Кредит трансфер систем

На правен, се применува ЕКТС системот, јес да не е до толку усовршен, али како што е наведено, така се постапува. Е сега за секоја година односно генерација е различно бодувањето.

Си има одредена граница на поени, пр. 10 присуство, 10 есеј и 10 активност....како и минимални 18 поени за положување на колоквиум. Врз основа на овие поени, се добива оцена. Секако поените не смее да се под 61 која е минимална бројка за 6-ка. Зависно од професорот, доколку фали 1 или 2 бода за 6-ка истите се бонусираат, но има и некои кои не даваат. Семинарските сега се забранети, освен кај проф. Родна Живковска.

Na Pravniot fakultet EKTS funkcionira 70% uspesno. Nedostatok e sto gi zabranija seminarskite raboti (za nas apsolventite) i sto ne se azurni po malku vo delot na aktivnosta, inaku veke trebase da gi dadat novite priracnici za postdiplomski ama ne znam sto napravija.

Фала богу дека е невозможно да се следи ЕКТС ако ништо друго поради тоа што нема активност.На економски им ги поклониле тие бодови и за активност и за присутност
Од друга страна мене ми е топ.Ние сме 15 души во група и можам многу полесно да ги извадам тие бодови а и повисока оценка.Појќе ме бидува усно него ли писмено

Na Pravniot fakultet EKTS funkcionira 70% uspesno. Nedostatok e sto gi zabranija seminarskite raboti (za nas apsolventite) i sto ne se azurni po malku vo delot na aktivnosta, inaku veke trebase da gi dadat novite priracnici za postdiplomski ama ne znam sto napravija.

Да де не се до толку агилни како и да е, лично имав фрки за поднесување приговор кој траеше па можеби 5 месеци, што е болно!!
Зборот ми беше споредбено со другите ЕКТС факултети, програмата се спроведува солидно!!
Има и реакции од студентите, дека нели на заокружување на колоквиум ништо не постигнуваш, до некаде е така,зошто се хендикепиравме во смисла на знаење, али ко ќе ја согледаш бројката на студенти што се запишува, не би било изводливо сите усно и писмено да одговараат нели?

Да де не се до толку агилни како и да е, лично имав фрки за поднесување приговор кој траеше па можеби 5 месеци, што е болно!!
Зборот ми беше споредбено со другите ЕКТС факултети, програмата се спроведува солидно!!
Има и реакции од студентите, дека нели на заокружување на колоквиум ништо не постигнуваш, до некаде е така,зошто се хендикепиравме во смисла на знаење, али ко ќе ја согледаш бројката на студенти што се запишува, не би било изводливо сите усно и писмено да одговараат нели?

За разлика од другите факултети кај што се спроведува ЕКТС, П
равниот факултет беше прв што го воведе но сепак за нас како правници побитен е начинт на кој ние би се изразувале при полагањето, секако дека е подобро што го тргнаа усното одговарање пред професор зашто така се правеа малверзации, но сепак требаше малку повеќе слобода во говорот. Ние ја завршивме програмата како прва генерација (уште малку) а се надевам ќе имаат поука за недостатоците.:tapp:

За разлика од другите факултети кај што се спроведува ЕКТС, П
равниот факултет беше прв што го воведе но сепак за нас како правници побитен е начинт на кој ние би се изразувале при полагањето, секако дека е подобро што го тргнаа усното одговарање пред професор зашто така се правеа малверзации, но сепак требаше малку повеќе слобода во говорот. Ние ја завршивме програмата како прва генерација (уште малку) а се надевам ќе имаат поука за недостатоците.:tapp:

Да да значи се разбираме која е поентата на правниот факултет. Знаат да бидат и мн. ригорозни а особено позади шалтерот на студентски прашања. Ако си осетил ќе знаеш!! :)

Да да значи се разбираме која е поентата на правниот факултет. Знаат да бидат и мн. ригорозни а особено позади шалтерот на студентски прашања. Ако си осетил ќе знаеш!! :)

Остај се!! Тие исфрустрираните теткици, што поима немаат....ти и даваш пари кога запишуваш семестар таа ти се дере. Абе улава работа:kesa:

Епа тоа е кај плаќаш па и третман имаш!!!

остај.. на тетките на правен не им пишувало на чело дека сум имала платено а следствено со тоа неможеле на чело да ми удрат печат

остај.. на тетките на правен не им пишувало на чело дека сум имала платено а следствено со тоа неможеле на чело да ми удрат печат

:pos2: :pos2: сТАНДАРД ОДГОВОР НА ТАА ОД ВЛЕЗОТ ДЕСНО!!! ХИХИХИ

Ако сте приметиле, на тетките во студентски прашања(на Правен) редовно им стои уклучен монитор дури и кога не се на работа, а не работат на компјутер....Ај можеби не знаат да го исклучат.:icon_bigg

читав, читав и ништо не разбрав.
заврзлами една копа.
од тука бод од таму бод и на крај пак не стигат.

ама ок. јас тек сега бруцош ќе бидам.
има време за овие нервози:pos2:

Епа за државен незнам колку се применува кредит трансфер систем ама на Европскиот се применува за да положиш испит треба да имаш 51 бод и има три колоквиуми каде мах бодови е 20.од присутност има 10,семинарска да напишеш 10,да презентираш 10,активност 10 и уште 10 незнам што беа и вкупно 100 а може да се случи да немаш доволно бодови да положиш неможе се по 20 да вадиш па затоа мора да бидеш редовен или семинарска да направиш.Ама има професори што не гледаат ного по присутност се зависи од професорот ама поголемиот број професори гледат такви работи присутност,семинарски ако сакаш повисока оцена

Како што кажа ninanajna, тоа е кредит трансфер систем кратко кажано. Уствари тоа е, нема друг начин да се објасни, исто и на некои факултети им даваат бодови од консултации, што се потрудил да отиде до професорот и да разговараат.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom