AtoM-AnT
Dexter
Ova e ZX Spectrum 48K model na koj pocnav jas da rabotam,nekogas toa bil kompjuter a denes koga ke razmislam e samo eden pogolem digitron,takvi kompjuteri se samo za nasata mladina pa da vidam dali ke gi kradat...

Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Ova e ZX Spectrum 48K model na koj pocnav jas da rabotam,nekogas toa bil kompjuter a denes koga ke razmislam e samo eden pogolem digitron,takvi kompjuteri se samo za nasata mladina pa da vidam dali ke gi kradat...
![]()
Децата не ги крадат комјутерите кај нас бе,туку само ги “отстрануваат“ од клупите за да си ослободат минимум пропишано место за обавување на колку-толку пристојна настава.![]()
и ако ја отстрани рам меморијата или хардот ќе си ослободи повеќе место?не биди смешен АБЦДецата не ги крадат комјутерите кај нас бе,туку само ги “отстрануваат“ од клупите за да си ослободат минимум пропишано место за обавување на колку-толку пристојна настава.![]()
Потполно се согласувам со ова мислење, но сакав уште еднаш да го потенцирам, затоа го цитирав. Идејата е одлична, но од првиот се појде на последниот чекор.Многу добра идеја секоја чест на владата-ама од идеја до реализација...
Доколку овој проект беше малку подобро организиран и ако не се избрзаше ќе беше многу продуктивен.
Иако уште не беа обучени професорите и не беа дигитализирани учебниците, компјутерите ги донесоа.Штета е ваков добар проект да се дозволи вака да пропадне...
и ако ја отстрани рам меморијата или хардот ќе си ослободи повеќе место?не биди смешен АБЦ
За во другите места незнам ама кај нас одлично е со компјутерите има компјутер за секого имаше кражби некои ама тоа е тоа ,а да и уклучени се од октомври месец:helou:
A што точно правите на компјутерите, освен играње Mame !?!?!
Идејата на Владата ми се виде одлична на почеток, но сепак на крај се покажа премногу избрзана и многу лошо спроведена.
Џабе е компјутер за секое дете ако немаш наставна програма барем по неколку предмети за работа со компјутер. На пример интерактивна настава по англиски јазик, македонски енциклопедии по биологија, физика, хемија кои би се вметнале во наставниот план и со тоа би се подобрил квалитетот на наставата. За таква работа немам слушнато досега, освен некои лични иницијативи на професорите кои одржуваат по некој час колку да не пропаднат компјутерите.
Министерството за образование мора да излезе со нова наставна програма и задачи кои би се реализирале на компјутер.
Ако не го направи тоа, тогаш овој проект е сигурно осуден на пропаст.
Исклучок е тука предметот информатика, но за тој предмет се доволни еден или два добро опремени кабинети, а не 100-200 компјутери кои скапуваат или се оставени на милост и немилост на учениците, а да не ја споменувам информатичката неписменост на огромен дел од наставниците кои не знаат ни да вклучат компјутер.