Колку е чист воздухот во РМ

• Креатор на темата Креатор на темата .Lost Angel.
  • Време на започнување Време на започнување
Се согласувам дека е лицемерие ако забранувањето на пушењето се промовира само како процес за промовирање на здравјето, кога тоа се прави со цел и за намалување на трошоците во здравството. Тоа е уште едно лицемерие.
Забранувањето на пушењето резултира со помали ефекти врз економијата и воопшто врз општеството отколку забранување на сообраќајот и јагленот кои ја предизвикуваат прашината и смогот.
Ова што го кажувам е за смогот и прашината, која има лоши ефекти врз здравјето, но подносливи, а не за штетните хемикалии од фабриките чие незабранување е навистина лицемерие во споредба со забранувањето на цигарите.
Ама ако гледаш на овој начин и изигруваш адвокат на тутунските компании, па во крајна линија излегува дека целта ти е не само незабранување на смогот и чадот, туку и дозволување на цигарите или пак девалвирање на тој што забранил пушење, затоа ако навистина сакаш да се забранат фабриките кои загадуваат или доследно да се регулираат загадувачите, ќе пишуваш во таа насока.
Последниот пасус ти е непотребен, првичниот мој пост беше sarcasm.
За се останато сме се разбрале.

Град Скопје: Престојот на отворено да се сведе на минимум
Текст: Макфакс
Македонија | 24 ноември 2011
Граѓаните на минимум да го сведат престојот на отворено, а хронично болните да се придржуваат до препораките на лекарите.
grad-skopje-prestojot-na-otvoreno-da-se-svede-na-minimum-64416.jpg
Ова е препораката што денеска ја објави Градот Скопје, по информациите за нарушување на квалитетот на воздухот во главниот град.
Како што се соопштува, надминати се граничните вредности за партикуларните честички помали од 10 микрометри (РМ10), што е резултат на загадувањето на воздухот и стабилната временска состојба со магла, карактеристична за скопската котлина во зимски услови, којашто не дозволува дистрибуција на загадувачките материи.
Покачувањето на концентрациите на РМ10 во урбаните средини, како што велат од Градот Скопје, е карактеристично за зимскиот период, како резултат на процесите за затоплување на домовите и сообраќајот, но се должи и на минималното струење на ветерот, маглите и температурните инверзии, заради што загадувачките материи не се дисперзираат и остануваат на местото на создавање.
Од градот велат дека во рамките на своите надлежности преземаат перманентни мерки во насока на заштита на амбиентниот воздух.
Состојбата и понатаму е алармантна!(n)

Не да ви е загадено луѓе, од Прилеп кога и да заминам Скопје на шетање се осеќа ОГРОМНА разлика !

290 е индексот сега, добро е што почна да се намалува

Не верувам многу нешто нагло се одзагади што ли е финтава?

Опис за нивото на квалитет на воздух

Сегашно ниво:

278

Вредност на Индексот

»

201 - 300

Ниво за здравје

»

Многу нездрав

Мерки за претпазливост

»
Деца и возрасни, како и лица со белодробни заболувања и астматичари, да не излегуваат надвор. Сите останати, особено деца, треба да го избегнуваат изложувањето и престојот надвор.

Скоро секоја година откако јас сум во Ск е вака..ама како завчера, такво нешто не бев осетил.
Цел град труеше на чад, човек едвај можеше да дише. Мислам дека не е само од коли и од домаќинства што се греат на дрва. Има некој од овие големите загадувачи замешано прсти. За вакви работи треба истрага, тужби...ама ова е Македонија, така да нема потреба за такво нешто

Приметувате дека фали нешто....ако не приметувате еве јас да ве потсетам:

Кај се сега невладините организации,и зелени коалиции???.....море море двојни аршини.....ах таа проклета пара.

Скоро секоја година откако јас сум во Ск е вака..ама како завчера, такво нешто не бев осетил.
Цел град труеше на чад, човек едвај можеше да дише. Мислам дека не е само од коли и од домаќинства што се греат на дрва. Има некој од овие големите загадувачи замешано прсти. За вакви работи треба истрага, тужби...ама ова е Македонија, така да нема потреба за такво нешто

Комбинацијата на густа магла со многу возила, домаќинства кои се греаат на дрва и јаглен и индустриските капацитети = на она вчера. Односно густата магла беше главниот виновник, сега се подигна маглата и веданш нивото на прашина дојде на 200.

Градов пополека и тивко не " убива"...

Mislis Skopje.Ili vlasta vo gradov popoleka i tivko ne "ubiva"
Ima li nekoja kontrola - inspekcija da vlezat vo "stara zelezara" sega
po novo Mak stil i Skopski leguri,odnosno celicarnici i topilnici i da
proverat sto se se tamu prerabotuva i topi (poveceto od uvoz od nadvor).
I sto se ispusta vo atmosverata i toa najcesto otkoga ce se stemni.
Imat li nekoja zastita na odjacite i kakva,dali e po Efropski standardi.
Ova sostojba moze da se vidi od okolnite naselbi mozebi e toa - toa
ILI DA GI VIKNEME VELESANI ILI CE POCRKAME.

Или Коце има врски кај Господ или некој "газда" слушнал дека многу загадува. Каква разлика од вчера до денес.

Сегашно ниво:

93

Вредност на Индексот

»

51 - 100

Ниво за здравје

»
Умерен

Мерки за претпазливост

Квалитет на воздух

Умерен

Правец на ветер

Брзина на ветер

1,19 km/h

Амбиентална температура

7,75 °C

Релативна влажност

64,69 %RH

»
Премногу осетливите лица треба да го намалат изложувањето и престојот надвор

Се си мислам дека наскоро ако продолжи ваква состојбата со воздухот
во Скопје дека на секој семавор во градов ке се отворат подавници за чист
воздух во пакувања од 1,2,5,и10 ат.Избор по желба.
Од Осогово,од Пелистер, од Порече,одМариово,од Малесија,одКозјак и др.
Цената ќе ја одреди владата со агенцијата за чист воздух.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom