Кока Кола - не е веќе иста

  • Креатор на темата Креатор на темата Psyside
  • Време на започнување Време на започнување
Ништо подобро од Кока кола зеро, ладна да е.
...дали го знаеш составот?
Таа е зеро ама затоа има аспартам кој е многу полоша варијанта од самиот шеќер.1грам аспартам заменува 1кг шеќер.
...токму тоа е денес направено со сите овие пијалоци намален шеќер од 30-50% во име на „здравјето“ со додавање на еден или комбинација на засладувачи кои и е како се штетни кога се внесува во поголеми количини и тоа секојдневно, да не би штетело на здравје една чаша Кока Кола Зеро еднаш неделно би било безбедно!

... да не пишувам за другите безалкохолни пијалоци кои дури се препорачуваат поради состав на пример на концентрат на брусница која би делувало со бенефит за проблематичните бубрези и уриногенитален тракт, а се додадени споредични супстанции (конзерванси, адитиви), да не се создава пена при преточување во чаша, да има специфичен вкус, да има специфична боја све тоа назначено со „Е“ со ситни букви на налепницата кои верувам никој не ни чита што и како содржи и како делува таа хемикалија како адитив додаден во тој пијалок.
 
Последно уредено:
Таа е зеро ама затоа има аспартам кој е многу полоша варијанта од самиот шеќер.1грам аспартам заменува 1кг шеќер.
Знам дека има. Лошо нелошо количината е битна како секогаш.
Автоматски споено мислење:

...дали го знаеш составот?

...токму тоа е денес направено со сите овие пијалоци намален шеќер од 30-50% во име на „здравјето“ со додавање на еден или комбинација на засладувачи кои и е како се штетни кога се внесува во поголеми количини и тоа секојдневно, да не би штетело на здравје една чаша Кока Кола Зеро еднаш неделно би било безбедно!

... да не пишувам за другите безалкохолни пијалоци кои дури се препорачуваат поради состав на пример на концентрат на брусница која би делувало со бенефит за проблематичните бубрези и уриногенитален тракт, а се додадени споредични супстанции (конзерванси, адитиви), да не се создава пена при преточување во чаша, да има специфичен вкус, да има специфична боја све тоа назначено со „Е“ со ситни букви на налепницата кои верувам никој не ни чита што и како содржи и како делува таа хемикалија како адитив додаден во тој пијалок.

Не го знам, не знам да читам. Туку како што пишав, до количината е.
 
Моја претпоставка...Прегорен шеќер и кофеин главни состојки во кока кола. Можеби има и нешто плус некоја арома а можеби и нема. Можеби никогаш нема да се дознае рецептот ама не сум далеку од вистината. На прилично прегорен шеќер кога ќе додадете вода се добива бојата на кока кола. Исто така од прегорен шеќер може и карамела да се направи кој знае како ;)
 
Моја претпоставка...Прегорен шеќер и кофеин главни состојки во кока кола. Можеби има и нешто плус некоја арома а можеби и нема. Можеби никогаш нема да се дознае рецептот ама не сум далеку од вистината. На прилично прегорен шеќер кога ќе додадете вода се добива бојата на кока кола. Исто така од прегорен шеќер може и карамела да се направи кој знае како ;)

така сакаат ти да мислиш додека вградуваат чипови во кока колата и те пратат после каде се движиш и што правиш.
 
Кока кола , Пепси, Фанта, и такви други алтернативи пијам се помалку и помалку. Од сите тие Швепс и Фанта портокал се најдобри. Пред некој ден пробав Миринда лимон и не знам дали може тоа да се спореди со Швепс ама ако го споредуваме има многу поблаг вкус и повеќе газирано. Швепсот е повеќе горчлив.

Ако веќе се пие Кока кола најдобро од стаклено шише грч ладно да се зема и потоа сипете во чаша со лед и лимонче. Стаклените шишиња Кока кола кај нас се служат само по кафиќи и ресторани. Не знам зошто не се продава стаклената амбалажа во маркети.

Стаклото општо барем моја претпоставка на било кој пијалак не му расипува вкус и е подобра алтернатива за да зачувува ладно и свежо додека е во фрижидер.
 
Последно уредено:
Денес што сум слушнала за Кока Кола.
Секоја земја или регион си имаат закон за одреден процент на штетни состојки (пр. шеќер), за САД е 60%, ЕУ - 50, а кај овие ад'рс дури до 80% така што во секоја земја Кока Кола е различна. Во последниве буквално е отров, болест жива. Ако е точно ова нормално.
 
Да барем од тоа што сум читал секаде е различен бидејќи секоја земја има различни закони како што пиша @JBTgirl . Истото важи и за многу други брендови храна, пијалоци, сретства за хигиена и друго.

Сум читал дека во некој земји прашокот или омекшивачот за перење алишта е појак, дека дури некој апчиња исто имаат појака доза во други држави..
 
Да барем од тоа што сум читал секаде е различен бидејќи секоја земја има различни закони како што пиша @JBTgirl . Истото важи и за многу други брендови храна, пијалоци, сретства за хигиена и друго.

Сум читал дека во некој земји прашокот или омекшивачот за перење алишта е појак, дека дури некој апчиња исто имаат појака доза во други држави..
Другарка ми се пресели во Германија. Малиот имаше алергија на Ариел во Македонија, во Германија пак Ариел земала, вели нема алергија.
 
Моја претпоставка...Прегорен шеќер и кофеин главни состојки во кока кола. Можеби има и нешто плус некоја арома а можеби и нема. Можеби никогаш нема да се дознае рецептот ама не сум далеку од вистината. На прилично прегорен шеќер кога ќе додадете вода се добива бојата на кока кола. Исто така од прегорен шеќер може и карамела да се направи кој знае како ;)

Ko ne stavaat veke kokain vo sokot normalno ne ke da e ist vkusot :icon_lol:
 
смесата е за цел свет иста, разликата е во водата и засладувачите. Овде се користи шеќер, у Америка сируп од пченка.
 
На прилично прегорен шеќер кога ќе додадете вода се добива бојата на кока кола.
WOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOWWWWWWWWWWWWWWWWW ГЕНИЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ па кај беше до сега бе да ни ги отвориш очите.
Па како ли само ти текна на овој шокантен и за цел свет тотално непознат факт за добивање црна боја?

Дали ако црна боја за кондури раствориш у вода, ќе ја добиеш истата боја на кока кола?
Дали ако испуштиш уље од колата ја добиваш истата боја на кока кола?
Дали ако купиш црна боја за фарбање и ја раствориш, или не мора, со вода ќе ја добиеш истата боја на кока кола?
 
смесата е за цел свет иста, разликата е во водата и засладувачите. Овде се користи шеќер, у Америка сируп од пченка.
Има разлика и во процентот на шеќер и во некој други состојки.
Разликата можете да ја приметите најмногу во фанта. Пробај ја грчката и нашата, сосема различна пијачка, нивната ми е 100 пати поубава. Грците користеле 20% концентрат од сок.
Во америка па тоа што го пиев воопшто не беше фанта, погадно нешто амин. Изгуглај америчка фанта со европска, ќе видиш сосема различна боја.
Ама затоа спрајт си гази таму, повеќе има вкус на лимон. Кај нас само шеќер осеќаш кога пиеш, ужасна пијачка.
 
Ko ne stavaat veke kokain vo sokot normalno ne ke da e ist vkusot :icon_lol:
Би требало да има некој процент за да биде оригинална. А инаку кокаинот се користел како лек дури и против забоболка :D
Screenshot_2023-09-07-22-09-49-61_40deb401b9ffe8e1df2f1cc5ba480b12.jpg
 
Кармин -Е120

кога ќе го прочитате составот внимателно, ќе видите дека е додадено Е120 т.н Кармин Е120, значи од Е100-199 се адитиви кои ја даваат бојата или ја засилуваат или ја менуваат бојата на тоа што се додава, во конкретен случај во газиран безалкохолен пијалок Кока Кола.

1548602390139397887.jpg Screenshot 09-07-2023 22.29.11.png

... инсект кој природно го имало на кактусите во јужниот дел на САД и Мексико, Перу, кој во телото на женката содржи 90% карминска киселина и токму пред да снесе јајца, се остранува од кактусот и се сушат, дробат и се прави црвена боја како додаток на исхрана, пијалоци, козметички препарати (сок од грејпфрут, сок од портокал и јагода, сокови од тропски овошје, сок од калинка, колбаси, енергетски пијалоци, кампари, бонбони, гуми за џвакање, овошни јогурти, шербет, сладолед, производи што содржат индиски кари , медицински сируп против кашлица и изработка на хистолошки препарати, во козметиката како што е сенката за очи и карминот.

Screenshot 09-07-2023 21.58.35.png

... новинарите објавиле голем број провокативни написи за фактот дека познатата Кока-Кола ја содржи оваа боја во огромни количини, поради што бојата е толку кафено-црна имало многу испитувања, а приказната набрзо била премолчена, теориите на заговор на меѓународните компании со што никогаш нема да се дознае целосно од што е направена Кока Кола.

Screenshot 09-07-2023 22.58.08.png

Азорубинот - Е122 (црвен кармазин)

е синтетичка супстанца е дериват на катран од јаглен, која спаѓа во групата на прехранбени адитиви, каде што прехранбениот додаток се користи за давање на храната розова, црвена или (во комбинација со други бои) виолетова и кафена боја, Е122 е дел од зачини и разни закуски, млечни производи, мармалади, џемови, слатки, сосови и конзервирано овошје, колбаси, преработени сирења, сокови, алкохолни и безалкохолни производи, во производството на декоративна козметика и парфеми, производство на бои за храна за велигденски јајца.

...во МКД, E122 Azorubin е дозволено да се користи како додаток на храна-боја, предмет на строго почитување на нормите на употреба, но во многу земји, додатокот Е122 е забранет.

 
Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom