Комунизам VS капитализам - идеолошки осврт

• Креатор на темата Креатор на темата Sussaro
  • Време на започнување Време на започнување
Важно тој што вреди, се цени, а не спротивно.
Да, да кој има знаење и умеење секогаш успева таму. Нема врска тоа што човек со 90 АјКју е претседател на 'слободниот свет'.

Тој што вреди треба да е сурово, човекомрзечко, опортунистичко гадче и немој од (не)удобноста на банана република да донесуваш такви заклучоци. Капитализам е експлоатирачки систем каде што до перверзија се стимулиа човекот да купи све и свашта што најчесто не му треба, за да алчниот сопственик биде среќен. Капитализам ти е систем кој поприлично се контрира со поимот на држава затоа што вади лажна побарувачка која на долги стази е крајно штетна. На кој му е гајле за човештвото треба да одбере комунизам макар било и романтичарски за некои и наспроти човековата природа. :wink:

Чоек, знаеме и двајцата дека за дотичната особа со 90 ајкју што ја спомна, него го влече некој друг за нос, некој што е ВРЕДЕН, и не сака да биде експониран во јавноста, поради икс причини.
Зарем еден Бил Гејтс би бил толку богат доколку живеел во комунизмот? Доналд Трамп? Итн, итн, итн...

Зарем еден Бил Гејтс би бил толку богат доколку живеел во комунизмот? Доналд Трамп? Итн, итн, итн...

Поентата на комунизмот е да не биде.Не му треба ни на едниот ни на другиот тоа богатство.Незнае што со него и го трупа по банки како заробен капитал.Нешто што може да се ефектуира за глобално добро.Со парите на Бил Гејтс може да се изгради инфраструктурата на една Афричка држава,ама тој троши пари на елекрични врати и сензори во неговата палата.

Како воопшто можеш да кажеш дека овој Анархо-Капитализам е на место?Ти оправдуваш купување ново Порше и покрај тоа што заради такво бесмислено расфрлање дете умира од глад.Тебе баш системот на тој со 90 IQ те претворил во ова што си.Веруваш во погрешни идеали и во коруптивен систем со тенденција за самоуништувње.Тука не гледам памет.Само себезамајување.

Поентата на комунизмот е да не биде.Не му треба ни на едниот ни на другиот тоа богатство.Незнае што со него и го трупа по банки како заробен капитал.Нешто што може да се ефектуира за глобално добро.Со парите на Бил Гејтс може да се изгради инфраструктурата на една Афричка држава,ама тој троши пари на елекрични врати и сензори во неговата палата.

Да а донациите на Бил Гејтс идат во џебот на богатите, стипендиите на Сорос со чија помош македонските студентчиња добија можност да студираат во странство се сами измисшљотина.

Чоек, ако ја работам вредно, по 14 саати на ден, има да возам порше, и веруј ич око не ми трепнуе дека на саат по просек у светот умираат по 12 деца, 20 старци, и 5 ХИВ заболени. Око не ми трепнуе...

Ако не умираа, ондак светот ќе беше претесен за сите нас.

Како би ти било тебе да работиш 15 саати на ден, а некој со социјална помош да има ист живот ко твојот? Мало морген друже...Мало морген!!!

Да а донациите на Бил Гејтс идат во џебот на богатите, стипендиите на Сорос со чија помош македонските студентчиња добија можност да студираат во странство се сами измисшљотина.

Чоек, ако ја работам вредно, по 14 саати на ден, има да возам порше, и веруј ич око не ми трепнуе дека на саат по просек у светот умираат по 12 деца, 20 старци, и 5 ХИВ заболени. Око не ми трепнуе...

Ако не умираа, ондак светот ќе беше претесен за сите нас.

Како би ти било тебе да работиш 15 саати на ден, а некој со социјална помош да има ист живот ко твојот? Мало морген друже...Мало морген!!!

Се вртиме во круг.Муабетов на темава е веќе правен,така да ова ќе ми биде овде последно...

Доналд Трамп работел поинтензивно некое време,имал среќа и успеал да приграби капитал.Сега Доналд Трамп одвај ја поместува прашината кога прди.Други раѓаат мечиња од за 99% од нивната работа да оди во неговиот џеб,а за нив да остане мрсулчето.Значи,целата филозофија се состои во тоа да бидеш бесчуствително експлотаторско копиле.Плус Реалити Шоу и млади невести,нормално.

Никаде никој од нас кои се залагаме за про-комунистички систем не спомнавме буквална еднаквост,туку непреоптоварување со пари на оние кои и онака ги имаат повеќе од доволно,туку нивно префрлање на сметката на оние на кои вистински им требаат,барем за да можат да прискрбат за живот.Со тоа ќе го спасиме Бил Цвикерко од тоа да мора да донира и дава стипендии.Нив ќе ги има за секого.

Оние кои се работоспособни,ќе работат,со тоа ќе бидат наградени секој по заслуѓите,ама чашата нигде нема да се прелие.Друѓите,ќе добијат за живот.Тоа е,во најмала рака,фер.

Чоек, знаеме и двајцата дека за дотичната особа со 90 ајкју што ја спомна, него го влече некој друг за нос, некој што е ВРЕДЕН, и не сака да биде експониран во јавноста, поради икс причини.

Трамп наследил од татко му богатство што само го зголемил. Не знам дали ќе имал со што да почне ако не му биле парите од тато. Ќе бил како и секој обичен Американец. Лесно е да фрлиш пари во ризична зделка и да ги изгубиш, коа знаеш дека ти остануваат уште еден куп други, а не дека многу вредиш па се решаваш да вложуваш од што си сигурен дека ќе ти успее.

А тоа што го напиша демек гајле ти е што други умираат, епа треба да се срамиш од твојата нечовечност.

За социјалната помош, некои луѓе физички или психички не се способни за работа. Не се здрави и прави како тебе можда! И што со нив? Они не се криви што се родиле такви! Да ги оставиме да умрат? Да спијат во подруми додека син му на Бекам заспива зјапајќи во таван обложен со Сваровски кристали? Да молат за леб на 50 степени додека некои гнетат хамбургери од по 50 долари? А? Тоа е правда? Да беше ти таков сигурно немаше вака да збориш! Убаво рече Разиел во еден пост... ЕМПАТИЈА!

чекај бе мајко тереза, ти сакаш да ми кажеш дека ти на секое циганче му даваш пари, дека сите луѓе ги гледаш со исто око? Така дрско сакаш да ме убедиш, кога ти си тој што ме нарекува албанец и што ти ја знам што? Правиш поделба кога ти одговара, а кога не ти одговара ондак сите сме рамноправни? Ма јок.
Доналд Трамп факт наследил, ама во комунизмот немаше наследување, сите беа исти. Моја нечовечност? А бе деца, само мрчите, а да не беа тие богатите да донираа пари, дел од кои донации дојдоа и во Македонија, а ние така како најпримерен народ во светот си ги украдовме самите себеси парите, па ти ќе ме учиш за етика?? Мрш бе.

Ако сакаш да ти реплицирам, тогаш не ми извртувај зборовите! Реков ЕМПАТИЈА, а не РАМНОПРАВНОСТ. Ако не знаеш што е емпатија, види!!! И да, на секое циганче му давам пари! А тоа е само дел од тоа што го правам за да им олеснам на некои луѓе.

За Трамп тоа и сакав да го кажам, наследил и е успешен, а не ВРЕДЕЛ па е успешен.

Треба да се срамиш од твојата нечовечност!!! Кога само ќе се сетам што напиша! Око не ти трепнувало што умирале! Немало да има место за сите на овој свет еј! Срамота! СРАМОТА!

ПС Муабети од типот: Мрш таму! нема да ги регистрирам од сеа натаму.

Flava, ne go zemaj licno :)
Normalno e deka poveke saka kapitalizam, takvite kako nego gi strelale vo "komunizmot":pos2:

Или па таквите со мои ставови владееле во комунизмот? Хух?

Или па таквите со мои ставови владееле во комунизмот? Хух?

:pos2: :pos2: :pos2:
Ima eden hrvatski vesnik - Feral Tribune
sekoja nedela organizira natprevar "Greatest Shits" od citati...
Predlagam i ovde da se zapocne so nesto takvo, a prvoto mesto eve go gore!

Lele sto sve ne se iznacitav ... kaj e ovoj protivpropaganda ja da mu kazam dva tri zbora ...

Sram te biloo pokrij se so ushi be i ti si mi nekoj kapitalist

:kesa:
Еве се срамам. Задоволен ли си сега?
Ако си сигурен дека можеш да врзиш два-три збора во разбирлива, интелегентно-интелектуална, реченица... Повели.

П.С.
Не сум капиталист туку десно ориентиран. Ако се разбираш треба ова да ти значи нешто.

rymz,
Оф мори мајко, кое лицемерие...
:aplauz: :cuc:
Покрај фактот што правилно зборуваш со голема доза не реалност и вистина сепак начинот на кој ги кажуваш нештата...
Излегува дека тие се хуманите и добрите луге кои имаат право и Господ на добрина да го учат.

Биди поздравен.

Прашањето е:
Зошто ниеден од нив ни во еден случај, апсолутно никако, не ја истакнува и поделбата на загубата која може да настане?
Кога ќарува сопственикот тие се нафрлуваат на него како ненаситни паразити спремни да му ја испијат и последната капка крв, а кога ќе изостане профитот, односно кога ќе настане загуба на вложените средства бегаат од него како да е лепрозен. Го игнорираат како да не постоел.

Цело време зборуваат само за еднаквата поделба на добивката, а никако не ја спомнуваат и другата страна на трудот, загубата. Тука се гледа сета манипулација и мешетарење која ја прават левичарите и нивните индоктринирани со емоциите на луѓето.
Кога сопственикот ќе претрпи загуба тој губи се`! Работникот губи само работно место, а си продоложува понатаму и го нуди својот труд на друго место.

Размислете сериозно за кажаново/ напишаново.:smir:

quote]

Zdravo batka!
Eve, jas seriozno razmisliv za tvoite zborovi, i sakam da kazam:
Toa sto go kazuvas naveduva na toa deka imas konfuzija vo vrska so temava...Prvo, sakas istite pravila da vazat vo dve posebni opstestva. Zosto? Zatoa sto koga rabotnikot raboti za gazda toa e kapitalizam i bidejki toj go stvara profitot na gazdata, normalno e da saka del (ILI BAREM COVECE, DAJTE POVEKE PARI:) ). Isto kako sto e normalno koga firmata ima zaguba da si odi, bidejki i gazdata i takvoto opstestvo samo krvta mu ja iscicale (ne obratno!). Usput, jasno e deka ako ne go biva, otkaz treba da dobie...
Za razlika od toa, vo socijalizmot i toa kako ke ja delat zagubata, nivna e...

P.S. I ne mi davajte komentari od tipot - vo socijalizmot drzavata gi pomaga firmite loso sto rabotat, samo da ne propadnat... Setete se kolku milijardi dolari frlaat narodnite banki na "golemite kapitalisticki sili" na finansiskiot pazar, sekoj pat koga berzite ke im krahiraat.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom