Конфликтот во Сирија

• Креатор на темата Креатор на темата Misirkov
  • Време на започнување Време на започнување
:oftopik: Veke videno na Balkanot nash ridest.

Ovaa istoriska slika e fejk...
time-serb-jpg.jpeg

Koj saka da znae kako izvestuvashe BBC od Bosanskata vojna.

https://off-guardian.org/2015/07/21/hoax-of-the-bosnian-serb-run-death-camps/

СДФ со воздушна поддршка од САД и коалицијата, денес ја почна офанзивата за завземање на бастионот на ИСИС во Сирија, градот Рака.Околу триесетина илјади борци, со мешани курдско-арапски единици, веќе напредуваат од север кон градот.ИСИС се наоѓа во најтешка ситуација досега, со тоа што води три големи битки истовремено, за зачувување на најголем дел од својата територија.
Мосул е се поизвесно оти ќе го изгубат, ал-Баб истотака, па мислам оти силите ќе ги сконцентрираат на Рака.ЈПГ и партнерите ги очекува ужасно тешка задача, да стават крај на своевидниот исламски калифат на ИСИС.
Во меѓувреме пак, во Мосул овие денови се водат најжестоките битки, претежно во источниот дел на градот.После ослободувањето на Гоџали, ирачките сили се длабоко влезени во тој дел од градот, и чистат дел по дел, наидувајќи на тврд отпор.Добар знак е тоа што во некои области населението се крева против терористите, и дел од нив се на тој начин ликвидирани.На југ од Мосул ослобoден е стратешки важниот град Хамам ал-Алил, каде денес е убиен и третиот во хиерархијата на ИСИС, Абу Ајаб ал-Масри.На запад од градот, Хашд ал-Шаби веќе се наоѓаат на неколку километри од тој дел на Мосул, па полека се стега обрачот околу градот.Моите очекувања се оти најдоцна до крајот на оваа година, градот и околината ќе бидат ослободени.

Мене ме интересира до кај му се доказите на Путин околу тоа дека ИСИС е поддржан од Ердоган ? Нели имаа сателитски снимки и триста чуди ? Исламистот Ердоган наеднаш пред очите на русите сега е најголем демократ. А до пред неколку месеци беше најголем душман и терорист против Русија кога го собори рускиот авион и кога јавно ги понижуваше русите пред светот.

Мене ме интересира до кај му се доказите на Путин околу тоа дека ИСИС е поддржан од Ердоган ? Нели имаа сателитски снимки и триста чуди ? Исламистот Ердоган наеднаш пред очите на русите сега е најголем демократ. А до пред неколку месеци беше најголем душман и терорист против Русија кога го собори рускиот авион и кога јавно ги понижуваше русите пред светот.

Се менува политиката, довчерашните сојузници во Авганистан, муџахедините, САД ги прогласија за терористи кога не им одеа по теркот нивни. Во политиката нема вечни сојузници и непријатели, само интереси.

Утринава терористите се повлекоа од комплексот 1070 којшто го држеа уште од августовската офанзива. После загубата на неколкуте ритчиња јужно/југоисточно од овој комплекс се чини дека конечно почнаа да размислуваат стратегиски и се повлекоа со цел да не губат повеќе луѓе при бесмислената одбрана на овој дел. Ова може да биде симболичен крај на новообјавената офанзива за пробивање на опсадата на источно Алепо.

Се очекува сириската армија во следниов период да започне офанзива за ослободување на повеќе области околу Алепо, со што би се зацементирала опсадат на делот којшто го држат терористите во источниот дел од градот.

Се чини дека Педроган го прифатил поразот во Алепо.

Абе гледам сега Ердо се здружил со Курдиве и заедно почнале офанзива кон Рака? Еб*м им стоките муџахедински, ќе губите сега на 3 фронта - Ал Баб, Рака и Мосул....

Абе гледам сега Ердо се здружил со Курдиве и заедно почнале офанзива кон Рака? Еб*м им стоките муџахедински, ќе губите сега на 3 фронта - Ал Баб, Рака и Мосул....

Курдите со помош на коалицијата се тргнати кон Рака, Ердоган нема никаква врска со нив и неговите моментално се на 10км од Ал Баб а наводно и Сиријската војска подготвува офанзива за таму.

The right man in the wrong place can make all the difference in the world :)

President-elect Donald Trump has reaffirmed his campaign trail position
that assisting the Syrian government in fighting Isis
should be the US’ main objective in Syria, despite appeals from rebels
for continued help in their fight against President Bashar al-Assad.

http://www.independent.co.uk/news/w...utin-syria-remove-rebel-backing-a7413346.html
Како што кажа Кремљ, многу зборови веќе се кажани, но од делата ќе се оценува новонастанатата ситуација во Белата Куќа.
За тоа да биде, треба прво Трамп да стане претседател.

Како што кажа Кремљ, многу зборови веќе се кажани, но од делата ќе се оценува новонастанатата ситуација во Белата Куќа.
За тоа да биде, треба прво Трамп да стане претседател.
Па би требало да стане...избран е демократски.

Па би требало да стане...избран е демократски.
дур не го видам таму, не верувам
Си има он непријатели со високи квалитативни и квантитативни вредности. Електорски гласачи се пичкин дим за тие сили.
Значи, прво нека стане претседател, па после ќе видиме дали легнал на брашното или стварно е мења нешто у Белата Куќа.

дур не го видам таму, не верувам
Си има он непријатели со високи квалитативни и квантитативни вредности. Електорски гласачи се пичкин дим за тие сили.
Значи, прво нека стане претседател, па после ќе видиме дали легнал на брашното или стварно е мења нешто у Белата Куќа.
I toa ako se sluchi, na nekoj nachin da go simnat, mislam deka USA ja cheka gragjanska vojna i verojatno ke ja dozhivee sudbinata na USSR.

После две недели одмор, поради изборите во САД, да не се дава повод на Обама да ја искористи ситуацијата против Трамп, Русија ја продолжува офанзивата.

Успешен напад од рускиот авионосач Кузнецов, сега не удираат конкретно врз градот Алепо а го рашируваат слободниот појас околу него, како што ја гледам картата изгледа дека ќе прават пробив и деблокирање на единствената енклава на Асад Кафраја во ИДЛИБ, околу 20 километра пробив, поле е и без големи населени места..

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom