Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата A__
  • Време на започнување Време на започнување
Па сега да немаше уште пред ковидот на секои 2 недели по една репортажа со увреѓени и изненаѓени медицински лица, кои се жалат дека ништо не чинело, слаби биле платите и ако продолжело вака ќе си бегале ондак океј.
А и да не напишеше на форумов медицинско лице дека за ич пари работеле докторите, а тие како специјалисти земаат плати колку министри и премиер, т.е. максимум на државна цицка, а при прво вработување можда и дупло повеќе од администрација со факултет тогаш да кажевме дека тролал владе.
Ама не ќе да е така, цмиздрење има од медицинските лица по ТВ и интернет откога памтам. Секогаш тие се први да кажат дека биле благородни души и хумани, ама не ги ценел народот. А во реалноста 90% од нив со око не те гледаат ако не фрлиш пара. Медицинските лица не да се за плукање, за повеќе се. Се понашаат како стока наспрема пациентите и се невидени митаџии. Не мора некој да ми кажува сум искусил како и 99% кои ги критикуваат на моја кожа. Сега дошла ковид криза и не ги оставале да одат на одмор, па мора уште толку да ги слушаме како тие биле наши херои. Нека си работат работа, најплатени се во државно и меѓу најплатените воопшто, а како се понашаат наспрема беспомошни не го заслужуваат тоа.

Па сега да немаше уште пред ковидот на секои 2 недели по една репортажа со увреѓени и изненаѓени медицински лица, кои се жалат дека ништо не чинело, слаби биле платите и ако продолжело вака ќе си бегале ондак океј.
А и да не напишеше на форумов медицинско лице дека за ич пари работеле докторите, а тие како специјалисти земаат плати колку министри и премиер, т.е. максимум на државна цицка, а при прво вработување можда и дупло повеќе од администрација со факултет тогаш да кажевме дека тролал владе.
Ама не ќе да е така, цмиздрење има од медицинските лица по ТВ и интернет откога памтам. Секогаш тие се први да кажат дека биле благородни души и хумани, ама не ги ценел народот. А во реалноста 90% од нив со око не те гледаат ако не фрлиш пара. Медицинските лица не да се за плукање, за повеќе се. Се понашаат како стока наспрема пациентите и се невидени митаџии. Не мора некој да ми кажува сум искусил како и 99% кои ги критикуваат на моја кожа. Сега дошла ковид криза и не ги оставале да одат на одмор, па мора уште толку да ги слушаме како тие биле наши херои. Нека си работат работа, најплатени се во државно и меѓу најплатените воопшто, а како се понашаат наспрема беспомошни не го заслужуваат тоа.
Глупо е да посакуваш лоши нешта на идиотиве што и ставаат лајкови,али заслужуваат да и паднат у руки да видат кожата како ке им ја одере,ама да сме биле токму како народ не би биле на вакво дереџе.Пред само два дена имаше видео како моли човек за чаша вода да му донесе персоналот,племе да им се сотрело на сестрите,како не им е срам на докторите и еве денес после само 24 часа ја свртеа со благодарница.Абе само живи у киселина да ги потопиш

А кај си видел доктор со средно образование?

Не реков дека е помалку вреден, туку треба да биде до одредено ниво лимитиран во однос на оној со високо образование. Пример, чистачка со средно образование не може да зема 50 000 денари плата, а доктор 25 000. Колку сакаш биди амбициозен и интелигентен, без факултет не може да бидеш доктор, адвокат, судија, инжинер итн.
Зошто треба да е лимитира ако е со средно?Ако чистачка зема 9000 ти ќе бидиш задоволна со 25000?Ти твоите 25000 ги земаш поради џаболебарите на државни јасли.Исто тука се и Македонски Пошти кои служат како биро за запослување на партиски плакатолепачи.Тука барај го проблемот.Друго,не знам каде тоа чистачка зема 50000 ден?:cautious:

Глупо е да посакуваш лоши нешта на идиотиве што и ставаат лајкови,али заслужуваат да и паднат у руки да видат кожата како ке им ја одере,ама да сме биле токму како народ не би биле на вакво дереџе.Пред само два дена имаше видео како моли човек за чаша вода да му донесе персоналот,племе да им се сотрело на сестрите,како не им е срам на докторите и еве денес после само 24 часа ја свртеа со благодарница.Абе само живи у киселина да ги потопиш
Јасно е дека здравството е во катастрофална состојба во поглед на опрема, ама тие плачат, цмиздрат по ТВ и социјални мрежи како робови да се, а во стварност докторите кои ги бива и оперираат спијат на парите од митата. Нека не ми кажуваат коњски сонови корумпирано митаџиско дувло е цело здравство. А и тие кои не ги бива добро заработуваат. Испод 40К со се додатоци доктори во јавно здравство не се, а тие кои ги бива куќи и станови се изнакупуваа од мито. Исто сестра со новиве наголемување зема не помалку од 400 евра со се додатоци плата во амбуланта, а во клиники и повеќе. Малку да не им се 400 евра со средно? Бирум нека побараат нешто друго, пример шивачки, да видиме колку е полесно и поплатено таму.
Ама само да се плачело и да се лелекало, тоа што најмногу го мразам.

Добро бе оти си мислите дека не знам како е, јас имам 50 години и или јас или некој близок бил пациент на нашево здравство. Така да сум бил сведок во прво лице еднина и множина.

Не е дека нема проблеми, ама има бајги златни луѓе во здравството што спасуваат луѓе секој ден и се тотално потценети и како луѓе и како професионалци.

Добро бе оти си мислите дека не знам како е, јас имам 50 години и или јас или некој близок бил пациент на нашево здравство. Така да сум бил сведок во прво лице еднина и множина.

Не е дека нема проблеми, ама има бајги златни луѓе во здравството што спасуваат луѓе секој ден и се тотално потценети и како луѓе и како професионалци.
Ништо поразлично како што има бајги луѓе во државна администрација, судство или јавни претрпријатија кои се стручни и професионални, а се потценети. Но, види чудо не цмиздрат секој божји ден дека само тие учеле, обесправени биле, не ги ценеле, слабо ги плаќале и ќе си бегале. Поентата е дека нивното цмиздрење стана толку дегутантно, што почнаа да стануваат одбивни и сега кога навистина се под притисок никој не им верува знаејќи ги претходните нивни безврска плачки.

Ништо поразлично како што има бајги луѓе во државна администрација, судство или јавни претрпријатија кои се стручни и професионални, а се потценети.

Нема такви на тие места најискрено. Или да бидам попрецизен 1:10 е во државната администрација, затоа што мора некој да работи, јебига.

Во судството и јавните претпријатија не ни има такви или можеби 1 на 100.

Pikot Filipce, sto bidna so pikot, koga se ocekuva pIKOT, koga ke imame 100 na den vo sandak.
(duri i na informativnite glasila ne go slusam poveke ovoj zbor PIKOT...ili sekoj den ni e PIK dodeka ne ima.)

Nz zosto ne se vovede 21 den karantin od doma nikoj da ne izleze samo marketi i apteki na rab..tie sto velat ekonomijata ne ke izdrzi ne e argument vaka uzas i ke pocinat mnogu luge a ekonomijata sekako ke propadne znaci dupla steta.. 3 nedeli odmor nema da smeni previse..,..ne moze vaka da se izborime ekonomijata pri vakov strav tesko da raboti kako sto treba..
A kaj rabotis ti sto 21 den nema da ti smeni nisto?

Зошто треба да е лимитира ако е со средно?Ако чистачка зема 9000 ти ќе бидиш задоволна со 25000?Ти твоите 25000 ги земаш поради џаболебарите на државни јасли.Исто тука се и Македонски Пошти кои служат како биро за запослување на партиски плакатолепачи.Тука барај го проблемот.Друго,не знам каде тоа чистачка зема 50000 ден?:cautious:
Во Пошти нема плакатолепачи. Само калашоносачи.

BREAKING - China's President Xi Jinping promoted the idea of introducing globally-recognized health QR codes - containing people’s health information - during the G20 summit, saying it would help to restore coronavirus-hit international travel and to track people’s movement.

раМнаА Земја .. 5г .. фОлијШи :toe:

Ова некако потсеќа на контрола без граници а?

Или грешка сум?

Многу е некако... теорија на заговор стил овој предлог...

Зошто армијата би обезбедувала здравствени објекти и магацини со лекови? Ова ми личи на воена состојба, како пред неколку години што обезбедуваа Велигден со автомати. Дали е потребно вакво присуство на улица на војска, по поликлиниките се колат? има дојава за кражби на лекови..?

На Национала Географија вечерва

А моментално е ова

читам по фб групите дека почнале пациенти заболени од ковид над 70 години да не ги примаат на болница повеќе.......дојдовме до стадиум на шпанско-италијанско сценарио изгледа, со мерките и контролите од институциите како и скроз неодговорно однесување на помладите - групирање, посебно по кафичите каде нема никаква дистанца сега во затворено , прашање на време беше кога ќе стигнеме до ова

Денес од 2.553 тестирања резултат 1112 заболени. Еве да не се мачи вилипчо јас апелирам, носете маски и држете дистанца. Нема потреба од други мерки, постојните мерки се доволни и одмерени соодветно на состојбата. Мерките почнаа да даваат резултат, имавме од 3 тестирани 1 позитивен а сега од 2 тестирани 1 позитивен, забавено е ширењето на вирусот оти го боли ногата. За некој ден слободно народот можеме да го прогласиме за умрено.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom