Кризата во Грција (продолжетоци пред пенали)

• Креатор на темата Креатор на темата Misirkov
  • Време на започнување Време на започнување
Штотуку на ТВ еден грчки државјанин наљутено кажа (парафразирам): Проблемот е што тие пари што ќе ни ги дадат ќе треба да ги враќаме. Ќе треба да им дадеме нешто за тие пари. :nesvest:

Грција беше творба со сила одржавана ради остварување на влијанието на западните моќници на тој дел од светот.
Истите тие очистија се што значи македонско од пелопонез до битола, за да го остранат елементот кој е можна закана за западот.
Истиот тој запад денеска нема пари да го одржува тој скап проект и кој е крив за тоа ?

Уште баба ми викаше „Должен како Грција“. Пази не „грк“ (оти тие се како чифутите), туку како државата Грција.

:toe:

Штотуку на ТВ еден грчки државјанин наљутено кажа (парафразирам): Проблемот е што тие пари што ќе ни ги дадат ќе треба да ги враќаме. Ќе треба да им дадеме нешто за тие пари. :nesvest:

Епа тоа е тоа, капитализам, ништо нема без пари денес. А тие сакаа неповратни средства? Нека се вратат од напредна земја, во земја во напредок, или земја во транзиција, можда ќе добијат некое евро неповратно од Норвешка или Холандија.

А востварност и ич не ме интересира колку ќе пропаѓаат наредните 20-30 години. За нас ќе е добро што нема повеќе да фрлаат пари на нашиве тука да им ја тераат политиката, да купуваат убави пишани (шминкани) зборови од нашите насушни новинари и политичари... Знаеме за кого праваиме муабет...
Сега не знам дали ќе знаат да склопат реченица која не им е суфлирана од страна или готови текстови да објавуваат само со превод од грчки.

Доаѓа интересен период

Како да не бе, тоа се само твои дефетистички проекции без врска со реалноста.
Било и ќе биде, што послаба Грција, тоа подобро за нас.

Македонија не е Јунанистан!

http://www.novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=5710166203&id=9&setIzdanie=21978
Очекуван одговор од искомплексиран "патриот".

Најголем увоз/извоз Македонија има со Грција, најголем процент на странски инвестиции се од Грција (на памет зборам, али бројката е 80%), огромен број на компании/фирми се директно или индиректно раководени или зависат од грчки бизнисмени и газди.
За жал, тоа е реалноста, сакале или нејќеле.
Ние со очекуван балкански менталитет, да му умре козата на комшијата а уствари лижеме кај што сме плукнале.
Каде беше ти кога Љупчо ја продаде ОКТА на Грци?

Очекуван одговор од искомплексиран "патриот".

Најголем увоз/извоз Македонија има со Грција, најголем процент на странски инвестиции се од Грција (на памет зборам, али бројката е 80%), огромен број на компании/фирми се директно или индиректно раководени или зависат од грчки бизнисмени и газди.
За жал, тоа е реалноста, сакале или нејќеле.
Ние со очекуван балкански менталитет, да му умре козата на комшијата а уствари лижеме кај што сме плукнале.
Каде беше ти кога Љупчо ја продаде ОКТА на Грци?
Најголем извоз Македонија има во Србија(20.1%), на второ место доаѓа Германија(15.1%), па тек потоа Грција(12.3%). Најмногу увезуваме од Германија(13.2%), па на второ место Грција(12.3%).
https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/mk.html

Економски слаба Грција = политички слаба Грција, а колку е послаба политички толку е подобро за нас, без разлика на економските врски. Тие ќе продолжат да се развиваат сакале или нејќеле.

Баш така, економски слаба = политички слаба = одлично за Македонија.

Инаку повеќе од 20.000 туристи ги откажале направените аранжмани соопшти грчкото 3дружение на хотелиери.

Да се потсетиме дека туризмот е 20% од грчкиот БНП и вработува барем петина од населението.

Би сакал некој експерт да ми објасни како лошата економска состојба на грција ке и помогне на нашата економија.

Арно му се стори.
Само жал ми е што знам дека што и да биде на крај ќе се извлечат бидејќи се копилиња колку тие што стојат позади нив. Толку.

--- надополнето ---

Извини ама искомплексирани се тие кои што мислат дека без Грција нема да преживееме.

Према грчките податоци таа е должна над 300милијарди евра.Но,према ЕУропските незванични податоци,ревизијата е тек,можниот долг е преку 500милијарди евра,можеби и повеќе.Ова е катаклизма за Грција но и за ЕУропата ама и за ЕУ рото.ЕУропата може да ја ублажува ситуацијата колку сака арно ама,берзите се нумоливи,тие не простуваат.Ако,се претпоставките точни,тогаш ЕУропата пука по сите шавови,без спас.Ова се многу пари.

Папандреу сега вели можеби Грција ќе ги тужи Американските банки! :tv:

Едвај чекам да тужат, не можам да дочекам! Кога ќе распукаат максимално, ниту една банка нема да им позајми пари..

http://preview.bloomberg.com/news/2...nst-u-s-banks-for-crisis-papandreou-says.html

Greece May Take Legal Steps Against U.S. Banks for Crisis, Papandreou Says

By Timothy R. Homan - May 16, 2010

Greece is considering taking legal action against U.S. investment banks that might have contributed to the country’s debt crisis, Prime Minister George Papandreou said.

“I wouldn’t rule out that this may be a recourse,” Papandreou said, in response to questions about the role of U.S. banks in the crisis, in an interview on CNN’s “Fareed Zakaria GPS.” The program, scheduled for broadcast today, was taped on May 13. Neither Papandreou nor Zakaria mentioned any banks by name.

U.S. stocks fell and the euro slumped on concern that Europe wouldn’t be able to contain the debt crisis stemming from Greece. The Standard & Poor’s 500 Index declined 1.9 percent May 14, while the euro fell below $1.24 for the first time since November 2008.

Papandreou said the decision on whether to go after U.S. banks will be made after a Greek parliamentary investigation into the cause of the crisis.

“Greece will look into the past and see how things went,” Papandreou said. “There are similar investigations going on in other countries and in the United States. This is where I think, yes, the financial sector, I hear the words fraud and lack of transparency. So yes, yes, there is great responsibility here.”

Тешко им се пишува. Пак да му велат "не" на Буш во Букурешт :) Па нека пропаѓаат. Македонија сигурно ќе опстои и без нејзе и со нејзе,без нејзе можда и ќе напредуваме повеќе

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom