Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Русија почна многу порано со помош на Сирија а не после терористичките напади во Париз.
Ова што ти го напиша важи за вашите другарчиња од ЕУ, Франција кои дури и ја критикуваа Русија кога почна со бомбадирањето на позициите на ИСИС.
Тешко им паднало дека ја бомбардирале Ал Нусра. Тоа е онаа група од кај што излезе ИД. Тие имаат дозвола за обезглавување и нели нема што Русија да се меша во внатрешните работи на САД.Не туку ја критикуваа оти не го напаѓа ИСИС. Русија започна со олку силни напади на ИСИС само заради падот на авионот.
Како што веќе реков: Се работи за демонстрација на моќ, Русите порачуваат дека можат да стигнат до било кого и било каде. Сето тоа е одговор на се почестите звецкања со оружје на НА ТО. Пораката е дека ако работите ескалираат, европските држави треба да го разберат фактот дека ’мурика е далеку, причично далеку. Тие ќе бидат тие што ќе страдаат во евентуална војна, многу повеќе отколку ’мурканците (кои се географски многу понедостапни).Мене не ми е јасно (ако се точни информациите погоре) зошто прелетале преку погодените цели за да ги потврдат погодоците, кога таа работа може да ја завршат други летала (што и најчесто се случува). И зошто би стрелале скапи крстосувачки ракети кога бомбардерите и онака поминале над целта?
Патем Енгелс воздушната база каде Русија ги чува сите Tu-160ки се наоѓа на илјадници километри од тоа каде што тргнале, погоре означено на мапата.
Зависи каде гледаш. Фактот е дека до атентатот во Париз, немаше удари врз рафинериите, нафтените кладенци и целата нафтена инфраструктура на ИД. Тоа не го правеше ни едната, ни другата страна.[DOUBLEPOST=1448272167][/DOUBLEPOST]Многу бргу откога почна со акцијата во Сирија и откога го тргнаа најопасниот обрач околу владините сили кои не е од ИС туку од Ал Нусра/Ал Каеда.
Што е битно? Па битно е,зашто ИД получава пари и може да се вастановува, ти си метаj бомби,па финансите потоци да продолужуват да се слеват.А ти глуп си или глуп се правиш ? Што е битно кога почнале да бомбадираат рафинерии, и самиот знаеш дека Русите беа лимитирани по 100 летови дневно поради состојбата на аеродромите во Сирија така да нормално е првен приоритет да имаат утврдените линии на ИСИС, нивните складишта за муниција итн битно и на рафинериите и гасоводите ете ќе им дојде крајот.
Зависи каде гледаш. Фактот е дека до атентатот во Париз, немаше удари врз рафинериите, нафтените кладенци и целата нафтена инфраструктура на ИД. Тоа не го правеше ни едната, ни другата страна.
For the first time a Russian infantry backed by T-90 tanks and Russian Air Force SU-25M stormed the Syrian Takfeery opposition between Latakia and Idlib countryside’s, capturing a strategic hill after five hours of fierce battle resulting in no casualties among the attacking forces.
A high ranking source said ” the Russian live manoeuver required the use of 130mm artillery battalion backed by a heavy air bombardment to the hill before the advance of the infantry as a test of the troops’ readiness and to raise the efficiency of engagement of the Russian forces in further battles on the Syrian soil against terrorists. Russia is also showing the real evolution and strength of its troops that did not participate in real battle for many years. The Syrian forces and allies provided only logistic support without participating to the battle as requested by the Russian officers. Many terrorists were killed and left behind in the battlefield.”
Не ми е јасно, која е причината поради која руските стратешки бомбардери се изложуваат на лет околу цела Европа за да би конечно стигнале на својата крајна дестинација од каде ги испалуваат ракетите, нешто поради кое губат можеби и неколку часа. Дали се работи за протокол, стандардна процедура, желба за провокација на Англичаните или нешто сосема пето?
Потценуваш можностите на Русиja? Извини, Ту 160 излетеха от северната част на Русиja,па заобиколиха цела Европа,па удриха во Сириja,сага сакаш да ни кажеш дека немали можност или состоjбата на терен не дозволувала удари врз изворите на финанси -читаj нафта, рафинерии,транспортери на тези енергенси?Не знам која страна го правела ама знам дека воена операција не се прави според наши желби туку според можности и состојба на терен. За Русија е битно да ја осигура сегашната проруска сириска влада како прв приоритет и да ја заслабне максимално ИС. Кога го постигнаа првиот приоритет почнаа и со вториот, нема ништо чудно тука.
Додатно никој не знае какви муабети и притисоци се прават во тие кругови, целиот западен свет се сврти против Русија заради почетокот на бомбардирањата а нафтата оди за Турција, мене ми е многу логично дека чекаа погоден момент да почнат со бомбардирање на нафтените постројки кој го и добија со нападите во Париз и експлозијата на авионот.
Ти се наврати наназад и види во што ме убедуваше,а што ти реков jaс. Уште не ни отговори за погодениот руски авион....ке признаеш,дека глумеше и грешеше во тезите си? Ке си спамтиш што ти кажав-дека терористите ке ги разселат и ке удрат и по Европа и по Русиja?Хаха... Атентатот во Париз...
’мурика и НА ТО не мрднаа со прст против Даеш (исис) СЕ ДОДЕКА РУСИЈА ВЛЕЗЕ ВО ИГРА. После учеството на Русија, дури и на секојдневните рандом нубови им стана јасно дека ’муриканците всушност се преправаат дека се борат против Даеш.
Дури и сега, ’муриканците не удираат против Даеш, туку по инфраструктурата на Сирија - нешто што и владата на Сирија, и Русија, порачаа да не се прави. Инфраструктурата на државата е сопственост на Сирискиот народ, и треба да се зачува за времето кога Даеш ќе бидат поразени (по сите изгледи, многу наскоро).
Очигледно Русите пробуваат да останат ладнокрвни и да не дозволат да бидат целосно вовлечени во играта на САД, и одвлечени од својата примарна цел.
Ако успеат да го сторат тоа се вистински "цареви" иако немам некое добро мислење за клерикалната диктатура која ја применува Путин во самата Русија.
Може да се каже дека маските веќе паднаа и играта е повеќе од само валкана.
Ако сирискиот режим без руското вклучување паднеше, каде ќе одеа тие милони на алавити, христијани и други поддржувачи на Асад? Ако паднеше Сирија, дали ќе беше оставен на мира да живее малиот Либан кој преку Хезболах веќе е во војна со терористите. Шиитите и христијаните и оние од камповите во Либан каде ќе одеа? Потоа ќе беа многу посилно нападнати Јемен, Либија каде ИД веќе дејствува. Населението што не е сунитско и неподдржувачите на ИД што ќе правеа освен масовно да бегаат.Ти се наврати наназад и види во што ме убедуваше,а што ти реков jaс. Уште не ни отговори за погодениот руски авион....ке признаеш,дека глумеше и грешеше во тезите си? Ке си спамтиш што ти кажав-дека терористите ке ги разселат и ке удрат и по Европа и по Русиja?
Ej,уште се правиш пишман глуп и ако наспроти реалноста ти обелодени тоа што ти кажав...ама тераj си, твоj проблем. Както ти обештав, на секи атентат от страна на ИД во Европа или Русиja,ке сум овде да ти припамтам што ти кажав,а ти како ме убеждуваше,дека мастилото се пиело.
Во ред, да не ја заебаваме темата со тоа до каде е стигната клерикализацијата на руското општество благодарение на државникот.Дискутабилен болд.
Знам знам, според западните држави Русија беше демократска и слободна кога владееше Елцин. Кога царуваше безвластие, корпуција, мафијаозна приватизација и тн.
Сега кога се врати државата во нормала, одеднаш функционирањето на правниот систем не е демократски и тн.
Да не се лажеме.
Одличен е Путин. Се додека се гради системот на државност во Русија, кој ќе биде имун на заканите од надвор и од внатре, и кога било кој актер на политичката сцена ќе работи за државата.
Далеку е Путин од диктатор, пред се поради тоа што во Русија, Путин има повеќе критика него Обама во Америка или Камерун во Британија.
Путин е пред се државник.