Кучиња скитници

• Креатор на темата Креатор на темата ° Tinna °
  • Време на започнување Време на започнување

Ваше мислење:

• Вкупно гласачи
    624
И да кучињата од улица не напаѓаат за да те повредат туку само за да се одбранат, и најчесто луѓето имаат само гребаница на нозете и одат по болници само за да се вакцинираат. А друго е побеснато куче ако му избегало на некој или едноставно го пуштил па да нападнало со цел буквално да убие. Куче кое е родено на улица нема шанси сериозно да повреди некој.

А кога возиш точак, зашто те бркаат?
Еве, мене на Кале ме бркале 6 огромни кучиња, искочија од грмушките во 2 саат навечер и трчаа цел пат нагоре. Едното дури и сакаше за нога да ме фати, среќа го видов и му избегав.

Ако ме фатеше и ја летнев од точак, немаше тоа да биде сериозна повреда?
Ти дадов и друг пример, ако и се фрлат на некоја стара жена или дете?
Исто, нема да биде некоја сериозна повреда?
Едит, во парк си била, покрај салата на Фершепед?
Од Луна Паркот навечер се стрчуваат кучиња, со лаење и цел да ти го пресечат патот. И тоа кога пешки идеш.
Обично тогаш се вртам и барам друг правец. Не сум пробал што би било кад би било, да пројдам низ нив.
Да пројдам следен пат, ќе ми гарантираш ти? :)

Па дај, те прашав како ги вадиш заклучоците, не ми кажа...

Извенето.
Ај сега земи си телефон во рака и врти брзо бројот на Вардариште да се решиш од проблемот и да спасиш глава додека не те раскомадало!

Uuu Wot, a be me prepali, sega ke moram crno komce na domLiot prst da vrzat, da se napijam suva voda so med, da promenam kosula deka se prepotiv od uplav... Ocine na pcisteno kako demon da go posednal, onaka, direktno vo kamerata zagledano, nebare sega ke stane i ke progovori za fiskalanata politika na Gosev.
Dajte bre ne me smejte. Glutnici kucinja im od nerazbrankvci na koi levot im udriv vo kolenici, od neranimajkovci koi posakale fraeri da se napravat pred nekoe dunde koe koga gi otkacilo gi vitosale kutrite kucinja na ulica ili nekoe smizle koe otkako videlo deka nikad nema da bide Sara Jessica Parker od Sex N City go dzitusarila kucenceto na ulica.
Kuce na koe mu e pokazano neznost e milo, verno i dusicka.
Gagjaje me i mene so kamenja i jas ke grizam, laam i rzam, plusako sum gladen.

Darky, zalam za epizodata koja seuste te potresuva koga ke pirpomnes, ama se voshituvam sto i pokraj toa baras humano resenie, a ne uspivanja. A ima, mesto eden spomenik, vakcina, stacionar, mesto kade nema da diveat i podivuvaat, dodeka ne bidat posvoeni ili dadeni (dokolku se za toa) na ovcar, dete, na selo, nekade.

Ne zemajte kuce za calam, kako vecno detence e, obvrska postojana, dokolku ne ste spremni.
Za calam zemete kukla, igracka, nintendo, se drugo ne cini, barem nezivata materija ako ja frlite na ulica nema da gladuva.

Razmislete, so glavata, ne so reproduktivnite organi.

Ne se soglasuvam da se uspivaat kucinjata skitnici!
Kako sto ne se soglasuvam da se uspivaat skitnicite i bezdomnicite!
Kako sto i ne se soglasuvam so moronskite politiki na vlastite od 1990 do den denesen!
I kako sto ne se soglasuvam so ekcesivno odnesuvanje na odredeni devijantni populacii!
Da povtoram: bezdusno e da se bide sebicen i da se bara da se ubijat kup nedolzni zivotni se dodeka ima nacin tie da bidat spaseni, vdomeni, sredeni itn.

No se soglasuvam da se uspijat, permanentni, site moroni koi ne razmisluvaat so svoja glava i laprdaat kolku da trosat tipkanja na tastatura kako onie koi sakaat da se uspijat kucinjata skitnici.

P.S. Learn english then understan the jibe!
Не ми се верува дека дојде ден да напишам:
„Се согласувам со мислењево на Гарфил“:vozbud:

На темава одамна престанав да пишувам поради ниското ниво на дискусија. Односно нема дискусија (размена на ставови), има само вреѓање, колнење па еве и фрлање магии. До кога вака? :toe:

Кои се фактите:
Факт 1. Има многу кучиња скитници во градов. Само што тие не се од вчера и не се од небо паднати туку се тука откако занам за себе и се НАШ (на луѓето) “производ“.
Факт 2. Нема соодветен закон за домашни миленици, за нивна евиденција, контрола и јасно дефинирани обврски на сопствениците. Постоечкиот закон за водење на кучето кога се шета на колан и за поголемите кучиња задолжителна маска на устата не се почитува. Постојаната злоупотреба на кучињата од несовесни сопственици не се санкционира.
Факт 3. Поради “современиот начин на живот“ има се поголема асоцијаност (отуѓеност) кај луѓето кои престанаа да се дружат и меѓу себе, а да не збориме за “дружењето“ со природата и општо со животните.
Поради тоа има и масовна појава на фобија и хистерија кога ќе се најдеме во контакт со едно ОБИЧНО куче. Кучињата сами по себе не се крволочни диви животни, тие пак ќе потсетам наш ПРОИЗВОД.
Тие само инстиктивно реагираат на околината, како ќе постапиш со нив така ќе ти вратат.

Решенија на проблемите:

Моментално нели демек функционира проектот промовиран од градот (од Коцета).
„Залови, вакцинирај, стерилизирај и врати од каде е земено кучето. Тешко болните и агресивни кучиња да се успијат.“
Овој проект би дал резултати на подолг период односно претпоставката е дека за едно 4-5 години бројот на кучиња скитници би се свел на минимум односно би се решил проблемот.
Но вака хумано замислениот проект на Коцета му се виде скап и не толку атрактивен (ехее кој ќе чека 5 години :uvo:) Демек луѓето сакаат резултати сега веднаш. И? И нај едноставно “решение“ е потепај све. :tapp:
Проблем таложен со децении неможе да се реши преку ноќ. МАСОВНО УБИСТВО НЕ Е РЕШЕНИЕ. Кучињата не се само статистички податок, бројка 8000 па со едно делит да ги избришеме. Тоа се живи суштества за кои што сме ние виновни и ни сме и одговорни.
И хуманите решенија како градење на повеќе стационари и поголема грижа за кучињата чинат пари, но и крајно нехуманото и вандалско, како масовна чистка чини пари.
Прашањето е со кое решение ќе се чувствуваме подобро и ќе покажеме и докажеме дека сме луѓе а не ЅВЕРОВИ.

Нека се донесе закон за домашни миленици. Нека се воведе специјална служба, полиција за домашни миленици која ригорозно ќе ги санкционира несовесните сопственици.
Тоа се цивилзациски (европски) решенија а не себичните и нарцисоидни као уништи, истреби се што ми го нарушува комодитетот.

ПС. Апел до модераторите ако може поригорозно да се санкционираат пишувачите на постови (а постовите да се бришат) што содржат лични навреди, клетви и во последно време и маЏии. :smir:

Magijata e sekojdnevie! Ako od nea se plasis ne se cepkaj so onie koi ja ziveat. Ne tuku apeliraj za nepotrebni raboti, go posra ubaviot post so post scriptumot.

Nejse, ako e skapo da se zgrizat, poskapo e da se ubijat. Pokraj toa sto so toa nema da bide resen problemot tuku samo odlozen. Seuste ke ima mamini i tatini bespoleznici koi ke vitosuvaat kucinja na ulica i ponatamu koga ke im zdosadi da gi nosat na mocanje, kakanje, prosetka ili da im kupuvaat hrana.

Plus, deca rasteni so domasno milenice, osobeno kuce, ne projavuvaat antisocijalni i devijantni tendencii i odnesuvanje. Fakt!

Magijata e sekojdnevie! Ako od nea se plasis ne se cepkaj so onie koi ja ziveat. Ne tuku apeliraj za nepotrebni raboti, go posra ubaviot post so post scriptumot.

Nejse, ako e skapo da se zgrizat, poskapo e da se ubijat. Pokraj toa sto so toa nema da bide resen problemot tuku samo odlozen. Seuste ke ima mamini i tatini bespoleznici koi ke vitosuvaat kucinja na ulica i ponatamu koga ke im zdosadi da gi nosat na mocanje, kakanje, prosetka ili da im kupuvaat hrana.

Plus, deca rasteni so domasno milenice, osobeno kuce, ne projavuvaat antisocijalni i devijantni tendencii i odnesuvanje. Fakt!

Се слагам, дури некои психолози сметаат дека е пожелно да се чува милениче пошто на детето му се развиваат навики да се грижи за друг освен за себе си преку хранење, шетање и целокупната грижа кон животинчето. :)

Види вака. Верувај дека нема помизерно нешто на родител да му кажеш „Да даде господ на твое дете да му се деси“ и слични вакви. Кој сака што сака нека си замислува на него да му се деси. Да не се мешаат децата у секој муабет, премногу е дегутантно. Ова околу клетвите.
А за магијата, ич неќам да се чепкам, :pipi: си има посебна тема за тоа и не ја ни читам па несакам ни овде читам. Ма разбирАш. :smir:

За вториот болд.
Точно така. Ако не се решат причините поради кои се појавиле кучињата скитници, никогаш нема да се реши и проблемот со нив. Секогаш ќе има нови и нови.

Tokmu taka, lets leave magicking to me!

A i da, se zoglasuvam za kletvite, dokolku ne se izvedeni od potreba da mu se dolovi na nekoe 21 godisno derle deka ne e se rozevo kako na Sex and the City, tuku deka ubavinata vo ziveenjeto pocnuva so dobar zbor i mil dopir i human gest.

Сите што ме колневте на темава да ви се врати дупло!

Реков, да беше зборот толку моќен, одамна на пкланетева ќе имаше само еден човек, последниот, со најсилен глас.
Инаку, јас имам со кого да си играм:

IrishWolfhoundFrankBrendan.jpg

И никој не те колнеше, само реков дека ако претераш, да не се чудиш ако без да ти се каже, худу ти се пушти, онака, долготрајна.

А, забите служат да си го каснат јазикот, да не лапрда како даброва опашка пред плима.

Tonci, slikni be u Sobranie, tie pcista sto zasednale i zadrignale za dnevnici treba da se potepaat!

Тој што нема гревови нека го фрли првиот камен!!!
Гарфилд, премногу добро се познаваме. Да си седиме обајцата мирно, шо велиш?

Тончи,аман бе од тебе очекував да знаеш магаре како изгледа па послем да ги споредиш песовиве со него!
Ко што гледам овие ниту се гладни,ниту крволочни,немаат пена од уста и црвени очи и не можам да престанам да се прашувам како успеа да преживееш!
На болдот ќе ти вратам со ова:
IMG_2092.jpg

Од техничка гледна точка, тапа сум бил за постпродукција на времето, ама содржината сепак се познава.
Како и да е, употребата на хипербола не е забранета на форумов колку што знам.

За стравот, го надминав, пишав неколку страни наназад. Ми р’желе кучиња одејќи си накај дома, и пешки и со точак.
На патот од Илинден кон Миладиновци има една депонија, и до депонијата од време на време има глутници кучиња. Имаше еден период кога јас одев ноќна смена и се враќав со точак до дома. Тој дел од патот е наугорница и не знаеш кој адреналин е да те бркаат кучиња додека ти возиш по наугорница и патем од време на време мафташ со нозете наоколу за да ги отргнеш кучињата од тебе.
Откако ги отстранија кучињата ми беше досадно кога се враќав кон дома. Среќна сега?

Тоунчи, Миладиновци не е грат ебаго. Филозофка рече таму сите пцишта, у граТ само ние, лујџето, нели хахахаха!

Да биде иронијата поголема, во моето село нема кучиња скитници. Чат пат од дворовите на ромите знае да истрча по некое, ама на тоа се сведува бројот на кучиња. Низ остатокот од селото нема кучиња скитници. Сите се вдомени, најчесто врзани на синџир во посебни куќички. Чат пат по некое пикинезерче што го чуваат во куќа и го бањаат и слично...

Енивејз, бидејќи поголем дел од времето сум низ град отколку низ село, сметам дека имам право да дискутирам на темава.

Јас ви кажав како се успиваат кучињата, како на сликата што ја атачирав горе. А не со ово-оно.

А некој тамо ги рита и малтретира па после они касаат, епа ке касаат кога се накурчени.

Да биде иронијата поголема, во моето село нема кучиња скитници. Чат пат од дворовите на ромите знае да истрча по некое, ама на тоа се сведува бројот на кучиња. Низ остатокот од селото нема кучиња скитници. Сите се вдомени, најчесто врзани на синџир во посебни куќички. Чат пат по некое пикинезерче што го чуваат во куќа и го бањаат и слично...

Енивејз, бидејќи поголем дел од времето сум низ град отколку низ село, сметам дека имам право да дискутирам на темава.

Има секој рпаво бе Тонка, но, гледаш, дојдовме до главната поента, кај тебе кучињата се чуваат како што е ред, а кај многумина не!
Треба да се најде лек, со стерилизација, вдомување итн, а казни да има ригорозни за оние кои ќе напуштат пес. Тетоважа при окучување, запис при купопродажба, з ада се знае, ако се најде на улица кого да рокнат здраво по џеб и да не им текне никогаш повеќе така да сторат.

Јас ви кажав како се успиваат кучињата, како на сликата што ја атачирав горе. А не со ово-оно.

А некој тамо ги рита и малтретира па после они касаат, епа ке касаат кога се накурчени.

И мене да ме ритаат ќе вратам.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom