Кучиња (грижа, општи дискусии)

• Креатор на темата Креатор на темата mkdpro.AceBoy
  • Време на започнување Време на започнување
заинтересиран сум да купам хаска, може ли некој да ми каже, вака грубо од прилика колку би коштало да се набави, и со кого да стапам во контакт?

заинтересиран сум да купам хаска, може ли некој да ми каже, вака грубо од прилика колку би коштало да се набави, и со кого да стапам во контакт?
Зависи дали бараш милениче или бараш изложбено куче или немора да е изложбено, туку да биде квалитетно. Побарај на пазар3 сигурно ке најдеш нешто. А ако бараш нешто поквалитетно, знам дека одгледувачницата Inner Vision имаа(мислам не сум сигурна) едно повозрасно кутре, а исто мислам дека и скоро имаа парење.

И ме интересира, дали некој чувал хаска у стан, и да сподели некое искуство, дали е погодна за чување у домашни услови?

И ме интересира, дали некој чувал хаска у стан, и да сподели некое искуство, дали е погодна за чување у домашни услови?

јас чувам хаска во стан и супер е, нормално дека е подобро ако имаш двор, ама и во стан може да се чува без никаков проблем. Единствено што треба е да ја шеташ и трчаш секој ден, бидејќи се многу активни кучиња. Иначе мојата не правеше ниту прави бељи по дома, многу е умна и кога е дома најчесто си одмара :) ако те интересира нешто подетално слободно прашај.

јас чувам хаска во стан и супер е, нормално дека е подобро ако имаш двор, ама и во стан може да се чува без никаков проблем. Единствено што треба е да ја шеташ и трчаш секој ден, бидејќи се многу активни кучиња. Иначе мојата не правеше ниту прави бељи по дома, многу е умна и кога е дома најчесто си одмара :) ако те интересира нешто подетално слободно прашај.
нешто у врска со хигиенските навики, како функционира и како се учи и дали пушта многу влакна, дали ќе ги оштети од мајка ми цвеќињата ако ми седи на балкон (со оглед дека имам доста голем балкон), уствари тоа е главниот проблем за цвеќињата :)

нешто у врска со хигиенските навики, како функционира и како се учи и дали пушта многу влакна, дали ќе ги оштети од мајка ми цвеќињата ако ми седи на балкон (со оглед дека имам доста голем балкон), уствари тоа е главниот проблем за цвеќињата :)

значи за цвеќињата не можам да ти кажам сигурно ништо пошто зависи од кучето индивидуално, на пример мојата нема шанси да чепне нешто такво, ама затоа кога беше помала мерак имаше да го грицка теписонот у ходник и ѕидната лајсна, само тоа ништо друго не чепкаше :) како и да е мислам дека лесно можеш да го научиш да не ги чепка дур е мало, ако потпорасне после веќе многу потешко :)
за хигиенските навики се научи многу лесно и брзо, додека беше мала вршеше нужда во купатило на весници, имав малку проблем додека да ја нaучам после надвор да мочка, ама кексите чуда прават :)
и најбитното - влакната - два пати годишно дома се ќе ти биде со влакна, паѓаат цели топки крзно, ама со редовно четкање се средуува и тоа
како и да е ако навистина сакаш куче и си спремен да го чуваш, ама стварно да го чуваш и да му се посветиш, земи си нема да зажалиш, животот ќе ти се смени на подобро и ќе уживате заедно :)

hrana pomegu rojal i brit koja e podobra
Помеѓу Brit (основната економи линија) и Royal Canin ... во овој случај Ројал Канинот е поквалитетен.
А помеѓу Brit Premium или Brit Care линиите и Royal Canin ... во овој случај овие 2 линии на Брит се далеку поквалитетни од Ројал Канинот.
Инаку азијат е,и многу ме нервира што покажува агресија кога го караме за нешто дома,напаѓа,значи не ми е прво куче ама прв пат се соочувам со ваков карактер,кон сите е дружељубив,ама кога сакаш да му земеш чорапа или крпа некоја ако окачил многу станува агресивен,јадење буквално можам да му земам,ама вакви работи крпи,чорапи и други глупости што не се за јадење не ги дава никако

Тоа е тоа што јас цело време зборам на форумов ама за жал некои луѓе не разбираат.
Значи не зборам за тебе, туку го користам овој пост како потврда на она што јас цело време го зборам на форумов, а тоа е дека сите раси немаат ист карактер и дека не се сите раси за почетници, има раси кои што се фатални доколку завршат во погрешни раце или во раце на почетници.
Серазбира дека во секоја раса има исклучоци, но сите сме свесни дека не е исто да се чува Златен Ретривер и Доберман / Ротвајлер / Азијат и сл.
Токму во вакви ситуации како што се опишани во цитираниот пост, Златниот Ретривер би реагирал помалку бурно отколку на пример Азијат, и затоа почетник со кучиња многу полесно би се справил со Златен Ретривер отколку со Азијат.

Ете затоа почетниците треба да бираат раса според карактерот на кучето, а не според изгледот како што прават 90% од почетниците.

Еве една многу корисна тема што ја имам отворено токму за оваа проблематика:
- Алфа статус

скроз му е откорнат задниот нокт на предната шепа ( неако го удрил скокајки негде ) се гледа месото/нервот и многу јасно многу го боли, одвај успеав да му го исчистам и ставам антибиоткса крема, прашањето ми е дали да го будам ветеринарот како итен случај или може да почекам до утре / понеделник??

скроз му е откорнат задниот нокт на предната шепа ( неако го удрил скокајки негде ) се гледа месото/нервот и многу јасно многу го боли, одвај успеав да му го исчистам и ставам антибиоткса крема, прашањето ми е дали да го будам ветеринарот како итен случај или може да почекам до утре / понеделник??
Ако раната е исчистена немаш потреба сега за сега, штом веднаш си ставил и антибиотик, не би требало да настане проблем. Ако не е длабока и не е за шиење и ветеринарот ќе ти каже да продолжиш со истото третирање.

Ако раната е исчистена немаш потреба сега за сега, штом веднаш си ставил и антибиотик, не би требало да настане проблем. Ако не е длабока и не е за шиење и ветеринарот ќе ти каже да продолжиш со истото третирање.

па ставено е антибиотик и не знам како би се шиело ова , исто е како на човек кога ке удри и умртви нокт :( исто така му дадов пола аналгин...

во спојлерот е слика од ноктот ,
2r2rigz.jpg

Да се зашие не, ама ке гледа да проба да го извади или не знам, не верувам дека вака ќе го остави, би можело да загнои.

Doc Holliday
Каде беше на специјалката за Г.О.? Каде стоеше? Јас бев побааѓи време имаше убави примероци

Doc Holliday
Каде беше на специјалката за Г.О.? Каде стоеше? Јас бев побааѓи време имаше убави примероци
Бев јас цело време,ама највеќе стоев кај пехарите.Така средновисок дечко,малце фазла килца, носев црна јакна кожна и тренерки.Ме имаше секаде ама главно бев таму.Сигурно ме имаш видено како имам прваено муабет со Габриел Стибел.
Како и да е,ако сакаш прати ми по пп фб,ќе видам дали сум те приметил :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom