Кучиња (грижа, општи дискусии)

• Креатор на темата Креатор на темата mkdpro.AceBoy
  • Време на започнување Време на започнување
Затоа што е бебе и не е за на синџир... најбоље алтернатива за надвор ти е бокс. Не кошта многу, кучето раат- ти раат. Иначе, може да го гризи пошо си игра или треба заби да смени, тоа ако не си му оставил ништо друго за гризење. Најди некои стари обувки шо не ги носиш, нека ги гризе. Или веќе ако сакаш да му купиш... има еден тон јажиња... посебно пошо питовите обожаваат да рипаат по нешо, интересен начин за игра за тебе а и он троши енергија.
boks imam napraveno 5 na metra dolg na 3 metra sirok i kukarkata mu e metro na metro so visina metro e toa za obuvkite i na drvo so guma ke mu stavam ke iskombiniram nesto

Ме интересира за законот за носење маска,маска мора да носи секое куче и мало и големо или има некаков стандард?Ај кој е поупатен нема ми каже.

Ме интересира за законот за носење маска,маска мора да носи секое куче и мало и големо или има некаков стандард?Ај кој е поупатен нема ми каже.
се мора да носи маска , од пинч до пудла

се мора да носи маска , од пинч до пудла
Не... само "Агресивни раси" а тоа е селективно кај сите џандари... листа на агресивни раси кај нас нема... па зависи од џандарот.
За Азијат, па изгледа треба... :)

Јас баш пудли и пинчери(абортирани добермани if you ask me) би ги ставил у агресивни раси :icon_mrgr:
Ја бре не сум видел ротвајлер да речеме да се сили кон нешто,малецкиве кон све :icon_lol:
--- надополнето: 14 април 2013 во 21:45 ---
Не... само "Агресивни раси" а тоа е селективно кај сите џандари... листа на агресивни раси кај нас нема... па зависи од џандарот.

имам видено како полицаец опоменува за мали пудли и малтезери , иам видено и како газдарици си носат мали корпички за нив... ако сака да ти пише казна ке ти ја пише!

Законот важи за сите раси, нема исклучоци.
Е сега се' зависи од џандарот, некој и да те види со „агресивна“ раса може да не ти пише казна, а некој пак и да имаш минијатурно куче може да те казни.
Така да се зависи од тоа на каков џандар ќе налеташ.

Интересна ситуација.
Го шетам песов, со маска, ремче сите салтанаати на него... и покрај мене проаѓа џандар, нафуран нешо (ваљда жена му не му дала претходната вечер) и ми се запиња... дукументи, документи за кучето?! па зашо сум го мочала на јавна површина, па зашо не сум си ја собрала мочката?! и на крај, интересен момент... зашо ремчето ми било дугачко ( за инфо, ремчето е 68 цм а со закон дозволено е 1,50 м), зашо веќе немаше за шо да се фати.. па сега ако сте малце и понаивни, може и за малтезер да ве казнат зашо нема маска на устаo_O:cenzura:

П. С. Законот наведува, дека за кучето е потребна заштитна опрема, а не е наведена од каков тип и кај треба да стои, па ја може ќе сакам да му стаам штитници за колена- и тоа ќе се рачуна за заштитна опрема, особено ако штитниците ја ги носам?:rolleyes:

ОВде кај нас важат законите како им одговараат на џандарите во моментот,тоа ми е јасно.ZeenaK9 знам дека јас морам со маска да го шетам,обавезно,јас пред се си го штитам да не лапне нешто не дај боже.Туку коментиравме со една колешка,па она ми викаше нешто дека до годинка не требале да носат,па затоа сакав да ве прашам,пошто не ми е логично ова со возраста,моево е огромно магаре уште од пред 3-4 месеци а година ќе правиме дури за неколку дена,па не верував дека баш од годинка се прави некоја разлика.
Морам да си кажам за еден проблем со кој верувам се соочуваме сите,поготово што чуваме поголеми раси на кучиња.
Нема по населбиве паркчиња каде би можеле да ги пуштиме да се истрчаат,мене на пример парк ми е далеку не можам секогаш пешки да го носам,кола немам а такси не ме прима со него.Од друга страна да го пуштам на игралиште кај мене има деца има луѓе што се плашат и знам дека тоа не е во ред,ама ако веќе се бунат да не ги пуштаме така зошто не заградат со една обична мрежа по некој дел во секоја населба,па толку ли е тешко?Тоа и не е некаква инвестиција и не требаат кој знае колку пари.Од една страна ти викаат стави маска не го пуштај има луѓе,а од друга немаш стварно кај да го пуштиш да трча.Многу се нервирам на оваа тема,а кај мене има повеќе игралишта кои не се користат,еден дел можат да заградат да им се сневиди.

И уште нешто,напнав малку ама имам многу прашања низ главава.Не можам никаде да најдам,дали некој знае колку колоичински треба да му давам храна на моево кутре?За 5дена правиме годинка,и сакам да знам дали има некоја грамажа.Зошто не ми изгледа баш дебел,иако кога го однесов на вет ми рекоа дека е ок не е слаб,ама јас сакам да чујам нешто повеќе.Го хранам со дехидрат и манџичка од коски,помешана со морков,ориз и лепче,му менувам.Ама еце да речеме дехидрат конкретно колку грама дневно?

ОВде кај нас важат законите како им одговараат на џандарите во моментот,тоа ми е јасно.ZeenaK9 знам дека јас морам со маска да го шетам,обавезно,јас пред се си го штитам да не лапне нешто не дај боже.Туку коментиравме со една колешка,па она ми викаше нешто дека до годинка не требале да носат,па затоа сакав да ве прашам,пошто не ми е логично ова со возраста,моево е огромно магаре уште од пред 3-4 месеци а година ќе правиме дури за неколку дена,па не верував дека баш од годинка се прави некоја разлика.
Морам да си кажам за еден проблем со кој верувам се соочуваме сите,поготово што чуваме поголеми раси на кучиња.
Нема по населбиве паркчиња каде би можеле да ги пуштиме да се истрчаат,мене на пример парк ми е далеку не можам секогаш пешки да го носам,кола немам а такси не ме прима со него.Од друга страна да го пуштам на игралиште кај мене има деца има луѓе што се плашат и знам дека тоа не е во ред,ама ако веќе се бунат да не ги пуштаме така зошто не заградат со една обична мрежа по некој дел во секоја населба,па толку ли е тешко?Тоа и не е некаква инвестиција и не требаат кој знае колку пари.Од една страна ти викаат стави маска не го пуштај има луѓе,а од друга немаш стварно кај да го пуштиш да трча.Многу се нервирам на оваа тема,а кај мене има повеќе игралишта кои не се користат,еден дел можат да заградат да им се сневиди.

И уште нешто,напнав малку ама имам многу прашања низ главава.Не можам никаде да најдам,дали некој знае колку колоичински треба да му давам храна на моево кутре?За 5дена правиме годинка,и сакам да знам дали има некоја грамажа.Зошто не ми изгледа баш дебел,иако кога го однесов на вет ми рекоа дека е ок не е слаб,ама јас сакам да чујам нешто повеќе.Го хранам со дехидрат и манџичка од коски,помешана со морков,ориз и лепче,му менувам.Ама еце да речеме дехидрат конкретно колку грама дневно?

На секоја сува храна што му ја купиваш, позади на кесата има означено колку масти има, колку протеини и дрн дрн... е па сега во однос на дввните активности на кои е изложено кучето и во однос на килажата на истото, има поставено табела која, од прилике ти дава некоја грамажа за дневен оброк. Ако за 40 кила куче е дозволено од 400-600 грама, ти во однос на тежината на кучето и во однос на активностите кои ги поминува во денот одлучуваш дали ќе биде 400 грама (ако цел ден се изежавало, тоа го оправдувам само ако има ужасно невреме или ти или кучето сте болни) или 600 грама, ако во текот на денот кучето имало доста активности, од типот - минимум 3 километри прошетка од брзо темпо и играње во остатокот на денот. Али, секоја храна си има различно дозирање во однос на тоа што содржи. Повеќе масти, помал оброк, и обавезно гледај мастите и протеините да се избалансирани.

На темата паркови за кучиња многу пати имавме дискутирано, имаме и тема отворено за паркови за кучиња.

А во врска со исхраната, зависи колку е квалитетен дехидратот што го користиш.
Ако му даваш поквалитетен дехидрат (со повисок процент на протеини и масти) тогаш треба да даваш помала количина, а ако даваш понеквалитетен дехидрат, тогаш треба да даваш поголема количина.
Имаме и посебна тема за Храна за кучиња

Луѓе, како сме, имам еден мал проблем да го кажеме со мојов лабрадор(ретривер), па да прашам овде, да видам што ке ме советувате, па ако треба ке одам на ветеринар.
Значи знаеме сите дека лабрадориве се мирна раса, дружелубива и слично, и моево беше такво се додека не беше нападнато од едно уличарско.. Сега малку е променет, значи со кучињата со кој што досега никогаш не бил во контакт, најпрво се душкаат, а потоа почна да ги лае, на наше кажано почнува да им р'же :D
А со кучињата со кој што претходно бил во контакт, со кој се пријателчиња си се однесува исто, си играат и слично. Значи има малку агресивност во него, изгледа поради нападот што го имаше добиено.
Знам дека ова може да се смени, но не знам како? Дали можам јас сам или да прашам дали има некој што може да го издресира или слично, или пак со тек на време ќе се смени истово?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom