Комерцијала, "фејкери" и слично

• Креатор на темата Креатор на темата Acid
  • Време на започнување Време на започнување
Komercijalata ne samo shto vo re4nikot ima pari,koli i zeni,nego moze da se re4e i deka NEMA re4nik,rimite se prosti,spotovite pateti4ni,artistite ushte popateti4ni i taka........

Aj aj.....znam so mu e na nekoij filmo ama jas ke si go kazam kako shto si go zamisluam:

Underground ti e pocetna faza/stadium na Komercijala.

Aj neka mi kaze eden shto veli deka e underground izveduvach pejach/grupa/artist shto ne saka da bide popularen,shto ne saka da ima ogromen tiraz,shto ne saka da mu gi otkupuvaat pravata na spotovite kukki kako MTV,VH1 i sl.

Ednostavno sekoj shto se zafatil so bilo kakva umetnost pa i so muzika,saka da bide del od Shou biznisot.nema nekoj shto e ogranichen i da reche e do ovde e granicata na Undergroundot i ne ja prechekoruvam.NEMA takov!!!

BTW: Koga nekoj e vo taa Underground faza,toj pravi/sviri/pee samo za odredena grupa/masa na luge,shto dokolku artistot bide uspeshen ne moze brojkata na obozavateli da bide vechno 50 luge,neli.I so samoto proshiruvanje na krugot,toj vejke navleguva vo komercijlnite vodi ;)

Знам дека не кажав уште многу работи, пробав само накратко да објаснам што е разликата... Затоа и ставив спотови сами да заклучите што е андерграунд а што комерцијала...
За ова можи цела книга да се напиши, ако во детали се споредуваат тие два поими... Но реално кога ќе се гледа, ретки се појавите баш андерграунд луѓе...
Тоа што го даваат спотот на тв не значи дека не е андерграунд.. Сепак тематиката е она што треба да биди...
Колку што знам спотот на били звер не го даваат на тв, а сепак е комерцијален :)
А некој што праша погоре дали ќе дојдат во дискотека да ти настапуваат Грин аут, прашај си ги нив, не мене... Не се мешам во ничиј приватен живот... Само слушам музика која ми одговара...
А и да, доколку ти речат дека ќе дојдат, нормално е дека ќе ти побараат и соодветна сума за настап... Ако прашаш зошто, не ти одговарам... пробај сам да заклучиш ;)
Грин аут можеби не се во целосна смисла андерграунд... но во никој случај не ги прават песните на комерцијална основа (такви ги има повеќе во МК) :) Тука треба да се најди некој сосема трет поим...
Ednostavno sekoj shto se zafatil so bilo kakva umetnost pa i so muzika,saka da bide del od Shou biznisot.nema nekoj shto e ogranichen i da reche e do ovde e granicata na Undergroundot i ne ja prechekoruvam.NEMA takov!!!
А за ова во право си, оти човековата алчност за пари е поголема од се на светов :) Секој сака убав живот, нели?

абе нема везе ако траката иде на телевизија или ако си направил спот типот... работата е во тоа шо тој вложил свој труд значи негов текст негова инструменталка негова продуцентска куќа негов спот се е негово значи типот не отишол изрецитирал некој мада фака тексти и се пуни кеш... тематиката на траките е друга рецтира за својот живот дешафки негови падни стани се тоа за разлика од блинг блинг и мада фака шо се чисто за пари.. андерграундот е за да го сватат и чујат лугето да видат кој е и што е ... писс лол

абе нема везе ако траката иде на телевизија или ако си направил спот типот... работата е во тоа шо тој вложил свој труд значи негов текст негова инструменталка негова продуцентска куќа негов спот се е негово значи типот не отишол изрецитирал некој мада фака тексти и се пуни кеш... тематиката на траките е друга рецтира за својот живот дешафки негови падни стани се тоа за разлика од блинг блинг и мада фака шо се чисто за пари.. андерграундот е за да го сватат и чујат лугето да видат кој е и што е ... писс лол
По ова,значи дека Еминем е андерграунд,2Pac е андерграунд...и ред други да не ги редам.....
Е сега,сите зборувате за рап музиката.Еве да речиме за House,или електронската музика.......Тиесто - Трафик,јас ко ја пуштав,не 90,ами 99% не ја знаевте,па ни Тиесто 90% не го знаевте,и да ве прашав тогаш,сите ке речевте,лееееееееееееее тракава ееееј,е ова го сакам,не оние комерцијалине селски,и ооооп ете ја Трафик тешка комерицјала стана....а зошто стана комерцијала...оти е стварно квалитетна....јас никогаш не сум пуштал транс,еуфорик транс или сл...ама ете таја песна тогаш од прво ко ја слушнав ми влезе во уше,и ја пуштив...
Мислам ме разбирате или...???

Веднаш ќе напоменам дека ги мразам поимите комерцијала и андерграунд музика. Јас ја делам на квалитетна и неквалитетна. Обично за андерграунд се смета музиката која се свири чисто за душа и без желба за да се материјализира во пари. Меѓутоа доволно е да се наплати влез за местото на кое свири и тоа веќе според мене е комерцијала. Особено во денешно време ретко кој прави група од душа, а не за пари.

Веднаш ќе напоменам дека ги мразам поимите комерцијала и андерграунд музика. Јас ја делам на квалитетна и неквалитетна. Обично за андерграунд се смета музиката која се свири чисто за душа и без желба за да се материјализира во пари. Меѓутоа доволно е да се наплати влез за местото на кое свири и тоа веќе според мене е комерцијала. Особено во денешно време ретко кој прави група од душа, а не за пари.
Druze jasno e toa deka kvalitetot najmnogu se ceni i treba da se ceni,a ne potekloto.Nekoj od nas mozda cel zivot zivee vo nekoe "otepano" mesto pa ke ni iznakaze raboti shto nie prv pat ke gi slushneme vo zivotot a ke ni bidat interesni.Taka e i so muzikata.No sepak koga ne te interesiraat zadadenive poimi,diskusijata moze da prodolzi i bez tebe :D :smir:

По ова,значи дека Еминем е андерграунд,2Pac е андерграунд...и ред други да не ги редам.....
Е сега,сите зборувате за рап музиката.Еве да речиме за House,или електронската музика.......Тиесто - Трафик,јас ко ја пуштав,не 90,ами 99% не ја знаевте,па ни Тиесто 90% не го знаевте,и да ве прашав тогаш,сите ке речевте,лееееееееееееее тракава ееееј,е ова го сакам,не оние комерцијалине селски,и ооооп ете ја Трафик тешка комерицјала стана....а зошто стана комерцијала...оти е стварно квалитетна....јас никогаш не сум пуштал транс,еуфорик транс или сл...ама ете таја песна тогаш од прво ко ја слушнав ми влезе во уше,и ја пуштив...
Мислам ме разбирате или...???

па брат они така почнале од андерграунд ама нема пари за живот нема работа мора некако да се живее јебига јесда малце претерале ама тоа е

Spored mene Komercijala e muzika koja e opsto poznata za site muzika koja se vrti na radija i e dobro izreklamirana.Greska e toa so nekoj mislat deka komercijalnata muzika e shit,toa nemora da znaci taka.Ima Komercijalni traki Mnogu umetnicki sraboteni so mnogu kvalitetni produkcii koi privlekuvaat na samiot dopir do nasiot sluh.Inaku Ima i mnogu shit traki koi se gleda deka se izraboteni za samo pari da se vagaat od niv.
Dodeka underground muzikata e ponepoznata za poveketo luge no ne znaci deka i taa mora da bide kvalitetna.Postojat premnogu artisti koi produciraat muzika taka da ima i losi i dobri producenti.Inaku mislam deka underground muzikata moze da bide malku postrasna so nekoi zvuci i melodii poneprifatlivi za poveketo luge dodeka komercijalnata muzika ima zvuci i melodii poprifatlivi za uvo.p.s Govoram za elektronska muzika da ne stanat nekoi zabuni :pipi:

mrzam komercijalna muzika cij glaven motiv e da im se dopadne muzikata na sirokite narodni sloevi po sekoja cena, undergroundot e nekomercijalen vo smisla deka glavniot motiv e ne po sekoja cena da bide pitko i prifatlivo, tuku e praveno pred se za svoja dusa pa tek posle posle ako se sviga nekomu ok.

Зборот комерцијално е создаден за да се објасни музика која ја слуша широка маса и ја преферира, а Underground за оние кои слушаат нешто што не му прија не секој и не е за сите. Е сега глупави се можда тие поделби али кога сакаш да издвоиш некоја трака од нешто што комплетно не одговара на тоа што ти го слушаш, аутоматски иде зборот ... ееххх комерцијала. Секој си наоѓа тоа што го сака да го слуша и доколку му е изреметено тоа со нешто сасим друго ... следи комерцијала моментот. Мене пре ме нервира моментот што некој артисти си прават copy paste на своите добро пројдени нумери од претходно и со тоа пробуваат да го задржат пазарот а со тоа и да се пунат со пари. Значи проблемот не е во тоа што е комерцијала што андеграунд него дека артистите треба да бидат иновативни а не една трака ќе тргне и се по тој урнек. И мислам дека меѓу неколку те причини една од нив е и оваа што ја надведов што луѓето ги наведува да ги прават тие разлики. Искрено према мене има многу подобро артисти (зборам за електронски карактер) кои не сме ги чуле и не стигнале да се покажат него ли тој што веќе има пари и работи на стара слава со спотови кои идат после вести и нон стоп на радио.

Да де да. Сега е многу ин да бидеш андерграунд, да какаш на сите страни дека комерцијалата е тиња, дека сите си ги продаваат газињата за пари, а кога утре (евентуално!) некој ти понуди пари за да настапиш, твоето до-вчера-андерграунд-височество, нормално, ги прифаќа парите и настапува, зошто така е во двојна добивка: прави промоција на своето, и зема пари за тоа.

Ве молам. Не ги делете работите на црни и бели. Ако е андреграуд е топ, ако е комерцијално е срање. Прво запрашајте се дали она што го сметате за андерграунд е вистински андерграунд: по дефиниција направен за своја душа, неспонзориран, нефинансиран и неекспониран. Да, неекспониран. Ама, затоа што стигнал до вашите уши е и експониран, и финансиран и се останато. И што ќе ви е зборот андерграунд тогаш? Кога андерграунд е само тоа што не сте го слушнале, ПРЕД да го слушнете. Кога ќе го слушнете, веќе станува комерцијала. И не ги делете така работите, не бидете ограничени. Слушајте нешто ако е ДОБРО а не ако е некомерцијално. Зошто фејс ит, се е комерцијално, помалку или повеќе.

И да, андерграунд не е ни наш збор. Оставете им го на американците. Барем употрeбувајте “подземна музика“ :icon_lol:

Пред да постирам мое мислење во врска со комерцијала vs underground, сакам да знам (ваше мислење) дали има разлика меѓу поимите "комерцијала" и "mainstream".

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom