Колку е Балканот дефектен?

• Креатор на темата Креатор на темата RocknRolaa
  • Време на започнување Време на започнување
Isto e i kaj nas be :D
Bez sredno lugje, rabotat i zarabotuvaat.
I ne prezivuvaat, nego ziveat.

Me ceka mercedesot sega, aj cao :D

Pa smesni ste mi be :)
Kako da ne bidam vakva posle?
Zapnale, kola na 18 pa kola, pa ti pari imas, pa ti bogata si :)
So da praam, aristokratsko semejstvo :)
Sudbina :) haha

Koga samo bi znaele kolku pari imam jas haha :)

Ме заболе мене колку ,,ти,, имаш. Реалноста е дека ти немаш ништо. Имаат твоите.
И тоа, посебно ако имаш 18 години, не е исто.

Ама кога веќе поим немаш, што тресеш зелени?

Во Америка 1000 долари била платата..... оф леле.
--- надополнето: 19 март 2013 во 03:27 ---
Зашто бе плитко размислување? Му поделил животот Џек-пот и сега си ужива детето.
Лошо е кога отвара уста и дели совети на другите како лесно се правеле пари.

Нема ни џек пот, уште помалку е толку свилена колку што глуми :)

Такви свилени немаме ние на форум.. имаат подобра забава ;)

Ne znam koj e Minco, da znaev, valjda i mene smesno ke mi bese :)))

Sala na strana :)
Da imaa moite casovi da mi platat, a da ne sakaa, ke mislev posvoena deka sum :)
Jas zemav 2-3 casa. I posle sfativ deka i koa ke polozam, nemam sto da vozam :)
I se otkazav :)

Nepismen, od nula pocna, se snajde, otvori, se zbogati. Otposle, si kupi diploma, pa stana duri doktor na nauki.
Ne eden takov primer sum videla.
Od selo dojdeni, sto vikate, tatko mu na niva rabotel, dosol ovde vo Skopje, rabotel, kupil 3 stana, 3 koli i ima za do krajot na zivotot.

Toj se zbogatil, pa jas sega da ne se zbogatam?
Ke se prevrtam, ama ne si idam od ovde dodeka ne umram probuvajki.

A u Amerika ic ne mi e gajle kako ziveat.
Te prasav samo da dokazam deka nekoja mnogu pogolema para od ovaa ovde, ne moze da se zaraboti. Ete, se zarabotuvalo nesto. Vo USA.
Po evropskive drzavi (sto mene mi se pobliski, vo usa ne sum bila dosega) ne mozes da zarabotis.
Mozes, da, ama emocionalnoto istrosuvanje tamu dur da zarabotis ne vredi za nekolku pari povekje. Ova use na pocetok go kazav.

I normalno, sledese replika "Lesno ti e tebe, kola za rodenden koga ti kupuvaat".
I so da vi pisam be? Da vi kazuvam kolku samo nikad moite kola nema da mi kupat?
Kako ne be, pa ja na vas ke vi se objasnuvam i pravdam :)

I posle ja plitka...

Сонувај ти дека ние на Запад сме емоционални истрошени :pos: и живееме исти таков живот како во Македонија што сме живееле.
Абе вас стварно ве прават да верувате во такви бајки?!

Сонувај ти дека ние на Запад сме емоционални истрошени :pos: и живееме исти таков живот како во Македонија што сме живееле.
Sto e tolku smesno? :)

Ne znam koj e Minco, da znaev, valjda i mene smesno ke mi bese :)))

Sala na strana :)
Da imaa moite casovi da mi platat, a da ne sakaa, ke mislev posvoena deka sum :)
Jas zemav 2-3 casa. I posle sfativ deka i koa ke polozam, nemam sto da vozam :)
I se otkazav :)

Nepismen, od nula pocna, se snajde, otvori, se zbogati. Otposle, si kupi diploma, pa stana duri doktor na nauki.
Ne eden takov primer sum videla.
Od selo dojdeni, sto vikate, tatko mu na niva rabotel, dosol ovde vo Skopje, rabotel, kupil 3 stana, 3 koli i ima za do krajot na zivotot.

Toj se zbogatil, pa jas sega da ne se zbogatam?
Ke se prevrtam, ama ne si idam od ovde dodeka ne umram probuvajki.

A u Amerika ic ne mi e gajle kako ziveat.
Te prasav samo da dokazam deka nekoja mnogu pogolema para od ovaa ovde, ne moze da se zaraboti. Ete, se zarabotuvalo nesto. Vo USA.
Po evropskive drzavi (sto mene mi se pobliski, vo usa ne sum bila dosega) ne mozes da zarabotis.
Mozes, da, ama emocionalnoto istrosuvanje tamu dur da zarabotis ne vredi za nekolku pari povekje. Ova use na pocetok go kazav.

I normalno, sledese replika "Lesno ti e tebe, kola za rodenden koga ti kupuvaat".
I so da vi pisam be? Da vi kazuvam kolku samo nikad moite kola nema da mi kupat?
Kako ne be, pa ja na vas ke vi se objasnuvam i pravdam :)

I posle ja plitka...

Оф мори мајко.

И јас бе познавам пример таков. Таткото на моја познаничка ич денар немаше. Со криумчарење и остали ,,мутни,, работи во периодот на ,,транзицијата,, купи 2 стана за ич пари. Ги рента под кирија од тогаш па до денес. Меѓувремено, на ист начин, купи уште 2.
И да, живеат ,,царски,, со рентање станови.

Се разбира, ќерка му е лигуш неспособен да ја паркира колата. Ама битно вози, како што велиш, нова од салон.

Во САД во суштина и не е подобро од Европа. Пак грешиш, ама тоа е незнаење.

Европа е поригорозна додека успееш да се снајдеш, ама пак, од лични бе примери знам дека луѓе кои не можеа да најдат подобра работа од работа во пиљара, возат Пасат, ја прошетаа цела Европа од Лисабон до Москва, децата им студираат на добри факултети, всушност едниот дипломираше и работи, родителите работат...
Сите облечени, дотерани, прошетани.

Што е најважно, не отплаќаат кола од мочани 12 000 евра на 10000 рати. Тука човек не може 5 000 да ги собере, па ај, лизинг, кредит, учество...... да, бе, да.

Тоа не е живеење, тоа е преживување.

И уште нешто, јас од овде не си одам, исто така, и до последно ќе се борам овде да успеам.

Но, немам намера да аплаудирам на криминалци или продавачи на ниви, зошто ,,успеале,,.
Некој што продал нива и ,,успеал,, е исто како да кажеш дека Парис Хилтон успеала, само зошто и се посреќило баш тој чичко дедо да и се падне.
Ебате успехот.

Ти ми објаснуваш дека тука луѓе со средно успевале. Успевале де. Татко ми има средно, супер му е нареден цел живот. Ама татко ми се вработил пред 30 години, знаеш, едно друго време.
Јас утре ќе дипломирам и нема да има работа за мене по моја струка. Ќе магистрирам и ќе се надевам дека ќе излезе некоја работичка, по струка. Да не ми се џабе парите за факултет дадени.

Во Македонија можеш да успееш
1. Ако си некој
2. Ако татко ти е некој
3. Ако барем еден член од фамилија ти е криминалец
4. Ако си со IQ 170, па нема уште еден како тебе и те прибере Владата за нејзина курва да бидеш
5. Ако имаш ниви за шиткање во некоја будуќа индустриска зона

Е, во Македонија просечна плата ти е 20 000 денари. Секако, кога пола држава во администрација работи.
Реално платата просечна е некои 15-16 000 ама ајде, нека биде 20 000.

Значи ти 20 000, маж ти 20 000, тоа се 40 000.

Под претпоставка дека имате свој дом, 12 000 на сметки (струја, вода, парно, телефон, интернет, телевизија....). 12 000 на храна (и повеќе, ако имате и 2 деца).
Потоа, хартии, моливи, облека, екскурзии (на рати секако) итн... месечно нека е 4 000.
Хигиенски производи - 1500 денари.

Да речеме возиш кола на плин. Еве ти уште 3000, не е само работа дома, а до тренинг, до школо, до баба, дедо... итн.

Карате, драмско, пливање за децата - нека е уште 1500.

Колку стигнавме? 34 000. Имаш уште 6000.

Еве ти тука и кредитче за кола 4000.

Опаа, 2 000 останаа.

На што ќе ги потрошиш? Не пресметав гардероба за тебе, за маж ти, козметика, депилација, фризер, родендени на другарчиња (што ваши, што на децата), не пресметав некој да се разболе....

Со 40 000 примања во семејството зборуваме! А поголем дел од Македонија нема ни 25 000 вкупно во семејство.

Да видам како ќе успееш ти со просечна плата во Македонија.

Нема поубаво од дома.

Ама да ја споредуваш Македонија каде со просечна плата се чудиш до 15ти како да преживееш, со плата во Америка/Европа, каде што во најмала рака социјалната помош ќе ти обезбеди ист живот како тука со просечна плата.
Среди си ги мислите, и не летај во облаци.
Тоа што ти го замислуваш е научна фантастика.
--- надополнето: 19 март 2013 во 03:47 ---

Не знам за тебе/вас, ама можам да зборувам јас за себе :)
Имам семејство во Шведска, пријатели по други земји, сите супер се снашле, добар живот живеат, излегуваат, се дружат, итн. итн. итн.

Јас не можам. Едвај ми пројдоа 4 месеци. Ги броев минутите дома да си одам ;)

A sto ti mislis deka zamisluvam?

Оф.
Ти знаеш сама што замислуваш или мислиш можеби дека темава е посветена исклучиво на тебе и твоите потреби за внимание?
Успеј бе, и после кажи ни како си успеала.

Looking forward to hear that story.

Значи има разлика меѓу првата генерација што заминала пред 40 години и генерациите што заминуваат сега од Македонија.
Тогашните гастербајтери сеуште се заглавени на истата доживотна работа, јазикот не го знаат, ама сепак си живеат повеќе од солидно.
Додека пак тие што заминуваат сега(факултетски образованите), си наоѓаат работа по струка, за 1-2 години напредуваат до солидни работни места(со можност за влез во менаџмент понатаму) и земаат плати што може да се сонуваат во Македонија.Ама навистина мислам - МОЖЕ ДА СЕ СОНУВААТ.
И не сме емоционално потрошени, не работиме од 5 сабајле до 10 навечер, не работиме преку викенди како црнци.
Напротив, првпат во живот да се осеќам ослободен од егзистенцијални проблеми, да планирам одмори на тропски места, дали да си купам мотор или кола(а не да штедам 3 месеци за патики).
Значи - не ги споредувајте старите иселеници со новите, сепак живееме во 21ви век.

A sto ti mislis deka zamisluvam?

Малце си претерала со мислењава и хејтот кон странство..

Не викам ни јас дека е таму многу подобро зошто најчесто физичките работи ги работат нашите таму ама ете имам познаник во Англија за некои си 7-8 години некаде купи два страна во Охрид (рачунај колку пари е тоа), и да се жали дека странец тешко може да се вработи на некоја подобра работа да речеме како професор, во канцеларија и слично иако има завршено факултет. Е сега според она што го гледам живее малце подалеку од градот ама инфраструктурата таму е на завидно ниво така да и нема којзнае какви проблеми за да стигне до местото кое сака, а и на крај краева ќе направи пари и може да се врати тука..

Ај кажи ми еве просечен физички работник кај нас зошто би останал тука ? Не гледам причина зошто би останал, со 500-600 евра приход на цела фамилија можеш само најосновни работи да покриеш и да живуркаш не да живееш. Ама се согласувам со она твоето дека генерално народот ни е мрзлив додуше и не едуциран па не гледа подалеку од тоа некој друг да му обезбеди работа.. наместо самиот да се потруди и он да биде тој што ќе вработува други и ќе им обезбедува егзистенција :)

Малце си претерала со мислењава и хејтот кон странство..

Не викам ни јас дека е таму многу подобро зошто најчесто физичките работи ги работат нашите таму ама ете имам познаник во Англија за некои си 7-8 години некаде купи два страна во Охрид (рачунај колку пари е тоа), и да се жали дека странец тешко може да се вработи на некоја подобра работа да речеме како професор, во канцеларија и слично иако има завршено факултет. Е сега според она што го гледам живее малце подалеку од градот ама инфраструктурата таму е на завидно ниво така да и нема којзнае какви проблеми за да стигне до местото кое сака, а и на крај краева ќе направи пари и ќе живее уште подобро тука.

:)

Ако познаникот ти живее во Maidstone и има два стана во Охрид, да ти кажам дека се вработи како професор по математика. :D (Ако е некој друг, игнорирај го ова :) )

Ако познаникот ти живее во Maidstone и има два стана во Охрид, да ти кажам дека се вработи како професор по математика. :D (Ако е некој друг, игнорирај го ова :) )

Колку бил мал светов, неверојатно :) и мило ми е ако се снашол и успеал и професор да стане.. браво.

Квалитетниот човек е секаде квалитетен.
Што не значи дека секаде ќе живее квалитетно.

Значи има разлика меѓу првата генерација што заминала пред 40 години и генерациите што заминуваат сега од Македонија.
Тогашните гастербајтери сеуште се заглавени на истата доживотна работа, јазикот не го знаат, ама сепак си живеат повеќе од солидно.
Додека пак тие што заминуваат сега(факултетски образованите), си наоѓаат работа по струка, за 1-2 години напредуваат до солидни работни места(со можност за влез во менаџмент понатаму) и земаат плати што може да се сонуваат во Македонија.Ама навистина мислам - МОЖЕ ДА СЕ СОНУВААТ.
И не сме емоционално потрошени, не работиме од 5 сабајле до 10 навечер, не работиме преку викенди како црнци.
Напротив, првпат во живот да се осеќам ослободен од егзистенцијални проблеми, да планирам одмори на тропски места, дали да си купам мотор или кола(а не да штедам 3 месеци за патики).
Значи - не ги споредувајте старите иселеници со новите, сепак живееме во 21ви век.
Се си кажа како што е, ама неможеш да збориш у множина за болдираното. Се зависи од човекот за првиот дел, имав професорка по германски одеше 2-3 пати во Германија неможеше да остане повеќе од 3 месеци, и веќе 4 години нема отидено и не ни планира. За вториот пак, баш минатата недела работев како келнер во Македонската црква во Мисисага, Канада, запознав 4ца постари од мене од 26-32 години, и се изнаслушав се и сешто. Кој од брод избегал, кој работи по 2 работи на ден, не спиени по 3-4 дена, и у очите им се гледа дека не лажат, црвени жар, и уште накрај идиотката ни даде по 60 долари за 8 саати работење се живо и диво од чистење тањири и виљушки до ставање храна во чинии и служење на истите. За наши услови супер пара е, ама за таму да живееш уопште. Мене не ми сметаше, 19 години имам, за школо сум дојден и немам големи трошоци, ама можам да замислам како му било на еден од нив што има цела фамилија тука со деца по 2 и 3 години. Уште еднаш, не збори во множина.

Ima dovolno pari. Ne mrzi da zasukame rakavi I znaeme deka nema da ne bidne poso polesno e so komsikite da ogovarame. Polesno e da otidam u Germanija I ko utka sam u tugja zemja, prosecno da ziveam.
Ne gledame u svojata mandza, nego u tugjata. U Germanija sto imalo! Site imale raboti tamu! Tamu 2000e prosecna plata (ili kolku I da e)!!!
A ne znaeme nasata, makedonskata mandza da ja proanalizirame.
Takov narod sme be, kne.
Nikakvi.

A nekoj vidat bogat "Lesno ti e tebe, pari imas" "Mafijasi, se utepaa od kradenje" - ete toa vi e stavot.
Mesto da zemete I da iskoristite se sto vi e vo race I da napravite plan, OVDE kako da uspeam, vie se zamarate kako vo Germanija ziveele ili vo amerika ili dali komsijata krade struja.
Pa na instrument da sviris be, od edna vecer 100e ne ti begaat, tezgi u kafana da sviris.
Ednas nedelno da sviris (a NIKOJ ne sviri ednas nedelno, minimum 2 pati, ama aj, da receme smotan si bil, ednas nedelno sviris), 400e mesecno ne ti begaat. Malku da ne se 400e za 4 dena?
Banalen primer davam, od moeto sekojdnevie.

Lugjevo biznisi otvaraat, od glupost.
Iame eden decko so ni kreci doma dolgo.
Do pred 2-3 god sam doagjase. Lani dojde so uste 3 dusi I toa on ne krecese, samo nabljuduvase.
Skolive za stranski jazici. Znaes kolku ti e pocetna investicija za skolo za straanski jazici?? 150e mesecno - kirija vo nekoe drzavno skolo I trosoci za otvaranje firma.

Nema pari? Me zezas?
Pa na glava ke se prevrtam, ima pod drvo I pod kamen da gi najdam parite I se ke napravam za da mi trgne.

Ne e do drzavata.
Ni do ekonomijata.
Ni do Tito I socijalizmot.
Do narodot e.
Mrzi.

Уште да беше вака како што напиша ти... Кажими тогаш зошто истите луѓе што бегаат од земјата во странство имаат пари а тука не? Што тука не им се работи? Будали се?

Само кој не искусил на своја кожа лесно му е да збори за другите.. Ми збориш за бизнис знаеш ли кои се трошковите за да започнеш свој бизнис, кај се инспекциите курци палци...

Наредно свирки.. За да праиш свирки треба да имаш скапа опрема ако не си знаела.. една гитара е 300-400 евра.. Кај се останатите работи.. Еве и да имаш викаме ќе инвестираш знаеш ли по колку им даваат од вечер? 1.000 до 1.500 денари зависи од чоекот а некад може и да те дупи да ти рече слаб промет и ќе треба да се тепаш со него.. имам 2 ца другари што прават свирки..

Сега ти најде да солиш памет на форумов како лесно се праеле пари тука.. Дај не ме јеби..

Се знае за пара тука криминал,партија,земјоделие ( ако паметно работиш )

Балканот ја имаше несреќата да се наоѓа онаму кај шо се судираат комунизмот и капитализмот при студената глобализаторска војна; па згора на се', ја имаше и опортунистичката Југославија, која имаше парола „туѓо и сакаме, ама и нејќеме, ама свое и немаме“, па затоа народот од културен аспект е „ни води ни терај“. Направен е еден микс на нов примитивизам со интелектуален фашизам.
Премногу влијанија од надвор, дец ол. Изгубени генерации се балканските. Fucked up, дабоме.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom