Кучиња (грижа, општи дискусии)

• Креатор на темата Креатор на темата mkdpro.AceBoy
  • Време на започнување Време на започнување
Na opakovkata samo imeto go pisese na vrekata nemase nekoj naglasok kako za Mali za golemi kucinja ili sl. ona mi rece deka bila za kucenca do 3 meseci. Moabetot mi e Dali ovaa hrana ili da recime pokvalitetnqta hrana e dovolna ili treba da mu davam kafortan

Na opakovkata samo imeto go pisese na vrekata nemase nekoj naglasok kako za Mali za golemi kucinja ili sl. ona mi rece deka bila za kucenca do 3 meseci. Moabetot mi e Dali ovaa hrana ili da recime pokvalitetnqta hrana e dovolna ili treba da mu davam kafortan

Ама очигледно не свати што те праша Hellsing ...
Фармина е компанија кој што произведува 9 линии на храни за кучиња.
Од тие 9 линии имаш дехидрати со врвен квалитет (Natural & Delicius - Grain-Free), но исто така и со катастрофален квалитет (Fun Dog).
Затоа е многу битно која линија на дехидрат ја даваш од Фармина.

Со неквалитетна храна, обавезно калциум, а пожелно е и кафортан.
Јас конкретно, и покрај тоа што користам еден од најквалитетните дехидрати што се увезува во Македонија, сепак и давам и кафортан на Доберманката.

И дај ако сакаш пишувај кирилица, очи ми истера ова латиницава :)

Ke izvinite za latinicata pisuvam od mobilen za toa. A hranata e farmina team breeder

Теам бреедер е добра храна, само ке видиш како кај тебе ке се покаже. Мегутоа јас не знам дали треба да даваш и калциум и кафортан во исто време... Инаку јас и со јака храна давав калциум кога ми менуваше заби, така да најдобро е да се консултираш со одгледувач.

Mislam dali moze ovaa hrana I kafortan zaedno da I davam.
Ај вака да направиме, ако не се лажам рече дека си од Кавадарци. Пиши тука на форумов што како има на располагање таму од дехидрати па ќе ги наредиме по квалитет како стојат.

Pa vaka tamu od kaj sto ja kupiv ima bono chapi pro pack I ovaa sto ja kupiv a uste ima na drugi mesta I toa pedigre milior Kane I rojal kani za Tia znam deka gi ima. Me iznenadi veterinarot koga mi rece deka nemam potreba ok kafortan so ovaa hrana a na forumot citam recisi sekoj im dava na kucinjata kafortan I tamu od kaj sto go kupiv mi rekoja da mu davam. Sega neznam Dali so ovaa hrana da zemam I kafortan ra mu davam ako ne cela doza.kako sto treba 3 na 5 kg barem 1,5 na pet kila za da ne napravam mesto dobro, loso.

Pa vaka tamu od kaj sto ja kupiv ima bono chapi pro pack I ovaa sto ja kupiv a uste ima na drugi mesta I toa pedigre milior Kane I rojal kani za Tia znam deka gi ima. Me iznenadi veterinarot koga mi rece deka nemam potreba ok kafortan so ovaa hrana a na forumot citam recisi sekoj im dava na kucinjata kafortan I tamu od kaj sto go kupiv mi rekoja da mu davam. Sega neznam Dali so ovaa hrana da zemam I kafortan ra mu davam ako ne cela doza.kako sto treba 3 na 5 kg barem 1,5 na pet kila za da ne napravam mesto dobro, loso.
Од овие шо ги наброја освен ројал канин се друго е :гомце:...
Би требало во продавниците да има и Purina Pro Plan....
Ќе бараш puppy формула....
Ако имаш можност скокни до Скопје,таму има далеку поголем избор на(квалитетни) храни..
Посебно по големина на раси..
Ако земаш ројал мислам ова би било добро...
http://www.milenici.com.mk/product.aspx?pid=65
Не знам за Кавадарци,ама ете на пример во Битола снабденоста на пет шоповите е СМЕШНА...:tapp:
Се некоја фалш роба,шиткаат ројал демек за млади кучиња,а таа е млади кучиња среда големина....и давај ја на сите кучиња...:D
За другите храни да не прајме муабет...
Да не го тупам,барем сега има интернет,секој можи да се информира за производите....помина времето кога шиткачите лупеа пари на ЗБОР и искство(без гајле храната е топ,а тие шиткаа Педигре Пал по астрономски цени:pos: ,еее прост народ колку сме биле)....:eek:
Ако можиш да си дозволиш земи си подобра храна,или Ројал или Пурина...гледај да биди Large breed (големи раси)....
Околу кафортанот......
Јас отпрвин кога беше помало кучето(2-3 месеци) давав само калциум,па после се префрлив на кафортан...
Некои ми викаа доколку даваш добра сува храна не треба кафортан и други додатоци,па правев паузи...
Давав една доза,па после пауза,па пак....
Доколку кучето не е многу активно не треба да се дава често кафортан...
Твоето е уште мало......за шетање....
За почеток добро е како предјадење да му даваш јогурт(не млеко)...добар природен извор на калциум....
Земи си таблети калциум,3 таблети дневно мислам дека се даваа,па кога ќе потпорасни кучето земи си кафортан.....
Сепак околу додатоците нека објаснат подобро другите,има далеку поискусни и постручни од мене...

Земи си таблети калциум,3 таблети дневно мислам дека се даваа,па кога ќе потпорасни кучето земи си кафортан.....
Сепак околу додатоците нека објаснат подобро другите,има далеку поискусни и постручни од мене...
Зависи од која компанија е калциумот, и зависи колкава доза се препорачува ... не е секој калциум со ист состав и квалитет.
Конкретно, Калциум Мултивит - најквалитетниот калциум во Македонија кој што го користам јас, се дозира 1 таблета на 10 кг тежина.
А некои други калциуми се дозираат на пример по 5 таблети на 10 кг тежина и сл.
Значи најбитно е да се прочита на опаковката колкава доза се препорачува, не се дава секој калциум во иста количина, секој си има свои пропишани дневни дози.

Значи вака ... давај или Ројал Канин или Про Пак или Фармина Тим Бридер, значи одлучи се за една од овие 3.
Останатите дехидрати што ги имаш на располагање: Педигри, Чапи, Миглиор Кане и сл. се ѓубре - елементарна непогода !!!

Сега до кај 3 - 4 месеци поважен ти е калциумот.
Давај му само Калциум (по можност Калциум Мултивит доколку има, тој е најквалитетен).
А после 4 месеци воведи му и Кафортан, но во половична доза.
Околу 4 месечна возраст Германскиот Овчар треба да тежи околу 15 килограми, па за 15 килограми целосна доза на Кафортан се 9 таблети ... ти давај половична доза, тоест по 4 - 5 таблети на ден.
Значи Калциум давај цела препорачана дневна доза на ден, а Кафортан половична препорачана дневна доза на ден.
Бидејќи ако му даваш одеднаш целосна доза на Калциум и Кафортан, ќе се оптовари организмот, па и тоа не е на арно ... во се треба да се има умереност.

Јас вака правев со мојата Доберманка ... па можеш да го следиш мојот пример:
Од 3 месеци почнав да и давам Калциум - целосна доза.
Од 4 месечна возраст почнав да и давам и Кафортан, но во половична доза од пропишаната ... значи истовремено давав и Калциум (цела доза) и Кафортан (половична доза).
Ова траеше до 6 месечна возраст.
Откога наполни 6 месеци, почнав обратно да и давам од дозите ... тоест Калциум и давав половична доза, а Кафортан цела доза.
Сега има 8 месеци и уште си терам по овие дози и имам одлични резултати.

Итно, итно најитно!!! Се бара привремен или стален дом за мешанец од вучјак, стар 2 години. Сопствениците не се во можност повеќе да го чуваат а кучето има потреба од итни терапии на ветеринар, кои што сопствениците не можат да му ги обезбедат. Ако има некој кој сака да го вдоми (барем привремено),додека ја прима терапијата би било супер. сите ветеринарни трошоци ќе бидат покриени, па дури ако има потреба и храна ќе биде обезбедена се додека е потребно. Се вика Лукс, и навистина заслужува негово дворче за трчкање кое со сигурно ќе знаете дека он ќе го чува и брани кога ќе се опорави. За било какви инф. во пп.

Луѓе по колку грама храна треба да му давам на Азијат од 8ипол месеци?
Ми рекоа таму од кај што купувам, по 400 - 450 грама, ама сакам да слушнам повеќе мислења.

Луѓе по колку грама храна треба да му давам на Азијат од 8ипол месеци?
Ми рекоа таму од кај што купувам, по 400 - 450 грама, ама сакам да слушнам повеќе мислења.
Зависи каква храна даваш. Обично на вреќата си пишува по колку грама за која големина на кучето.

Може негде во СК да се најде електрично ланче што се активира на звук?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom