Култ на личноста

• Креатор на темата Креатор на темата shutrak
  • Време на започнување Време на започнување

shutrak

opsenar
Член од
3 јуни 2011
Мислења
38.158
Поени од реакции
33.647
Локација
vukojebina
Kultot na lichnost e pojava koja nastanuva koga eden poedinec prestanuva da bide samo chovek i stanuva simbol.
Vo toj moment, realnata lichnost se gubi zad idealiziranata slika shto ja sozdavaat masite. Ne se slavi toa shto toj chovek navistina e, tuku toa shto drugite sakaat da go gledaat vo nego.

_Od filosofska gledna tochka, kultot na lichnost e znak na slabost vo kolektivnata svest._
Namesto kritichko mislenje, se javuva potreba od avtoritet; namesto dijalog, slepa vernost. Lichnosta stanuva izvor na vistina, moral i smisla, shto e opasno bidejki nitu eden poedinec ne e apsoluten.

Koga eden chovek se postavuva nad ideite, togash ideite prestanuvaat da bidat predmet na preispituvanje.
Toa e momentot koga razumot se povlekuva, a mitot ja prevzema ulogata na realnost. Filosofski gledano, ova e regresija _ vrakanje kon arhaichni formi na obozhavanje, kade shto mokjta se legitimizira preku slika, ne preku argument.

Kultot na lichnost opstanuva tamu kade shto postoi strav: strav od haos, od nesigurnost, od sloboda. Slobodata bara odgovornost, a kultot ja nudi iluzijata na red bez napor. Vo toj smisol, lichnosta ne e samo tiranin ili vodach tuku ogledalo na kolektivnata potreba da se izbegne sopstvenata odgovornost.

Na kraj, mozhe da se kazhe deka kultot na lichnost ne go unishtuva samo opstestvoto, tuku i samata lichnost shto e obozhavana. Bidejki koga chovek e postaven kako nepogreshliv, toj prestanuva da se razviva.
Filosofijata, pak, zapochinuva tokmu tamu kade shto nepogreshlivosta se doveduva vo prashanje.

Kultot na lichnost, koga se povrzuva so religija, politika i sovremeni socijalni mrezhi, dobiva nova, poslozhena forma.
Ne se raboti samo za obozhavanje na eden chovek, tuku za sistem shto ja preoblikuva vistinata spored potrebite na masite.
_Lichnosta stanuva sredstvo, a veruvanjeto _ alat.

Vo religiozen kontekst, kultot na lichnost se pojavuva koga chovekot se postavuva na mesto shto tradicionalno mu pripadja na Boga. Namesto duhovna poraka, se slavi figura; namesto moralna pouka, se brani avtoritet. Filosofski gledano, ova e pomestuvanje od transcendentalnoto kon lichnoto, kade shto verata prestanuva da bide pat kon vistinata i stanuva lojalnost kon eden lik.

Vo politikata, kultot na lichnost e mehanizam na kontrola.
Politichkata ideja se sveduva na lice, a programot na emocija. Liderot se pretstavuva kako spasitel, kako neophoden faktor bez koj opshtestvoto ke propadne. Na toj nachin, kritikata se dozhivuva kako predavstvo, a razlichnoto mislenje kako zakana.
Razumot se zamenva so identifikacija.

Sovremenite socijalni mrezhi go zabrzuvaat ovoj proces. Tie ne baraat argument, tuku slika_ ne misla, tuku reakcija.
Algoritmite go nagraduvaat ekstremot, a lichnostite se pretvoraat vo brendovi. Kultot na lichnost ovde e povrshen, no masoven_ sledbenici, lajkovi i komentari ja merat vrednosta, a ne sodrzhinata. Filosofski gledano, ova e forma na digitalen mit, kade shto realnosta e filtrirana niz popularnost.

Zaednichki imenitel vo site tri oblasti e odsustvoto na kritichka distanca. Koga religijata, politikata ili mrezhniot diskurs se zasnovaat na lichnost, togash se gubi prostorot za dialog. Lichnosta stanuva nepogreshliva, _a nepogreshlivosta e krajna tochka na mislenjeto_

Na kraj, kultot na lichnost ne opstanuva zaradi silata na edniot, tuku zaradi slabosta na mnogumina.
Filosofijata potsetuva deka vistinskata sloboda zapochinuva tokmu tamu kade shto prestanuvame da obozhavame lichnosti i zapochinuvame da preispituvame idei.

Od egzistencijalna gledna tochka, kultot na lichnost pretstavuva begstvo od slobodata. Chovekot, kako shto zabelezhale egzistencijalistite, e _osuden na sloboda _mora sam da izbira, sam da nosi odgovornost, sam da se soochi so posledicite. Tokmu taa tezhina ja pravi slobodata neizdrzhliva za mnogumina.

Koga se pojavuva kultot na lichnost, slobodata se predava dobrovolno. Drug ke misli namesto mene, drug ke odluchuva, drug ke snosi krivica. _Vo toj smisol, obozhavanata lichnost ne e prichina, tuku posledica na egzistencijalnata nesigurnost._ Chovekot bara sidro, ne vistina._

Egzistencijalno gledano, kultot na lichnost ja ponishtuva avtentichnosta.
Namesto da se soochime so sopstvenata praznina, nie ja polnime so tudji glasovi i tudji lica. Lichnosta stanuva zamena za smisol, a sledbenishtvoto _ zamena za identitet. No identitet shto e pozajmen e sekogash krevok.

Vo toj kontekst, odgovornosta e kluchen poim. Koga ja prenesuvame odgovornosta vrz drug, nie se otkazhuvame od sopstvenoto postoenje. Egzistencijalnata vina ne proizleguva od pogreshna odluka, tuku od neodluchnosta da se bide avtentichen. Kultot na lichnost tokmu toa go olesnuva _nebaranje od sebe.

Na kraj, egzistencijalniot odgovor ne e borba protiv edna lichnost, tuku borba so sopstveniot strav od sloboda.
Filosofski, chovekot ne se osloboduva koga ke najde idol, tuku koga ke prestane da mu e potreben. Tokmu tamu zapochinuva avtentichnoto postoenjе _ vo momentot koga nema na kogo da se povikame osven na sopstvenata sovest.

@shutrak , во период од помалку од 2 месеци имаш отворени вкупно 17 теми, на кои освен една на која има 99 мислења, на останатите 16 има вкупно 75 мислења до овој момент, што е во просек по 4,6 мислења по тема. Дури 5 теми немаат ни едно мислење, а две се со по 1. Не мора да отвораш тема за секоја мисла што ќе ти падне на памет. Ако сметаш дека може да се развие дискусија, пеки. Ако не, искажи ги своите мислења во веќе постоечките теми, те молам.

@shutrak , во период од помалку од 2 месеци имаш отворени вкупно 17 теми, на кои освен една на која има 99 мислења, на останатите 16 има вкупно 75 мислења до овој момент, што е во просек по 4,6 мислења по тема. Дури 5 теми немаат ни едно мислење, а две се со по 1. Не мора да отвораш тема за секоја мисла што ќе ти падне на памет. Ако сметаш дека може да се развие дискусија, пеки. Ако не, искажи ги своите мислења во веќе постоечките теми, те молам.
,,,nema nikakov problem,,,ako sum jas problem,,,ionaka retko doadjav,,,
,,,kako beshe onaa narodnata,,,
,,, lani za malku ednash,,,godinava poretko,,,
@Zlatikevichius ako ti seche pametot slobodno izbrishi gi temite,,,
pzzzz

pzzzz
Де бе да му ебам мајката одма се лутите ко мали деца. Возрасен човек си, треба да се разбереш. Никој не ти рекол дека си досаден ни дека смешташ, напротив. Ама треба да има некоја структура. Баш добри дискусии отвараш, само нека бидат во соодветна тема. И мене секој ден ми идат мисли и сеа за се да отворам тема ли треба?

pzzzz

Кога отвараш тема постави некои прашања на крај за луѓе да ти одговорат. Ти вака го кажуваш мислењето и како тоа да е конечно и луѓето не гледаат што би реплицирале.

,,,nema potreba da se zamarate so trivijalni raboti,,, vekje pobarav btishenje na site moi temi od godinava,,,
,,,i te molam nemoj so toa napravi vaka ili taka,,,dovolno vreme visime na forumi,,,taka da nemoj i tebe istoto shto mu go posakav na @Zlatikevichius za NG
Автоматски споено мислење:

,,,slobodno mozhete i traen ban,,,ionaka od guzhva ne mozhe da se dojde na red za pishuvanje,,,

Јас дадов само конструктивна критика, он се buthurt-на. Ја избришав само темата каде ми посакуваш да се ебам со црнци, нормално, без казнени, без ништо, ама не биди бе снегулка, @shutrak возрасен маж си, ти кажав само дека нема смисла за секоја мисла да отвораме нови теми без никој да реплицира во нив. На времето модераторите без дискусија ќе ти ги кантираа сите, јас ти укажувам само. Еве, за истата работа во 2 дена имаш отворено 3 теми: Култ на личноста, Култ на личноста part 2 и Култ на личноста part 3.
1766751200838.png

Толку ли различни работи се овие 3 аспекти на култот на личноста што мора различни дискусии да има во нив? А ни едно мислење нема во ни една од трите. Овие 3 теми ги спојувам во една. Другите - нормално, нема да ги избришам. Смири се, дрмни едно кафе и размисли малку, па со ладна глава дојди и ако мислиш дека имаш нова идеја за тема на која може да се дискутира, а не само ти да си искажуваш мислења, отвори ја.

Злате ќе може да отвориме тема Култ за личноста ?
Си бираме личност, правиме култ со следбеници и по потреба му принесуваме крвни жртви. Може и неистомисленици да убиваме.

Злате ќе може да отвориме тема Култ за личноста ?
Си бираме личност, правиме култ со следбеници и по потреба му принесуваме крвни жртви. Може и неистомисленици да убиваме.
,,, se odbra li prvata zhrtva,,, shto ke ja ubivate,,,
Автоматски споено мислење:

Толку ли различни работи се овие 3 аспекти на култот на личноста што мора различни дискусии да има во нив? А ни едно мислење нема во ни една од трите.
,,,ovie tri aspekti se kako nebo i zemja razlichiti,,,,

Kultot na lichnost, koga se povrzuva so religija, politika i sovremeni socijalni mrezhi, dobiva nova, poslozhena forma.
Според мене нема нова ниту сложена форма, бидејќи религијата од секогаш била составен дел од нашето барање смисла, политиката исто така составен дел поради вечната борба за ресурси а социјалните мрежи се само лупа на тоа што постоело од нашите примитивни форми, социјален статус поради физичка сила и алфанес, поради широки облини што значеле плодност или било кое надминување на просекот во било кој контекст каде сме ги наградувале со величење, следење, итн.

Дали сега е посложено бидејќи имаме компјутери? Би рекол не, бидејќи лупата ги акцентира почесто фалинките на ваквите false prophets, знаеме какви џипови возат поповите, гледаме како политичарите продаваат на страна крипто, а инфлуенсерите се испеана песна одамна, шегата на работ од општеството, бидејќи лакомо и несмасно го менаџираа култот со продавање му merch во форма на платени реклами од травел агенции, нутри индустријата, новиот филм, новиот гаџет заборавајќи да се самопромовират. Има толку популарни личности што луѓето се заситени, имаат милиони следбеници но колку од нив важат за такви? А колку ги имаат ставено на мјут за да не ги замарат во нивниот думскролинг, бидејќи ако нешто вистински мразиме деновиве тоа се реклами.

Јас би рекол дури дека култот на личноста е прогласено за умрено.

Нема да најдеш денес култови што живеат во изолирани комуни, не проаѓа само харизма, луѓето се скептични што не веруваат повеќе на ништо. Одат на доктор и се пазат да не им продаде лек за кој зима провизија ако го дистрибутира и повеќе ќе им наштети, не веруваат на политичари од очигледни причини - ги гласат за да имаат работа и леб, абе на жени веќе не веруваат ако го читаш форумот, мислат сите се курви кои само ги користат за одмор и лајкови, сѐ денес е ставено под прашалник и затоа имаме толкав афинитет за теории на заговор, во реалноста не веруваат веќе и мислат дека сме во матрикс не пак да следат некој мочко на јутуб, не е следење само оти платформата така го потпишала копчето. Еве потенцирај една успешна форма на култ да ја разгледаме и анализираме подетално. Има момент на starstruck кога се во близина на позната личност, но тоа е друг феномен, и освен селфито кое ќе го објават, идолизирањето запира таму.

Јас не мислам дека култ мора да има негативна конотација. Мислам дека како човештво сме поуспешни кога се собираме за да успееме во нешто. Мора да има следбеници за да се постигне нешто поголемо, и мора да ризикуваме со ставање верба во еден или неколку. Проблемот денес е што нема вистински кандидати. Нема безгрешен што може да понуди идеали за следење, идеи, норми, правила и начини што имаат смисла. Знаеш дека сме толку сиромашни на тоа поле што дури уметниците и несфатените не нудат нешто вредно на пазарот за се фатиш за сламка. Зрачи од нив капитализам, корумпираност, пропаганда, лични интереси. Тажно е да живееме без идоли и лидери, не можеш ни на старешните да се потпреш, родителите ни се во судски спорови со браќата и сестрите за 4 метри простор и крв паѓа, секој втор брак е распаднат, не можеш да сретнеш пример од кое едно дете може да научи и да се развие во добар човек и се потешко ќе среќаваш бидејќи nature оди само до некаде, после има nurture каде ја труеш иднината уште во формативните години и не постојат инструменти, како факултетите порано, што тоа би го поправиле. Бидејќи, кој уште верува во професорите и образованието, од каде порано се раѓаа ликови вредни за култ?

Умрено.

Според мене нема нова ниту сложена форма, бидејќи религијата од секогаш била составен дел од нашето барање смисла, политиката исто така составен дел поради вечната борба за ресурси а социјалните мрежи се само лупа на тоа што постоело од нашите примитивни форми, социјален статус поради физичка сила и алфанес, поради широки облини што значеле плодност или било кое надминување на просекот во било кој контекст каде сме ги наградувале со величење, следење, итн.

Дали сега е посложено бидејќи имаме компјутери? Би рекол не, бидејќи лупата ги акцентира почесто фалинките на ваквите false prophets, знаеме какви џипови возат поповите, гледаме како политичарите продаваат на страна крипто, а инфлуенсерите се испеана песна одамна, шегата на работ од општеството, бидејќи лакомо и несмасно го менаџираа култот со продавање му merch во форма на платени реклами од травел агенции, нутри индустријата, новиот филм, новиот гаџет заборавајќи да се самопромовират. Има толку популарни личности што луѓето се заситени, имаат милиони следбеници но колку од нив важат за такви? А колку ги имаат ставено на мјут за да не ги замарат во нивниот думскролинг, бидејќи ако нешто вистински мразиме деновиве тоа се реклами.

Јас би рекол дури дека култот на личноста е прогласено за умрено.

Нема да најдеш денес култови што живеат во изолирани комуни, не проаѓа само харизма, луѓето се скептични што не веруваат повеќе на ништо. Одат на доктор и се пазат да не им продаде лек за кој зима провизија ако го дистрибутира и повеќе ќе им наштети, не веруваат на политичари од очигледни причини - ги гласат за да имаат работа и леб, абе на жени веќе не веруваат ако го читаш форумот, мислат сите се курви кои само ги користат за одмор и лајкови, сѐ денес е ставено под прашалник и затоа имаме толкав афинитет за теории на заговор, во реалноста не веруваат веќе и мислат дека сме во матрикс не пак да следат некој мочко на јутуб, не е следење само оти платформата така го потпишала копчето. Еве потенцирај една успешна форма на култ да ја разгледаме и анализираме подетално. Има момент на starstruck кога се во близина на позната личност, но тоа е друг феномен, и освен селфито кое ќе го објават, идолизирањето запира таму.

Јас не мислам дека култ мора да има негативна конотација. Мислам дека како човештво сме поуспешни кога се собираме за да успееме во нешто. Мора да има следбеници за да се постигне нешто поголемо, и мора да ризикуваме со ставање верба во еден или неколку. Проблемот денес е што нема вистински кандидати. Нема безгрешен што може да понуди идеали за следење, идеи, норми, правила и начини што имаат смисла. Знаеш дека сме толку сиромашни на тоа поле што дури уметниците и несфатените не нудат нешто вредно на пазарот за се фатиш за сламка. Зрачи од нив капитализам, корумпираност, пропаганда, лични интереси. Тажно е да живееме без идоли и лидери, не можеш ни на старешните да се потпреш, родителите ни се во судски спорови со браќата и сестрите за 4 метри простор и крв паѓа, секој втор брак е распаднат, не можеш да сретнеш пример од кое едно дете може да научи и да се развие во добар човек и се потешко ќе среќаваш бидејќи nature оди само до некаде, после има nurture каде ја труеш иднината уште во формативните години и не постојат инструменти, како факултетите порано, што тоа би го поправиле. Бидејќи, кој уште верува во професорите и образованието, од каде порано се раѓаа ликови вредни за култ?

Умрено.
Ajde vaka , da go pogledneme i ogledaloto.

Ne se soglasuvam. Ne samo shto kultot na lichnosta ne e umren, tuku e vo najzhivata, najrasprostraneta i najopasna faza dosеgа. Razlikata ne e vo toa shto go nema, tuku vo toa shto povekje ne go prepoznavame bidejki sme vnatre vo nego.

Tvrdenjeto deka socijalnite mrezi se samo lupa e komforna racionalizacija. Lupa ne ja menuva strukturata, samo ja zgolemuva slikata. A ovde strukturata e temelno smeneta.
Algoritmite ne reflektiraat realnost, tie ja proizveduvaat. Ne gi otkrivaat idolite, tie gi selektiraat, gi hranat i gi braniat se dodeka se isplatlivi.
Kultot povekje ne se gradi so harizma, tuku so vidlivost. Ne so ideali, tuku so engagement. Toa e posthuman kult _ bez potreba od vistina, samo od kontinuitet_.

_Skepticizamot shto go opishuvash ne e znak na zrelost, tuku simptom na cinichen konformizam_. Lugjeto ne prestanaa da veruvaat, samo prestanaa da se obvrzuvaat.
Se somnevaat vo se, no slepo go sledat feedot. _Ne veruvaat vo doktori, ama veruvaat vo random podcast so mikrofon i samodoverba.
_Ne veruvaat vo politichari, ama glasaat kako navika, kako ritual bez vera _ shto e isto forma na kult, samo isprazneta od smisol.

Velish deka nema izolirani komuni.
Naprotiv, gi ima povekje od bilo kogash, samo shto se digitalni. Eho-komori, fandomi, ideoloshki mehurovi, investiciski kultovi, wellness proroci, biohakeri, sigma filozofi, alpha retorika, redpill, blackpill, greenpill _ sekoja so svoi dogmi, jazik, jeretici i kazni.
_Nema potreba od fizichka ograda koga mentalnata e dovolna_.

Starstruck momentot ne e banalen, toj e dokaz. Idolatrijata ne zapira so selfito, tuku se internalizira. „I jas mozham ako gi sledam istite chekorI.“
Kultot denes ne bara pokornost, tuku imitacija. Ne ti kazuva shto da mislish, tuku ti kazuva shto da bidish. _A toa e mnogu podlaboko_.

__Idejata deka kultot mora da bide masiven i vidliv e zastarena__.
Deneshnite kultovi se fragmentirani, mikro, paralelni. Ne im treba milion sledbenici, dovolni se deset iljadi ekstremno lojаlnи. Kultot ne bara da go sledish eden _bara da ne go napushtish narativot.

_A toa shto go narikuvaš _„nedostatok na kandidati“ _e mozhebi najgolemata iluzija_. Kandidati ima preku glava, samo shto ne se moralni, tuku funkcionalni.
Ne nudat ideali, tuku identiteti.
Ne nudat smisol, tuku pripadnost.
I toa e mnogu poefikasno. Bezgresen lider nikogash ne postoel; toa shto se smenilo e nashata tolerancija kon kontradikcii. Denes ne baraame chistota, tuku performans.

Obrazovanieto ne gi gubi figurite bidejki ludjeto ne veruvaat, tuku bidejki znaenjeto povekje ne proizveduva avtoritet. Avtoritetot se proizveduva preku vidlivost, sigurnost vo govorot i odbivanje na kompleksnost.
_ Profesorot shto se dvoumi gubi od influencerot shto e siguren vo glupost_.

_Kultot na lichnosta ne e umren _toj e demokratiziran._ Se sekularizira, se razmnozhi, se razvodni, i tokmu zatoa stana neizbezen. #_Ne go gledame kako kult bidejki go ziveeme kako normalnost_#.

#__Ne zhiveeme bez idoli. Ziveeme so premnogu. I tokmu toa e problemot__#.
Zhivo.

• Ми се допаѓа
Reactions: wot
Ajde vaka , da go pogledneme i ogledaloto.

Ne se soglasuvam. Ne samo shto kultot na lichnosta ne e umren, tuku e vo najzhivata, najrasprostraneta i najopasna faza dosеgа. Razlikata ne e vo toa shto go nema, tuku vo toa shto povekje ne go prepoznavame bidejki sme vnatre vo nego.

Tvrdenjeto deka socijalnite mrezi se samo lupa e komforna racionalizacija. Lupa ne ja menuva strukturata, samo ja zgolemuva slikata. A ovde strukturata e temelno smeneta.
Algoritmite ne reflektiraat realnost, tie ja proizveduvaat. Ne gi otkrivaat idolite, tie gi selektiraat, gi hranat i gi braniat se dodeka se isplatlivi.
Kultot povekje ne se gradi so harizma, tuku so vidlivost. Ne so ideali, tuku so engagement. Toa e posthuman kult _ bez potreba od vistina, samo od kontinuitet_.

_Skepticizamot shto go opishuvash ne e znak na zrelost, tuku simptom na cinichen konformizam_. Lugjeto ne prestanaa da veruvaat, samo prestanaa da se obvrzuvaat.
Se somnevaat vo se, no slepo go sledat feedot. _Ne veruvaat vo doktori, ama veruvaat vo random podcast so mikrofon i samodoverba.
_Ne veruvaat vo politichari, ama glasaat kako navika, kako ritual bez vera _ shto e isto forma na kult, samo isprazneta od smisol.

Velish deka nema izolirani komuni.
Naprotiv, gi ima povekje od bilo kogash, samo shto se digitalni. Eho-komori, fandomi, ideoloshki mehurovi, investiciski kultovi, wellness proroci, biohakeri, sigma filozofi, alpha retorika, redpill, blackpill, greenpill _ sekoja so svoi dogmi, jazik, jeretici i kazni.
_Nema potreba od fizichka ograda koga mentalnata e dovolna_.

Starstruck momentot ne e banalen, toj e dokaz. Idolatrijata ne zapira so selfito, tuku se internalizira. „I jas mozham ako gi sledam istite chekorI.“
Kultot denes ne bara pokornost, tuku imitacija. Ne ti kazuva shto da mislish, tuku ti kazuva shto da bidish. _A toa e mnogu podlaboko_.

__Idejata deka kultot mora da bide masiven i vidliv e zastarena__.
Deneshnite kultovi se fragmentirani, mikro, paralelni. Ne im treba milion sledbenici, dovolni se deset iljadi ekstremno lojаlnи. Kultot ne bara da go sledish eden _bara da ne go napushtish narativot.

_A toa shto go narikuvaš _„nedostatok na kandidati“ _e mozhebi najgolemata iluzija_. Kandidati ima preku glava, samo shto ne se moralni, tuku funkcionalni.
Ne nudat ideali, tuku identiteti.
Ne nudat smisol, tuku pripadnost.
I toa e mnogu poefikasno. Bezgresen lider nikogash ne postoel; toa shto se smenilo e nashata tolerancija kon kontradikcii. Denes ne baraame chistota, tuku performans.

Obrazovanieto ne gi gubi figurite bidejki ludjeto ne veruvaat, tuku bidejki znaenjeto povekje ne proizveduva avtoritet. Avtoritetot se proizveduva preku vidlivost, sigurnost vo govorot i odbivanje na kompleksnost.
_ Profesorot shto se dvoumi gubi od influencerot shto e siguren vo glupost_.

_Kultot na lichnosta ne e umren _toj e demokratiziran._ Se sekularizira, se razmnozhi, se razvodni, i tokmu zatoa stana neizbezen. #_Ne go gledame kako kult bidejki go ziveeme kako normalnost_#.

#__Ne zhiveeme bez idoli. Ziveeme so premnogu. I tokmu toa e problemot__#.
Zhivo.

Социјалната мрежа емулира социјализирање, па не е изненадување што формата се променила.
Тоа автоматски не го прави проблемот поголем, ако партиципираш не значи дека некој ти доделил идол кој мора да го следиш само оти алгоритмот одлучил дека тоа треба да ти биде прикажано или само бидејќи бот фарма во Индија промовирал профил. Како и во вистинскиот живот, така и таму, ти одлучуваш дали некому ќе му го доделиш вниманието.

Социјалната мрежа се користи да се прошири социјалниот статус кој од секогаш бил нешто што привлекува следбеници, па не треба социјалните мрежи нешто особено да бидат обвинети како нешто ново или комплексно. Напротив, толку е загадено таму, што имаш драстично помалку шанси за градење култ ако ти е тоа целта, масивноста и видливоста е манипулирана и тоа престанува да биде критериум за да некој стане воџа. Беше случај пред да сфатиме како може да се злоупотреба. Мораш да разграничиш дека милиони "следбеници" на нечиј профил не се преведуваат во милиони следбеници кои лојално ќе го следат, кои можеш да ги повикаш на митинг, да ти ги дадат нивните пари, нивните жени, тие робуваат за нивното внимание повеќе од секунда скролање на фид, а тоа ако се некои лидери на култ тогаш да го редефинираме прво поимот. Имитација на моден имиџ не секогаш прави некого лидер на култ, нема култ на личноста, туку некој само успеал да продаде продукт а не себеси.

Велиш имало изолирани комуни како ехо комори, фандоми, редпил итн но кои го водат овој култ, каде е култот на личноста таму? Илјадници дојдени како постер за едно движење, илјадници отидено, сите со цел да искористат момент на внимание за нив, по што се враќаме назад на робови наместо личности со култ. И велиш престанаа луѓето да се обврзуваат, а ако не си обврзан те молам објасни како има култно следење? Ако некој те напушти бидејќи не си покажал кредибилитет на прва шанса како лидер на култ, дали вистински тој следел култ на нечија личност? Кои се тие 10,000 лојални те молам, 10,000 да имаш вистински лојални ќе турнеш влада утре, освен ако збориш дека лојални 10,000 ќе им стават лајк од милиони. Whoop de doop. Празни бројки во етер полн ѓубре. Не може да нема кандидати а да има култ на личности.

Мешаш повеќе работи.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom