Кучиња скитници

• Креатор на темата Креатор на темата ° Tinna °
  • Време на започнување Време на започнување

Ваше мислење:

• Вкупно гласачи
    624
Се прашувам, зошто нема деца на лулашките.

Еве го одговорот:
DSC00144copy.jpg

DSC00141copy.jpg

Еве ги магарињата од најблиску. Сликав со вториот телефон, апаратот го оставив дома затоа што претходно бев во веро. Фото-апаратот (со црвеното ременче) е преголем за да го носам во ранец кога одам да пазарувам намирници кои подоцна ги ставам во ранец.
DSC00146copy.jpg

Можеби ќе познаете, можеби не, но ова е позади Веро-Капиштец, поурбано место, здравје.
DSC00143copy.jpg

Немам шетано многу низ белиов свет, жими Белград и Нови Сад што ги имам видено, ама верувам дека во секоја нормална метропола, вакви глетки, НЕ!!!

Зашто ми шеташ во маало? :)
Да не зборам што овие кучиња се хранат со месо од Веро, гледам навечер ги хранат - со што уште поопасни се за околината.

Бидејќи тука блиску е McDonalds, често кога некој се враќа со оброк му се с'скаат, поготово навечер, а плус и кога рано сабајле идат луѓе на работа им лаат и трчаат по нив...
Јас лично им имам влезено во кругот додека јадеа, половично моја грешка - беше многу темно, а тогаш имаше 6-7 црни кучиња и не видов дека лежат и јадат остатоци од месо и коски таму. Ај јас и да умрам небитен, ама некое дете...:)

Еве уште една слика, кога организираа пречек на Нова Година пред влез. :)

pict0055s.jpg

Се прашувам, зошто нема деца на лулашките.

Еве го одговорот:
DSC00144copy.jpg

DSC00141copy.jpg

Еве ги магарињата од најблиску. Сликав со вториот телефон, апаратот го оставив дома затоа што претходно бев во веро. Фото-апаратот (со црвеното ременче) е преголем за да го носам во ранец кога одам да пазарувам намирници кои подоцна ги ставам во ранец.
DSC00146copy.jpg

Можеби ќе познаете, можеби не, но ова е позади Веро-Капиштец, поурбано место, здравје.
DSC00143copy.jpg

Немам шетано многу низ белиов свет, жими Белград и Нови Сад што ги имам видено, ама верувам дека во секоја нормална метропола, вакви глетки, НЕ!!!

Тука кај Веро, има кучиња колку ти душа сака. Пред се бидејќи одпозади веро каде што преку ден се растовара се фрлаат големи количини на храна по контејнерите местото ретко се чисти и се собираат цели глутници на кучиња.
И овие слики за кои сум и јас сведок бидејќи чат пат поминувам се надоврзуваат на моето, решението не е САМО да се оттргнат од кучињата на било каков начин (целосно посвојување, чување по стационари, успивање и сл.) туку и човечката грижа односно отворени контејнери храна на секој чекор она што го говорев претходно.
И за тие лулашките си во право како што кажав во тој дел има премногу кучиња па децава нека му ја мислат тоа е :)

Зашто ми шеташ во маало? :)
Да не зборам што овие кучиња се хранат со месо од Веро, гледам навечер ги хранат - со што уште поопасни се за околината.

Бидејќи тука блиску е McDonalds, често кога некој се враќа со оброк му се с'скаат, поготово навечер, а плус и кога рано сабајле идат луѓе на работа им лаат и трчаат по нив...
Јас лично им имам влезено во кругот додека јадеа, половично моја грешка - беше многу темно, а тогаш имаше 6-7 црни кучиња и не видов дека лежат и јадат остатоци од месо и коски таму. Ај јас и да умрам небитен, ама некое дете...:)

Сум осетил како е да ме бркаат баш таму! :)

pict0055s.jpg

Ха и ја го имам истиов проблем, обично летно време ми се збира чопор пред влез така да не можам да си отидам дома, ама сега немам гајле пошто Nephthyns рече дека не било ништо страшно и вие можете слободно да си поминете, но доколку не успеете да поминете исконтактирајте ја ќе ви го реши проблемот со гаранција и плус ќе ги посвои сите кучиња што ви се мотаат низ маало:smir:

• Ми се допаѓа
Reactions: wot
А како тоа кучињата се вдомувале од стационар а не од улица нели е тоа исто, што збориш ти бе се читаш ли? Кучињата од улица ги собираат во стационар.
Штета јас за тебе не можам да го речам истото тебе никот совршено ти прилега:) иначе изнапиша толкав пост без никаков заклучок, само празни зборови без никаква поента, барем да кажеше што решение предлагаш за да се реши проблемот, зошто кучињата скитници се проблем а ако тебе не ти се проблем можеш слободно да си се вратиш во селото од каде што си дошла, затоа има и разлики помеѓу градот и селото, во град нема кучиња во село има:)

А како тоа кучето пред да касне ќе се ограничи само на ногавицата а не и на ногата?
Ти го читаше примерот на даркхарт девојчето спомна жена што добила гангрена од кучешки гриз, според твојава логика значи кучињата не гризаат никогаш за месо него само за ногавица :pos2: :tapp:
Мене ми е јасно дека ти си крајно неписмена кога се зборува за кучињата, а сега и ми е јасно дека немаш основно домашно воспитание, али ај вака да ти објаснам, иако јас убаво си имам одадено став одамна на темата.
Во стационарот ги вакцинираат, ги прегледуваат, ги чуваат некое време пред ти да го земеш и знаат што карактер е кучето и дали ти одговара. Ако се работи за кученце можно е да знаат како изгледа мајката па по тоа да се определи од прилика растот на кучето итн. Ете затоа се зема од стационар и затоа не е исто.
И да кучињата од улица не напаѓаат за да те повредат туку само за да се одбранат, и најчесто луѓето имаат само гребаница на нозете и одат по болници само за да се вакцинираат. А друго е побеснато куче ако му избегало на некој или едноставно го пуштил па да нападнало со цел буквално да убие. Куче кое е родено на улица нема шанси сериозно да повреди некој.
И се согласувам со Димитри дека расните кученцата се голем трошок, ама мене најбитно би ми било тоа што е гаранција дека ќе го чуваат, затоа само тоа го спомнав.
Ај сега Филозофке оди читни нешто, срамота е вака.

И да кучињата од улица не напаѓаат за да те повредат туку само за да се одбранат, и најчесто луѓето имаат само гребаница на нозете и одат по болници само за да се вакцинираат. А друго е побеснато куче ако му избегало на некој или едноставно го пуштил па да нападнало со цел буквално да убие. Куче кое е родено на улица нема шанси сериозно да повреди некој.

Колку не. Зарем гребаница на нозете на малите деца им е само мала повреда? А претрпениот страв? Одбрана? Па ај да не шетам низ маало зашто им текнало дека тоа е нивниот Pride rock и го бранат. Ете и јас ке ги "гребам" заради одбрана бе. Ми влагаат во простор каде што живеам. Али јас немам канџи. Со камен у глава не е хумано нели...

Види за чудо тие луѓе што сакаат да си ја измијат совеста се таквите како тебе, истите тие самонаречени кучељупци чуваат кучиња за после кога ќе им се родат малите доколку не можат да ги продадат ги оставаат пред некој контејнер, па сега ти види кој си ја мие совеста тука,и зошто има толку кучиња по улиците, а тоа со магијата беше иронија морам да се спуштам на примитивно ниво за да ме разберат некои членови како Nephthys што веруваат во магии.:jaj:

Zlato, da ne zvucam mnogu off topik ama TI ne veruvas vo magii?
A
veruvas deka LOOOSITE pcista treba da se potepaat??

Aj vaka, jas znam mosne interesni magii, ne veruvaj dusicke, ne moras, navistina, ama da ti zalepam edna zdrava, mracna kletva, za nerotstvo, za jalovost, se dodeka ne posvois ulicen pes? No i se prasuvam dali ke uspees silogisticki da si dokazes zosto te fatila susica i jalovina dodeka ne ostaris dovolno kako babuskera bezdetna i da bide oredocna i sto pesoj da posvois?
Sto pravime togas?
Ili ako ne zemes pes, da ti se zema zdravjeto poleka, postepeno, nezabelezitelno da venees, necujno?
A ne mi treba kontakt so tebe osvem da bideme zaedno na net dodeka ja cinam hoodoo kletvata.
Sto togas? Koj ke ti bide vinoven, ako za nekolku godini zdravje pocnes da gubis postepeno?
Jas ili Nephtys ili ulicnite pcista?
Ili samata ti?

Ne zasluzuvas da go nosis nick-ot filosofka, poarno da pobaras da ti se smeni, go gnasis so svoite suludi i nehumani misli!

Tonci, slikni be u Sobranie, tie pcista sto zasednale i zadrignale za dnevnici treba da se potepaat!
Nema deca na lulaski deka e ladno, vrne, treba da se raboti za pari itn.
Ne zezaj, kucinjata treba ili da se vdomat ili da se steriliziraat, a z nalustanje ljubimec treba rigorozni kazni da ima za da moze da se prekine so taa moda na kupi oes, dzitosaj go na ulica ko kje ti projde merakot.

Jас сум за да се успијат.Не дека мразам животни или слично,али ситуацијата е и повеќе од загрижувачка.На улица шетаат кучиња од различни раси,од пекинезери,чивави до пит були и доги.Пред една недел мене ми се пушти еден пит бул.Ми излезе од пзади контејнер,и ме збрка.Фала богу се пикнав в комшиии ,иначе ќе ме јадеше жив.Во комшиите шетаат мали дечиња од 3-4-5 години,ам ако ги нападнат нив.Што правиме тогаш.Ставете се вие во ситуација вашето дете да игра на улица полна со кучиња скитници.Така да јас сум за да се усмртуваат.

Добро бе, до толку е драматична состојбата кај вас ? Цели глутници шетат ?

Zlato, da ne zvucam mnogu off topik ama TI ne veruvas vo magii?
A
veruvas deka LOOOSITE pcista treba da se potepaat??

Aj vaka, jas znam mosne interesni magii, ne veruvaj dusicke, ne moras, navistina, ama da ti zalepam edna zdrava, mracna kletva, za nerotstvo, za jalovost, se dodeka ne posvois ulicen pes? No i se prasuvam dali ke uspees silogisticki da si dokazes zosto te fatila susica i jalovina dodeka ne ostaris dovolno kako babuskera bezdetna i da bide oredocna i sto pesoj da posvois?
Sto pravime togas?
Ili ako ne zemes pes, da ti se zema zdravjeto poleka, postepeno, nezabelezitelno da venees, necujno?
A ne mi treba kontakt so tebe osvem da bideme zaedno na net dodeka ja cinam hoodoo kletvata.
Sto togas? Koj ke ti bide vinoven, ako za nekolku godini zdravje pocnes da gubis postepeno?
Jas ili Nephtys ili ulicnite pcista?
Ili samata ti?

Ne zasluzuvas da go nosis nick-ot filosofka, poarno da pobaras da ti se smeni, go gnasis so svoite suludi i nehumani misli!

Tonci, slikni be u Sobranie, tie pcista sto zasednale i zadrignale za dnevnici treba da se potepaat!
Nema deca na lulaski deka e ladno, vrne, treba da se raboti za pari itn.
Ne zezaj, kucinjata treba ili da se vdomat ili da se steriliziraat, a z nalustanje ljubimec treba rigorozni kazni da ima za da moze da se prekine so taa moda na kupi oes, dzitosaj go na ulica ko kje ti projde merakot.

Морам и ја офтопик, другар и ја би сакал да ти залепам една јака клетва веруј, еве ти пожелуем до крајот на животот само улични кучиња да гледаш, со нив да се будиш и со нив да си легнуеш, освен кучиња ништо да не видиш друго у живот, можеш и кучка некоја да си земеш и да ти народи мали кучиња, и сите заедно сложно да брцате по контињери за корка леб. Да испофаќате крлежи и да се чешате дур не ви закрвави месото, да ве удри кола и да останете сакати цел живот дури не ве најдат прмрзнати у некој контењер, и пред да стигнете до кучешкиот рај да помислите - Подобро ќе беше да ме успиеја . Може и вака нели? :wink:

Морам и ја офтопик, другар и ја би сакал да ти залепам една јака клетва веруј, еве ти пожелуем до крајот на животот само улични кучиња да гледаш, со нив да се будиш и со нив да си легнуеш, освен кучиња ништо да не видиш друго у живот, можеш и кучка некоја да си земеш и да ти народи мали кучиња, и сите заедно сложно да брцате по контињери за корка леб. Да испофаќате крлежи и да се чешате дур не ви закрвави месото, да ве удри кола и да останете сакати цел живот дури не ве најдат прмрзнати у некој контењер, и пред да стигнете до кучешкиот рај да помислите - Подобро ќе беше да ме успиеја . Може и вака нели? :wink:

Ne bigjaa taka zlaticko, od obicen zbor curse nema, cela uka ima za toa. Kaj ni bese krajot samo taka ne zbor da mozese, hehehe, ludi ste decooo!
Tuku, zemi podumaj tikvata zosto da ne spasis zivotinka napustena kako tie kucinja nedolzni ami bespolezis tuka i se prepiras so lica cija nadmokj nikogas nema da ja dostignes, a?
Sto vi zgresile kucinjata? Nisto, tuku vie ste bezdusnici!
A za curses, ostavi onie koi znaat da gi pravat, da ne te snajde nekoja neola pa oftiki da te fatat kako ulaa od aloj gla'ta da ne znajs kaj ti e.

Eden den ke se setis na moite zborovi i ke si reces:
imase pravo Garfield! Ama docna e sega!

P.S. Ti odgovara nick-ot! Wannabe happy! May your nick be your only truth love!

Ne bigjaa taka zlaticko, od obicen zbor curse nema, cela uka ima za toa. Kaj ni bese krajot samo taka ne zbor da mozese, hehehe, ludi ste decooo!
Tuku, zemi podumaj tikvata zosto da ne spasis zivotinka napustena kako tie kucinja nedolzni ami bespolezis tuka i se prepiras so lica cija nadmokj nikogas nema da ja dostignes, a?
A za curses, ostavi onie koi znaat da gi pravat, da ne te snajde nekoja neola pa oftiki da te fatat kako ulaa od aloj gla'ta da ne znajs kaj ti e.

Амин

За жал твојот не одговара, не е доволно кучешки :smir:

Ne se soglasuvam da se uspivaat kucinjata skitnici!
Kako sto ne se soglasuvam da se uspivaat skitnicite i bezdomnicite!
Kako sto i ne se soglasuvam so moronskite politiki na vlastite od 1990 do den denesen!
I kako sto ne se soglasuvam so ekcesivno odnesuvanje na odredeni devijantni populacii!
Da povtoram: bezdusno e da se bide sebicen i da se bara da se ubijat kup nedolzni zivotni se dodeka ima nacin tie da bidat spaseni, vdomeni, sredeni itn.

No se soglasuvam da se uspijat, permanentni, site moroni koi ne razmisluvaat so svoja glava i laprdaat kolku da trosat tipkanja na tastatura kako onie koi sakaat da se uspijat kucinjata skitnici.

P.S. Learn english then understan the jibe!

Ах колку не сакам да спорам со тебе :smir:
Да живееш каде што живеам јас ќе видиш што ми згрешиле. Не е работата кој е хуман-кој не е, туку редно е да се најде соодветно решение за оваа ситуација. Цели чопори има кај мене по улицата верувај! Од двор неможам да излезам. Здивени агресивни кучиња, чекаат некој да помине и да го нападнат. И јас не сум за да се успијат, но треба да се најде решение, а најдобро би било да се сместат некаде или да се вакцинираат.
Неможеш да замислиш што ми се има случено пред околу 2 и нешто години. Не ни сакам да зборувам. Ама од тој ден наваму, јас кога ќе видам куче се вкочанувам од страв. После тоа вкочанување следи благо опуштање на мускулите, почнувам да се тресам и ме фаќа страшна паника. Ете од такво запуштено куче, здивено и агресивно. Од тој ден неможам да замислам куче да ми се доближи.
Само оној кој е нападнат знае како изгледа тоа. Сликата беше страва и ужас!
Не е хумано да се успијат. Според мене треба некој да се погрижи за нив, вакцинација или сместување на соодветно место се додека не се најде некој што ќе сака да го посвои.

Мац,значи си ме укопал со постов сега идам се да се самоубијам фрлајќи се во стадо гладни кучиња за да ја дадам својата последна жртва како хуманитарец!!!
А гледам си викнал и појачање
scared0006.gif

Ало,на коге бе тие финти?
Што ме цитираш и прозиваш ако неќеш да ти реплицирам?!Ха?!
Ај оди промени си го никот во Сократ пошто очигледно само ти и таквите како тебе "размислувате",додека сите ние другиве имаме провалија во мозокот.

"Ако некој ми реплицира значи сум во право!"
"Еј,со ова што ми реплицираше само потврди дека јас ја знам единствената и апсолутна вистина и дека сум во право!"

Тоа кај првачињана ќе одиш и ќе си играте игра "кој каже нешто послем мене магаре е!"

Тончи,аман бе од тебе очекував да знаеш магаре како изгледа па послем да ги споредиш песовиве со него!
Ко што гледам овие ниту се гладни,ниту крволочни,немаат пена од уста и црвени очи и не можам да престанам да се прашувам како успеа да преживееш!
Во Белград има кучиња на улица има и во Нови Сад а има и во останатите европски земји само таму не се решава нивниот проблем со "kill them all" филозофии зашто истите престанаа да се практикуваат во пракса послем втора светска војна!

Oва ако не е проблем, тогаш дајте прво да дефинираме што е.

Оh, извини Nephthys. Пена од уста и црвени очи. Got it. :zver:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom