Кучиња (грижа, општи дискусии)

• Креатор на темата Креатор на темата mkdpro.AceBoy
  • Време на започнување Време на започнување
Продавам Бигле,старо 55 дена,со примени вакцини,чип,педигре,пасош,стекнати навики за вршење нужда на пелена...повеќе инфо ПП
Ок де добро , ете огласи го колку да им напраправиш лице на твоите ама пробај да го задржиш уште некој ден дома може ќе им влезе под кожа. И кај мене се бунеа коа донесов второ куче дома па сеа неможат без нив.
А и пробај да им објасниш дека и селењето по толку пати е стресно и за кучињата зашто воопшто се сложиле да пробаат ако се откажуваат после неколку саати.

Ок де добро , ете огласи го колку да им напраправиш лице на твоите ама пробај да го задржиш уште некој ден дома може ќе им влезе под кожа. И кај мене се бунеа коа донесов второ куче дома па сеа неможат без нив.
А и пробај да им објасниш дека и селењето по толку пати е стресно и за кучињата зашто воопшто се сложиле да пробаат ако се откажуваат после неколку саати.

Па тоа уште се нема превикнато како што треба, енос 10ти ден кај него :) Со тек на време, за месец дена нема да сакаат ни да помислат без него )

Кучкари,секоја индивидуа е посебна за себе.На мене ова ми е јасно како бел ден,ама ете едноставно они нејќат,посебно мајка ми.Зошто ? 20 години е дома,станот ни е како апотека чист,и наеднаш бум,како бомба да удрило :D

земавме пошто мислеа дека ќе се навикнат,луѓе деца зимаат па ги враќаат,не сфаќам што треба,да се фрлиме фамилијарно од тераса или што ?

на крај краева,не сум на суд тука,ако сака некој бујрум нека ми пише.

Кучкари,секоја индивидуа е посебна за себе.На мене ова ми е јасно како бел ден,ама ете едноставно они нејќат,посебно мајка ми.Зошто ? 20 години е дома,станот ни е како апотека чист,и наеднаш бум,како бомба да удрило :D

земавме пошто мислеа дека ќе се навикнат,луѓе деца зимаат па ги враќаат,не сфаќам што треба,да се фрлиме фамилијарно од тераса или што ?

на крај краева,не сум на суд тука,ако сака некој бујрум нека ми пише.
Не не полека малку, никој не напиша ништо против тебе или против твоите. Само пишавме дека е кратко време дома кај вас и нормално е уште да им е чудно на твоите. Неможе ние да ви судиме и да ви кажуваме што д аправите дома, јас ти го дадов мојот коментар мислејки дека ти сакаш да го задржиш кучето и да пробаш да ги убедиш твоите.
Иначе на тема апотека дома и такви работи, верувај сум поголема педантерија од мајка ти + еве може и @Lu да ти повтори како само од галење со нејзината миленичка или миленичката на другарка нејзина мојата кожа се иритира и се исфрлам. Имам алергија со 6 плусови на кучиња и мачки (чувам самојед кои се раса која не предизвикува алергија), ако не ми веруваш слободно оди во државна или било која друга амбуланта кај што има алерго тестови ќе ти кажат дека 6 е максимум, па ете најдов начин да уживам во моите миленици.

Нормално доколку неможеш да се разбереш со твоите и понатаму имаш проблем подобро е да го дадеш или продадеш одколку да се карате постојано. Целта и во претходниот пост и во сегашниот ми беше да ти посочам дека тоа е кратко време за твоите да се привикнат. Јас кога го донесов мојот втор миленик дома на моите им беше кажано дека е донесен привремено зашто луѓето од кај што е земен имаат проблем со комшиите па ние да го причуваме (иначе стварно неколку пати им викнаа полиција сепак 5 кучиња во стан не е лесно да се контролираат поготово кога се мали и сам гледаш дека и во лифт или на скали се случува да направи беља а не секој комшија го разбира тоа)

• Ми се допаѓа
Reactions: Lu
иначе стварно неколку пати им викнаа полиција сепак 5 кучиња во стан не е лесно да се контролираат поготово кога се мали и сам гледаш дека и во лифт или на скали се случува да направи беља а не секој комшија го разбира тоа)
Хаха, ова е навистина благо речено. :)
Сулудо е да очекуваш и од најголемите љубители на кучиња да толерираат 5 соседни кучиња позади 20см ѕид, освен ако истиве не се добро истренирани и воспитани. :D

Хаха, ова е навистина благо речено. :)
Сулудо е да очекуваш и од најголемите љубители на кучиња да толерираат 5 соседни кучиња позади 20см ѕид, освен ако истиве не се добро истренирани и воспитани. :D
Супер ни се воспитани и моите и нивните кучиња дома нема никаква галама, ама проблем е што од тие 5 кучиња 3 беа малечки на возраст од 3 месеци а на таа возраст колку и да ги воспитуваш сеуште неможе да ги доведеш целосно под контрола сепак се мали. Не е дека немаа побарувачка за да ги дадат кучињата како што прават некој на едвај 40 дена полни, луѓето се принципиелни и си сакаа прво да им најдат посветени сопственици за да не биде после некој месец да го забаталат кучето или да го пуштат некаде на улица/дадат на посвојување, а и нормално сакаа да дадат здрав миленик па чекаа да им поминат сите вакцини вклучувајки ја и беснило која се прима на 5 месеци па потоа ги даваа кај новите сопственици. Јас бев исклучок зашто секако бев во постојан контакт со луѓето, а и премногу често сме на заедничка прошетка па го гледаа што се вели секојдневно тогаш малечкото :)

Не разбрав дека станува збор за малечки (дека луѓето ги парат кучињата). Симпатично, се додека не се работи за твоите соседи. ;)

Да бидеме реални, ова е можно само заради тоа што живееме во вукојебина од држава каде малтене ниеден закон не се спроведува, па затоа не се ни почитува. За вакви релативно ситни работи ич да не зборуваме.
Пошто колку на огромно мнозинство од луѓето, па дури и на најголемите љубители на животни... не им сеедно кога ќе легнат да одморат (можеби и по завршување на ноќна смена на работа), а во соседниот стан, на само дваестина сантиметри позади ѕидот има мала одгледувачница со разиграни малечки (а звучната изолација е таква да се слуша и комшијата кога има гасови). И така едно 5 месеци годишно.

Јас мислев дека страдањето има облик на параноичен, разџавкан, неистрениран, невоспитан, и никогаш прошетан џек расел териер... ама ете имало и полошо. :P

@wiksa те сфатив,јас сакам да го задржам,иако се пореметив и јас тотално,сите што ги прашав ми кажаа дека нивните цивкале првата вечер-две,овој цивка секоја вечер,не можам уште да спијам со него(Дремам) у кревет пошто јас дур најдам место за спиење се вртам едно 1000 пати а со него не можам пошто ми е страв да не го преклопам,и обично го заспивам со мене па го преместувам,па спијам 2 саати па се буди па пак исто,10 дена така по ред,ама не ми е ни тоа проблем ќе издржам јас,дома не издржуваат :D цело време се расправаме,напнати се по дома,најмногу мајка ми пошто она највеќе го јаде стапот пошто сестра ми само за на фб и е,татко ми не го рецка исто како да не е тука,а јас дур спијам преку ден мајка ми го чува и ко да осеќа дека е лесна рака она па и ја лае и си моча кака кај сака он,гризе,и такви ствари...сигурно кога би го прифатиле сите дома би било 10 пати по лесно ама тоа е што е.

Даден е и на оглас,мада од местото кај го земав ми кажа тој демек ако не можеш јави ми се бла бла демек тие од Србија сакале да знаат кај им се кучињата(мижи да ти бајам) ама тоа дур не ги земеше парите,сега нит на фб враќа ни на телефон крева,ама ако.Педигрето уште не ми е стигнато,ми кажа за 2 недели,ако не стигне ни тоа,ќе биде весело(за него).

Не дека се замарам јас со педигриња,или дека ми е до толку за парите дека ќе ми намали цена,туку за лажењето и продавањето магла.

Ако некој слушне дека бара некој бигл,а ќе го чува добро,нека ми пише ПП.

Може ли некој да ми каже дали можам со куче да се возам во такси, без да е ставено во транспортер (мало куче) ?
Фала

Може ли некој да ми каже дали можам со куче да се возам во такси, без да е ставено во транспортер (мало куче) ?
Фала
Можеш, јас со самојед без да е во транспортер се иам возено а не па со мало куче. Ројал ако добро се секавам имаа таква услуга. ВАЖНО ПОТЕНЦИРАЈ ДЕКА СИ СО КУЧЕ УШТЕ КОГА СЕ ЈАВУВАШ ЗА ДА ТИ ПРАТАТ КОЛА КОЈА ПРИМА КУЧИЊА

@wiksa те сфатив,јас сакам да го задржам,иако се пореметив и јас тотално,сите што ги прашав ми кажаа дека нивните цивкале првата вечер-две,овој цивка секоја вечер,не можам уште да спијам со него(Дремам) у кревет пошто јас дур најдам место за спиење се вртам едно 1000 пати а со него не можам пошто ми е страв да не го преклопам,и обично го заспивам со мене па го преместувам,па спијам 2 саати па се буди па пак исто,10 дена така по ред,ама не ми е ни тоа проблем ќе издржам јас,дома не издржуваат :D цело време се расправаме,напнати се по дома,најмногу мајка ми пошто она највеќе го јаде стапот пошто сестра ми само за на фб и е,татко ми не го рецка исто како да не е тука,а јас дур спијам преку ден мајка ми го чува и ко да осеќа дека е лесна рака она па и ја лае и си моча кака кај сака он,гризе,и такви ствари...сигурно кога би го прифатиле сите дома би било 10 пати по лесно ама тоа е што е.

Даден е и на оглас,мада од местото кај го земав ми кажа тој демек ако не можеш јави ми се бла бла демек тие од Србија сакале да знаат кај им се кучињата(мижи да ти бајам) ама тоа дур не ги земеше парите,сега нит на фб враќа ни на телефон крева,ама ако.Педигрето уште не ми е стигнато,ми кажа за 2 недели,ако не стигне ни тоа,ќе биде весело(за него).

Не дека се замарам јас со педигриња,или дека ми е до толку за парите дека ќе ми намали цена,туку за лажењето и продавањето магла.

Ако некој слушне дека бара некој бигл,а ќе го чува добро,нека ми пише ПП.

А ја ако ти кажам дека 2.5 месеци ако не и 3 секој ден т.е вечер станував у 3 па у 5 за да можам мојата хаска да е ставам у ред. Треба да имаш живци за тоа за да го научиш што и како. Значи секоја ебана ноќ ја станував за да не цивка и да му одам по газ, секако и со дресура на двор. Стануваш пред пекарите и дресираш куче, да ако го сакаш и сакаш да биде како што треба.

Денес веќе има 9 месеци, страшно темпераментно е, ама ако се каже „не, доста“ и сл. слуша, и да, само мене.

Тоа е тоа, куче е голема обврска. Не само кон него, туку и кон сите останати во негова близина.
Кој не го разбира ова, навистина не треба да земе да чува куче.

Не мислам ништо против никој, многу добро е кога уште на сам почеток некој ќе се соочи со неможноста да се исполнуваат обврските. Подобро е отколку да се мачат двете страни повеќе време, со полош исход потоа (ретко кој ќе згрижи постари, нетренирани и невоспитани кучиња). Уште подобро е на сам почеток да се размисли, кои се обврските и дали можат да се исполнуваат.

Добро побогу, што тоа успеа да те предомисли за бигл, за оволку кратко време? :)
Бигл кога ќе почне да вие и цивка може меѓународен инцидент да направиш ако има некое погранично село во близина.

Здраво, пишав и во општата тема Купи/Продај, но да пишам и тука.
Решен сум да купам ФУРМИНАТОР, прочитав одлични коментари за него.
Па би сакал и тука да прашам случајно да не има некој да продава, за големи кучиња со долга длака, односно за златен ретривер.

И дали некој знае (се неам распрашано) каде низ Скопјево може да се набави, доколку не најдам.
И уште едно прашање околу тоа како да препознаам дали е оригинал или е ефтина копија, бидејќи ги има и такви... :mad::(

Благодарам. ;)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom