Прашањето е:
Зошто ниеден од нив ни во еден случај, апсолутно никако, не ја истакнува и поделбата на загубата која може да настане?
Кога ќарува сопственикот тие се нафрлуваат на него како ненаситни паразити спремни да му ја испијат и последната капка крв, а кога ќе изостане профитот, односно кога ќе настане загуба на вложените средства бегаат од него како да е лепрозен. Го игнорираат како да не постоел.
Цело време зборуваат само за еднаквата поделба на добивката, а никако не ја спомнуваат и другата страна на трудот, загубата. Тука се гледа сета манипулација и мешетарење која ја прават левичарите и нивните индоктринирани со емоциите на луѓето.
Кога сопственикот ќе претрпи загуба тој губи се`! Работникот губи само работно место, а си продоложува понатаму и го нуди својот труд на друго место.
Размислете сериозно за кажаново/ напишаново.:smir:
quote]
Zdravo batka!
Eve, jas seriozno razmisliv za tvoite zborovi, i sakam da kazam:
Toa sto go kazuvas naveduva na toa deka imas konfuzija vo vrska so temava...Prvo, sakas istite pravila da vazat vo dve posebni opstestva. Zosto? Zatoa sto koga rabotnikot raboti za gazda toa e kapitalizam i bidejki toj go stvara profitot na gazdata, normalno e da saka del (ILI BAREM COVECE, DAJTE POVEKE PARI). Isto kako sto e normalno koga firmata ima zaguba da si odi, bidejki i gazdata i takvoto opstestvo samo krvta mu ja iscicale (ne obratno!). Usput, jasno e deka ako ne go biva, otkaz treba da dobie...
Za razlika od toa, vo socijalizmot i toa kako ke ja delat zagubata, nivna e...
P.S. I ne mi davajte komentari od tipot - vo socijalizmot drzavata gi pomaga firmite loso sto rabotat, samo da ne propadnat... Setete se kolku milijardi dolari frlaat narodnite banki na "golemite kapitalisticki sili" na finansiskiot pazar, sekoj pat koga berzite ke im krahiraat.
vmcmlxxx,
Не сум сигурен дека сериозно си размислил или во најмала рака не поседуваш доволно предзнаења за да сфатиш што пишува.
Како прво, не е можно да се поседува конфузија. Човек може да биде збунет, но не може да има конфузија.
Како второ, капитализам и социјализам не се општества туку се општествени уредувања.
Како трето, газда, како збор, со своето современо значење е повеќе начин на однесување отколку физичка реалност.
Како четврто, работникот својот дел од профитот го добива кога ќе се изпазари за цената на својот труд, а останатиот дел го добива оној кој најмногу вложува истовремено и најмногу ризикува.
Како петто, народните банки им даваат тешки пари на "golemite kapitalisticki sili" не од љубов туку за да продолжат тие "golemite kapitalisticki sili" да продолжат да уплаќаат данок многу повеќе од вложените средства за нивното опстанување. Дали ти знаеш зошто се плаќа данок?
Кој тоа ја создава загубата? Знаеш ли?Za razlika od toa, vo socijalizmot i toa kako ke ja delat zagubata, nivna e...
Иста ли е одговорноста во создавањето на загубата која ја има директорот како и чистачката или пак работникот во непосредниот производствен процес?
НЕ!!! Не е иста одговорноста, но сепак ја делат еднакво. Колку е чистачката виновна толку е директорот. Праведно ли е ова?