- Член од
- 1 февруари 2007
- Мислења
- 13.039
- Поени од реакции
- 2.270
Както ти кажав во сегашноста нема АКО.Значи вака мирна Чеченија е поопасна за Русија и за светот отколку Чеченија владеана од џихадисти? Чекам одговор?
Чечениja не е решена. Таа ке продолжи да биде ахилесова пета на Русиja. Подкупването на Кадиров не е решение. Што правиме после Кадиров,а ако Кадивор се отметне? Чечениja e замрзнато жариште, както е замрзната Осетиja во Грузиja,както е замрзната БиХ, както е замрзнато Преднестровието и така натаму..
А кога зборуваме за примерот Чечениja-за Крим може за Чечениja не може. Се е прашане на интереси,знаеш. Двоjните аршини ги има секаде.
Ништо не е отговорено и отново бегаш.Мислам дека и јас и другите на форумов многу пати се изјаснивме дека американците по свои канали им доставуваат оружје и им овозможуваат да се самофинансираат. Значи одговорено е.
Тоест сакаш да ни кажеш дека са немокни и не сакат?
Отново не е отговорено поради фактот дека зборуваме за нешто различно - работата на руските служби и работата им со тези луге,кои беха на нивна териториja.Ти дадов поширок опис како одат во странска земја од местото на живеење. Набавуваат пасоши до соседна земја, одат во таа земја и илегално ја преминуваат границата кон Сирија. Одговорено е.
Тоест ти сметаш,дека како групи са помалце опасни? Полесно ке ги локализираш? Полесно ке им пресечеш финансиране и набавка на експлозиви и оружие? Тоа е повеке от наивно.Ти одговорив, тоа ќе бидат распрснати групи, а не армии. Со армии се соочуваат армии. Со распрснати групи се соочуваат безбедносните служби. Значи и тоа одговорено е.
Големата разлика - едните знаеш каде са, а другите не. Сам си отговори на прашането дали е полесно да ги обработиш во едната и во другата ситуациja.
Многу добро знам што те прашав, но ти очигледно не сакаш да отговориш.Уште еднаш препрочитај си го прашањето. И самиот не знајш што прашуваш: дали да ти дојдам дома и да ти ги заведувам блиските или да ти ги тепам.
Ке ти зададам вака прашането - сакаш ги дома или ги сакаш на 2000 км от тебе?
Сакаш да идоктринират единици или сакаш да имат можност да индоктринират масовно?
И като доjдоха, сега треба да ги вратим обратно?А не дојдоа џихадисти од Египет, Либија, Тунис, Мароко, Јордан, Германија, ВБ, Франција... Значи и таму да ги оставиме да прават што сакаат, затоа што еве русите не ги оставија да се шират во Чеченија и тие сега идат во Сирија.
Ти мора да си бугарски муслиман. Само таква комбинација може да даде ваков неисцрпен извор на бисери.
Остави ти на мене да знам подобро дали сум муслиман или христиjaнин.
Тоа покажува една лаишко размислуване и размислуване не со глава,а от страна на емоции.Во случајов тоа е поддржано од 90% од светската популација и се смета како потег на мирот. Ако го нема Асад ќе се разбие главната секуларна сила и умерени или неумерени на власт ќе дојдат исламисти. Затоа и овде на форум скоро едногласно се согласуваме со рускиот напад врз џихадистите кои и да се.
Еве преди неколко дена Асад стаса во Москва. Дали ти направи нешто впечаток? - на мене ми направи. Асад стаса САМ. Нема го министара на надворешните работи, нема го министара на отбраната на Сириja....
Да видим
Што ти говори тоа на тебе?
Jaс сум го кажал поназад во темава, жалам ако не можеш да го прочиташ.Откако ќе кажи писателот што сакал да кажи, тогаш ќе може да се види дали е проблемот во читателот. Повели изјасни се што сакаше да кажеш:
Што разбираш под нездрава перспектива?Ама перспективава ти е многу нездрава. Така што сакам да видам во опит со така нездрава перскепктива што ќе испадне.
Ништо различно не зборувам, кажав ти просот дека Лазански не е експерт за такви прашаниja и е парче от една поголема машина.Зборуваме за едно ти шеташ во друго. Лазански не е арабист па да се споредува со нив, па уште пак од Дамаск кај ги најде. Лазански е новинар - воен аналитичар. Гледаш јас како несебично постапно те учам на многу работи кои не си ги знаел.
Во регионот постоjaт арабисти, кои са штудирали во Дамаскус и познават ситуациjaва во пати,пати,пати подобро от него. Кажано со два збора - Лазански не е фактор,коj познава состоjбите за да ми го даваш за пример.
Тогава признаваш,дека Лазански е инструмент на една машина работешта по линиja Белград-Москва и дел от хибридната воjна?Да, и мене тоа не ми се допаѓа, ама пак Софија - Вашингтон е неспоредливо поштетно и послугински.
Знеш, тупиот човек не може да зеза.Знајш најтешко е туп човек да го зезаш. Неможе да ти успеат зезањата, тој не ги сфаќа. Не можеш да го зафркниш кога тој не може да разбери дека е зафркнат.

Уште еднаш немаш храброст да признаеш дека ни си во право и мислам дека дури сам го знаеш. ССА ? Те молам, веројатно мислиш за Free Syrian army, па тие немаат никаква тежина на терен. Реално армијата на Асад и Хезболах се борат против ИД, Jabhat al-Nusra и Ahrar ash-Sham. ИД се појави како последица на криминалната инвазија на САД во Ирак. Другите две се создадени и финансирани директно од сојузниците на САД во Блискиот Исток - Саудиска Арабија, Катар и Турција.
Целиот овој хаос во регионот е последица од мешањето на САД во внатрешните работи на независни држави и предизвикување на државни преврати. Тоа е политика од времето на Студената војна. Така во минатото создадоа талибанците и им дадоа оружје. Потоа знаеш што стана.
![]()
Прво ИД се поjaви от старите структури на армиjaта на Ирак. Второ ИД во Сириja се поjaви после ССА. Да си припамтиме како се поjaви ССА-таа се поjaви после насилството на армиjaта на Асад врз лугето,што протестираха. Многу после тоа доjде ИД.Да си припамтиме дека ССА воува со армиите на ИД. Да си припамтиме,дека скоро курдите склучиха соуз со ССА. Тоа некако се заборава.
Великите сили винаги са подржували едните или другите. Това са работи на интереси. Никоja велика сила не се бори заради убавите очи на сириjскиот народ,а заради своите интереси. Нема вечни приjaтели,а вечни интереси

Последно уредено: