- Член од
- 5 мај 2005
- Мислења
- 4.454
- Поени од реакции
- 178
Капитализмот е суров луѓе.
Ако..убаво е така.
Важно тој што вреди, се цени, а не спротивно.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Капитализмот е суров луѓе.
Да, да кој има знаење и умеење секогаш успева таму. Нема врска тоа што човек со 90 АјКју е претседател на 'слободниот свет'.Важно тој што вреди, се цени, а не спротивно.
Зарем еден Бил Гејтс би бил толку богат доколку живеел во комунизмот? Доналд Трамп? Итн, итн, итн...
Поентата на комунизмот е да не биде.Не му треба ни на едниот ни на другиот тоа богатство.Незнае што со него и го трупа по банки како заробен капитал.Нешто што може да се ефектуира за глобално добро.Со парите на Бил Гејтс може да се изгради инфраструктурата на една Афричка држава,ама тој троши пари на елекрични врати и сензори во неговата палата.
Да а донациите на Бил Гејтс идат во џебот на богатите, стипендиите на Сорос со чија помош македонските студентчиња добија можност да студираат во странство се сами измисшљотина.
Чоек, ако ја работам вредно, по 14 саати на ден, има да возам порше, и веруј ич око не ми трепнуе дека на саат по просек у светот умираат по 12 деца, 20 старци, и 5 ХИВ заболени. Око не ми трепнуе...
Ако не умираа, ондак светот ќе беше претесен за сите нас.
Како би ти било тебе да работиш 15 саати на ден, а некој со социјална помош да има ист живот ко твојот? Мало морген друже...Мало морген!!!
Чоек, знаеме и двајцата дека за дотичната особа со 90 ајкју што ја спомна, него го влече некој друг за нос, некој што е ВРЕДЕН, и не сака да биде експониран во јавноста, поради икс причини.
Зарем еден Бил Гејтс би бил толку богат доколку живеел во комунизмот? Доналд Трамп? Итн, итн, итн...
Или па таквите со мои ставови владееле во комунизмот? Хух?
Lele sto sve ne se iznacitav ... kaj e ovoj protivpropaganda ja da mu kazam dva tri zbora ...
Sram te biloo pokrij se so ushi be i ti si mi nekoj kapitalist
rymz,
Оф мори мајко, кое лицемерие...
Прашањето е:
Зошто ниеден од нив ни во еден случај, апсолутно никако, не ја истакнува и поделбата на загубата која може да настане?
Кога ќарува сопственикот тие се нафрлуваат на него како ненаситни паразити спремни да му ја испијат и последната капка крв, а кога ќе изостане профитот, односно кога ќе настане загуба на вложените средства бегаат од него како да е лепрозен. Го игнорираат како да не постоел.
Цело време зборуваат само за еднаквата поделба на добивката, а никако не ја спомнуваат и другата страна на трудот, загубата. Тука се гледа сета манипулација и мешетарење која ја прават левичарите и нивните индоктринирани со емоциите на луѓето.
Кога сопственикот ќе претрпи загуба тој губи се`! Работникот губи само работно место, а си продоложува понатаму и го нуди својот труд на друго место.
Размислете сериозно за кажаново/ напишаново.:smir:
quote]
Zdravo batka!
Eve, jas seriozno razmisliv za tvoite zborovi, i sakam da kazam:
Toa sto go kazuvas naveduva na toa deka imas konfuzija vo vrska so temava...Prvo, sakas istite pravila da vazat vo dve posebni opstestva. Zosto? Zatoa sto koga rabotnikot raboti za gazda toa e kapitalizam i bidejki toj go stvara profitot na gazdata, normalno e da saka del (ILI BAREM COVECE, DAJTE POVEKE PARI). Isto kako sto e normalno koga firmata ima zaguba da si odi, bidejki i gazdata i takvoto opstestvo samo krvta mu ja iscicale (ne obratno!). Usput, jasno e deka ako ne go biva, otkaz treba da dobie...
Za razlika od toa, vo socijalizmot i toa kako ke ja delat zagubata, nivna e...
P.S. I ne mi davajte komentari od tipot - vo socijalizmot drzavata gi pomaga firmite loso sto rabotat, samo da ne propadnat... Setete se kolku milijardi dolari frlaat narodnite banki na "golemite kapitalisticki sili" na finansiskiot pazar, sekoj pat koga berzite ke im krahiraat.