Гледам дека го смени аваторот и потписот само што начинот на кој го напиша твојот одговор го прави твојот обид за подобрување да личи како онаа народната изрека: Волкот влакното го менува, ама наравта не.
За разлика од тебе јас од твоето напишано не ти вадам само делчиња за да манипулирам со нивното значење. Доколку сметаш дека си морална личност тогаш прекини со таквата непримерна пракса.
Патем, те прашав дали си колективист, а не дали си колектив? Како и да е, ми даде одговор на моето прашање.
Ќе ти повторам:
Свеста не е колективна категорија!!! Исклучиво индивидуална е. Не може колектив да се карактеризира како живо суштество и да му се припишуваат емоции или желби.
Будалаштината наречена колективизам се обидува антропоморфност да припише на група занемарувајки ја индивидуата!!!
Јас мојата флексибилност ја покажав со тоа што видов искра на добронамерност кај тебе. Можеби од концентрирањето на таа искра не успеав да видам голема доза на човекомразие кај тебе.
Зошто сметаш дека освен ти сите други се злобни и алчни?
Потребно ти е посериозно образование за да ја сложиш целата слика. Јас ти зборувам за хиерархијата на мотивации кај човекот, а ти не само што не сфати туку и нападна со навреди. Ти укажав дека без претходно обезбедени материјални услови човековиот развој ќе се темели само на гол опстанок наместо на духовен развој.
Комунизмот секогаш доаѓа со добра амбалажа на наводна хуманост во надеж дека луѓето ќе се сконцентрираат на амбалажата, а не на јадицата која е во неа!!! Мора така бидејки не може себеси да се оправда со интелектуална амбалажа.
2. ??? Не си ми јасен.
3. Тој трул капитализам ти овозможи да ги уживаш сите благодетите на твојот цивилизиран живот. СЕ`, буквално се`, што те опкружува е создадено од некој кој имал слобода да создава. Во твојот „идеален комунизам“ такво нешто не може да се случи бидејки никој нема да има иницијатива да создаде нешто вредно.
4. Читај ја точката 3.
Ова или си го напишал од инает,малициозност или од незнаење.
Ме интересира, зошто мислиш дека имаш потреба да користиш шеми за манипулација на индивидуално ниво во разговор со мене?
Што сакаш да постигнеш?
Патем и овој пример не држи вода. Парите во светот не се ограничени бидејки се директно поврзани со продуктивноста. Колку повеќе продуктивност толку повеќе пари.
Читни си и размисли си, па ако сакаш ќе пролафиме троа:
www.angelfire.com/ab6/protivpropaganda/polittemi/franciskopari.htm
Со твојот последен текст си го обели малку образот бидејки футуролози во соработка со социолози и психолози докажуваат дека идното општествено уредување ќе наликува нешто на денешната филозофија Анархизам. Непостоење или многу слабо постоење на некаква власт, а општествениот ред се оддржува од морални и етички постапки на самите индивидуи. Никако нема да биде налик на нечиј „идеален комунизам“ каде што ќе се работи колку што се може, а ќе се има колку што се сака и сите ќе бидат еднакви.
П.С.
Правиш ли разлика помеѓу еднаквост и рамноправност?
За разлика од тебе јас од твоето напишано не ти вадам само делчиња за да манипулирам со нивното значење. Доколку сметаш дека си морална личност тогаш прекини со таквата непримерна пракса.
Во кои тоа општествени науки постои таа фраза? Во комуникологијата ли?Прво... во општествените науки има една фраза која се вика колективна свест сакал ти тоа да биде така или не, и не ја измислија комунистите. Подразбира размислување на група луѓе и не мора да значи дека тие луѓе размислуваат прокомунистички или се поклоници на идеологијата на Хитлер или сеедно. Колективна свест имаат фудбалски навивачи на пример, кои на домашен терен сигурно нема да видат пенал иако објективно постоел. Заедно нема да размислуваат дали треба да се степаат со противничка група и заедно ќе пијат и ќе пеат и ќе го обожуваат својот фудбалски клуб. Ако мене не ми веруваш, прашај некој друг. :wink:
Вториот дел, седам пред монитор сам, значи не сум колектив, не бери гајле.
Патем, те прашав дали си колективист, а не дали си колектив? Како и да е, ми даде одговор на моето прашање.
Ќе ти повторам:
Свеста не е колективна категорија!!! Исклучиво индивидуална е. Не може колектив да се карактеризира како живо суштество и да му се припишуваат емоции или желби.
Будалаштината наречена колективизам се обидува антропоморфност да припише на група занемарувајки ја индивидуата!!!
Дадениот пример не само што не е соодветен туку нема допирни точки со реалноста и вистинитоста на нештата. Мојот проблем е што навистина немам способност и памет да истрпам колективисти како ми пропагираат нивни идеални комунизми бидејки јас едно време бев тој, кој на твоите родители им се мешав во главата и им кажував како да мислат. Можеш дури да се сметаш како индиректен резултат на мои претходни активности. Патем, не го правев тоа затоа што сакав туку затоа што морав.Гледаш, проблемот со тебе е што си ти премногу инертен да размислиш колку би можел да биде убав овој свет, наспроти тоа, кога ќе се спомне комунизам веднаш во глава ти се мота Голи Оток, Сталин и недемократија. Ако си малку пофлексибилен со размислувањата, ќе сфатеше и прифатеше воедно... дека мојата идеја за комунизам воошто нема допирни точки со режим на владеење. Но, добро, немаат сите капацитет да бидат и паметни и способни да прифатат дека некој друг може да каже нешто спротивно од нивното мислење и да биде во право. Мрзливите денес се сиромашни и треба да бидат во ова општество кое сега владее. Треба да бидат и во “мојот идеален комунизам“, само во него свеста на луѓето треба да биде на доволно високо ниво(а за тоа луѓето се способни, само не денес) и да немаат потреба да бидат мрзливи. Од друга страна во капитализмот и да не си мрзлив можеш да бидеш згазен како бубашваба од еден Доналд Трамп кој ќе дојде со сите свои пари и тотално ќе ти го уништи она за кое си работел вредно. Ем вреден ем сиромашен. Тоа не е убаво!
Јас мојата флексибилност ја покажав со тоа што видов искра на добронамерност кај тебе. Можеби од концентрирањето на таа искра не успеав да видам голема доза на човекомразие кај тебе.
Зошто сметаш дека освен ти сите други се злобни и алчни?
Комунизмот го гледам како шема за остварување на власт на малкумина врз многумина поради посериозни причини од тие кои ги наведе како обид да ме навредиш и тоа без причина.Исхрана = љубов , безбедна околина = човечко меѓуразбирање , материјална благодет = поддршка(иако јас мислев на човечка поддршкаа не пари). Плус, комунизам не е шема, утопија Е... но денес. Утре нема да биде. Како шема ја гледаш ти, бидејќи твоите родители незадоволни од национализацијата те увериле дека треба да го мразиш системот кој се вика к-о-м-у-н-и-з-а-м. Викај го шаблшизам или Моронизам, ама битна е идеологијата, а не насловот. Текстот, а не корицата. Не викам дека национализацијата во тоа време била паметна работа... ама ај да не го затерувам тој сериозен муабет. Не сега
Потребно ти е посериозно образование за да ја сложиш целата слика. Јас ти зборувам за хиерархијата на мотивации кај човекот, а ти не само што не сфати туку и нападна со навреди. Ти укажав дека без претходно обезбедени материјални услови човековиот развој ќе се темели само на гол опстанок наместо на духовен развој.
Комунизмот секогаш доаѓа со добра амбалажа на наводна хуманост во надеж дека луѓето ќе се сконцентрираат на амбалажата, а не на јадицата која е во неа!!! Мора така бидејки не може себеси да се оправда со интелектуална амбалажа.
1. Не е факт туку е лична перцепција не човек кој во себе носи некои недефинирани, за себе, емотивни проблеми, да не кажам фрустрации.1. Луѓето се алчни и злобни, факт!
2. Ако те мрзи, легни си.
3. Удобствата кои јас сега ги уживам не се тема за дебата, а и не знам дали е тоа иронично трулиот капитализам, или што сакаш да кажеш со тоа? Биди појасен за мое добро, те молам.
4. Ниеден, поента?
2. ??? Не си ми јасен.
3. Тој трул капитализам ти овозможи да ги уживаш сите благодетите на твојот цивилизиран живот. СЕ`, буквално се`, што те опкружува е создадено од некој кој имал слобода да создава. Во твојот „идеален комунизам“ такво нешто не може да се случи бидејки никој нема да има иницијатива да создаде нешто вредно.
4. Читај ја точката 3.
Ова или си го напишал од инает,малициозност или од незнаење.
Јак ти е штосот со обидов однапред ми ги направиш контрааргументите да личат само како обид за навредување, но само успеа да го покажеш твојот карактер.Парите на светот се ограничени. Значи, ако фатиме да принтаме уште банкноти, нивната вредност се намалува, што значи доаѓа на исто. Хипотетички, ако имаме 10 луѓе и 100 банкноти, и ти со генераторот им земеш на сиромашните 90, останатите 9 ќе имаат по една банкнота. Тоа е наједноставно објаснување како капитализмот работи нели? Од друга страна, во комунизмот, ти ќе го измислиш генераторот, нема да земеш 90 банкноти туку ќе имаш исто, јас ќе орам по нива цел ебан ден, Петко и Трајко ќе пишуваат книги за наша занимација кога не работиме, ама сите ќе имаме исто пари. Проблемот е што, јас работам во нива, се печам на сонце и имам завист кон тебе, зошто ти не се печеш на сонце. Тоа размислување, пријателу, е капиталистичко, што луѓето ги прави злобни и алчни. Комунистичкото размислување е дека сите сме еднакви, како што и треба да бидеме.
А сега ти биди умен и почни да смислуваш начин како повеќе да ме навредиш бидејќи само тоа ти останува. Време ти е...
Ме интересира, зошто мислиш дека имаш потреба да користиш шеми за манипулација на индивидуално ниво во разговор со мене?
Што сакаш да постигнеш?
Патем и овој пример не држи вода. Парите во светот не се ограничени бидејки се директно поврзани со продуктивноста. Колку повеќе продуктивност толку повеќе пари.
Читни си и размисли си, па ако сакаш ќе пролафиме троа:
www.angelfire.com/ab6/protivpropaganda/polittemi/franciskopari.htm
Со твојот последен текст си го обели малку образот бидејки футуролози во соработка со социолози и психолози докажуваат дека идното општествено уредување ќе наликува нешто на денешната филозофија Анархизам. Непостоење или многу слабо постоење на некаква власт, а општествениот ред се оддржува од морални и етички постапки на самите индивидуи. Никако нема да биде налик на нечиј „идеален комунизам“ каде што ќе се работи колку што се може, а ќе се има колку што се сака и сите ќе бидат еднакви.
П.С.
Правиш ли разлика помеѓу еднаквост и рамноправност?