Креационизам наспроти еволуционизам

• Креатор на темата Креатор на темата bucio
  • Време на започнување Време на започнување
Епа што не ти е јасно тука? Убаво напишав дека немаат зацртана цел! Не седнуваат да речат, е денеска ќе одкриеме дека фосилов е стар толку и толку без разлика на се!
Но тоа незначи дека работат од хоби или досада! Цел им е исходот без разлика каков е.
Тешко дека ги глеаш, оти да ги глеаше, ќе пишуеше поинакви постој...
И јас истото го мислам за тебе.
Иам напишано само то, дека од моето воцрковување, не ме интересираат научните вистини, за разлика од мојот претходен живот, кога ме занимаше безмалку све што е научно, философско и уметничко.
Кога не те интрересираат, како може да ги критикуваш тогаш? За нешто да критикуваш, треба да се обидеш да го разбереш!

Иам напишано само то, дека од моето воцрковување, не ме интересираат научните вистини, за разлика од мојот претходен живот, кога ме занимаше безмалку све што е научно, философско и уметничко.
..:)

Мики ако не е тајна кога се случило вцрковувањето, на која возраст? И што воопшто значи тоа? ТОа е некаков ритуал, процес? Трбеа да слушаш некои предавања ли? Може ли некопј друг да проба да се вцркови? Дали е тоа духовна категорија?

Мики ако не е тајна кога се случило вцрковувањето, на која возраст?

На мои 32 г.
--- надополнето: Jun 24, 2011 2:19 PM ---
И што воопшто значи тоа?

Тоа значи почеток на практикување молитви и Свети Тајни (исповест и причест), со тоа што веќе сум крстен на бебешка возраст.
--- надополнето: Jun 24, 2011 2:21 PM ---
ТОа е некаков ритуал, процес?

За почеток, доволно е да си регуларно крстен, нема посебни процедури во воцрковувањето, а воцрковувањето значи почеток на живеење според веросповеста и должностите кои таа ги одредува.
--- надополнето: Jun 24, 2011 2:22 PM ---
Трбеа да слушаш некои предавања ли?

Пожелно е, но не е неопходен услов. Разбира се, ако веќе веруваш, треба да занеш барем основни работи во она во кое веруваш.
--- надополнето: Jun 24, 2011 2:23 PM ---
Може ли некопј друг да проба да се вцркови?

Лично, не знам дека некој се воцрковил, а претходно да не се преумил и не поверувал во Христа Богочовекот.
--- надополнето: Jun 24, 2011 2:24 PM ---
Дали е тоа духовна категорија?

Апсолутно духовна. Тоа е почеток на подвигот во добродетелта и во отстранувањето на личните гревови.

Ало Мики 1 и 2 темава е Креационизам vs Еволуционизам, такви религиозни модификации и апгрејди на ПП дискутирајте.

Да се држиме до темата, МИКИ 1 го прочита книжулето од 32 страни што ти го оставив на линк? Имаш некој размислувања на таа тема?

Ало Мики 1 и 2 темава е Креационизам vs Еволуционизам, такви религиозни модификации и апгрејди на ПП дискутирајте.

Yes, Sir!
--- надополнето: Jun 24, 2011 2:44 PM ---
Да се држиме до темата, МИКИ 1 го прочита книжулето од 32 страни што ти го оставив на линк? Имаш некој размислувања на таа тема?

Се во свое време...

„Нема„ до таа мерка, што дегенерацијата е очигледна...

Многу си егоцентричен, бре, Мики...

Ако е очигледна дегенерацијата кога ти ќе застанеш пред огледалото, тоа не значи дека истото важи и за останатиот жив свет.

Многу си егоцентричен, бре, Мики...
.

Знам бе...:D
--- надополнето: Jun 24, 2011 3:03 PM ---
Ако е очигледна дегенерацијата кога ти ќе застанеш пред огледалото, тоа не значи дека истото важи и за останатиот жив свет.

Е ми, дегенерација или важи за сите и или не важи за никого...:D

Црквата тоа веќе го даде, ама Ти си бегал од часој...
Од кои часови, на кој часови, и по кој предмет тоа е предавано!?!
воцрковувањето

Нов збор што треба под итно да влезе во македонскиот речник:ROFLMAO:

Ма нееее, па буквално истите тие докази ги кориси и ги толкува креационзимот...И сеа, кој е во право? :)
--- надополнето: Jun 24, 2011 12:33 PM ---

„Нема„ до таа мерка, што дегенерацијата е очигледна...
--- надополнето: Jun 24, 2011 12:36 PM ---

Е убо, ама Ти ма даде прееееемногу широко поле и можности за појавување, што за мене е далеку од задоволителен рационален одговор на рационално поставено прашање, надвор од мојта вера.

Креационистите ги користат истите докази, но очигледно манипулираат со нив или не знаат да ги толкуваат. Мора да е првото, затоа што не верувам дека некој научник не го знае на пример вториот закон на термодинамиката за кој зборувавме пред некое време.

Кои се докази за дегенерација? За мене не се очигледни, па те молам посочи ги.

Според тоа, ти нема да прифатиш никакво објаснување кое „надвор од твојта вера“. Тогаш зошто бараш објаснување?

Креационистите ги користат истите докази, но очигледно манипулираат со нив или не знаат да ги толкуваат.

1. Креационистите барем се коректни и ако имаат-имаат, а ако немаат-немаат и она кое го немаат, не го „пумпаат„ со празни зборови и прикаски, така да манипулацијата и лошто толкување ќе го бараш на друго место-на пример, кај еволуционситите.
--- надополнето: Jun 27, 2011 9:32 AM ---
Мора да е првото, затоа што не верувам дека некој научник не го знае на пример вториот закон на термодинамиката за кој зборувавме пред некое време.

- Тоа дека „..е првото...„ е саде Твој став. Тоа со вториот закон на термодинамиката е апсолутно неизбежна работа, но да не заборавиме дека тој неизбежен закон, можеме да го „избегнеме„ ако ја измислиме прикаската за „убавата иднина„, која ја створи Маркс, а која армо му дојде на Дарвин, а особено на следбениците дарвинови, кои тој закон елегантно го „надминуваат„ со зборови, на пример, со категоријата „неограничен развој„; демек, ако нешто кажам, тоа автоматски е точно.
--- надополнето: Jun 27, 2011 9:40 AM ---
Кои се докази за дегенерација? За мене не се очигледни, па те молам посочи ги.

Уште хеленските философи забележаа дека „...секоја нова генерација луѓе е полоша од претходната...„ Она кое за мене, а и за други, очигледно, тоа е очигчедноста дека на пример, новиве генерации, кои се од мене многу помлад,и се поситни по раст и погрди по лик.
Дека дегенерација постои, јасно е ако споредиме колкав бил растот од нашите предци од пред 3-4 генерации, или ако го забележиме падот на квалитетот на меѓучовечките односи, во однос на времето до пред некоја деценија. Или на пример, тоа е случајот со дегенерацијата на градското население (забележана во урбаната социологија, мерено/набљудивано од средината од 19-от век до денес) или дегенереацијата кај народите, кои се релативно затворени, оти живеат на една и иста и изолираната територија, без надворешни влијанија и мешање со други народи. Таков случај се на пример, јудеите, особено нивните масонски слоеви.
--- надополнето: Jun 27, 2011 9:41 AM ---
Според тоа, ти нема да прифатиш никакво објаснување кое „надвор од твојта вера“. Тогаш зошто бараш објаснување?

Барам објаснувања кои се рационално прифатливи и кои даваат задоволителен одговор, кој не отвора нови дилеми и прашања, иако е надвор од мојата вера.

[quote="MIKI1, post: 4223748"Уште хеленските философи забележаа дека „...секоја нова генерација луѓе е полоша од претходната...„ Она кое за мене, а и за други, очигледно, тоа е очигчедноста дека на пример, новиве генерации, кои се од мене многу помлад,и се поситни по раст и погрди по лик.
Дека дегенерација постои, јасно е ако споредиме колкав бил растот од нашите предци од пред 3-4 генерации, или ако го забележиме падот на квалитетот на меѓучовечките односи, во однос на времето до пред некоја деценија. Или на пример, тоа е случајот со дегенерацијата на градското население (забележана во урбаната социологија, мерено/набљудивано од средината од 19-от век до денес) или дегенереацијата кај народите, кои се релативно затворени, оти живеат на една и иста и изолираната територија, без надворешни влијанија и мешање со други народи. Таков случај се на пример, јудеите, особено нивните масонски слоеви.[/quote]

Какви купишта глупости!

Ништо од ова што си го пишал нема никаква врска со реалноста, освен делот со inbreeding.

Новите генерации не се полоши од претходните (дај пример), новите генереции не се поситни по раст (дај пример) и не се погрди по лик, претходните генерации не се пониски по раст.

Купишта глупости. Без никаква поткрепа.

Купишта глупости. Без никаква поткрепа.

Во ред, еве ја вела дека „..еволуцијата е непобитен факт...„ и сеа ради тоа мое мислење, сметам дека сум многу паметен...:D

Уште хеленските философи забележаа дека „...секоја нова генерација луѓе е полоша од претходната...„ Она кое за мене, а и за други, очигледно, тоа е очигчедноста дека на пример, новиве генерации, кои се од мене многу помлад,и се поситни по раст и погрди по лик.

Добро сега, немој да се фалиш со својата висина и убавина, и не е баш богоугодно, нели :). Убавината сепак е релативна, но висината никако не е. И тоа како има повисоки меѓу поновиве генерации. Која била просечната висина на Македонците на пример, изнесена низ статистички показатели пред 20-30 години?
Да речеме, пред 20 години, за највисок човек во Македонија важеше татко му на кошаркарот Самарџиски, со 200-205 сантиметри. Јас денес лично знам барем петмина повисоки од него, и сите се неколку години помлади од мене. Инаку ги има со стотици. И девојки има меѓу нив.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom