Колку е Балканот дефектен?

• Креатор на темата Креатор на темата RocknRolaa
  • Време на започнување Време на започнување
Многу арно не е на арно :)
Со други зборови, имаме премногу писмени луѓе, премалку работа за истите.
Преголеми потреби, со преголеми цени.

Сепак, такви сме какви што сме. Да му умре на комшијата козата, зошто тревата му е позелена.
Прашањето беше - како успеваме такви луѓе да ставиме на чело?
А кој ни е изборот?

Исто срање друго паковање (та тука, та Србија или Бугарија).

Гледаме парламентарци како чупаат елки, клеветат жени и швалерки, се расправаат ко комшики пред порта. И се осеќаш толку дебилно во тие моменти, да, си викаш, аман каде џаде да фатам, некаде каде што немам право на глас, некаде каде што никој нема да ме закача за кој сум, што сум, имам ли јас некаков идеал.

Шо знам, мене често ми доаѓа така.

Ама следното сабајле, кога ќе излезам до Гази Баба да го прошетам кучето, и кога ќе се сетам на воздухот на мн. други места, за мене нема подобар мирис сабајлечки, него кутракот мој и шумичкава моја.
Кафето со моите, ручекот на баба ми, и мојата куќа... не можам да ги оставам.

Во тежок период сум, еве баш сега. Вкупно имам 200 денари до крајот на месецот.
Никој не ми купи кола за роденден, и никој не ми плати зимовање. Цигари ми купуваат, кога ќе видат дека немам скршен денар. Тоа мене не ми звучи како ,,златна лажичка,,.

Сепак, ова е мојот дом и не одам никаде.

Со заостанатите алфа мажјаци, корумпираните (ебаго) приватњаци, советот на сите (ебаго сите) - ај коа ќе дипломираш ќе си се бутнеш у некое школо :facepalm:, со комшиките-матичари, платата од 200 евра и соништа, сепак е ова мојот дом.
А тука ги запознав и натоплите луѓе на светот. Не сум го видела цел свет, ама она малку што го видов, сепак, најмногу за срце ми се залепија се балканци :)

Па... ќе имаш за кирија, ќе имаш за бензин и ќе имаш за храна.
Нешто што тука е луксуз.
Zosto bre da davam za kirija, koga mozam da ziveam so mama i tato i da ne plakjam ni kirija, ni hrana?

Od amerikanskata plata (sto e...kolku? 1000$) eve racunaj, jadenje 500$ (poso tamu od tuga po tatkovinata poise ke jadam). Kirija kolku plakjas 150$? Poevtina e naftata tamu, ali racunaj americka kola, poveke ke ja vozis tamu, negde 150$ za benzin. Ete, ti ostanale 150$ zasteda, sto e okolu 7 500 denari. Plus minus 50$, de.
So makedonskata kelnerska plata, kirijata ja resivme, hranata ja resivme, ni ostanaa 200€ (cela plata) za benzinot. Poso si vo Mk, 200€ benzin ako se vozis niz grad ti se mnogu. Ajde, stavas nekoi 5000den benzin. Ti ostanaa 7000 denari.

Nego me interesira, kako planiras da kupis kola so kelnerska plata i vo usa i tuka? Ili tamu i kolite se 0$?
Isto ko kaj nas operatorive, se im e 0 den...

Puma kolku e amerikanska plata na kelner?

Многу арно не е на арно :)
Со други зборови, имаме премногу писмени луѓе, премалку работа за истите.
Преголеми потреби, со преголеми цени.

Сепак, такви сме какви што сме. Да му умре на комшијата козата, зошто тревата му е позелена.
Прашањето беше - како успеваме такви луѓе да ставиме на чело?
А кој ни е изборот?

Исто срање друго паковање (та тука, та Србија или Бугарија).

Гледаме парламентарци како чупаат елки, клеветат жени и швалерки, се расправаат ко комшики пред порта. И се осеќаш толку дебилно во тие моменти, да, си викаш, аман каде џаде да фатам, некаде каде што немам право на глас, некаде каде што никој нема да ме закача за кој сум, што сум, имам ли јас некаков идеал.

Шо знам, мене често ми доаѓа така.

Ама следното сабајле, кога ќе излезам до Гази Баба да го прошетам кучето, и кога ќе се сетам на воздухот на мн. други места, за мене нема подобар мирис сабајлечки, него кутракот мој и шумичкава моја.
Кафето со моите, ручекот на баба ми, и мојата куќа... не можам да ги оставам.

Во тежок период сум, еве баш сега. Вкупно имам 200 денари до крајот на месецот.
Никој не ми купи кола за роденден, и никој не ми плати зимовање. Цигари ми купуваат, кога ќе видат дека немам скршен денар. Тоа мене не ми звучи како ,,златна лажичка,,.

Сепак, ова е мојот дом и не одам никаде.

Со заостанатите алфа мажјаци, корумпираните (ебаго) приватњаци, советот на сите (ебаго сите) - ај коа ќе дипломираш ќе си се бутнеш у некое школо :facepalm:, со комшиките-матичари, платата од 200 евра и соништа, сепак е ова мојот дом.
А тука ги запознав и натоплите луѓе на светот. Не сум го видела цел свет, ама она малку што го видов, сепак, најмногу за срце ми се залепија се балканци :)
Кои се тие модерни мажјаци и каде живеат просветли не нас тука млада дамо?Многу гледаш телевизија и читаш “Теа модерна“ изгледа за жал

Шведска

http://www.youtube.com/watch?v=a_pzdqzlx0E

Франција- анти педерска парада

http://www.youtube.com/watch?v=DR_PADZnu2M

Ќотек за дрољиве

http://www.youtube.com/watch?v=vqUbPAmFPKg

Германија

http://www.youtube.com/watch?v=apV2Ifp7woA

Просветли ме каде живеат тие модерни мажјаци?

Дај бе одјеби.
Ко мувата на капата да ја имаш. Иш.

Of mori majko.
Znaes li ti kolku si .....?
Samiot komentar uste na pocetokot ti bese navredliv i prostodusen.
"Sto ke ti tebe da odis vo stranstvo, koga za rodenden dobivas kola?"
Taka bese?
Ko prvo, otkaj ti tebe zaklucok deka mene mi kupile kola za rodenden?
Ko vtoro, otkaj ti tebe informacija deka nemam 18?
Ko treto, otkaj ti tebe zaklucok deka jas OBVINIV nekoj poso si otisol od Makedonija?
Ko cetvrto, otkaj ti tebe pravo, drska edna, da mi se obratis so potcenuvanje?
Ke se nategala so mene, gospogjata, za tie sto otisle. Mnogu mi e gajle mene za tie sto otisle.
Ako nejkese da se "nategas", uste na pocetokot, sto mi replicirase?

Idi si aj, ete, u Avstrija, cim nemas za leb. Idi si, da te vidam.
So koi pari ke ides? So tie sto gi nemas za leb ili so na mama i tato?

Колку сум ...што?
Ако намерата ми беше да те навредам, има доста материјал и во овој и во твојот пост за мафијашите и смотаниот музикант:facepalm:. Никаде не споменав како сте се збогатиле, ама ти кој си ја има мувата на главата, вика „иш“.

Идејата за колата и возраста ми е од еден твој пост каде за роденден бараш кола затоа што ќе полниш 18 години.

Да, ти немаш проблеми со егзистенција. Може да одиш да се шеташ во странство. И не ти замерувам заради тоа.
Но да ги правиш мрзеливи луѓето кои од немајкаде одат во странство е навредливо.

Од една страна мрза бил народот, од друга страна ќе си живеела кај мајка и и татко и! :facepalm:

Очигледно живееш во СКопје. Ама Макеоднија не е само Скопје. Оди живеј во Пробиштип или во Кратово или во Демир Хисар, таму отвори бизнис и живеј убаво.
Не е само за парите. Човек не живее само од леб. Има ли театар во тие градови? Колку претстави има годишно? Или шо си викаш: Сељаци, нека копаат у рудникот, шо ќе им е културно забавен живот.
Ама тебе не ти е гајле. Како што не ти е гајле за тие што отишле, не ти е гајле ни за некои провинцијалци у пичке си материне.
И која е смислата на твоето пишување на оваа тема? Имаш пари, не ти е гајле за никого, памет немаш отповеќе, појма немаш како функционира Балканот...
WTF коментираш?

И ако сакаш да не те цитирам, трај си. Ова е форум и штом пишуваш овде, имам право да те цитирам.

Zosto bre da davam za kirija, koga mozam da ziveam so mama i tato i da ne plakjam ni kirija, ni hrana?

Od amerikanskata plata (sto e...kolku? 1000$) eve racunaj, jadenje 500$ (poso tamu od tuga po tatkovinata poise ke jadam). Kirija kolku plakjas 150$? Poevtina e naftata tamu, ali racunaj americka kola, poveke ke ja vozis tamu, negde 150$ za benzin. Ete, ti ostanale 150$ zasteda, sto e okolu 7 500 denari. Plus minus 50$, de.
So makedonskata kelnerska plata, kirijata ja resivme, hranata ja resivme, ni ostanaa 200€ (cela plata) za benzinot. Poso si vo Mk, 200€ benzin ako se vozis niz grad ti se mnogu. Ajde, stavas nekoi 5000den benzin. Ti ostanaa 7000 denari.

Nego me interesira, kako planiras da kupis kola so kelnerska plata i vo usa i tuka? Ili tamu i kolite se 0$?

А уствари што сакаш да кажеш?

Е пошто ме спомна, да си напраиме муабет. Озбилно сакав да си преќутам.

Како студент дојден на 4 месеци во Америка, и не, не бев келнерка, плата ми беше 9.25 долари на саат, освен во недела, кога беше 10.25 и за празници.
8 саати по 9.25 се 74 долари на ден. Превозот платен.
Од тие 74 оддели 4 долари за доручек (а можеш комотно и со 80 центи да поминеш, ако јадеш крофна, 1.50 ако јадеш пире, 3-4 до макс. 7 ако јадеш хамбургер или зависи каков бургер).
Значи имаш 70 чисти на ден.
22 работни дена, тоа се 1540 долари месечно. Од тие плаќав 400 долари месечно кирија. 1140. Не ми требаа повеќе од 250 месечно за храна. Зборувам за храна, да си зготвиш нешто. Да си купиш салата. Итн.

Остануваат. 890. Со ебени 890 имаш можност да пушиш, да излегуваш, да си купиш ајфон, фармерки брендирани, да заштедиш, ама онака што сакаш да правиш.

Е сега. Јас како студент бев плаќана скоро на минималец. 7.50 беше минималецот во стејтот.
Освен студентите, минимална почетна плата на сите останати беше 13 долари. После 3 месеци работа, беше 15. После 1 година работа, беше 18. И зависи од позицијата. Оваа плата (15) е за касиери, 18 е за поддршка на корисници и супервајзори. Со тоа што главната супервајзорка, дефинитивно земаше далеку над 18.

Направи ја ти математиката. Ако живееш во куќа со сопруг, не ти е 800 долари кирија, туку 600. Ако имаш деца, секое дете има 200 долари месечно кирија. Ако сте 4 члено семејство, плаќате 1000 долари кирија, а мајката и таткото заработуваат во просек по 5280 долари месечно. Значи 4280. Уште 500 одбиј на храна. Во киријата ти е се пресметано - струја, вода, телевизија, интернет..... итн.
3780. Одбиј уште 780 за децата за во школо, балет, кошарка, тетратки, моливи итн (и ова е мн. ама ај).

Мислиш дека се малце 3000 долари чисти да ти останат, за онака рекреација?

Епа јас во Америка видов едно нешто, дека сиромашен беше мрзливиот.
Тој што сакаше да работи, работеше и имаше пари, и тоа бајагички. Макар бил полуписмен, на 16 години престанал во школо да оди. Значи со незавршено средно луѓе работеа и заработуваа, и не, не преживуваа, туку живееа.

Со тие чисти 3000, уште 1000 потроши на искачања, неделен ручек во ресторан, гориво (ако имаш своја кола, а горивиот беше бадијала)...

Е сега, со 2000 долари, по 12 месеци, се 24 000 долари.
За 2-3 години семејството ќе си купи своја куќа и нема да има кирија.
Со 24 000 долари чуда се прават. Да знаеш.

Моите мотиви да останам во Македонија се се, освен финансиски. Дупка пропадната унаказена сме. Не само ние. Цел Балкан. Живуркаме. Со 200 евра возиме кола, имаме супер телефон, купуваме гардероба и искачаме.

Секако, пазиме бојлерот да е пуштен на ефтина струја, готивме од вечер за утре, пегламе само во недела.
Купуваме цигари на вересија, нели, во локалниот колонијал.

И се додека не почнеш да работиш сама за свој леб, нема да го знаеш тоа.

Никогаш мене лично ништо дома не ми фалело. Секогаш сум имала, дури и повеќе од доволно.
Само моите никогаш не ме оставиле да мислам дека се ќе ми сервираат на тацна, како на пример кола на 18 години.

Имам 22, и немам возачка. Не затоа што не можеле моите да ми платат. Туку затоа што јас не сум си ја заработила.

Овде сум затоа што не можам да живеам без моето семејство.
А не затоа што имам се, и можам се.

Огромна е разликата.
--- надополнето: 19 март 2013 во 01:09 ---
П.С. Мажите најчесто работеа градежништво или на нафтени полиња - оние без високо образование. Платата беше минимум 18 долари на саат, па се нагоре до 30, во зависност од работното место.
Тука ти пресметав дека и мажите работат во маркет, за да дојдеме до некој среден просек.
Оние образованите, подобро да не зборувам колку и како заработуваа.

Да се држиме до овие, со средно и без завршено средно.
--- надополнето: 19 март 2013 во 01:12 ---
П.П.С.

Келнерите и келнерките заработуваа 3 пати повеќе од мене (не студентите, оние што се за постојано во САД).
А доктор, а келнер, не ти е голема разликата ;)

Колку сум ...што?
Ако намерата ми беше да те навредам, има доста материјал и во овој и во твојот пост за мафијашите и смотаниот музикант:facepalm:. Никаде не споменав како сте се збогатиле, ама ти кој си ја има мувата на главата, вика „иш“.

Идејата за колата и возраста ми е од еден твој пост каде за роденден бараш кола затоа што ќе полниш 18 години.

Да, ти немаш проблеми со егзистенција. Може да одиш да се шеташ во странство. И не ти замерувам заради тоа.
Но да ги правиш мрзеливи луѓето кои од немајкаде одат во странство е навредливо.

Од една страна мрза бил народот, од друга страна ќе си живеела кај мајка и и татко и! :facepalm:

Очигледно живееш во СКопје. Ама Макеоднија не е само Скопје. Оди живеј во Пробиштип или во Кратово или во Демир Хисар, таму отвори бизнис и живеј убаво.
Не е само за парите. Човек не живее само од леб. Има ли театар во тие градови? Колку претстави има годишно? Или шо си викаш: Сељаци, нека копаат у рудникот, шо ќе им е културно забавен живот.
Ама тебе не ти е гајле. Како што не ти е гајле за тие што отишле, не ти е гајле ни за некои провинцијалци у пичке си материне.
И која е смислата на твоето пишување на оваа тема? Имаш пари, не ти е гајле за никого, памет немаш отповеќе, појма немаш како функционира Балканот...
WTF коментираш?

И ако сакаш да не те цитирам, трај си. Ова е форум и штом пишуваш овде, имам право да те цитирам.
Imam Mercedes A klasa, noviot, kupen pred 2 nedeli, od salon, kremast ^^
18 napolniv pred mesec i pol. Vo sabotata bev na shopping vo Solun.
Imam zagarantirana rabota posle fakultet, a fakultetot ke si go platam debelo.

Fala mnogu, o, ti zivotu na balkanu :)

Кажи ми браво на татко ти, или дедо ти, или кој и да е тој што од копање на нива успеал нешто да создаде, за денес ти да можеш вака плитко да размислуваш.

Кажи ми браво на татко ти, или дедо ти, или кој и да е тој што од копање на нива успеал нешто да создаде, за денес ти да можеш вака плитко да размислуваш.

Зашто бе плитко размислување? Му поделил животот Џек-пот и сега си ужива детето.
Лошо е кога отвара уста и дели совети на другите како лесно се правеле пари.

Епа јас во Америка видов едно нешто, дека сиромашен беше мрзливиот.
Тој што сакаше да работи, работеше и имаше пари, и тоа бајагички. Макар бил полуписмен, на 16 години престанал во школо да оди. Значи со незавршено средно луѓе работеа и заработуваа, и не, не преживуваа, туку живееа.
Isto e i kaj nas be :D
Bez sredno lugje, rabotat i zarabotuvaat.
I ne prezivuvaat, nego ziveat.

Me ceka mercedesot sega, aj cao :D

Pa smesni ste mi be :)
Kako da ne bidam vakva posle?
Zapnale, kola na 18 pa kola, pa ti pari imas, pa ti bogata si :)
So da praam, aristokratsko semejstvo :)
Sudbina :) haha

Koga samo bi znaele kolku pari imam jas haha :)

Isto e i kaj nas be :D
Bez sredno lugje, rabotat i zarabotuvaat.
I ne prezivuvaat, nego ziveat.

Me ceka mercedesot sega, aj cao :D

Pa smesni ste mi be :)
Kako da ne bidam vakva posle?
Zapnale, kola na 18 pa kola, pa ti pari imas, pa ti bogata si :)
So da praam, aristokratsko semejstvo :)
Sudbina :) haha

Koga samo bi znaele kolku pari imam jas haha :)

Еми напиши де колку имаш, не се срами.
Ќе те ставиме на Кајгана Топ 10 најбогати форумџии.

Значи 60 до 90 000 евра месечно......
Убава цифра.....веројатно една од 20тината фамилии во цела држава........
Да не си на Минчо случајно ? :pos:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom