- Член од
- 30 јануари 2005
- Мислења
- 7.397
- Поени од реакции
- 1.308
Идеализацијата е млатење слама ако не е функционална и практично применлива.
Sussaro напиша:Бујрум нека се појави некој феноменален политиколог или социолог што ќе разглоби макар и хипотеза што ќе држи вода за системско уредување што ќе е подобра од моменталново па да правиме муабет. Ама да држи вода. Да биде пофер ама и реален и да го земе човекот сосе сите доблести и мани. Има ли таков јунак?
Тоа што ја држиш страната на реалноста можам да го разберам па дури и да го поддржам на моменти бидејќи и сам сум свесен во какво несовршено оптество живееме, но зошто тврдиш дека е ова најдоброто уредување?
Јунак се појави, му го напиша името пред малку погоре, сега треба да се појават пар јунаци кои ќе го следат патот. Еден од тие јунаци рекол “И најдолгиот пат почнува со првиот чекор“. Како што секој народ не вреди да ја има својата земја ако не се бори за неа, така и секој идеалист не заслужува да го дочека својот идеал ако не го искажува јавно и не бара од другите да го живеат.
До сега во општествената историја на земјата немаше ниту едно уредување кое “држеше вода“. Сите до сега се базирале на страв, на несигурна иднина и тага. Ова време кое го живееме не знам дали е најстрашното, ниту дали е најдоброто од сите претходни, но сигурно не е она кое треба ние како човечки род да го живееме. Но, своите последици веќе ги гледаме и чувствуваме, па глобалното затоплување ни донесе снег во јули на некои места. Заради односот изеди пред да те изедат, и употребата на секакви сретства само за да не се прогласи пад на производството, големите “борци“ придонесоа планетата да почне да се распаѓа. На крајот ќе останат двајца кои ќе се заинатат за некое поточе во Сибир кое ќе биде единственото останато. Секој растечки процес има кулминација по која (најчесто) нагло паѓа на нула. Веројатно човештвото по своите неколку илјади години одење нагоре во различна смисла, доаѓа до врвот на графиконот, по што неминовен е неговиот пад. Јас и да грешам, евидентно е како планетата се распаѓа, па 2012 и не мора да биде вистина, прашање е само колку години потоа сами ќе се самоуништиме, иако, навистина ми е жал што покрај сите оние кои ќе бидат заслужни за тоа, со нив ќе треба да згаснат и животи милијарди кои апсолутно не се ни свесни за тоа.
Greed is not fucking good, свесноста е доблест. Создавај повеќе само ако имаш шанса за тоа, а исклучиво за да помогнеш на оние кои ги сакаш. Секако, можеш и да живееш сам и да чуваш се за себе, кое повеќе ти прави ќеф, но јас сепак мислам дека кармата ќе те стигне.