Коктели и разни домашно подготвени пијалоци

• Креатор на темата Креатор на темата Don Chipo
  • Време на започнување Време на започнување
JeCILaDy напиша:
Ко бев на одмор во Бугарија, бев во еден коктел бар и на менито имаше илјадници коктели, и колку шо разбрав, дечкото на шанк знаеше сите да ги напрај до перфекција. Јас пробав 5-6, екстра беа.
pa ima GARANT poise od 7000 kokteli... baska so sekoj den se praat novi, pa sea ti vidi kao bi bilo da gi znaes site;)

КОКТЕЛИ

Па кајганџии да видиме што коктели знаете да направите...

Јас знам да напраам камикази :party2:не дека се нешто посебно али не се лоши...

У принцип се праат со водка,некој овошен ликер и џус...нормално се мешаат у шејкер и спремни се за конзумирање.

Може и да се експериментира малце со друг вид алкохол и ликер.

Само немојте да измешате виски,пиво и кока-кола у шејкер.
од лично искуство ви кажувам.:pov:

подморница ( барем јас така си ја викам )

земаш висока чаша (или кригла) со пиво и во неа пушташ мала чаша со водка или текила и ја пиеш на екс.

пробајте многу е добро :salut:

да да... ја со коњак знам дека се праи али нема везе...може и така

еве нешто поегзотично...
- ПЛАВА ЛАГУНА -
-водка
-blue curacao
-лимонада
-цреша

водката и куракаото се ставаат во висока чаша со мраз па се дополнува со лимонада...црешата е за изглед :helou:

Riko напиша:
еве нешто поегзотично...
- ПЛАВА ЛАГУНА -
-водка
-blue curacao
-лимонада
-цреша

po obicno se koristi sprite ili 7up,moze i toa novoto schweppes clear lemonade i se granira so limon

потребни состојки-
-едно стаклено шише
-запаллива течност(бензин, алкохол)
-парче ткаенина
-запалка

творец на овој коктел е господинот Молотов, поранашен министер за надворешни работи на Русија...

мојот омилен мх мх
Космополитен
-1 мерка водка
-1/2 мерка triple sec(не знаев како да го преведам,ако знае некој нека каже:pos:)
-1/2 мерка сок од боровинки
-1/2 мерка сок од лимета(зеленото лимонче ваљда така се викаше:))
*
сите состојки се ставаат во шејкер за коктели, се тресе убаво за да се измеша се`, и потоа се сипа во убава оладена чаша за мартини.
изгледа многу софистицирано и има преубав вкус.

*ако одозгора се додаде и кршен мраз, впечатокот е уште поубав
ketelone_cosmo.jpg
:lollipop:

потребни состојки-
-едно стаклено шише
-запаллива течност(бензин, алкохол)
-парче ткаенина
-запалка

творец на овој коктел е господинот Молотов, поранашен министер за надворешни работи на Русија...
My Favorite:cug::pirat:

Bloody Mary:

1 или 1/2 доза вотка
2 дози сок од домат

1 капка сок од лимон
2-3 капки Табаско сос
1 парче зелен лимон

Сите состојки се мешаат заедно со лед и се сервираат во старовремска чаша врз неколку коцки лед. Заради вкус се додаваат сол и бибер. На крај се додава и парчето зелен лимон и - voila!

Mojito:

3 fresh mint sprigs
2 tsp sugar
3 tbsp fresh lime juice
1 1/2 oz light rum
club soda

In a tall thin glass, crush part of the mint with a fork to coat the inside. Add the sugar and lime juice and stir thoroughly. Top with ice. Add rum and mix. Top off with *chilled* club soda (or seltzer). Add a lime slice and the remaining mint, and serve.

3 свежи ливчиња од нане
2 кафени лажички шеќер
3 лажици свеж сок од зелен лимон

Bloody Mary:

1 или 1/2 доза вотка
2 дози сок од домат

1 капка сок од лимон
2-3 капки Табаско сос
1 парче зелен лимон

Сите состојки се мешаат заедно со лед и се сервираат во старовремска чаша врз неколку коцки лед. Заради вкус се додаваат сол и бибер. На крај се додава и парчето зелен лимон и - voila!

Mojito:

3 свежи ливчиња од нане
2 кафени лажички шеќер
3 лажици свеж сок од зелен лимон
1 или 1/2 дози рум
Швепс

Во висока, тенка чаша, се става малку нане со вилушка за да се обложи внатрешноста. Се додаваат шеќерот и сокот од зелен лимон, и темелно се промешуваат. На врвот се додава мраз. Потоа се додава румот и се меша. На крајот се додава малку Швепс, по што се ставаат и парче зелен лимон и преостанатите ливчиња од нане, и се сервира.

Tequila Sunrise:

2 мерки текила
сок од портокал
2 капки гренадин сируп

Текилата се истура во чаша полна со лед и сок од портокал, и се промешува. Се додава гренадин, при што чашата се навалува, а шишето со гренадин се врти вертикално со голема брзина. Гренадин сирупот треба да оди до дното, а потоа полека да се искачува низ пијалокот. На крајот, како декорација се додаваат цреша и портокал.

Margarita:

1 или 1/2 дози текила
1/2 дози triple sec (по можност Cointreau)
1 доза сок од зелен лимон

Рабовите на чашата се обложуваат со сок од зелен лимон, и се натопуваат во сол. Сите состојки се мешаат заедно со лед, се ставаат во чаша и се сервираат.

Blue Long Island:

1 доза вотка
1 доза џин
1 доза рум
1 доза текила
1 доза Blue Curacao ликер
5 дози слатко-кисел микс

Состојките се ставаат во чаша полна со лед. Прво се ставаат ликерите, по нив киселиот микс, а потоа синиот ликер. Се декорира со парче лимон.

Се враќаме по краткиот блок реклами.:salut:

moite omileni kokteli
bez alkoholen :
Kokonut kiss
kokosov sirup 2cl
sahne 3cl
sok od ananas 4cl
sok od portokal 4cl
sok od creshni 4cl

alkoholni
Sex on the Beach
sok od ananas 6cl
sok od creshni 3cl
sok od portokal 3cl
wodka 3cl
liker od kajsii 3cl

long Island:
1cl Tequila
1cl kafen Rum
1cl Wodka
1cl Gin
1cl Liker od portokal
2 cl sok od portokal
se dopolnuva so coca cola

ako se setam na uste nekoj odma go dopisuvam :wink:

vo vrska so ova cl ? so znaci inace ? mn sakam da probam da go napravam koktelov ama ne gi razbiram tie raboti :D:D ... help

“Чернобил коктел“ (забрането со селски декрети во Миравци,Фурка,Стојаково..)

Во 500 грамска кригла ставете исецкан лук на дното.Убаво натапшајте го.
Во помала чаша (1/3 од криглата) ставете водка и џин пола-пола.Убаво измешајте и истурете ја во криглата.Исцедете цел лимон над сето тоа.Оставете ја криглата пола саат во замрзувачот да се испоти.Во истата чаша (онаа со водката и џинот) ставете ладно млеко и малку кафе.Измешајте го малку млекото..она што останало од криглата дополнете го со текила.
Ставете го тоа во криглата и напишете си го тестаментот пред да почнете со пиење.
Колку и да мешате на криглата јасно се гледа Југословенската Петокрака.На почетокот не се гледа додуша,ама како се празни криглата Петокраката доаѓа до израз..и тогаш Грингер станува необичен.

хаха а пробал ли некој црвено вино со степ дринк хаха леле многу јако ( по можност степот да биде боровница или слично...) пробајте ќе видите

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom