Конфликтот во Сирија

• Креатор на темата Креатор на темата Misirkov
  • Време на започнување Време на започнување
Да бе, страшило за соседите. Само го продолжија филмот од крајот на 60тите од кога е таа позната изјава на Кисинџер „Ние немаме бази во Грција туку во Македонија“, кога следеше хунтата на Пападополус.

Точно е дека не турка САД, но точно е и дека САД го умртви создавањето на Македонската национална стратегија, за да може полесно да не контролира. И сеуште ја тераат истатата стратегија. Значи не користат како монета за поткусурување за можните непослушници.

Секоагаш се радувам на твоите постови, баш се забавни. Ако разбирањето на надворешната политика и на геостратегијата живеат во Австралија, ти си на Гренланд.

Па баш от Чечениja идат сега во Сириja. Изненадааа.
А си помислил колку чеченци ќе одеа сега во Сирија, русите да ја оставеа Чеченија и да не ја средеа како што ја средија. Чеченија ќе беше држава прибежиште, помагач и одскочна штица за разни воени дејствија и во Блискиот Исток и на Кавказ.

Продолжуваш да се правиш удрен...не сакаш да отговориш.
Не можам да се правам на удрен за прашање кое не си го поставил. То само кажи што ти е прашањето и јас ќе ти одговорам.
А јас те прашувам по 4ти пат дали знаеш за која работа те нареков дека се правиш удрен?

Нема совршени држави, има системи, кои работат и планират. Овде нема планиране и проблемот нема да се реши,както не се реши во Чечениja,а ке биде префрлен во времето на друго место.
Чеченија има далеку подобро ниво на безбедност од:
Косово,
Ирак,
Авганистан,
Либија,
Тунис,
Египет,
Сирија,
Јемен.
Сите оние кои многу плански ги средуваше САД со помош на умерени бунтовници.
Што би било ако русите почнат да планираат. :oeoeoe:

Да, те ке завршат муниции и храна и ке чекат да умрат. Не знам каков идеалист треба да си да веруваш во тоа. Русите не спречуват никакво ширене, во моментот помагат за ширенето им,зашто ке се избричат удабово, ке фатат по едно дете и ке станат бегалци. Нема да ги соберат на помало место,зашто не контролират се около нив. Днеска се викат ИД, утре ке се викат Ала бала. Тоа е само форма. Памтиме како Ал каjда беше наjголемото зло? Па роди се ИД. Сега после ИД ке се роди нешто уште полошо.
Па и Русиja,па и САД не сакат уништуване на ИД, коj сака да си изсече парите,кои получава за оружие...ако сакаха и едните и другите да уништат ИД, ке прекинеха прво нивните извори на пари. Нито Русиja,нито САД го прават тоа.
Сакаш да кажиш ни нема спас, најдобро е совреме да се предадиме на ИД? Ти да не си бугарски муслиман?

Ке поживееме,па ке видиме. Русите не удрат по ИД во главно,а по омерената опозициja. Интересно зашто ли?
Нема умерена опозиција. Русија ги напаѓа оние кои се поопасни за власта на Асад.

Немат facebook нели :) немат можности вака.
Утне се леко ама ... аjде.
Дали писателот знај што сака да кажи?

Благодарам, дека си ме избрал,но хаосот каjтебе е во пати,пати поголем.
Би те замолил просветли ме.

Претендираш дори да внесуваш ред ... тоа е состоjба за коja можат да се погрижат и дадат оценка само медицински лица.
Ништо чудно, пошто сите нормални се откажаа од разговор со тебе, можно е нешто да ми фали штом ти обрнувам внимание. Дури и се обидувам да најдам некој ред во тебе.

Мирослав Лазански :D The END
:) Абе зелен еден, човекот е признат и на исток и на запад. Не ги делам сите мислења, ама го ценат и русите и американците и европјаните.

Секоагаш се радувам на твоите постови, баш се забавни. Ако разбирањето на надворешната политика и на геостратегијата живеат во Австралија, ти си на Гренланд.
Но затоа ти си тука со своите сеопфатни евалуации, да ги подсетиш кајганџиите кој колку вреди.

А си помислил колку чеченци ќе одеа сега во Сирија, русите да ја оставеа Чеченија и да не ја средеа како што ја средија. Чеченија ќе беше држава прибежиште, помагач и одскочна штица за разни воени дејствија и во Блискиот Исток и на Кавказ.
Овде нема АКО. Фактот е на лице.

Не можам да се правам на удрен за прашање кое не си го поставил. То само кажи што ти е прашањето и јас ќе ти одговорам.
А јас те прашувам по 4ти пат дали знаеш за која работа те нареков дека се правиш удрен?
Хаха, поставено е ама бегаш. Да ти покажам прашаниjата на кои не сакаш да отговориш веке неколко страници
Зашто никоj до този момент не пресеча финансирането на ИД и набавката им на оружие?
Па како стасаха до Сириja? Да не би случаjно да са си нифилтрирали и тиja луге внатре?
До този момент не ми кажа,што ке правиме като се разпснат из Европа, Кавказ и каде сакат да идат?
А ти што предлагаш,да доjдат овде и да индоктринират и мирните муслимани или да стасат овде да прават терористички акти?
Да не продолжувам уште...има доволно поне от почетокот на месецот се пробаш да вртиш и да не отговараш на нито едно конкретно поставено прашане.

Чеченија има далеку подобро ниво на безбедност од:
Косово,
Ирак,
Авганистан,
Либија,
Тунис,
Египет,
Сирија,
Јемен.
Сите оние кои многу плански ги средуваше САД со помош на умерени бунтовници.
Што би било ако русите почнат да планираат. :oeoeoe:
Интересно ми е прво како тоа го определи, второ дали от Чечениja доjдоха во Сириjа исламисти?
Ако тоа што не се активирали тамо за теб е доволно, за мен не е.
Сакаш да кажиш ни нема спас, најдобро е совреме да се предадиме на ИД? Ти да не си бугарски муслиман?
Не, jaс велам нешто сосем друго. Деjствува се преди да има подготовка за тоа. Деjствува се хаотично и не со цел да се порази ИД,а да се стави Асад на масата на преговори и да биде дел от решението.

Нема умерена опозиција. Русија ги напаѓа оние кои се поопасни за власта на Асад.
Со два збора тези,кои се бунат и се биjaт и против ИД треба да бидат удрени. Супер.
Дали писателот знај што сака да кажи?
Писателот знае, читателот се прави на удрен.

Би те замолил просветли ме.
Образованието се плака. Нема безплатен ручек.

Ништо чудно, пошто сите нормални се откажаа од разговор со тебе, можно е нешто да ми фали штом ти обрнувам внимание. Дури и се обидувам да најдам некој ред во тебе.
Па не гледам основ тогава и ти да го правиш.
Разликата е дека jaс не се палам за тоа што САД била ваква или Русиja онаква, а гледам работата от друга перспектива.

:) Абе зелен еден, човекот е признат и на исток и на запад. Не ги делам сите мислења, ама го ценат и русите и американците и европјаните.
Пахаха, добро. Човекот е признат- пха ха ха . Има луге школували во Дамаскус, арабисти,кои знаат во пати,пати,пати повеке от господинот, извини ме но тежко можам да ти задржам смехот. :D
Ама знаеш,не ме чуди, треба да се држи линиja - Белград-Москва,па точниот човек е избран.[DOUBLEPOST=1445362332][/DOUBLEPOST]
Но затоа ти си тука со своите сеопфатни евалуации, да ги подсетиш кајганџиите кој колку вреди.
А jaс ке бидам овде после 2-3-5 месеци,ако треба и година, да видиме коj што кажал и што се десило ;)

Овде нема АКО. Фактот е на лице.
Значи вака мирна Чеченија е поопасна за Русија и за светот отколку Чеченија владеана од џихадисти? Чекам одговор?

Зашто никоj до този момент не пресеча финансирането на ИД и набавката им на оружие?
Мислам дека и јас и другите на форумов многу пати се изјаснивме дека американците по свои канали им доставуваат оружје и им овозможуваат да се самофинансираат. Значи одговорено е.

Па како стасаха до Сириja? Да не би случаjно да са си нифилтрирали и тиja луге внатре?
Ти дадов поширок опис како одат во странска земја од местото на живеење. Набавуваат пасоши до соседна земја, одат во таа земја и илегално ја преминуваат границата кон Сирија. Одговорено е.

До този момент не ми кажа,што ке правиме като се разпснат из Европа, Кавказ и каде сакат да идат?
Ти одговорив, тоа ќе бидат распрснати групи, а не армии. Со армии се соочуваат армии. Со распрснати групи се соочуваат безбедносните служби. Значи и тоа одговорено е.

А ти што предлагаш,да доjдат овде и да индоктринират и мирните муслимани или да стасат овде да прават терористички акти?
:несвест: Уште еднаш препрочитај си го прашањето. И самиот не знајш што прашуваш: дали да ти дојдам дома и да ти ги заведувам блиските или да ти ги тепам.

Хаха, поставено е ама бегаш. Да ти покажам прашаниjата на кои не сакаш да отговориш веке неколко страници
Да не продолжувам уште...има доволно поне от почетокот на месецот се пробаш да вртиш и да не отговараш на нито едно конкретно поставено прашане.
Мене уште не ми одговараш на прашањето зошто те нареков удрен. Врати се и види за кое прашање ти реков да се правиш на удрен. Еве по 5ти пат истото ти го повторувам и барам да одговориш.

Интересно ми е прво како тоа го определи, второ дали от Чечениja доjдоха во Сириjа исламисти?
Ако тоа што не се активирали тамо за теб е доволно, за мен не е.
А не дојдоа џихадисти од Египет, Либија, Тунис, Мароко, Јордан, Германија, ВБ, Франција... Значи и таму да ги оставиме да прават што сакаат, затоа што еве русите не ги оставија да се шират во Чеченија и тие сега идат во Сирија.
Ти мора да си бугарски муслиман. Само таква комбинација може да даде ваков неисцрпен извор на бисери.

Не, jaс велам нешто сосем друго. Деjствува се преди да има подготовка за тоа. Деjствува се хаотично и не со цел да се порази ИД,а да се стави Асад на масата на преговори и да биде дел от решението.
Во случајов тоа е поддржано од 90% од светската популација и се смета како потег на мирот. Ако го нема Асад ќе се разбие главната секуларна сила и умерени или неумерени на власт ќе дојдат исламисти. Затоа и овде на форум скоро едногласно се согласуваме со рускиот напад врз џихадистите кои и да се.

Писателот знае, читателот се прави на удрен.
Откако ќе кажи писателот што сакал да кажи, тогаш ќе може да се види дали е проблемот во читателот. Повели изјасни се што сакаше да кажеш:
Немат facebook нели немат можности вака.
Утне се леко ама ... аjде.

Образованието се плака. Нема безплатен ручек.
ха ха детски работи. Абе возрасен човек си за вакви детски муабети.

Па не гледам основ тогава и ти да го правиш.
Разликата е дека jaс не се палам за тоа што САД била ваква или Русиja онаква, а гледам работата от друга перспектива.
Ама перспективава ти е многу нездрава. Така што сакам да видам во опит со така нездрава перскепктива што ќе испадне.

Пахаха, добро. Човекот е признат- пха ха ха . Има луге школували во Дамаскус, арабисти,кои знаат во пати,пати,пати повеке от господинот, извини ме но тежко можам да ти задржам смехот. :D
Зборуваме за едно ти шеташ во друго. Лазански не е арабист па да се споредува со нив, па уште пак од Дамаск кај ги најде. Лазански е новинар - воен аналитичар. Гледаш јас како несебично постапно те учам на многу работи кои не си ги знаел.

Ама знаеш,не ме чуди, треба да се држи линиja - Белград-Москва,па точниот човек е избран.
Да, и мене тоа не ми се допаѓа, ама пак Софија - Вашингтон е неспоредливо поштетно и послугински.

А jaс ке бидам овде после 2-3-5 месеци,ако треба и година, да видиме коj што кажал и што се десило ;)
Знајш најтешко е туп човек да го зезаш. Неможе да ти успеат зезањата, тој не ги сфаќа. Не можеш да го зафркниш кога тој не може да разбери дека е зафркнат.

Последно уредено:
Прост отговор - тези,кои во првиот момент се спротиставиха на Асад,кои создадоха Сириjскиja национален совет, а не тези от Чечениja,кои доjдоха. Едните са ССА, а другите са ИД.
Разликата мегу нив е голема. Да ни кажете,колко публични вака екзекуции имаша от страна на ССА?
Ако сите са едно, да те прашам курдите со кого направиха сега договор и зашто ИД се бие со ССА?
Jaвно треба да се припамтите како почна се. Вистина е дека помина

Уште еднаш немаш храброст да признаеш дека ни си во право и мислам дека дури сам го знаеш. ССА ? Те молам, веројатно мислиш за Free Syrian army, па тие немаат никаква тежина на терен. Реално армијата на Асад и Хезболах се борат против ИД, Jabhat al-Nusra и Ahrar ash-Sham. ИД се појави како последица на криминалната инвазија на САД во Ирак. Другите две се создадени и финансирани директно од сојузниците на САД во Блискиот Исток - Саудиска Арабија, Катар и Турција.

Целиот овој хаос во регионот е последица од мешањето на САД во внатрешните работи на независни држави и предизвикување на државни преврати. Тоа е политика од времето на Студената војна. Така во минатото создадоа талибанците и им дадоа оружје. Потоа знаеш што стана.
reagan-meets-taliban.jpg

:pos::pos::pos::pos::pos::pos::pos::pos::pos::pos::pos::pos::pos::pos::pos::pos::pos::pos::pos::pos::pos::pos:

Како ги споил и измислил реченициве тој што го правел видеово. Секоја чест. Прав професионалец[DOUBLEPOST=1445379761][/DOUBLEPOST]
Про-опозициски собир во Алепо.

Овие се "умерените бунтовници" на Обама :)[DOUBLEPOST=1445384306][/DOUBLEPOST]
Каква сорта сте вие бре аман, Украина во 2001 година за време на војната во Македонија најмногу оружје имаат дадено на ова држава, а вие против украинците бевте и си навивавте за терористичките групи, и тоа само ради тоа што биле РУСИ. САД ја призна Македонија, вие против САД сте, Турција ви пружи секаква поддршка вие и против нив сте, ЕУ ви дава парични средства ви ги укинаа визите вие и против ЕУ сте, а додека пак Русија ништо не дава за Македонија, дури ни визите не ви ги укинаа. Политичка поддршка немате од нив, јас стварно незнам што е работата со вас ? Тие што ви се пријатели вие плукате, а тие што не се и што не ви имаат помогнато вие ги поддржувате нив.. Упссс јас иако што припаѓам на друга вера сепак и јас сум македонец,ама се чудам со некои дефектни луѓе што умираат за Русија..

Украинците ни немаат дадено оружје туку ни дозволија да купиме оружје од нив, и после тоа го кркаа бидејќи гo прекршија ембаргото за увоз на оружје од Западот кон Македонија. Повеќе за набавката на оружјето од Украина

Инаку никој не е против Украинскиот народ туку е против фашизмот и политиката на новата Влада контролирана од лицимерните влади на Западот, затоа голем број луѓе заземаат страна, јас не заземам. А тоа што наброја за САД, ЕУ, Турција, да помагаат ама сети се дека САД не призна поради имотот за изградба на амбасада на Кале, ЕУ поради примораноста од фондовите да им дава на земјите во развој финансиски средства, и не ни дава само на нас туку на сите држави како нас, а Турција пружа подршка зашто сака да го врати своето влијание на Балканот, и Македонија, Косово, Босна, Албанија и Србија се погодни за таа цел, и тоа прво преку финансирање и инвестирање на места каде што има голем број концентрација на муслиманско население, потоа преку финансирање на џамии веднаш по Саудиска Арабија. Зашто Владата премолчува за секоја турска инвестиција, за да дојде е приморана да направи некои работи кои во иднина ќе бидат штетни за Македонија. Ова многу малку луѓе го знаат. Така да денес нема искрени пријателства (или има ама се многу ретки) туку интереси. Кажи ми зошто голем број Американци и Европјани се повеќе имаат симпатии кон Путин? Објасни ми го тој феномен на благо топење на русофобијата на Запад?

Кај нас има илјадници причини зошто голем број луѓе се повеќе го симпатизираат Путин. Не од тоа што ја сакаат Русија, (да ги прашаш повеќе од пола не ни знаат да ти одговорат на колку континенти се простира Русија и кој е главен град, или да ги прашаш каде би иделе да шетаат или да работат, ниту еден или ретко кој ќе ти каже во Русија), туку што им е преку глава од лицемерието на Западните Влади,постојаната поддршка и преќутувањето и пасивноста против големоалбанската фашистичка политика кон Македонија, Србија, Грција, Црна Гора. Така да колку повеќе јакне Евроазиската Унија, толку помалку Западот ќе ја шири својата деструктивна политика. Тоа е добро за светот бидејќи ќе се создаде еден баланс на силите во светот, и нема постојано американската администрација да го тероризира цел свет. Ти си загрижен поради Израел, бидејќи си Евреин, зошто ако ослабне американската политика во светот ќе ослабне и поддршката кон Израел, а муслиманите едвај чекаат прилика да го нападнат, што ќе биде лошо за Блискиот Исток, а и за Европа во целина, бидејќи докторината на радикалните исламисти е поробување на Јудео-Христијанското атеистичко уредување на Запад во кои Европа како христијанско-атеистички континент и Израел како еврејска држава ќе бидат во опасност. Тоа денес на Европа (вклучително и Македонија), и се заканува со се поголемиот број на муслимански имигранти кои одат кон Европа и нивната одбивност да се интегрираат кога ќе стапнат во тие земји и непочитувањето кон Јудео-Христијанското атеистичко уредување на Запад.

А да им кажам на тие русофили, кои се палат на Русија, нека се вратат назад во историјата и нека го погледнат Санстефанскиот договор, и колку беше погубен за етногеографска Македонија. Односно колку тоа православните "браќа" од Исток ни помогнаа[DOUBLEPOST=1445384397][/DOUBLEPOST]Former SAS Soldier Embeds With Kurdish Fighters
first published on October 20, 2015 by Josh

Phil Campion, former SAS soldier embeds with Kurdish fighters on the front lines of Iraq and Syria. The tale he tells is from a soldiers perspective, and shines an even brighter light into the situation as it stands. Take the next 45 minutes to watch this documentary from his time embedded on the front lines with the Kurds.

https://www.funker530.com/former-sas-soldier-embeds-with-kurdish-fighters/

Последно уредено:
Целиот овој хаос во регионот е последица од мешањето на САД во внатрешните работи на независни држави и предизвикување на државни преврати. Тоа е политика од времето на Студената војна. Така во минатото создадоа талибанците и им дадоа оружје. Потоа знаеш што стана.
reagan-meets-taliban.jpg

А да не се мешаше САД на блискиот исток сложно и среќно ќе си живееа сите, сунити, алавитите, талибанци и шиити и Иранци и Саудијци и ќе градеа подобар и поубав свет за сите :)

А да не се мешаше САД на блискиот исток сложно и среќно ќе си живееа сите, сунити, алавитите, талибанци и шиити и Иранци и Саудијци и ќе градеа подобар и поубав свет за сите :)

A како мислиш ти тогаш конзумерски настроените Јенки да имаат евтино гориво за нивните огромни незаситни автомобили и како да продолжат да ги печатат нивните зелени доларчиња кои немаат никакво покритие:)?

Затоа, тие ќе се борат во Сирија и Ирак ако треба и до последниот тамошен Арап:sneaky:.

Права апокалипса.
Она што можеше да се види само во флимови сега во стварност. Барем да застане и да не се шири повеќе.​

Рапорт за 22.10.2015
Нов документарен филм за Сирија "Затемнување на Халифот"
Скандална изјава на израелскиот премиер Нетанјаху на Светскиот ционистки конгрес во Ерусалим: "По тоа време Хитлер не сакал да ги избие евреите, а сакал да ги прогони".
Сега станува јасно зашто ционистите го ставија на власт Хитлер, да ги пресели евреите во Израел, да ја окупира Европа, да ја окупира Русија, да ги ликвидира сите славјани и цигани. После тоа сојузниците САД и Англија пак ќе го победеа Хитлер и Новиот Светски Ред ќе беше создаден уште тогаш.
Иако на ционист не бива да му имаш доверба, има доста логика и сличност со ИД, создаваш фашизоидна структура, но неможе да ти се потчинети на 100%, не го признаваат доларот, воведуваат златен стандард, но сепак имаш некаква контрола над тој хаос, ја населуваш ЕУ со арапи и ги придвижуваш на исток.
Доброто е што слободниот дел од човештвото реши да интервенира во Сирија, Русија одново ќе го спаси светот од ционизмот.

...сите нормални се откажаа од разговор со тебе, можно е нешто да ми фали штом ти обрнувам внимание. Дури и се обидувам да најдам некој ред во тебе.
Го октри Еф-Ем-И, а? ;)

Ликот однапред знаеш што ќе ти каже, а тоа отприлика може да се сублимира на приказната дека западот е супериорна култура и демократија во која народот објективно, демократски и со најдобри намери, решава за својата и судбината на светот. Америте, како најнапредна и најсовесна нација, праведно и без присила го предводат друштвото на слободни нации (НАТО) кои со своето супериорно разбирање на за демократија, шират благосостојба низ светот, и тоа од чист алтруизам и хумазам - со желба на сите луѓе на планетава да им биде подобро. Бугарија е рамноправен член на тоа друштво за демократија, и таму кај нив сега полека почиња да им тече мед и млеко. Подобро им е од тоа како ја представуваат македонската економија на Сител. ;)
Тоа е одприлика приказната која ќе ја слушнеш од Еф-Ем-И, во разни варијации.

Џабе ти е да му објаснуваш дека демократија е измислен непостоечки поим, смислен за малцинството богаташи да владеат со мнозинството работици. Џабе е да му објаснуваш дека Америте го поседуваат НАТО, исто како што банкарите ја поседуваат Америка.
Џабе е да му објаснуваш дека Бугарија е на дното на од европските економии, и дека трпи големи штети од геополитичкиот судир, во кој таа е пион кој велемајсторот лагано го жртвува во мечот против Истокот (остатокот од светот, кој тие сеуште не го поседуват).

Еф-Ем-И си живее во својот свет, и ништо што ти можеш да му го укажеш како очигледна реалност - нема да допре до него. Не се труди џабе, исто како да се обидуваш да ги убедиш муслуманите, масовно да станат атеисти... :)

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom