Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата A__
  • Време на започнување Време на започнување
Дамби, еве го тоа вашето, удри бригу на весеље.

„Само 10 дена беа доволни за да го видиме ефектот на укинувањето на сите мерки за баровите, ноќните и диско-клубовите. Дневниот број случаи фати чекор со нагорната линија на трендот, а седумдневната подвижна средина повторно заврти нагоре. Но, не се само вкупните дневни броеви важни. Уште поважно е што, според МЗ, најголем неделен прираст на бројот на случаи има кај возрасната група од 20 до 29 години, што е најјасниот индикатор каде се случува главното заразување во моментот“, напиша професорот од Битолскиот универзитет Дејан Трајковски, кој редовно го следи статистичките движења на важните индикатори на пандемијата.

За лицата под 18 години, немаше мерки и рестрикции, барем не сум прочитал да има, во однос на влез во угостителски објекти, Молови и за посета на спортски и културни настани. Законска забрана има за посета на казина и кладилници, таа не е поврзана со Ковидот!

За влез сеуште се бара сертификат за целосна имунизација или за прележаност. :oops:

За влез сеуште се бара сертификат за целосна имунизација или за прележаност. :oops:
Зависи каде како.

Во западниот дел на Македонија вакви мерки не се познати. Нити во продавници носи некој маски, нити муштерии, нити вработени. Инспекциски служби и полиција нема во радиус од 10 км, ама таму короната е прогласено за умрено одамна:свиркам:

За лицата под 18 години, немаше мерки и рестрикции, барем не сум прочитал да има, во однос на влез во угостителски објекти, Молови и за посета на спортски и културни настани. Законска забрана има за посета на казина и кладилници, таа не е поврзана со Ковидот!

Растурате вие дечурланава со коронава Дамби, две малолетни има починати последниве денови и тоа без коморбидитети, од тоа кластеришење што го правите по молови и кафичи.

после мочањето земи ја дипломата и закачи ја на чардак да се исуши.
...очигледно Ти уринираш, обвинувајќи друг,
инаку таман си пишувам, ако нема да разбереш сега, сигурно по извесен период ќе ти биде појасно, денес и архитектот и градежниот инжињер добиваат диплома и лиценца за работа, а објектите ги градат вон правилата за градба што ги учат токму полагајќи да добијат таква диплома што ја газат самите во реалноста поради профит, но и поради незнаење, така да денес имаме разни примери, па ќе има ептен претерано уринирање или како пишуваш ти „мочање“! :facepalm:

мене ради тебе ми е бијонс, лурц те направи од пачавра подоле тебе и твојата струка и ти го лајкаш уште. Тоа е за фејспалм не моето мислење. Моето е само осврт на настанот што се деси вчера кога он рече дека сите доктори за к не ги бива. А ти си доктор колку што знам.
:neetaka: ...ти си грешка, а и голем провокатор, ти мене - на сите постови кои се сериозни има твое хехех хахаха емотикон, а не Лурц!
...од каде тој израз „пачавра“ кај тебе? инаку колегава Лурц, моментално е многу коректен и ни не гледам причина вака ти да се однесуваш, па на крај краева ова е форумски муабет и никој тука не се зачленил ниту со диплома ниту со матичен број, така да остави, сама знам да си се бранам, тој што пречи ќе го ставам под игнор и готово! (y)

мене ради тебе ми е бијонс, лурц те направи од пачавра подоле тебе и твојата струка и ти го лајкаш уште. Тоа е за фејспалм не моето мислење. Моето е само осврт на настанот што се деси вчера кога он рече дека сите доктори за к не ги бива. А ти си доктор колку што знам.
Вакцината тебе душо мозокот ти го исушила!!!!!
Зошто го клеветиш @Lurtz бадијала и лажеш ко циган?
Ниту ја именува, ниту ја навреди...и ОТОК си бе више, не ми се чита темава поради тебе обесен 24 часа тука :facepalm:

:neetaka: ...ти си грешка, а и голем провокатор, ти мене - на сите постови кои се сериозни има твое хехех хахаха емотикон, а не Лурц!
...од каде тој израз „пачавра“ кај тебе? инаку колегава Лурц, моментално е многу коректен и ни не гледам причина вака ти да се однесуваш, па на крај краева ова е форумски муабет и никој тука не се зачленил ниту со диплома ниту со матичен број, така да остави, сама знам да си се бранам, тој што пречи ќе го ставам под игнор и готово! (y)

па сега кога толерираш некој да ти врши дефекација врз струката тоа твоја работа е искрено.:vrtioci:

Може е прогласено короната за умрено одамна кога се во прашање превентивни мерки, ама кога е во прашање статистиката и лежење во болница воопшто не е така. Некако бааѓи е засилена во последно време.

Само што излегов да го прошетам кучето и нели на 'чист воздух' без маска. Надвор е ко во гасна комора, па не само на мене, на кучето ми идеше да му ставам маска. :sleep:

па сега кога толерираш некој да ти врши дефекација врз струката тоа твоја работа е искрено.:vrtioci:
Не знаеш како да го оправдаш погрешното верување во вакцините, ЦДЦ и владата и како си дошол до првата вакцина преку ред па ај сеа удри на вакви глупости. Ти доколку ја ценеше до толку Бијонс, ќе послушаше барем нешто од она што го збори, ќе се посомневаше во искрените намери на владата/владите. Ќе размислеше и за вакцината за грип за која одамна ни посочуваше дека ќе е проблем. Ама ти си тераш како ќе одлучи влада, колку и да греши. Тие пиејџдиња се оние полтрони на Филипче кое му ги повтараат зборовите, климаат со глава, изиграваат ехо кањон за да му се упикаат, а со тоа самите си пљукаат на дипломите.
Може е прогласено короната за умрено одамна кога се во прашање превентивни мерки, ама кога е во прашање статистиката и лежење во болница воопшто не е така. Некако бааѓи е засилена во последно време.
пописи, избори, кампањи, освен маски никакви други мерки. Не знам што друго да се очекува од вирус за кој нема превентива, нема стандарден лек и каде као хотел промаја ништо не важи ради споменатите активности.

Последно уредено:
Зависи каде како.

Во западниот дел на Македонија вакви мерки не се познати. Нити во продавници носи некој маски, нити муштерии, нити вработени. Инспекциски служби и полиција нема во радиус од 10 км, ама таму короната е прогласено за умрено одамна:свиркам:
Значи Дивиот запад имал и позитивни страни! :icon_mrgr:

Ќе бидам искрен, до јуни ги почитував сите мерки и препораки сем носење маска на отворено. Сега маска носам само во продавница (односно во затворен простор) и немам намера да се занимавам со нивните глупости, со мерките и со препораките. Животот си продолжува. Така како што можат вакцинираните да си пијат пиво и да си јадат пици, можам и јас! Кој ме спречува? Никој. Никаде никој досега не ми забранил влез или одбил да ме услужи само затоа што немам сертификат!

Луѓето ги заобиколуваат мерките на владата затоа што се крајно апсурдни. Лажни сертификати има во изобилие.

Дури немам ништо против забавите во дискотеките. Ако некој сака да се забавува, слободно. Не е мој проблем. Лично се задоволувам со кафе и со пица.

Доста време беше дадено за имунизација, вакцини има во секое време и кој сака може да се боцне во секое време. Мојата граѓанска должност, со пандемијава, уште во јуни заврши. :)

Значи Дивиот запад имал и позитивни страни!
Ако веќе носиш мерки, (макар и апсурдни), тогаш тие мерки треба да важат сите подеднакво. Не може за едни да важат тие мерки, а за други да не важат. Со оглед на фактот дека имаме „специјално заштитена врста“ на граѓани, за кои не важат никакви закони, тогаш се ствара револт и одбивност.
Имаш ресторани/кафетерии кои ги почитуваат сите донесени мерки, каде што не те пуштаат без сертификат, каде што редовно се плаќаат даноци, плати и сл. инспекциските служби се на терен секој 3 дена и истите се полупразни заради тоа почитување. И од друга страна имаш Нефи - пицерии, ресторани, кафетерии, кои нити почитуваат мерки и Закони, нити се некогаш посетени од инспекциски служби, а и да се никому ништо, плати се исплаќаат во плико и сл. и истиве се полни.

Луѓе беа казнувани со парични казни затоа што не носеа маски на отворени, макар и кога беа сами.

Додека беа изборите по штабовите никој нити маска, нити дистанца, нити ништо. Венко Филипче додека е на партиска должност заборава да повика на почитување на мерки, а кога е во улога на министер за здравство тогаш со голема леснотија прстот го вперува кон народот.

Еден поглед на преполните автобуси на ЈСП е доволна слика.

Изборите беа симболот за посветеноста на власта за борбата против пандемијата!

Кампањата За вакцинација беше стопирана, целиот наратив беше запрен за да се изведе пописот, а потоа и изборите. Не беа само партиските штабови полни, туку и салите (каде магично можеше да се влезе и без сертификат), па и митинзите на отворено беа без мерки за дистанца.

Тоа се случуваше пред нашите очи, пред очите на јавноста, така Теута (вакцинирана) беше позитивна на Ковид! Лани скоро цел партиски врв на Сдссм беше по карантини, вклучувајќи и нивни пратеници кои го прекршија карантинот за да можат да гласаат. Интересно е тоа што беа во скафандери, а нели, доволно е да носат и една обична маска и нема да го шират вирусот! Зарем не? :vrtioci:

Проваксерите се утепаа од плачење за протестите против фашистичките мерки, а еден збор не кажаа против Филипче, икони ми цртаа, култ издигнаа околу великомченикот кој посветено се бореше да излеземе час побрзо оваа криза. Ама народот е крив! Или касно оди во болница, или е недисциплиниран или не сака да се вакцинира! Зошто не сака да се вакцинира?, прстот го вперуваат кон теориите на заговор. Ете, ни јас ни ти не веруваме во тие теории...тогаш мора да имаме политички побуди! :vrtioci:

Се откажав од рационална дебата со сите проваксери, сем со Игорче. Нека си веруваат во својата псевдонаука, нека си држат дистанца и нека ги почитуваат мерките и препораките.

Логичка генеза и константност во нивните размислувања, за време на овие година-дена, нема. Како се менува наративот, така се менуваат и нивните размислувања (Игорче е исклучен од ова). Затоа и се обични верници. :sleep:

Зависи каде како.

Во моментов таму има најмалце корона. Ем никакви мерки, ем невакцинирани.

Ја гледам новинарката Менче Точи на фејсбук, зборува против народот оти не почитувал мерки и заради неодговорни, таа завршила на Инфективна и одвај преживеала.

А дупло вакцинирана била. :facepalm:

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom