав дека го пропуштам мигот, само за да направам добра фотографија. Одам, уживам и заминувам.

Јас имам ваква кутија со спомени. Ја правам веќе три години, не е наполнета ни до половина. Ставам се` и сешто, работи кои ми побудуваат убави спомени, но и такви кои ме потсетуваат на тажни моменти. На секое нешто го запишувам датумот и часот затоа што сум опседната со бројки :D Чувам карти од концерти, фестивали, театарски претстави, кино проекции, каталози, разгледници, фотографии, стрипови, дневници, цедиња, свеќи, белегзии, панделки, но и многу глупости кои имаат значење само за мене, како капачиња од шишиња, лажички од кафиња, фискални сметки, листови од дрва и цвеќиња, како и некои работи што ги имам најдено на улица :ROFLMAO:

Не ми е гајле дали другите ќе ме сметаат за настрана, кутијата си е само за мене и ретко ја покажувам на други, а неколкуте другарки кои ја имаат видено мислат дека е баш кул идеја. Еден ден би направила нешто вакво и за моите деца, јас собирам работи од релативно блиско минато, па ми е интересно кога ги разгледувам по година-две, сигурно уште поинтересно би ми било да разгледувам мои работи од пред 10-15 години.

Мала забелешка за анкетата - не знам се пишува разделено :)

Мене ова ми е интересна работа. Моето малечко веќе таква кутија. Во неа чувам праменче од косата,првата цуцла која воедно испадна и последна(се откажа од нив), по некоја фотографија, покани од родендени, новогодишни честитки и слични работи. Во потрага сум по некоја интересна и така поголемка кутија инаку засега врши работа и оваа што ја имаме. Муж ми не е толку ангажиран во тек е онолку колку што јас му брборам.
Инаку и јас чувам мои ствари од детството. Имам неколку споменари, кои ги чувам за да ги покажам на моите деца кога ќе пораснат, зошто како што гледам сега ретко се наоѓаат такви кои ќе пишуваат, споменарите се минато. Ги чувам и новогодишните честитки кои сум ги добивала. Ах, тие па какви спомени будат... за жал и тие стануваат минато. Ние оваа година добивме 3-4 честитки што се ништо во споредба со моето детство. Чувам разни сликички, салфетки, покани, билети, играчки и слично.
Јас кутијата ја купив од Веро, па можеш да провериш таму, мислам дека се` уште има. Имаше различни бои и дезени. Има и во Sewa и во Mamut, но таму се нешто поскапи.

Гласав не ,не заради тоа што несакам туку затоа што во една кутија неможе 25-30 години да се соберат. Домот во кој што живееш со сите твои лични предмети што ги имаш и користиш се таа кутија .

Јас сум голем материјалист :icon_lol: Во смисол на, чувам многу работи од минатото. И тешко ми е да фрлам нешто. Ако имам ваква кутија за таа намена (за мене), би требало да биде голема колку една куќа :pos: Дома имам еден тон работи кои што ги чувам, ама не ми се во кутија, туку на многу места. Дефинитивно обожавам да се присетувам на некои работи и си чувам свашта (карти од концерти/кино, слики од основно/средно, ливчиња што сум си пишувала со некој или сама, споменари, дневници... којзнае уште што) . Иако некои ги немам чепнато откако сум ги сместила некаде (и веројатно не ни памтам каде се)
:D
За моето дете би направила дефинитивно. И тоа би сакала сама да си ја направам и самата кутија, полично е некако. Се надевам тогаш ќе можам да одлучам кои работи вредат да одат во кутијата, а не се` :D

За врска не би направила. Додека трае врската сакам се` да е видливо (слики и сл). Имам направено кутија откако ми заврши една врска, зашто имав бааги поклони од личноста кои беа убави и не сакав да ги фрлам, ама не сакав да ми стојат надвор и да ги гледам, затоа што би се присетувала секој ден, додека треба да најдам начин да продолжам понатаму. Мислам дека уште ми е дома на некоја најгорна полица :)

@BiG_kIsS

Зошто сама да ја правиш кутијата на твоето идно детенце, партнерот каде фигурира тука? :D

@BiG_kIsS

Зошто сама да ја правиш кутијата на твоето идно детенце, партнерот каде фигурира тука? :D

Може лошо се изразив, се извинувам :X3: Дефинитивно со партнерот би ја правела :D

Може лошо се изразив, се извинувам :X3: Дефинитивно со партнерот би ја правела :D
Така според мене е најдобро да се прави кутија на спомени заедно со својот партнер, бидејќи после некое време уште поубаво ќе биде кога ќе се отвори истата кутија заедно со партнерот... :rolleyes:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom