Кучиња (грижа, општи дискусии)

• Креатор на темата Креатор на темата mkdpro.AceBoy
  • Време на започнување Време на започнување
Фала на одговор, таман си се навикна на името и вие од комшилук ми викаат машко е, сега сум барем сигурен дека е женско :)
Абе мажјак е слеп ли си:pos::pos::pos::pos::pos::tapp:[DOUBLEPOST=1425641427][/DOUBLEPOST]Мојов германец пред некој ден наполни 6 месеци и изгледа почна да влегува во пубертет и од ден на ден се потешко и потешко се справувам со него. Се обидувам со тепање некогаш да го воспитам но само 1 до 2 дена го држи потоа пак е исти...некој да помогне како полесно да го смирам или некој друг совет да ми даде?

Абе мажјак е слеп ли си:pos::pos::pos::pos::pos::tapp:[DOUBLEPOST=1425641427][/DOUBLEPOST]Мојов германец пред некој ден наполни 6 месеци и изгледа почна да влегува во пубертет и од ден на ден се потешко и потешко се справувам со него. Се обидувам со тепање некогаш да го воспитам но само 1 до 2 дена го држи потоа пак е исти...некој да помогне како полесно да го смирам или некој друг совет да ми даде?
Не е работата во тепањето, ти не можеш да си го издоминираш песот и ќе имаш проблем. Консултирај се со дресер. Барај го на ФБ https://www.facebook.com/riste.giovski?fref=ts тој е дресер во АРМ, а сега посебно работи со ГО. Консултирај се, ако треба види се, па и плати му, но нека ти помогне. Таква раса во погрешни раце кои не можат да ја контрлираат= проблеми.

Не е работата во тепањето, ти не можеш да си го издоминираш песот и ќе имаш проблем. Консултирај се со дресер. Барај го на ФБ https://www.facebook.com/riste.giovski?fref=ts тој е дресер во АРМ, а сега посебно работи со ГО. Консултирај се, ако треба види се, па и плати му, но нека ти помогне. Таква раса во погрешни раце кои не можат да ја контрлираат= проблеми.
фала ќе пробам да го добијам :)

Sent from my GT-I9195 using Tapatalk

Дали е паметно да шеташ куче кое се плаши од луѓе,било малтретирано од човек,нема доверба во луѓе,не напаѓа,не покажува агресивност кон луѓе,но се плаши,дозволува да го галиш и се ама опашот му е нон-стоп меѓу нозе,и е прилично слабо,односно не е толку слабо али едноставно се плаши премногу ? се работи за американски булдог,женка,стара некаде околу година дена...?

Дали е паметно да шеташ куче кое се плаши од луѓе,било малтретирано од човек,нема доверба во луѓе,не напаѓа,не покажува агресивност кон луѓе,но се плаши,дозволува да го галиш и се ама опашот му е нон-стоп меѓу нозе,и е прилично слабо,односно не е толку слабо али едноставно се плаши премногу ? се работи за американски булдог,женка,стара некаде околу година дена...?
По мене не, најпрво во некој простор каде што се чувствува сигурно постепено да почне да се работи на рехабилитација и ресоцијализација на кучето. Процес на кој му треба доста време. Потребно е песот да повторно верува во луѓето. Во спротивно целиот тој стрес може да резултира со каснување,агресија и ред други работи. @Uluru може мислам да пишува за ова.

po moe mislenje treba da.go setas i non stop so luge da sto sigurno nisto nema da mu pravat osven da go galat i so tek na vreme ke ja dobie doverbata i ke se opusti...

Sent from my GT-I9195 using Tapatalk

So kuceto Mora mnogu da se raboti na doverba. Jas ke recam - prvo mnogu strpliva I nezna interakcija so nea doma, vo poznata sredina, pa koga ke izgradi poveke samodoverba I doverba vo ton sto ke ja seta, togas intenzivno setanje,prvo bez interakcija, za da se navikne prvo deka ima i drugi luge I tie ne se opasni, pa koga ke se opusti, duri togas da se premine na interakcija so luge. Oti ne sakas golemo I silno ispaniceno kuce koe ne mozes da go kontroliras. Kucinjata normal no reagiraat so strav od nepoznati raboti, I najvazno e da se socijaliziraat postojano osobeno do negde 18 meseci. Vo ton period pominuvaat niz nekolku fazi na neofobija I zatoa Mora up or no da se povtiruva deka novoto ne e srasno. Kuceto IMA prostor da se podobri I da I se vrati doverbata, samo treba vreme I rabota

Да беше мое...не е мое,од многу лоши раце,преминало во лоши раце...дечкото не и се замара многу,има луѓе со неа постојано во една просторија,има дворче,ама не се обрнува многу внимание на неа...ја земал пошто лично видел што и прават,има чувано кучиња,ама како да ви кажам...деликвент,или мутна фаца,од тој тип на луѓе е...али у глобала основните потреби г идобива,што ни тоа не го добивала,и не ја тепа,ја галат,али без некое посебно внимание...

Vo toj slucaj verojatno ke se podobri malku, vo smisla da dobie doverba vo tie luge sto najveke komuniciraat so nea, no bez kondicioniranje I socijslizacija nema da nauci da ne se plasi od novi raboti I luge. Taa seuste go formira karakterot a I uste ne e sozreana, a buldozite se prilicno dominantna I impulsivna rasa, taka da nedoverba vo luge ponatamu moze da prerasne vo otvorena agresija. Ova e samo pretpostavka, ne Mora da znaci I deka bas taka ke bide, no sekako ima mnogu predizvikuvacki faktori. Se nadevam deka kuceto ke stekne pogolema samodoverba

јас мојот вучјак кога го земав многу се плашеше од луѓе.го знаете повеќето мојот случај со кучето и во какви услови беше.
Значи се плашеше многу,првите три-четири дена не ја изнесував од двор,прво да се навикне на мене и моите дома.Им објаснив дека сака околу неа луѓе што ќе и подаруваат љубов и внимание,па така сестрите не се одделуваа од неа.и давав и моите и даваа храна од рака да јаде,беше пуштена низ двор да се шета.после некојси пет дена се одлучив да ја изнесам надвор и добро го поднесе тоа,но сеуште имаше страв.посебно од коли.ја изнесував секој ден по два пати во денот (еднаш рано сабајле,вториот пат пред ручек) да ја прошетам и да ја научам да реагира на команди.после некојси две недели од кога почнав да ја изнесувам има големо,да не речам огромно подобрување,ги разбира моите команди и свиркања на кои реагира,добро се однесува со луѓе и не е агресивна кон нив,но некое друго куче или мачка да се појави пред неа,ме носи и мене на грб и почнува да трча како ненормална.ја оставав неколку дена така,да се "пушта" на кучиња и мачки пред се за да си ја поврати самодовербата и инстиктот за самоодбрана.да се разбереме,не ги јадеше туку само се втрчуваше кон нив.не ја пуштав и нема да ја пуштам куче или маче да повреди.никогаш.
денеска е прекрасна девојка и мангупка која нема страв од коли и од луѓе,слободно шета низ маало со мене и останатите кучиња не и лаат кога поминува.дури и ротвајлерот на комшијата не ја лае,бидејќи таа кога лае сите слушаат.такво јако лаење има што понекогаш уши ме болат :)
ја хранам два пати на ден со кучешка храна,во меѓувреме и дабам по кришка две сув леб и во меѓувреме ја командувам.одлично го прифаќа тоа,сега уште останува да затопли и да ја избањам.

Sent from my Nexus 4 using Tapatalk

Дали е нормално и зошто кучињата си го јадат изметот?

уште едно прашање,ама за бебе од 3 месеци,лабрадорче..многу е разиграна и се тоа,ама често знае уз игра да си го брка опашот и да го гризе...ако и го фаќаш одма осеќа,го гледа и почиња да го брка...знам дека не е убаво тоа,ама не ми текнува зошто не беше убаво,да каже некој начин за одвикнување и дали е стварно лошо..?

уште едно прашање,ама за бебе од 3 месеци,лабрадорче..многу е разиграна и се тоа,ама често знае уз игра да си го брка опашот и да го гризе...ако и го фаќаш одма осеќа,го гледа и почиња да го брка...знам дека не е убаво тоа,ама не ми текнува зошто не беше убаво,да каже некој начин за одвикнување и дали е стварно лошо..?
Тоа кај Бул териерите е знак за генетско пренослива болест. Мојот Ердел исто така прави, но нема никаков здравствен проблем. Од игра е.[DOUBLEPOST=1425768627][/DOUBLEPOST]
Дали е нормално и зошто кучињата си го јадат изметот?
Слушнав дека малите кутриња јаделе измет како вакцина. Не знам колку е точно, но моето куче ако најде, јаде. Ма да како мала повеќе јадеше, но ја спречував, гадно ми е.

Последно уредено:
друже за лабрадор зборам не за бул териер..

друже за лабрадор зборам не за бул териер..
Па и јас за тоа зборам, препрочитај ми го постот. Таа болест знам дека ја има кај бул териерите ради тоа што немаат стоп, така да нема што да се грижиш дали ја има таа болест лабрадорот.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom