Ne znam koj e Minco, da znaev, valjda i mene smesno ke mi bese

))
Sala na strana

Da imaa moite casovi da mi platat, a da ne sakaa, ke mislev posvoena deka sum

Jas zemav 2-3 casa. I posle sfativ deka i koa ke polozam, nemam sto da vozam

I se otkazav
Nepismen, od nula pocna, se snajde, otvori, se zbogati. Otposle, si kupi diploma, pa stana duri doktor na nauki.
Ne eden takov primer sum videla.
Od selo dojdeni, sto vikate, tatko mu na niva rabotel, dosol ovde vo Skopje, rabotel, kupil 3 stana, 3 koli i ima za do krajot na zivotot.
Toj se zbogatil, pa jas sega da ne se zbogatam?
Ke se prevrtam, ama ne si idam od ovde dodeka ne umram probuvajki.
A u Amerika ic ne mi e gajle kako ziveat.
Te prasav samo da dokazam deka nekoja mnogu pogolema para od ovaa ovde, ne moze da se zaraboti. Ete, se zarabotuvalo nesto. Vo USA.
Po evropskive drzavi (sto mene mi se pobliski, vo usa ne sum bila dosega) ne mozes da zarabotis.
Mozes, da, ama emocionalnoto istrosuvanje tamu dur da zarabotis ne vredi za nekolku pari povekje. Ova use na pocetok go kazav.
I normalno, sledese replika "Lesno ti e tebe, kola za rodenden koga ti kupuvaat".
I so da vi pisam be? Da vi kazuvam kolku samo nikad moite kola nema da mi kupat?
Kako ne be, pa ja na vas ke vi se objasnuvam i pravdam
I posle ja plitka...
Оф мори мајко.
И јас бе познавам пример таков. Таткото на моја познаничка ич денар немаше. Со криумчарење и остали ,,мутни,, работи во периодот на ,,транзицијата,, купи 2 стана за ич пари. Ги рента под кирија од тогаш па до денес. Меѓувремено, на ист начин, купи уште 2.
И да, живеат ,,царски,, со рентање станови.
Се разбира, ќерка му е лигуш неспособен да ја паркира колата. Ама битно вози, како што велиш, нова од салон.
Во САД во суштина и не е подобро од Европа. Пак грешиш, ама тоа е незнаење.
Европа е поригорозна додека успееш да се снајдеш, ама пак, од лични бе примери знам дека луѓе кои не можеа да најдат подобра работа од работа во пиљара, возат Пасат, ја прошетаа цела Европа од Лисабон до Москва, децата им студираат на добри факултети, всушност едниот дипломираше и работи, родителите работат...
Сите облечени, дотерани, прошетани.
Што е најважно, не отплаќаат кола од мочани 12 000 евра на 10000 рати. Тука човек не може 5 000 да ги собере, па ај, лизинг, кредит, учество...... да, бе, да.
Тоа не е живеење, тоа е преживување.
И уште нешто, јас од овде не си одам, исто така, и до последно ќе се борам овде да успеам.
Но, немам намера да аплаудирам на криминалци или продавачи на ниви, зошто ,,успеале,,.
Некој што продал нива и ,,успеал,, е исто како да кажеш дека Парис Хилтон успеала, само зошто и се посреќило баш тој чичко дедо да и се падне.
Ебате успехот.
Ти ми објаснуваш дека тука луѓе со средно успевале. Успевале де. Татко ми има средно, супер му е нареден цел живот. Ама татко ми се вработил пред 30 години, знаеш, едно друго време.
Јас утре ќе дипломирам и нема да има работа за мене по моја струка. Ќе магистрирам и ќе се надевам дека ќе излезе некоја работичка, по струка. Да не ми се џабе парите за факултет дадени.
Во Македонија можеш да успееш
1. Ако си некој
2. Ако татко ти е некој
3. Ако барем еден член од фамилија ти е криминалец
4. Ако си со IQ 170, па нема уште еден како тебе и те прибере Владата за нејзина курва да бидеш
5. Ако имаш ниви за шиткање во некоја будуќа индустриска зона
Е, во Македонија просечна плата ти е 20 000 денари. Секако, кога пола држава во администрација работи.
Реално платата просечна е некои 15-16 000 ама ајде, нека биде 20 000.
Значи ти 20 000, маж ти 20 000, тоа се 40 000.
Под претпоставка дека имате свој дом, 12 000 на сметки (струја, вода, парно, телефон, интернет, телевизија....). 12 000 на храна (и повеќе, ако имате и 2 деца).
Потоа, хартии, моливи, облека, екскурзии (на рати секако) итн... месечно нека е 4 000.
Хигиенски производи - 1500 денари.
Да речеме возиш кола на плин. Еве ти уште 3000, не е само работа дома, а до тренинг, до школо, до баба, дедо... итн.
Карате, драмско, пливање за децата - нека е уште 1500.
Колку стигнавме? 34 000. Имаш уште 6000.
Еве ти тука и кредитче за кола 4000.
Опаа, 2 000 останаа.
На што ќе ги потрошиш? Не пресметав гардероба за тебе, за маж ти, козметика, депилација, фризер, родендени на другарчиња (што ваши, што на децата), не пресметав некој да се разболе....
Со 40 000 примања во семејството зборуваме! А поголем дел од Македонија нема ни 25 000 вкупно во семејство.
Да видам како ќе успееш ти со просечна плата во Македонија.
Нема поубаво од дома.
Ама да ја споредуваш Македонија каде со просечна плата се чудиш до 15ти како да преживееш, со плата во Америка/Европа, каде што во најмала рака социјалната помош ќе ти обезбеди ист живот како тука со просечна плата.
Среди си ги мислите, и не летај во облаци.
Тоа што ти го замислуваш е научна фантастика.
--- надополнето: 19 март 2013 во 03:47 ---
Сонувај ти дека ние на Запад сме емоционални истрошени

и живееме исти таков живот како во Македонија што сме живееле.
Абе вас стварно ве прават да верувате во такви бајки?!
Не знам за тебе/вас, ама можам да зборувам јас за себе

Имам семејство во Шведска, пријатели по други земји, сите супер се снашле, добар живот живеат, излегуваат, се дружат, итн. итн. итн.
Јас не можам. Едвај ми пројдоа 4 месеци. Ги броев минутите дома да си одам