Колекционери на стари пари

• Креатор на темата Креатор на темата vojvodata
  • Време на започнување Време на започнување
Ај некој нека пише цена ако знае колку би коштала монетава

Другар ја има,ја носел во златара му давале 300евра.
Кована е 1964, на реверсот е св.Ѓорѓи, а на аверсот пишува
ELIZABETH 2 DEI GRATIA REGINA F.D.

Еве линк како изгледа монетата
http://www.forumancientcoins.com/gallery/displayimage.php?pos=-41328

1.jpg

2.jpg

Ottoman Empire, Turkey's silver thaler with a nominal value of 20 Kurus 1255 by the Muslim chronology and 1839 by the Christian chronology. The coin is minted during the 10th year of the rule of Sultan Abdul Medjid. The coin is made of solid silver with standard 830/1000, weight 23.5 grams, diameter 37 mm.

dali nekoj bi znael kolkava e vrednosta na parickava i dali nekoj e zainteresiran normalno mojata ne e izbusena slikive se od net pozz

Заинтересирана сум за сребрени монети, посебно сребреници од времето на Наполеон,Австро-Унгарски монети со ликот ма Марија Терезија, рајхс марки, Српски динари и сл.
Ако имате нешто, сликајте и пратете пп

Имам стари монети ...
-2 комада 1 динар - 1915 година - со лик од позади на Петар I Краљ Србије
-3 комада 50 пара - 1915 година - со лик од позади на Петар I Краљ Србије
-3 комада 20 динара - 1938 - со лик од позади на Петар II Краљ Југославије
- една монета 5 динара - 1804 година - со лик од позади на Петар I Кара - Џорџе
Случајно ги најдов па ако има некој заинтересиран за купување нека каже

1.jpg

dali nekoj bi znael kolkava e vrednosta na parickava i dali nekoj e zainteresiran normalno mojata ne e izbusena slikive se od net pozz

Би отишла пошто-зашто, подобро да ти седи дома. Скоро налетав на повеќе вакви, со различна големина и тежина, не дава никој пари за нив.
Ги дадовме на пријател, филигранист.

Имам во една ќеса еден куп стари монети .. ги збирав пред едно 7-8 години од кејф онака интересно ми беше и све што најдов во куќата на село што ми е све собрав .. има некои од времето на југославија , има бугарски , словенски , една марка имам од тие германските сребрена е мислам , турски лири ..и италјанска имаше мислам ..

Заинтересирана сум за сребрени монети, посебно сребреници од времето на Наполеон,Австро-Унгарски монети со ликот ма Марија Терезија, рајхс марки, Српски динари и сл.
Ако имате нешто, сликајте и пратете пп
Јас имам златна од наполеон, кована 1867, пиши пп ако си уште заитересирана :)

Еве ги сликите од паричките ...
-2 комада 1 динар - 1915 година - со лик од позади на Петар I Краљ Србије
-3 комада 50 пара - 1915 година - со лик од позади на Петар I Краљ Србије
-3 комада 20 динара - 1938 - со лик од позади на Петар II Краљ Југославије
- една монета 5 динара - 1804 година - со лик од позади на Петар I Кара - Џорџе
ДАВАЈТЕ ПОНУДИ ВО ПП

Attachments

• SDC12911.JPG
    SDC12911.JPG
    2 MB · Прегледи: 56
  • SDC12921.JPG
    SDC12921.JPG
    516,4 KB · Прегледи: 55
  • SDC12923.JPG
    SDC12923.JPG
    526,1 KB · Прегледи: 59
  • SDC12926.JPG
    SDC12926.JPG
    1.009,3 KB · Прегледи: 59
  • SDC12928.JPG
    SDC12928.JPG
    1,1 MB · Прегледи: 57
ООООООФ.сите се лепени за накит?Ја повлекувам понудата.....

Ova go napisav vo druga niska ali eve go i ovde mislam deka ke vi bide interesno...

So numizmatika se zanimavam 20 godini. Imam kolekcija od okulu 2-3000 moneti i nakaj 500 banknoti od cel svet. Kako sekoj pocnav da sobirav se i sesto od sekade mada posle nekoe vreme svativ deka e nevozmozno se da soberes a i dodeka lutas mnogu pari mozes da potrosis na nesto sto utre i nema da ti znaci mnogu pa se skoncentrira vo Makedonija, Jugoslavija i Germanija (1910-45 period). Imam i koleckija na amerikanski srebreni dolari na koja naletav slucajno pa prodolziv da ja sobiram cisto od merak mada denes imam nad 50tina parcinja i e dosta vredna.

Znaci vrednosta na edna moneta zavisi od poveke raboti. Prvo kolku e retka, vtoro od sto material e proizvedena, treto i moze najvazno vo kakva sostojba e monetata i cetvrto kakov interes (kolekcionerski) ima za toa parce. Ima uste nekolku raboti koj moze da deluvaat na vrednosta ali u glavno toa e.

Znaci eve vi konkreten primer:

50 Dinari od 1938 so kral Petar Vtori i pravoslavniot dvoglav orel napravena vo 10.000.000 primeroci vredi USD 16,50 vo UNC(uncirculated – neupotrebena) kondcija USD10 vo XF (Extra Fine); USD6 vo VF (Very Fine); USD 4 vo Fine.

Pari koj bile vo cirkulacija se praveni vo golemi serii i osven ako ne se perfektno ocuvani a tie obicno se vo kolekcii i nemaat nekoja ogromna vrednost. Od ex yu razgledajte ako imate nesto od Crna Gora, Perperite i parite od vremeto na Stara Raguza i POSEBNO Cattaro (Franci 1813 serija) se posebno vredni.

Yugoslavia ko retko koj drizavi stamapase i dosta komemorativni serii. Golem del ne vredat nisto, vredat kolku sto vredi metalot bez nekoja posebna numizmaticka vrednost. So raspadot na Yugoslavia opadna interesot vo regionot i mnogu zbirki i paricki izlegoa na pazarot. Preku nok hrvatski, slovenski pa eve i nie makedoncite (vklucuvajki me i mene) izglubivme interes za jugoslovenski matrijali. Vrednosta im paga pogotvo vo stranstvo.

Ako imate prasanja slobodno na PVT imam dosta katalozi i knigi pa bi mozel da pomognam so procenki ako imate fotka od monetata ili banknotata.

--- надополнето: 1 април 2012 во 18:17 ---
1.jpg

2.jpg

Ottoman Empire, Turkey's silver thaler with a nominal value of 20 Kurus 1255 by the Muslim chronology and 1839 by the Christian chronology. The coin is minted during the 10th year of the rule of Sultan Abdul Medjid. The coin is made of solid silver with standard 830/1000, weight 23.5 grams, diameter 37 mm.

Numizmaticka vrednost USD 5. Ko sto ti napisaa drugi tesko deka ke najdes kupec zasto vakvi ima toni i uglavno vrednosta e najveke oti stanuva zbor za 24 grama para so 83% (ogromen procent) srebro. Dokulku bi bila vo najdobra (uncirculated) condicija bi vredela USD40-45.

Најдов уште три парички најверојатно се златни и прилично се тешки
Едната со лик на Никола Карев и негов лик а од другата страна го има венецот со 1903 година во средина а во кругот пишува претседател на крушовската република Никола Карев
Друга со лик на Гоце Делчев година на раѓање и смрт и негов лик а од другата страна го пишува оној цитатот ''Јас го разбирам светот единствено како поле за културен натпревар на народите ''
и уште една со слика од рилски манастир а од другата страна на некој јазик пишува нешто на старо словенски јазик е најверојатно
Дајте понуди во ПП

IMG20120401_001.jpgIMG20120401_002.jpgIMG20120401_003.jpgIMG20120401_004.jpgОд монетите имам повеќе видови бугарски,од 1903 мислам дека е најстарата.
Некој поупатен да ми каже дали вредат монетите и банкнотите нешто?

За сериозно понуди по ПП :)

Attachments

• SDC12958.JPG
    SDC12958.JPG
    1 MB · Прегледи: 44
  • SDC12960.JPG
    SDC12960.JPG
    910,5 KB · Прегледи: 44
  • SDC12962.JPG
    SDC12962.JPG
    539,5 KB · Прегледи: 44
  • SDC12964.JPG
    SDC12964.JPG
    376,7 KB · Прегледи: 41
  • SDC12966.JPG
    SDC12966.JPG
    910,3 KB · Прегледи: 43
  • SDC12968.JPG
    SDC12968.JPG
    399,6 KB · Прегледи: 40
Се продава банкнота 1000 бугарски лева од 1942 година. (Нз колку би вредела па се ориентирав според eBay. Овде се продава за 110 USD, oвде 99 USD, oвде 45 USD) Цена 10 долари.
Банкнота од 500 бугарски лева, исто така од 1942 година. (Овде се продава за 99.99 USD, oвде 90 USD, овде 40 USD, овде 35 USD, овдe 29.99 USD) Цена 8 долари.
И две банкноти од 2 и 5 лева од 1974 година, цена (за двете) 4 долари. (или сите 4 банкноти за 20 USD)

Има и други банкноти ама кој да ги скенира сите :) Прашања и понуди по ПП.

За дa ги видите во голема резолуција кликнете на сликите.
(Сликите се скен баш на овие банкноти. Освен што се споени, по никаков друг начин не се дополнително обработувани во фотошоп)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom