Кредит трансфер систем

Верувај не Економски, нема ни “Е“, од ЕКТС. Ти гарантирам 100%.

На таков корупмиран факултет не може да функционира некој систем што го носи епитетот “Европски“

Од далеку се гледа дека е така, има до некаде уведено ЕКТС ама до некаде, а останатото си се знае:toe:

Од далеку се гледа дека е така, има до некаде уведено ЕКТС ама до некаде, а останатото си се знае:toe:

Па да нормално дека има до некаде воведено и единствено според ЕКТС е тоа што бројот на сесии го намалија само на 3 (септрмврски, февруарска и јунска), другото си стојам уште на фактот дека ЕКОНОМСКИ нема никаква врска со ЕКТС. И покрај тоа што декларативно студираме според современи Европски стандарди.

Само тргни од фактот дека ЕКТС се спроведува со студенти во мали групи, а не како на Економски во група од 600 студенти, каде што ти немаш столче за да седнеш, а според ЕКТС треба активно да партиципираш во наставата. :) :)

Апсурдно е нели.:uvo:

Битно имаме блокатор на мрежи, современи компјутерски училцници, дигитална библиотека, современ студентски интернет центар, модерни студентски прашања.. т.д. ако ЕКТС се засноваше на тоа, верувај дека ќе бевме најдобри.

:) :)

Апсурдно е нели.:uvo:

Премногу:uvo::uvo:

Битно имаме блокатор на мрежи, современи компјутерски училцници, дигитална библиотека, современ студентски интернет центар, модерни студентски прашања.. т.д. ако ЕКТС се засноваше на тоа, верувај дека ќе бевме најдобри.

Е тоа да, навистина немам забелешка за тоа, ама треба да се поорганизирани во поглед на предавањата за да се оформат помали групи, студентските модерни не модерни мене ми беше преку глава од нив, ми се смачи да влегувам по 10 пати во ден зашто некој не си ја знае работата како што треба.:toe:

Kredit transfer sistem?! Pa so e toa? 90% od vrabotenite na fakultetite pojma nemaat kako se sproveduva (so cesni isklucoci kako katedrata za makedonski jazik na flf kade 100% nemaat nikakva zelba za sproveduvanje na sistemot vo praksa) ili pak se trudat da sfatat kako odat rabotite ama nema koj da im objasni kako so treba

Kaj mene na elektro ima kredit tranfer. Ok rabota e. Ne ja sproveduvaat do kraj profesorite ama pa toa so ispitite e ok, znaci nema kvadriranje, samo prezapisuvanje ispiti, izbirash predmeti kolku sto ti dozvoluvaat kreditite...Kje bide podobro, vajda :)!

а да не знае некој случајно дали може да се префрлам на вонредно ако студирам според ектс? и што треба за да се направи тоа? (на машински сум)

ma kakov sistem kakvi poeni kaj mene na fax se vazat samo poenite od kolokvium samo toa, a celo vreme ne lazat ni vikat za redovnost se dobivalo poeni, za aktivnost, elaborati... trista gluposti i na kraj nisto

ma kakov sistem kakvi poeni kaj mene na fax se vazat samo poenite od kolokvium samo toa, a celo vreme ne lazat ni vikat za redovnost se dobivalo poeni, za aktivnost, elaborati... trista gluposti i na kraj nisto

да, нема врска тоа на државните, зборам за одредени факултети само колку да доаѓаш, гајле ги нив за друго.

На правен навистина е спроведен. Кај нас во група сме 80 души(и тоа не е малку, ама ај) и навистина има дискусии и добиваме поени за активност.
Инаку реков претходно, има нејасни работи во системов, ама не е битно.:)

Једини предмет каде што можам да имам 100/100 е Е-бизнис (40 вежби,60 колоквиуми)
Економија макс 60
Трговско макс 60
Мат макс 90

Јас само на кратко ќе кажам дека ми се допаѓа затоа што навидум помалце замарања има околу администартивните процедури со кредит трансфер системот.

Jas sum zapisana po kredit transfer sistem na tehnickiot fakultet vo Bitola i da napomenam da zapisana sum ali ne se primenuva (sekoj profesor si ocenuva kako sto toj saka)

Јас сум на економски и кај нас имале некаква замисла да го воведат, започнале до некаде, заглавиле и оставиле така. Сите бевме изненадени кога при една заверка ни беше побарано на листот да напишеме колку кредити имаме освоено претходната година :pos: И сите лупаа безврска :pos:

Ма какви ти семестрални трудови, есеи, активност, присутност! Spanish village! Ништо од ова не се вреднува. Во прва година ги лажат студентите да биделе поредовни и поактивни на предавања, меѓутоа нема никаков бенефит од тоа, освен можеби активноста, ама ако му влезеш во око на професорот т.е нон-стоп да блебетиш нешто (во контекст со тоа што се предава, нормално :))
За присуство, нон-стоп пуштаа списоци но на крај мислам дека само економија - Владо избаци еден список кога даваше потписи и тоа списокот беше од една дождлива сабота, кога одработувавме друг ден и кога едвај 20-30 колеги се појавија.

Семинарските што се прават во втора и трета се ради реда, никој не ги прегледува, сите земаат ЕВТ или МТП, кутриот професор го затрупаа со семинарски па годинава го ограничи бројот само на 20 студенти :pos: Јас лани направив кај него, не ми ја прегледа воопшто, само ја зеде и ми стави потпис и тоа беше тоа.

Госпожа Кикеркова рече дека ќе давала од присуство по 3 бода на сите студенти ама до ден денес не разбрав како планира да ги даде тие бодови, врз основа на севкупниот број од сите колоквиуми или? Бидејќи знам дека кај неа третиот колоквиум е најбитен, така да без разлика што си имал на прв и втор, ако третиот ти е слаб - те праќа на испит (ни три ни свети три бода).

За други професори и колеги не знам, но за мене конкретно, предавав по еден предмет и на крај никаков бод не ми дадоа од тоа, башка - професорката пушти список да сме се запишеле тие што сме предавале и се запиша цел амфитеатар!

И да, на економски му фали таа активност на часови, семинарски трудови, есеи, бодови за присуство, некакви бенефиции за тие со просек... ама ништо.

Искрено мене ми се допага кредит трансфер системот ...

Јас на моите студенти не им давам поени за присуство на предавања. Никој никого не може со пушка (односно со поени) да натера да доаѓа на предавања. Оценките се состојат од три модуларни, еден завршен тест и семинарска работа. Кој не е задоволен со оценката, може во секое време да полага на целиот материјал. Тоа.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom