Креационизам наспроти еволуционизам

• Креатор на темата Креатор на темата bucio
  • Време на започнување Време на започнување
Атеист, ај кога ќе имаш временце претстави, у кратки црти, како според некоја од стринг теориите се создал/настанал Универзумот и животот. Фала и поздрав.
Не сум научник, прашај си некој кој знае. Претпоставувам дека нема стварање на универзуми туку преод од едно на друго ниво, од еден интензитет во друг. Ни науката нема одговор на тоа прашање, кои сме тоа ние обични смртници да го знаеме тоа. Да не ја заборавиме темата.
Погрешно е конципиран насловот, имено еволуционизам се однесува на Т.Е. а мора да се вратиме поназад на космичката еволуција. Прочитај во претходниот пост, реков дека можеби тој одговор нема да го дознаеме. Ти како поддржувач на креационизмот, повели со аргументи за истиот.

Мики, ја ценам желбата да се учествува во дискусија, ама бесцелно е да не одговараш или на некој факт да реплицираш со „не е така“ - ПОВЕЛИ КАЖИ КАКО Е.....траам јас, уште не ми е истечен рокот....ако треба да се консултираш со авторитет за да ми одговориш, направи го тоа - ќе причекаме, тука сме....јас нафрлив пример за Бруно, а тебе ти е помила инквизицијата - ете пример - кажи „го запалиле за полови односи со животни или со маж“ (пошо инцест ви е официјално дозволен во учењето, поточно еден од столбовите ви е).....
.

gahan,

ако си останал на историја за „6-то„ и сметаш дека таму ја кажале вистината, тогаш трај си и биди убеден дека Бруно е навистина спален ради хелиоцентризмот, а некоја друга вистина вели дека е спален заради паганизмот, кој се обидел да го воведе како замена за учењето од Римската Црква.
--- надополнето: 8 април 2013 во 11:04 ---
Имам впечаток дека срљаш без одговори....
.

Имаш погрешен впечаток, затоа што Твоите „вистини„ ги сметаш за поточни од туѓите.

Не сум научник, прашај си некој кој знае. Претпоставувам дека нема стварање на универзуми туку преод од едно на друго ниво, од еден интензитет во друг. Ни науката нема одговор на тоа прашање, кои сме тоа ние обични смртници да го знаеме тоа.

Немам време да барам некој што ги знае овие „теории“, но од она малку што пребарав низ интернет видов дека се работи за нешто што повеќе личи на Science Fiction (прикладна за Star Trek сериите), нешто као филозофски фантазирања за микро и макро светот (со еден куп научни термини меѓу нив), паралелни универзуми, вакви онакви димензии... ок., немам ништо против тоа, само имам забелешка на тоа што некои ги нарекуваат овие „научни теории“ и лаиците ќе си помислат дека ова навистина се некои научно поткрепени теории, теории што го поминале научниот метод, некој дури може да си помисли и дека се експериментално докажани - бидејќи самиот збор „научна теорија“ наведува на такво мислење, затоа што научниот метод условува експериментално докажување. Сепак се далеку од научни теории.

Јас се уште стојам до она размислување дека животот или плански бил создаден или случајно настанал. Здраво-разумната логика не ми остава простор да излезам од овие две взаемно исклучиви и сеопфатни алтернативи за постоењето на животот. Алтернативата дека животот едноставно си постоел од секогаш (од вечното минато) повеќе ми звучи како обид за бегство од проблемот, слично како што некој може да тврди дека целиот универзум е само еден обичен сон на некој што сонува дека сонува, а и тој самиот е дел од некој сон итн. Секој може да излезе со вакви креативни алтернативи, само работата е дали тие држат вода, дали има нешто научно во нив и дали тој креативен човек навистина живее со таквиот начин на размислување и во реалниот живот, или пак само кога филозофира и кога се прави паметен пред другарите у маало :)

Одлично, фала! Може да зборуваме понатаму....

Несмасна паралела е ама Велија е у ќелија за неплаќање данок или како сопственик на медиум што лаел против власта.....така да, Бруно е спален заради своите несоодветни (за црквата) филозофски размислувања и делувања - што и да расукаваме понатаму кога поентата ми беше дека „се што не е верува во црквата треба да се убие“....а беше во контекст на зачмајување и назадување на научната мисла низ вековите - за која нема потреба да се трудиш да ја негираш....

gahan,
Имаш погрешен впечаток, затоа што Твоите „вистини„ ги сметаш за поточни од туѓите.
Друже, мои вистини? Па ти и Сикерт ги заобиколувате одговорите, одговарате со прашања.....„моја историја од 6-то“ Ок, не се лутам...само, така не бива конструктивен муабет...

Јас се уште стојам до она размислување дека животот или плански бил создаден или случајно настанал. Здраво-разумната логика не ми остава простор да излезам од овие две взаемно исклучиви и сеопфатни алтернативи за постоењето на животот. Алтернативата дека животот едноставно си постоел од секогаш (од вечното минато) повеќе ми звучи како обид за бегство од проблемот, слично како што некој може да тврди дека целиот универзум е само еден обичен сон на некој што сонува дека сонува, а и тој самиот е дел од некој сон итн. Секој може да излезе со вакви креативни алтернативи, само работата е дали тие држат вода, дали има нешто научно во нив и дали тој креативен човек навистина живее со таквиот начин на размислување и во реалниот живот, или пак само кога филозофира и кога се прави паметен пред другарите у маало :)
Решението не е во сикс-деј-криејшн. Тоа ми е бегство над бегствата. Знам дека ни ти не си убеден во тоа но пусти бизнис...јбг, секој го прави она што мора да го прави. Ако стоиш на болдираното тогаш тој планерот никој не му го знае планот. Од каде таа идеја дека на некому (која и да е во постоечките митологии и прикаски, наречени религии) му е дадено, планерот да му го каже неговиот план? Со што го заслужил тоа?

Одлично, фала! Може да зборуваме понатаму....

Несмасна паралела е ама Велија е у ќелија за неплаќање данок или како сопственик на медиум што лаел против власта.....така да, Бруно е спален заради своите несоодветни (за црквата) филозофски размислувања и делувања - што и да расукаваме понатаму кога поентата ми беше дека „се што не е верува во црквата треба да се убие“....а беше во контекст на зачмајување и назадување на научната мисла низ вековите - за која нема потреба да се трудиш да ја негираш....

Друже, мои вистини? Па ти и Сикерт ги заобиколувате одговорите, одговарате со прашања.....„моја историја од 6-то“ Ок, не се лутам...само, така не бива конструктивен муабет...

Батка ако имаш нешто да ме прашаш, прашај ме мене директно. Јас те прашав конкретно за еволуцијата на хомосапиенсот и конкретно на темава. Ти си тој што не одговара и бега од одговори.

Повторно празен муабет за црковната философија од темниот среден век и Џордано Бруно.

Остави ја црквата, за неа дискутирај си таму кај што и е местото. Никој не те прашува и не ти набива на нос црковна философија.

Јас се нервирам кога некој однапред доаѓа тука со став дека тој е атеист, а благе везе нема од истото, и со сознанијата за еволуцијата од билогија за 8мо одделение се фура у фазон, и отфрла се друго како можно.
За да после тоа ретерираш и кажеш дека и ти си скептик кон Дарвин.

Се слушаш ли себе си?

Зарем мислиш дека некој што е верник навистина мисли дека некој на небото бел старец со стапче чека на твоја грешка и ти го води животот?

Пробај да одговориш за претходно поставеното у контекст на темата.

Ме интересира и твое размислување како од 500 гени на едноклетоќен организам дошло до 20 000 гени на хомо сапиенс. Можеш ли да кажеш свој став за ова на пример, различен од она абе верницит ене се у право, не чини приказната за Адам и Ева.

Па ти чоек не знаеш ни верник да препознаеш.

Еве ќе ти олеснам, далеку сум јас од верник, ама секогаш ќе застанам на нивната страна, поради ваквите испади на новопоечени самонаречени атеисти, кои имаат поголеми догми и од верниците.

Повели одговори на двете прашања поврзани со твојата икона Дарвин.

п.с. Атеизам е човечка конвенција, која се родила како потреба да некои луѓе се обединат во една групација, која ќе го негира библискиот антропоморфен поглед за Бог.

Арно ама, тоа е антитеизам, . Толку, ништо повеќе. Атеизам не е исто со антитеизам. Атеизам е негирање на секаков концепт на Бог, барем етимолошки.

Имаш концепт Бог = Јас.

Ок, не се лутам...само, така не бива конструктивен муабет...

Ајде, почни го тоа кое го сметаш за конструктивен муабет.
--- надополнето: 8 април 2013 во 13:08 ---
Од каде таа идеја дека на некому (која и да е во постоечките митологии и прикаски, наречени религии) му е дадено, планерот да му го каже неговиот план? Со што го заслужил тоа?

Атеист,

нашата „соседна„ вера вели дека нивниот бог бил „таму и некаде„ и си гле‘а сеир на сето она кое го створил, па за да не биде све монотоно, џитнал од небото некоја света книга, пуна со рецепти за правилно понашање као гаранција за улаз у џенетот, а за поклониците на таа вера, тоа е сасвим доволно и прифатливо.

Пеки.

Да прејдам на мојата вера.

Богот во мојата вера, не е „таму и некаде„, туку Он Е Творец, кој го створи Светот и конечно, човекот, а самиот човек пак, ја има во себе „иконата Божја„, односно ги има во себе и слободната волја и разумот, како што ги има и самиот Бог, со тоа што Он нема ограничувања во своите атрибути, за разлика од човековата ограниченост по секој можен основ.

Ете зашто токму тој Бог не крие ништо (битно) од своето творение. тоа е Бог, кој е близок со човекот и кој (Бог) на човекот му откри вистини, во доволна мерка, кои се можност за негово (човеково) спасение, иако човекот еднаш силно отпадна од својот Бог.

Дали сеа‘ ја гледаш заслугата?
Ти причам за Бог-човекољубец а не за бог-човекомразец и сеирџија.

.
Дали сеа‘ ја гледаш заслугата?
Ти причам за Бог-човекољубец а не за бог-човекомразец и сеирџија.
Не се залажувај, за истиот бог “причате“ и соседната вера и соседните ти фракции. Кој како ќе си го претстави колку е човекомрзец и сеирџија, зависи книгата како сте ја напишале. Само варијанта. Истиот сикс-деј-криејшн бог е.

Од каде таа идеја дека на некому (која и да е во постоечките митологии и прикаски, наречени религии) му е дадено, планерот да му го каже неговиот план? Со што го заслужил тоа?

Тоа се вика ВИСТИНА.
Ти си далеку од неа и затоа не ја разбираш.

Тоа се вика ВИСТИНА.
Ти си далеку од неа и затоа не ја разбираш.
Ти па ја разбра? :pos: Ај пливај си ти по реката додека можеш. Вистината за газ да те апне, нема да ја познаеш.
Еден од твоите концепти за Бог е таман за вакви ситуации;)
Од кај па негов копнцепт? :D Негов колку што е мој изум Ајфон.

Ти па ја разбра? :pos: Ај пливај си ти по реката додека можеш. Вистината за газ да те апне, нема да ја познаеш.

Од кај па негов копнцепт? :D Негов колку што е мој изум Ајфон.
Не бе ..грешка си...не ја разбрав, можам само да ти ја предавам ако си доволно интелигентен да ја сватиш.
--- надополнето: 8 април 2013 во 13:40 ---
Ооо кај си бе Гурџи:) Камо здраво , како си, шо праиш итн... :P

Еден од твоите концепти за Бог е таман за вакви ситуации;)
Абе се плашам еден погрешен збор да не напишам...
знаеш, сега ги бришат мислењата ако еден збор не е по нивно.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom