Кучиња (грижа, општи дискусии)

• Креатор на темата Креатор на темата mkdpro.AceBoy
  • Време на започнување Време на започнување
Ако може еден совет од вас, кучето ми е 4 месеци и многу не гризе по рацете, кога треба да одбере што да гризе помеѓу играчка и рака он ја бира раката, рацете ми се ренде, пробав да му ја притиснам муцката кога ќе ме гризне ама после тоа уште повеќе се сили, пробав да го пренасочам на играчка ама како што напишав погоре , раце повеќе си сака.
Незнам што да правам веќе страв ми е кога ќе порасне да не му стане навика да не гризе по раце, знам дека сега менува запчиња и сака да гризе, но треба да го одвикнам од гризење по раце. :(

гледав на интернет алатки за чешлање, го препорачуваат фурминаторот, има ли тука да се најде и некој совет дали е ок за таа работа, мн влакна испушта лабрадор имам најверојатно му е време на митарење, а со обична четка слабо оди

гледав на интернет алатки за чешлање, го препорачуваат фурминаторот, има ли тука да се најде и некој совет дали е ок за таа работа, мн влакна испушта лабрадор имам најверојатно му е време на митарење, а со обична четка слабо оди
За краткодлаки раси е одличен може да се каже, само прочитај убаво и како се користи да не си го направиш миленикот со дупки, под одреден агол просторот помеѓу запците на чешелот се претвара во брич

Sent from my Nexus 7

За краткодлаки раси е одличен може да се каже, само прочитај убаво и како се користи да не си го направиш миленикот со дупки, под одреден агол просторот помеѓу запците на чешелот се претвара во брич

Sent from my Nexus 7
каде го има кај нас да не знаеш да се купи и која цена?

каде го има кај нас да не знаеш да се купи и која цена?
Убер скапи беа кај нас порано незнам сега како се ама најефтиниот еден период беше 2000 денари, а за истиот од интернет да го нарачаш ќе платиш не повеќе од 700-800 денари ама затоа ќе чекаш бар 3 недели

Sent from my Nexus 7

Да ве прашам нешто можеби глупо е но сакам мислење да чујам. Дали од ладново време може да му биде нешто на кутрето? си има кукичка со кров со се внатре па..?

Имам самојед машко, уште 2-3 дена че праве 7 месеци.
Каде се продават играчки за кучиња, гумени или незнам какви треба за забите да гриза оти се и свашта гриза, некое дрвце, гранче мало че најде и го меле со забите.
А пред неколку дена го приметив и куќата а јаде, штиците ги гриза а и мене ме апе, го ударам по малце по устата ама џабе.
Коски му вариме, лом ги праве ама не бива секоа ден коски да му се дава.
Плус унатре му имам послано една дипла така да не биде без ич ама некогаш а ваде диплата, а јаде а влече и уште шо не.
И друг проблем, сеа дали е проблем или не незнам ама каа врне чека утоп да го направе па да влезе у куќата а некогаш ич не ни влева, седе/леже надвор и го врне.
Излевам на секој 15 минути, а ме виде влева унатре, каа че заминам трче надвор пак на дождот.
За храна он поубаво се хране од мене. :D
И храна нешто ни шо јадиме, и кучешка храна, коски, витамински апчиња му давам.
Му се варе и коски, орис, месо....
Може глупости прашувам ама пак да се осигурам и да видам некој совет да ми кажите.
И уште нешто, кога го шетам чат-пат знае на некој да налета, да не ме сфане некој погрешно, не му лае или нешто да сака да го уапе туку сака да си играе, ногу нормално ја го држам не го пуштам ама пак ич не сакам така да скока по било кој додека го шетам.

Имам самојед машко, уште 2-3 дена че праве 7 месеци.
Каде се продават играчки за кучиња, гумени или незнам какви треба за забите да гриза оти се и свашта гриза, некое дрвце, гранче мало че најде и го меле со забите.
А пред неколку дена го приметив и куќата а јаде, штиците ги гриза а и мене ме апе, го ударам по малце по устата ама џабе.
Коски му вариме, лом ги праве ама не бива секоа ден коски да му се дава.
Плус унатре му имам послано една дипла така да не биде без ич ама некогаш а ваде диплата, а јаде а влече и уште шо не.
И друг проблем, сеа дали е проблем или не незнам ама каа врне чека утоп да го направе па да влезе у куќата а некогаш ич не ни влева, седе/леже надвор и го врне.
Излевам на секој 15 минути, а ме виде влева унатре, каа че заминам трче надвор пак на дождот.
За храна он поубаво се хране од мене. :D
И храна нешто ни шо јадиме, и кучешка храна, коски, витамински апчиња му давам.
Му се варе и коски, орис, месо....
Може глупости прашувам ама пак да се осигурам и да видам некој совет да ми кажите.
И уште нешто, кога го шетам чат-пат знае на некој да налета, да не ме сфане некој погрешно, не му лае или нешто да сака да го уапе туку сака да си играе, ногу нормално ја го држам не го пуштам ама пак ич не сакам така да скока по било кој додека го шетам.
Во секој пет шоп (+Jumbo) имаш голем избор на играчки, научи си го со време да ги гризе нив за да не ти прави лом дома. Јас ја навикнав мојата од мала иако освен моите раце и ѕид ништо друго не гризеше кога ги менуваше забите. Има многу играчки ама на шишиња се радува како циганче [emoji2]
За тоа што се пика по луѓе и јас би побарала совет. Кога е на поводник е океј ама кога ќе ја пуштам во маало да си игра со други кучиња она повеќе време поминува во рипање по луѓе со цел да и обрнуваат внимание нејзе и да ја галат, а нели не секој сака кучиња. За среќа сеуште не сме имале лошо искуство.

Последно уредено од модератор:
Dali e normalno navecer vaka ova vreme ke ss razlae i zaviva a ne sakam na zaviva sto moze da e? Inaku na zivotni lae poraznico od ligeto toa go primetiv ama ipak nesakam da zaviva vaka nekako glupo deluva :( care od iskustvo ?

Sent from my GT-I9195 using Tapatalk

Dali e normalno navecer vaka ova vreme ke ss razlae i zaviva a ne sakam na zaviva sto moze da e? Inaku na zivotni lae poraznico od ligeto toa go primetiv ama ipak nesakam da zaviva vaka nekako glupo deluva :( care od iskustvo ?

Sent from my GT-I9195 using Tapatalk
Си го пишал постов во 00:00 ваљда завива на полна месечина :D

Иначе чувам хаска 2ипол месеци тек тоа да видиш што завивање беше првите неколку дена кога ја земав. По мое искуство со кутрево кога завива има некоја потреба, најчесто сака да јаде или пак си ја има расипано водата. Друга причина е ако не е шетано, т.е го пуштам во двор да се испуца да потроши малце енергија и после е мирно ко јагне :D

Ја се чудам на мојта хаска, 8 месеци наполни, да лае само еднаш ја слушнав пред 1 недела. Мирно си седе, сама си игра ако не сум дома (Оти може комотно да викне уште 10 кучиња од шо има играчки), давајте им шишиња празни највеќе се радува на тоа, обавезно да се шета/истрча.

А некој прашуваше дека одат по луѓе повеќе, тоа е пошто се помали ке се одвикнат, ете кај мене веќе има резлутати помалку се замара со други (одколку на почетокот).

За апењето исто апеше превише, рацете беа лом. Кај нас веќе командата „не“ и „седи“ е оче наш, и е се под контрола, а одкако ќе смени заби после 6-7 месец ќе престане да апе.
*Кај мојата хаска барем беше така.[DOUBLEPOST=1418654205][/DOUBLEPOST]
Си го пишал постов во 00:00 ваљда завива на полна месечина :D

Иначе чувам хаска 2ипол месеци тек тоа да видиш што завивање беше првите неколку дена кога ја земав. По мое искуство со кутрево кога завива има некоја потреба, најчесто сака да јаде или пак си ја има расипано водата. Друга причина е ако не е шетано, т.е го пуштам во двор да се испуца да потроши малце енергија и после е мирно ко јагне :D

Дома е чуваш море ? :)

@OziLLLL дома ама на тараса. Внатре го чував првата недела т.е на поткровје поточно. Ми направи лом се таму.. се што можеше да се гризе се изгриза :D
Сега го чувам на тараса без некои вредни работи што може да оштети му ставив играчки за гризање и топ му е.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom