Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Не мора да значи. Повероватно е дека продавачот те испоштувал ако си го барал тоа од него (ставил ниска цена или гифт), ама тоа не поминува кај цариниците, барем не секогаш. Ако тие царинат според она што пишува на кутијата треба 99% од пратките да ги пропуштат. Не можеш да порачаш квалитетни патики а на кутијата да пишува 12$ и да си чекаш спокојно. Е сега ако имаш среќа да има голема гужва и некој пакет и да не го отворат воопшто, а се дешава, тогаш и дрога шо се вели да има внатре, ке помини. Твое е да си пробаш т.е. да си побараш од продавачот да напише гифт, а после.... Иначе најчесто кога ке тргнат нешто за царина, готово е - ке си платиш царина колку што ке одредат и стварно да е 10тина долари, нема со нив многу докажувања и паметувања. Мене еднаш ми царинеа нешто кое стварно кошташе 26$, му пуштив и скен од порачката каде се гледа цената и сликата од порачката и известие од банката за направената трансакција (фактура од продавачот најмалце им значи) и пак ми опнаја 968 денари ддв + нешто за царински трошоци и поштарина за од Скопје до до Битола, царина немало. Ако е пратката пуштена со дхл или сл. на пример е тогаш ја признаваат фактурата ама пак тие пратки со такви пошти пак редовно се тргаат сите за царина и + шпедиција се плаќа. Така да секогаш кога ке си порачуваш треба да си израчунаш дали имаш сметка производот сосе ддв и евентуална царина ти се исплати да го набавиш, а ако помини без ништо на царина - уште подоброНа продавачот јасно му напоменав значи пратката да биде со ниска цена или како "gift" и се согласи, али наводно ништо од тоа.
Сакам да порачам телефон од АлиЕкспрес. Некој да сподели искуство и дали ќе треба да платам царина и ддв? Досега на порачки до 20 евра не ми бараа ништо.
imale sreka.. mene za telefon od 70$ me carinija I si plativ danok.
Мене ми стигна HTC One од Хонг Конг, го купив преку иБеј. Не платив ниту царина ниту ддв, ми стигна пред врата. Само на пратката беше означен како гифт и му беше пишано цена 28 долари, па веројатно тоа било клучно. Ќе го замолиш продавачот да го направи истото, иако и така не се знае, ако имаш среќа нема да ја отворат пратката и ќе поминеш без царина и ддв.Сакам да порачам телефон од АлиЕкспрес. Некој да сподели искуство и дали ќе треба да платам царина и ддв? Досега на порачки до 20 евра не ми бараа ништо.
Сакам да порачам телефон од АлиЕкспрес. Некој да сподели искуство и дали ќе треба да платам царина и ддв? Досега на порачки до 20 евра не ми бараа ништо.
Како ги контактираш продавачите на Ибеј пред да ти го пратат производот?Мене ми стигна HTC One од Хонг Конг, го купив преку иБеј. Не платив ниту царина ниту ддв, ми стигна пред врата. Само на пратката беше означен како гифт и му беше пишано цена 28 долари, па веројатно тоа било клучно. Ќе го замолиш продавачот да го направи истото, иако и така не се знае, ако имаш среќа нема да ја отворат пратката и ќе поминеш без царина и ддв.
Sent from my HTC One using Tapatalk
На тој не му реков ништо, така ги праќал сите пишуваше во дескрипшн. Имаш опција да го контактираш мислам.Како ги контактираш продавачите на Ибеј пред да ти го пратат производот?
Дали знаете некој сајт на кој ќе инвестираш одредена сума на пари, а по извесно време ти ја враќаат сумата со повисок процент?
Дали знаете некој сајт на кој ќе инвестираш одредена сума на пари, а по извесно време ти ја враќаат сумата со повисок процент?
Колку што прочитав таа е од Иран...ТАТ банка, не знам дали си чула за неа.
Јас се извинувам, некако сум ја згрешила тематаДали знаете некој сајт на кој ќе инвестираш одредена сума на пари, а по извесно време ти ја враќаат сумата со повисок процент?