Колку ви значи зборот “фала“ односно “благодарам“

• Креатор на темата Креатор на темата city
  • Време на започнување Време на започнување

city

Модератор - технократ!
Член од
1 март 2005
Мислења
2.780
Поени од реакции
276
Да мислам дека е јасно прашањето:

Колку ви значи зборот “фала“ односно “благодарам“?

Дали овие два збора сега имаат тежина или се изговараат во секој момент, па поради тоа нивното вистинско значење и тежина е изгубена.

Дали доволно е да се каже фала?

Дали се “задоволувате“ со фала или после овој збор следи она “памти па врати“ (во себе или гласно)?

Колку луѓето кои многу често кажуваат фала или благодарам ја сафаќаат тежината на овој голем збор, го изговараат со мозок а не само со устата?

Користољубиви луѓе насекаде, неколку пати имам кажано дека ги има многу. Поентата ми е за овие луѓе. Ќе добијам услуга ќе кажат само фала и толку, одат на следната услуга која треба да ја побараат.

И онаа општо позната констатација: „Со фала не се живее, памти па врати„. Дали луѓето знаат да памтат за услугите и за добрите работи?

Abe ubavo e fala ama i ubavo e napisano od fala ne se zivee,a pamti pa vrati e mnogu seljacka rabota.Vrati ti,vrati toj/taa i do koga taka???
Fala,niso nema problem i gotovo!!!

Зборот фала или благодарам многу ми значи кога е кажано од луѓе кои искрено го мислат тоа и го кажуваат од срце, а тоа го докажуваат со тоа што се оддолжуваат потоа, а и 10 фала од некој што не го мисли тоа џабе се.:wink:

Го мразам тој збор,ретко го има во мојот вокабулар,а несакам ни некој да ми се заблагодари за нешто.Тоа памти врати е ок,ама не во конотација на сарказам,во спротивно е големината на луѓето.
Зборам ретко занчи само во ситуација кога треба да се биде културен,и со тоа да се остави фин впечаток(ко на пример на некој шалтер)

За мене да,доволно е да се каже фала,и не очекувам понатаму некој да ми врати на услугата,правам услуга дека сакам тоа да го направам и можам да помогнам но не со планови дека после тоа треба да очекувам контра услуга.
За другите незнам т.е се помалце се такви кои памтат,но јас памтам за сите услуги и добри работи кои ги направле за мене и возвраќам кога можам.

Во некои ситуации треба да си задоволен само со едно “фала“, зашто поради големиот процент на егоизам можеш и без тоа да останеш.

Има премногу неблагодарни суштества...ќе им дојде јајцето под г`зот и тогаш им требаш и ќе те шутнат во моментот кога ќе почнат да им цветаат ружи како најобичен партал...колку примери имам вакви само...да ги ринам со лопата.

Жалам за сите оние кои што сум го ценела,а не вределе ни за да ги плукнам...
“Немаш ни благодарам“...

Јас секогаш памтам кога некој ќе направи нешто за мене,тогаш чувствувам дека некој навистина се грижи и не ми е мирна душата додека не му докажам дека навистина сум му благодарна за стореното.

Сакам да правам добри дела,голем емпат сум и ми е тешко кога на некој мој близок или познајник да е му е тешко.
Помагам,советувам...доволно ми е да видам дека успешно сум го направила тоа и дека ќе биде ценето.

Да,ми значи зборот “благодарам“...кога е изговорен со искреност и кога доаѓа од душата.

Многу ми значи кога некој ќе ми рече фала или благодарам.Не знам зашто,едноставно ми значи.

А секогаш го користам зборот фала и благодарам.Никогаш не го користам чисто од љубезност,него искрено и од срце.

Многу ми значат овие зборови само ако се искажани искрено...
Секој не може да се носи со овие зборови:salut:

Доколку е кажано искрено и од срце, да, ми значи премногу. А се гледа, по очите се гледа како е кажано.
Доколку видам дека е кажано онака, ради реда, тогаш и воопшто не ми значи.

Ако е искрено ми значи многу. Ама бидејќи многу работи сме навикнати да ги кажуваме онака механички, ретко кој го кажува искрено и од срце...

И онаа општо позната констатација: „Со фала не се живее, памти па врати„. Дали луѓето знаат да памтат за услугите и за добрите работи?
Повеќето не знаат и услугите ги земаат ,,здраво за готово,, поготово ако им делуваш по малку наивно и на тебе ќе почнат да гледаат како на ,,јавен сервис,,. Ама ми се случува да се изненадам од луге со добра меморија кои знаат да ја ценат твојата помош. На неколку пати пријатно сум се изненадила од луге кои едноставно сватиле дека не сум и помогнала ,,оти тоа ми е работа,, туку сум им помогнала затоа што сум покажала добра волја.

Дела , а не зборови!!! што дека некој ќе ти каже фала.кога може да не го мисли тоа...постојат илјада и еден начин како некој да ти ја искаже благодарноста.
Ама сепак претставува еден симпатичен дел од бон тонот.Што ако сите би се однесувале така грубо и некултурно , ни фала да си викаме

Хм... Зборот фала или благодарам едниствено може да ми покаже со колку културна личност си имам работа. По малите едноставни навики се познава човек дали е или не е културен. Инаку не му давам некое големо значење, но сепак... На човек можам да му направам безброј услуги ако ја има заслужено мојата почит и доверба. А ако е некој користољубив ке го сетам за 5 минути :)

Fala i Blagodaram gi cenam ako se iskreno kazani a toa se poznava po izrazot na liceto i nacinot na koj toa ti e kazano...a voedno liceto shto ti kazalo Fala go znaesh pa mozesh da procenish dali e iskreno i dali ja znae tezinata na zborot koj go izgovoril.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom