Езекиел: 13:9 Еве Ме, Мојата рака ќе биде ПРОТИВ ПРОРОЦИТЕ што гледаат СУЕТНО и што пророкуваат ЛАГА : не ќе бидат веќе во собирот на Мојот народ, не ќе бидат запишани во книгата на Израелевиот дом, никогаш веќе не ќе стапат на Израелева почва! И ќе знаат дека Јас Сум, Господ Бог..
.
.
СПОРЕДИ СО :
.
.
.
Сура 18 Ел- Кехф Џуз 15
ред 57 - И кој е поголем зулумќар од оној кој , кога ќе се спомнат ајетите на Госодарот негов , е рамнодушен кон нив , и кој заборава она што го направија рацете негови . Врз СРЦАТА НИВНИ НИЕ ИМ СТАВИВМЕ ЗАВЕСА ЗА ДА НЕ ГО РАЗБЕРАТ КУРАНОТ А ВО УШИТЕ НИВНИ ТЕЖНА . И ако ги повикаш кон Патоказот , тогаш , за навек не ќе се упатат.
Сура 17 Ел - Исра Џуз 15
ред 36 -- И не следи го она што не го знаеш . И СЛУХОТ И ВИДОТ И СРЦЕТО ЌЕ
БИДАТ ОДГОВОРНИ навистина .
.
.
.
Сура 17 Ел - Исра Џуз 15
ред 45 -- И кога го читаш Куранот меѓу тебе и оние кој неверуваат во Ахриет Ние поставивме Завеса невидлива .
ред 46 -- И ВРЗ СРЦАТА НИВНИ Ние ставивме прекривачи ЗА ДА НЕ ГО РАЗБЕРАТ , а во ушите нивни тежина .
.
.
Сура 33 Ел-Асхаб Џуз 22
ред 51 -- ..................Аллах го ЗНАЕ ОНА ШТО Е ВО СРЦАТА ВАШИ .
ДЕФИНИЦИЈА :
Срце = збор од Ангелскиот речник на загатките што означува Чуствено Мисловна Емоционална насоченост , Внимание , Преокупација , Разбир- Разборитост.
.
.
.
Второзаконие: 29:4 Ама Господ не ви даде до денес разум за да сфатите, очи за да гледате, ни уши за да слушате.
Римјаните: 11:8 како што е напишано: „Бог им даде Дух на Мртвило, очи да не гледаат и уши да не слушаат до денешниот ден.”
2 Коринтјани: 3:13 и не сме како Мојсеј, кој ставаше покривало на своето лице, за да не го видат Израелевите синови свршетокот на она што се отстрануваше.
14 Но нивните умови беа закоравени. Зашто, до денешниот ден останува истото ПОКРИВАЛО при читањето на Стариот Завет, и не се открива, зашто се отстранува само во Христа.
15 И така до денес, кога го читаат Мојсеја, ПОКРИВАЛОТО-ЗАВЕСАТА им лежи на нивното СРЦЕ .
ДЕФИНИЦИЈА :
СУЕТА е земски дух- идеал на смртните луѓе кој неверуваат во вечен живот , не веруваат ниту во Бог ,( ниту во Христос – бесмртната личност ),како и на сите неверници , лажни верници , декларативни верници , измамници , па затоа тежнеат да остават што поголеми траги – докази за своето постоење низ времето на земјата со ....деца , земја , пари, капитал или Достигања по кој ќе ги запаметат другите луѓе ( суетна слава ) во војни , бизнис , политика , итн итн .
Е ова е дефиницијта за суетност . И според оваа дефиниција се одредува степенот на (без)суетност на секој поединец ,на секој Закон какви меѓучовечки односи регулира , општествено уредување , достигнат степен- ниво на општествена свест кај секој поединец или генерално во општеството ..
.
.
.
2 Солунјани: 2:3 Никој да не ве измами ниту по каков начин, зашто тоа не ќе се случи додека првин не дојде отпаѓањето и не се појави ЧОВЕКОТ НА БЕЗЗАКОНИЕТО , СИНОТ НА ПОГИБЕЛТА = ПРОПАСТА,
Јован: 17:12 Додека бев со нив, Јас ги чував во Твое име оние, кои Ми ги даде, и ги запазив, па ниеден од нив не погина, освен СИНОТ НА ГИБЕЛТА=ПРОПАСТА за да се исполни Писмото.
СПОРЕДИ СО :
Осија: 12:11 Галад е навистина БЕЗЗАКОНИЕ , САМА СУЕТА;
.
.
Псалм: 5:12 Зашто, Господи, Ти го благословуваш праведникот; го заштитуваш, со Својата милост, како со штит.
7:9 Нека прекрати беззаконието на нечесните, помогни му на праведникот. Ти, праведен Боже, Кој ги испитуваш срцата и внатрешноста.
11:7 Зашто Праведниот Бог ја љуби правдата; праведникот ќе го гледа Неговото лице.
34:19 Праведникот има многу неволји, но Господ го избавува од сите.
Пословици:
21:18 Нечесниот човек е откуп за праведникот
Дела Ап.: 11:7 И чув глас, кој ми рече: „Стани, Петре! Коли и јади!”
( ВАКОВ Е ОТКУПОТ)
(Лука: 15:23 Дотерајте го згоеното теле и заколете го, да јадеме и да се веселиме,
15:27 А тој му рече: ‘Брат ти си дојде и твојот татко го закла згоеното теле, зашто го прими здрав.’
15:30 А кога дојде овој твој син, кој го растури твојот имот со блудници, му закла згоено теле!’)
.
.
Пословици:
28:12 Голема слава е кога се радуваат праведниците, а кога се издигаат нечесните, луѓето се кријат.
28:28 Кога се издигаат нечесните, луѓето се кријат, а кога пропаѓаат, тогаш се умножуваат праведниците.
29:2 Народот се радува кога се умножуваат праведниците, а народот воздивнува, кога ќе завладеат нечесните.
29:10 Крвопијците го мразат чесниот, а праведниците се грижат за неговиот живот.
29:16 Кога се множат нечесните, се множи и беззаконието, но праведниците ја набљудуваат нивната пропаст..
.
.
Осија: 14:9 Кој е мудар нека го сфати ова, и разумниот човек нека сознае! Зашто Господовите патишта се прави: праведниците одат по нив, а грешниците паѓаат на нив.
Езекиел: 23:45 Затоа праведниците ќе им судат,
ЕВАНГЕЛИЕ СПОРЕД МАТЕЈ
Глава 25
41 Тогаш ќе им рече и на оние од левата страна: ‘Одете си од Мене, проклети, во вечниот оган, приготвен за ѓаволот и за неговите ангели!
42 Зашто огладнев и не ми дадовте да јадам; ожеднев и не Ми дадовте да пијам,
43 бев странец и не Ме примивте; бев гол и не Ме облековте; бев болен и во темница и не Ме посетивте.’
44 Тогаш тие ќе одговорат и речат: ‘Господи, кога Те видовме гладен, или жеден или како странец, или гол или болен или во темница, и не Те послуживме?’
45 Тогаш ќе им одговори: ‘Вистина ви велам, доколку не му направивте на еден од овие најмали, ни Мене не Ми направивте!’
46 И овие ќе отидат во вечна мака, а праведниците во вечен живот.”
.
.
.
Наум: 1:2 Господ е Бог ревнител и одмаздник; Господ се одмаздува и се гневи; Господ им се одмаздува на Своите противници, издржлив е во гневот против непријателите.
ОЧИГЛЕДНО СУЕТНИТЕ ПРОТИВНИЦИ НА БОГ СЕ :
ИСЛАМ ПРАВОСЛЕВИЕ КАТОЛИЦИЗАМ ПРОТЕСТАНТИЗАМ
ОТИ СЕ СУЕТНИ И НЕПРАВЕДНИ !
Дела Ап.: 24:15 и дека ќе има воскресение на праведните и неправедните.
ЗНАЧИ НАПИСМЕНО Е ЗАПИШАНО КАДЕ ИМ Е МЕСТОТО НА ИСЛАМ ПРАВОСЛАВИЕ КАТОЛИЦИЗАМ ПРОТЕСТАНТИЗАМ !