Koм(п)аративна уметност - "Во сржта на турбофолкот"

• Креатор на темата Креатор на темата Serpico
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.

еве повелете

песната ја претставува нематеријалната страна на животот. Девојкава има се материјално седи на трон меѓутоа кралот којшто веќе го нема (кркнат во хотелот Интерконтинентал) па нејзината душа е заробена во еден црн кафез а таа е црната птица обвиена во тага и пати.

Cekaj Swedo:
Ti nisto ne svakjas...ona ne mozes da osetis jebi ga posto ne razbiras engleski.:pos2:
Eve sega...primer jas mnogu postuvam system of a down.
Strava grupa.
I znam deka i tebe ke ti se svigjaat.
Eve ti pa zirni i ti...siguren sum deka i tebe ke ti fatat oko:
Toooo....metal rulles!
=
tresi so glavata....silno...tooo...yes...site voshki neka padnat...mamu im ebem...bravo Swedo.
Gledas sega kako si poodmoren?

уметноста може и не мора да се почуствува. Дали нешто е уметност е строго прашање рационално-аналитички. Има луѓе што не слушаат класика и не ги допира но признаваат дека е уметност. Тежината на делото ја одредува компаративниот ум.

Epa to e i fintata....Nekoj poke ja custvuva muzikata na Ceca a, nekoj muzikata na taa drugata pejacka(so imavte postirano od youtube)...
I nema zosto da se preubeduvate toj so saka neka prodolzi da si ja slusa Ceca a toj so saka drugo neka prodolzi da si slusa to so saka....
Nema gresna muzika tuku ima razni stilovi,pravci,vkusovi...Neli za vkusovite ne se komentira....
A ako se preubeduvate za muzikata nikoj nema da se preobrati i da priznaj deka slusa neubava muzika(mislam nikoj ne moze da se smeni koga veke e izgradena licnost zboram konkretno za mene ne mozi da se najdi nekoj i da me preubedi deka Ceca e vakva onakva pesnite mu se sranje i ne znam so koga znam deka ima super pesni zenata e legenda pa ako ne bese zosto polojna Makedonija ke odi ke se zakreni na nejziniot koncert)
Nikoj ne mozi da ti go smeni stavot (zboram za licnosti nad 18 koi imaat izgradeno stav za nestata)i taka da sekoj neka prodolzi po svojot pat.....:smir:

Иако темава е во Чек дис аут јас ќе зема малку посериозен став.

ТФ е музика, која за основа има неколку музички шаблони од поедноставни повторливи слогови што нормално има уметничка вредност но која од музичка гледна точка е ниска едноставно уславно кажано груба, односно без никаква длабина и поголем квалитет. Освен тоа во обид да се добие малку на разнообразност се вметнува во средината на музиката друг вид на музика обично од стил кој воопшто не соодветствува со тој што се провлекува низ целотот дело (среднобалкански етно мотиви репордуцирани на инструменти кои не одговараат на времето на создавањето на тие музички мотиви меѓу кои се внесува турки чочек) со што грубо се нарушува и така едноличната и монотона мелодија.
Да не беше ТФ музиката ќе немавме репер за тоа што е новосоздадена музика од наводно музички образовани луѓе која е со исклучително низок квалитет и покрај денешните придобивко во сферата на музиката.

Бидејќи турбофолкот исклучиво е придружуван со текст односно песна треба да се обработи оваа проблематика пооделно.
Имено слично како и со музичкиот дел текстовите најчесто се од по 3 до најмногу 5 строфи со по еден рефрен кој може да варира во споредба на поставеноста на строфите. Строфите најчесто се во катренска форма. Оваа структура на песна е скоро идентична со таа што се обработува до четврто одделение и следствено е разбирива и прифатлива за секој дури и за тие со пониско образовнаие. Нормално некој со повисоко образование кому веќе му е „изживеана“ оваа структура воопшто не му смета и поинаква и поразлична структура на песната.

Друг аспект кој мора да се изанализира на текстот е и суштинскиот, односно тематиката , сижето и употребените уметнички форми. Тематиката на ТФ песните обично во 99% од случаевите се ограничува само на љубов, секс, тага, додека сижаето обично варира од нова рагорена страст кон некоја понедостапмна личност, до психолошко растројство и тешка депресија поради пропаѓање на една љубовна врска, нормално тука и одмаздата може да биде вметната. Од овде може да се види огромната ограниченост во однос на тематиката на песните во однос на другите музички правци со што претставува уште еден репер за монотонија и неразнообразност на текстовите.

Што се однесува до уметничките форми се забележува дека има обиди за да се употребат барем 10% од сите уметнички форми на сепак се се сведува на Компарација како неуспешен обид да се направи метафора, епитетот е доста често застапен за да се надополни недостатокот на останатите уметнички форми.Некогаш желбата на писателот да употреби уметничка форма е толку голема па за да постои рима во песната се внесува збор кој воопшто е соодветствува таму кај штое поставен. Значи и од литературан гледна точка ТФ-песните претставуваат репер за песни кои се сиромашни со уметнички форми.

Како и да е ТФ како наједноставна форма на музика и песна,во која се понижува целата литературна и музичка вредност, е прифатлива за „широките маси“ кои се составени од работничакта класа која обично нема виссоко образование со што и следствено не е образовно спремна да се носи со посложените и уметнички повредните музички правци односно да ја согледа разликата во квалитетот.
Мило ми беше што стегнавте заби и го прочитавте текстов до крај.

Eве нешто за релаксација:

Лучијано Павароти - Паљачо

Јехуди Мењухин - Унгарски Танци

Сепак, многу побитно е да слушнам мислење, што од следново е уметност:

Максим Мрвица

Берлинска Филхармонија

Некој си имитатор на Џон Петручи

Петар Чурич

Рафаел Мендез

Aлександар Дмитриев

-------------------------------
Се се базира на ова:

istockphoto_682096_flight_of_bumble_bee.jpg

BumbleeFirst_BIG.gif

E што ти је Швабо значи не можеш ни да го отераш у курац кога е у право ...донекаде !

Точно е сето тоа упростена е , компарација и сето тоа сиромашна
се слагам арно ама за мене е уметност бидејки уметност допира , не се сите уметнички направени може 10 од 100 ама не е дека не се уметнички песните. Конкретно Цеца не ги праи песните на задните албуми него ги прават луге кои завршиле соодветно образование за тоа.Тоа е факт. Кај е парата има и квалитет, ако не е талентирана има да плати кој е талентиран да и ги напраи спотови, песни текстови имиџ. Зар мора да е уметноста нешто специал ? Новооткриено ? Не мора.

Јас Ви зборев за гени, тој мелос кој се проткајува има емоционална порака од овие простори и лугето се програмирани да им се допадне... ако се опуштат и задлабочат.

Мислите Цеца е луда па ке праи песни никој да не ги разбира , мислите не може ? Може ама не е тоа поентата, што попросто тоа поефикасно , не му е на секој да се презадлабочува у некои текстови ко онаа која мјаука ко мачка у фебруар. Нејку бе се замарам со такви песни и да барам суштина на животот коа и таа што ја пее не ја знае.

За некој е уметност Пикасо, за некој Гоја , за некој Рембрант
...јас сум реалиста , не сакам апстракции за мене е многу поуметнички портрет на уличен сликар за 15 евра што го праи со креда него сите дела на Пикасо заедно . Тоа е разликата !

Еве ви пиле Ч

Ne se soglasuvam deka mora lugeto sto slusaat turbofolk da se bez visoko obrazovanie i da pripagaat na rabotnickata klasa...Ne mora da znaci spored mene toa nema nikakva vrska.

Ја доктор на науки слушам ЦЕЦА жив доказ

За некој е уметност Пикасо, за некој Гоја , за некој Рембрант
...јас сум реалиста , не сакам апстракции за мене е многу поуметнички портрет на уличен сликар за 15 евра што го праи со креда него сите дела на Пикасо заедно . Тоа е разликата !

Разликата е што некој знае со креда да начкраба уметност (ко оној што на прашливи шофершајбни ја нацрта мона лиза со прстот) а некој со таа креда знае да нацрта само човече со раце како стапчиња. Да има некои дела кои се упростени а вредни, меѓутоа таа упростеност кај Цеца е додатно упростено до ниво кое веќе не е ни музички вредно (постот на Гаго). Меѓутоа јебига, тоа тебе ти се свиѓа.

A pa Vie sto slusate e tolku slozeno sto Ve pravi del od intelektualnata svetska elita ... abe brkajte rabota

A pa Vie sto slusate e tolku slozeno sto Ve pravi del od intelektualnata svetska elita ... abe brkajte rabota

Све остало што не е турбо фолк (ако си го гледал a shark tale коа му покажува на рипчето еволуцијата, иде таа и таа риба бла бла на крај иде китот, под китот изметот од китот, епа под изметот е рипчето).

Доколу си имал шанса да ми прочиташ некој пост во музика ке видеше дека не се сведувам само на метал :wink: блуз, џез ко врв во музицирањето па до крафтверк.

Па и јас слушам све тоа и многу повеке од тоа пошто нормално постар сум поискусен ама знаеш што најубавото не го слушаш ЦЕЦА хехехе

Абе слушајте што сакате ама не го потценувајте противникот никогаш

Ne se soglasuvam deka mora lugeto sto slusaat turbofolk da se bez visoko obrazovanie i da pripagaat na rabotnickata klasa...Ne mora da znaci spored mene toa nema nikakva vrska.

Не реков дека тоа е задолжително туку реков дека тоа е воглавно така, нормално има луѓе кои многу добро се се запознале и со другите музички правцидали поради вкус или поради животна филозофија пак најрадо си слушаат турбофолк.

Па и јас слушам све тоа и многу повеке од тоа пошто нормално постар сум поискусен ама знаеш што најубавото не го слушаш ЦЕЦА хехехе

Абе слушајте што сакате ама не го потценувајте противникот никогаш

Abe u Makedonija zboram covek nad 30 godini koj slusa Hevi metal

a da ne e onoj so kosata od Kocani kako se vikase sto se misli vtor Hendriks e

Znaesh nekoj takov ?

Хаха ја научи лекцијата а.

Ма ако се мести сам, нема да го галам хeхeх

Ajт доста беше, ојдов на ручек. Peace.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom