Ова е проблемот за смртноста. Само не кажува во која болница се случува, моја претпоставка е Прилеп.
Значи цело време нагласувам, дека не секој доктор знае што прави, и не секој научник знае се, па на секој да му се шерува мислењето само затоа што има титула.
И не ми се верува дека сеуште немаат усогласен протокол за лекување на пациенти од Корона.
Се може ама кај нас не се може, ние немаме сила за таков карантин, додуша кај нас и мерките се утнати пд сам старт на пандемијата.
Да не можиш чарето да му го најдиш на една прдеж држава со милион и пол жители е стварно за крстење.
Ова е проблемот за смртноста. Само не кажува во која болница се случува, моја претпоставка е Прилеп.
Значи цело време нагласувам, дека не секој доктор знае што прави, и не секој научник знае се, па на секој да му се шерува мислењето само затоа што има титула.
И не ми се верува дека сеуште немаат усогласен протокол за лекување на пациенти од Корона.
Мене приказната ми има нешто труло... Еве јас да сум доктор и да знам дека има голем пропуст во лекување зарем нема да се јавам кај колегите и да укажам на грешките? Зарем дебилен facebook да користам? Зошто еден еминентен доктор би сакал да стави на тапет цели тимови од својата фела јавно на социјална мрежа?
Или демек се обраќа на смртници не ги слушајте докторите појма немаат?!?!
Не знам кое е поголемо зло од двете: деградирање на колеги или лечење на очајни маси преку facebook.
Мене приказната ми има нешто труло... Еве јас да сум доктор и да знам дека има голем пропуст во лекување зарем нема да се јавам кај колегите и да укажам на грешките? Зарем дебилен facebook да користам? Зошто еден еминентен доктор би сакал да стави на тапет цели тимови од својата фела јавно на социјална мрежа?
Не знам кое е поголемо зло од двете: деградирање на колеги или лечење на очајни маси преку facebook.
ContextThe human development territories have been severely constrained under the Covid-19 pandemic. A common dynamics has been observed, but its propagation...
Кој спомна стапка на смртност? Пишува ковид стапка на смртност а таа не е воопшто намалена во земји каде што имале рестрикции на движење. И таму кај што седеле затворени умирале луѓе како и во други земји.
Чисто информативно:
Од моја околина од осум заразени (две семејства).
Еден само со три дена болница и појаки симптоми (температура, дишење, сатурација 90...). Сите други со послаби.
Тестирање закажаа и направија само на едното семејство, не на другото (од кој само еден член е тестиран). Не сум сигурен, дали тестираните членови на едното семејство, ги тестирале од државата, или самоиницијативно отишле на приватно. На другото семејство никој не им спомнал да се тестираат сите.
Решенија има и за двете семејства.
Месец и пол после заразување:
Тој едниот болен (што беше и во болница), се опоравува, поспоро, али се опоравува.
Останатите со лесна слика:
Кај едно дете, чувство на мирис сеуште нема и цел месец после.
Месец после, едното семејство се со температури. Дали е нешто ново или остаток, не знам.
Автоматски споено мислење:
Од сите информации, што со сега ги имам, лаички прибрано, ова ми личи вистинито:
Тврдењето се базира на првичните резултати од тестирањето во 3-та фаза, а според нив Спутник вакцината има ефикасност „над 95%“ што е повеќе од сите досегашни западни вакцини.
off.net.mk
Автоматски споено мислење:
Јако. Нема заебанции.
Ќе го наебе сега, чисто затоа што неговите го пуштиле до продавница да иде, без надзор (од ментално здраво лице).
Прилепскиот актер Михајло Миленкоски преживеа трауматично искуство зашто во маркет во Прилеп укажал да не се пуштаат луѓе што не носат заштитни маски, оти е опасно за здравјето на луѓето. Брутално бил нападнат од прилепчанец што не носел маска и онесвестен завршил на хируршкото одделение во...
Не си ја имал можноста да влезеш во џунглата наречена Македонско здравство нели? Бидејќи докторите примаат совети од други лекари ко што Северна Кореја прима препораки од интернационалната елита.
Ем не знаат, ем не сакаат да дознаат од друг. Мурињо не им е рамен кога е во прашање горделивоста и егото.
Ризичен пациент со тешка клиничка слика. Сува кашлица, отежнато дишење (сатурација под 90%), обезен пациет со хипертензија и дијабет, на слушалка се слушаат крепитации што оди во прилог на пневмонија, ртг наод потврдува консолидација на бели дробови (тешка пневмонија). Ординирана е терапија, од страна на лекарот се инсистира пациентот да се тестира и да се хоспитализира. Пациентот одбива!
После 2 дена, пациентот едвај ја преживува ноќта, се вика брза помош и итно се транспортира во болница. И сега кој е крив?!
Ризичен пациент со тешка клиничка слика. Сува кашлица, отежнато дишење (сатурација под 90%), обезен пациет со хипертензија и дијабет, на слушалка се слушаат крепитации што оди во прилог на пневмонија, ртг наод потврдува консолидација на бели дробови (тешка пневмонија). Ординирана е терапија, од страна на лекарот се инсистира пациентот да се тестира и да се хоспитализира. Пациентот одбива!
После 2 дена, пациентот едвај ја преживува ноќта, се вика брза помош и итно се транспортира во болница. И сега кој е крив?!
Спомнав на 13 дадов крв за крвна плазма да ми проверат и брис ми земаа, денеска ми стигнаа резултати:
ПЦР тест: негативен;
игМ: 8.394;
игГ: 2.800;
Епидемиологот ми вели чим ти е пЦР негативен немаш проблем, матичната ми вели игМ покачени сигурно си имал контакт пак со вирусот и тоа е доказ за акутна инфекција, а има присуство и на игг за кој веели вероватно е од прошлиот пат останато, чаре вика трет ПЦР тест ама бидејќи резултатите ти се од пред 12 дена и да си имал нешто вероватно ти е прошло и ми препорача после 30 дена од тестирањето пак да проверам антитела.
ContextThe human development territories have been severely constrained under the Covid-19 pandemic. A common dynamics has been observed, but its propagation...
Фактот е дека тие што ќе умреле во април од корона ќе умрат и во октомври од корона, значи тие што секако ќе умрат само и се продолжува векот за неколку месеци,
од оваа исклучок може да има само ако има колективен имунитет или вакцина што вистински ќе штити.
Од досегашните информации познати на јавноста, руската има до 95% успешност, оксфордската до 90% итн,
да не ги напагам оти немам информации колку од тие што ги тестирале биле лица во ризична група (оние што сега умираат), ама морам да кажам дека 5 или 10% од тие што ќе се вакцинират ќе се разболат од корона без да развијат антитела и моја претпоставка е дека добар дел ќе умрат што ќе му дојде пак исто како и да немало вакцина, т.е. смртноста на вкупно население не е поголема од 5% годишно во било која земја (познатата Шведска околу 3,5% од просекот, кај нас со август беше во рамките на просекот).
Така да кога ќе видеш вакцината нема којзнае колку да го промени бројот на подобро, освен што народот ќе нема гајле оти веќе бил вакциниран.
Спомнав на 13 дадов крв за крвна плазма да ми проверат и брис ми земаа, денеска ми стигнаа резултати:
ПЦР тест: негативен;
игМ: 8.394;
игГ: 2.800;
Епидемиологот ми вели чим ти е пЦР негативен немаш проблем, матичната ми вели игМ покачени сигурно си имал контакт пак со вирусот и тоа е доказ за акутна инфекција, а има присуство и на игг за кој веели вероватно е од прошлиот пат останато, чаре вика трет ПЦР тест ама бидејќи резултатите ти се од пред 12 дена и да си имал нешто вероватно ти е прошло и ми препорача после 30 дена од тестирањето пак да проверам антитела.
Оваа страница користи колачиња за персонализирање на содржината. Со продолжување на користењето, се согласувате со нашата политика за користење колачиња.