Кој треба да го докаже бог ?

• Креатор на темата Креатор на темата ateist
  • Време на започнување Време на започнување
Нема везе ....постои начин да се докаже ...бар така си пишува во нов завет . Верници а најповикани се тие што се пофалуват дека се најквалификувани т.е . свештеници да го докажат ..а со тоа и своја вера .

Дела 2 - ред43... "А страв и трепет влезе во секоја душа , зошто преку апостолите стануваа многу чуда и знаци "

Дела 3- ред 1 до ред10
...ред 2..."Тогаш донесоа еден човек , сакат од раѓањето"
...ред7...."Тогаш го фати за десната рака (Петар) и го исправи "....
...ред 8..."Скокна , се исправи и прооде , и влезе со нив во храмот , скокајќи и фалејќи го Бог "

Дела 4...ред 29 , 30 и 31

Дела 5 ..ред ред 14 ,15 , 16
.......ред 15.."изнесуваа болни на улиците..."
.........ред 16 .."се собираа и мнозина од околните градови и носеа БОЛНИ и измачувани од нечисти духови .И СИТЕ СЕ ИСЦЕЛУВАА"

Дела 6-ред 8 .."А Стефан полн со благодат и сила правеше големи чуда и знаци меѓу народот"

Дела 14 - ред 3..."Господ.....овозможуваше нивните раце да прават чудотворни знаци и чуда"
Дела 14 - ред 8 , 9 , 10...

ред 8."сакат од мајчина утроба кој никогаш неодел"
ред 10 "Павле му рече Исправи се на нозете И тој скокна и прооде"

Дела 15 ред 12 .....".Барнаба и Павле , кои раскажува колку чудотворни знаци и чуда направи Бог преку нив , меѓу неевреите"

Дела 19 - ред 11 , 12 ..."А Бог правеше необични чуда преку Павловите раце така што кога врз болните ставаа шамичиња или скутници од неговото тело , БОЛЕСТИТЕ ГИ НАПУШТАА...."

.

.
.
.
.
ЗНАЧИ

1 ) ИЛИ БОГ НЕ ПОСТОИ И СЕ Е ИЗМИСЛЕНО ВО НОВ ЗАВЕТ

2 ) ИЛИ НЕПОСТОЈАТ ВИСТИНСКИ ВЕРНИЦИ ДУРИ НИТУ НАЈВИСОКИ КРУГОВИ НА СВЕШТЕНСТВО ЗА ГО ДОКАЖАТ

3) ТРЕТА МОЖНОСТ НИТУ НЕКОГАШ ИМАЛО НИТУ Е ПРЕДВИДЕНА

vtoroto ke da e......:toe::toe:

Ova e od Hristijansko spisanie ali ne e od Pravoslavna Crkva ali ke te zamolam da ne koristis pcovki dodeka go pisuvas OK?

незнам дали е од списание, знам дека е поставено од француски филозовф и математичар, изгледа во 18 век!
а иначе за пцовката да! Грешка беше:kesa:

Е ДА

ИМА ЕДНА СЛУЧКА ВО НОВ ЗАВЕТ ШТО Е МНОГУ ИНТЕРЕСНА

КОГА ЕДЕН РИМСКИ ЗАПОВЕДНИК ДОАЃА КАЈ ХРИСТ И ГО МОЛИ АКО САКА ДА ДОЈДЕ КАЈ НЕГО ДОМА ОТИ СЛУГАТА МУ БИЛ БОЛЕН А МНОГУ ЧЕСНО И ВЕРНО МУ СЛУЖЕЛ

СО ОВА ПОКАЖАЛ ДЕКА ИМА ОГРОМНА ВЕРА-ДОВЕРБА ВО ХРИСТ

И ХРИСТ МУ РЕКОЛ ДЕКА ВЕРАТА НЕГОВА ГО ИСЦЕЛИЛА СЛУГАТА ( ПАЗИ ДОДЕКА СЕУШТЕ РАЗГОВАРАЛЕ).....ШТО ЌЕ РЕЧЕ ХРИСТ НЕ СИ ЈА ПРИПИШАЛ ЗАСЛУГАТА НА СЕБЕ ТУКУ НА РИМСКИОТ ВОЕН ЗАПОВЕДНИК ....И ТОА ИСЦЕЛУВАЊЕ-ЛЕЧЕЊЕ НЕ БИЛО СО ФИЗИЧКИ КОНТАКТ ...БИДЕЈЌИ НИТУ ХРИСТ НИТУ ЗАПОВЕДНИКОТ НЕ МРДНАЛЕ ОД МЕСТО ТУКУ РАГОВАРАЛЕ И ПРИ САМИОТ РАЗГОВОР ХРИСТ МУ РЕКОЛ ДЕКА КОГА ЌЕ СЕ ВРАТИ ДОМА ЌЕ ГО НАЈДЕ СЛУГАТА ИЗЛЕЧЕН

ПОТОА ХРИСТ КАЖУВА НЕШТО ВО СТИЛ....ПОФАЛБА ЗА РИМСКИОТ ЗАПОВЕДНИК ДЕКА ТАКВА ВЕРА НЕ НАШОЛ ДУРИ НИТУ КАЈ ИЗРАЕЛЦИТЕ...

ХААХААА

ИНТЕРЕСНОТО Е ДЕКА....РИМСКИ ЗАПОВЕДНИК Е ВОЕНО ЛИЦЕ- ВОЈНИК НЕЕ ТЕОЛОГ НИТУ СВЕШТЕНО ЛИЦЕ СПЕЦИЈАЛИЗИРАНО ЗА ОДРЕДЕНИ РАБОТИ ...НЕМАЛ ПОЈМА НИТУ ОД СТАР ЗАВЕТ ....НИШТО....ЕДИНО ШТО ЗНАЕЛЕ РИМЈАНИ Е ДЕКА ЕВРЕИ ВЕРУВААТ ВО ЕДЕН БОГ И ТОА ГО ПОЧИТУВАЛЕ А ЗА ДРУГО НЕИМ БИЛО ГАЈЛЕ..ПРОРОШТВА , СЕКТИ ИТН

СЛУШАЛ ЗА ХРИСТ И ПОВЕРУВАЛ

ЗНАЧИ

1) ИЛИ БОГ НЕ ПОСТОИ А СЕ Е ИЗМИСЛЕНО ВО НОВ ЗАВЕТ

2 ) ИЛИ НАВИСТИНА ДЕНЕС НА ЦЕЛА ПЛАНЕТА НЕПОСТОИ НИТУ ЕДЕН ВИСТИНСКИ ВЕРНИК ДУРИ МЕЃУ НАЈУЧЕНИ НАЈПРОСВЕТЛЕНИ ТЕОЛОЗИ СВЕШТЕНСТВА МОНАШТВА
ЗА ДА ГО ДОКАЖЕ БОГ

3 ) ТРЕТА МОЖНОСТ НИТУ Е ПРЕДВИДЕНА НИТУ НЕКОГАШ ПОСТОЕЛА

ова беше една голема глупост што прочитав!
Многу лошо си ги разбрал работите само нема да се трудам да ти објаснувам ништо, зашто знам дека нема да те убедам! Јасно ми е тоа, и мене не би можеле да ме убедите т.ш. тоа е мое мислење, може да сум во право а може и да не, ама се надевам дека бог навистина постои!
А и да не постои ништо нема да загубам!

ова беше една голема глупост што прочитав!
Многу лошо си ги разбрал работите само нема да се трудам да ти објаснувам ништо, зашто знам дека нема да те убедам! Јасно ми е тоа, и мене не би можеле да ме убедите т.ш. тоа е мое мислење, може да сум во право а може и да не, ама се надевам дека бог навистина постои!
А и да не постои ништо нема да загубам!
i da postoi nisto nema da zagubam!

taka e nema sto da se dobie nema sto da se zagubi ednostavno veruvaj vo samiot sebe za drugite da veruvaat vo tebe i eden den koga ke vidis ti si stanal bog

taka e nema sto da se dobie nema sto da se zagubi ednostavno veruvaj vo samiot sebe za drugite da veruvaat vo tebe i eden den koga ke vidis ti si stanal bog
Ако постои Бог нема што да се изгуби..Сигурни сте?
Еден паметен човек еднаш рекол..Подобро е да се има Бог за сојузник, отколку за противник...

Па не е баш така. Еве да разгледаме од нихилистичка гледна точка:
Ако Бог постои, тогаш Тој е Нестворен и Вечен. После нашата телесна смрт, душата може да оди, напросто кажано, или во рајот или во пеколот. Ако ја сфатиме вечноста како непрестано и незавршиво, тогаш, вечното страдање во пеколот е голема загуба.

So seta pocit kon tebe,tvoite stavovi i tvojata opredelba vo zivotot ke te zamolam da razmislis samo okolu edno nesto “ Planeta Zemja”

Kolku zivi sushtestva,rastenija,organzimi,materii egzistiraat i egzistirale na nea…

Kako se izgradeni i na kakov nacin funkcioniraat istite…

Da ja zememe vodata kako eden od osnovnite elementi bez koi ne bi bilo nisto na zemjata: Sostavena od kislorod i vodorot dva gasa, kislorodot e osnoven
element vo sekoja hemiska reakcija narecena gorenje a vodorodot e isto taka eden od najbrzo goreckite gasovi, koi sto spoeni zaedno kako H2O se najednostavno reshenie za gasnenje ogan,pozar :)

Da ne navleguvam vo ostanatite hemiski elementi,spoevi i ostanati materii koi se del od nas kako sto e DNK…

Sto mislis deka seto toa slucajno nastanalo kako sto tvrdi naukata so nekakva si “Big Bang” Teorija…

Toa e isto kako da predpostavime deka na nekoj otpad za staro zelezo pominal uragan i od otpadot napravil “Boing 747” :)

Sto mislis dali planateva e nekakva si slucajnost ili necie(Bozjo) delo?

Religiite se sosema druga tema, duri sega vo dvaeseti i prviot vek se osloboduvaat od necii(drzavni,politicki i ne znam kakvi se ne :) …) vo sekoj slucaj loshi vlijanija

Tvoe e da izberes vo sto ke veruvas…

Бог не треба да се докажува....Оние кои веруваат во него немаат потреба некој да им го докаже постоењето, оние кои не веруваат нема потреба ни да бараат од некој да го направи тоа...Бог си е Бог и нема тука што да се докажува...

Бог не треба да се докажува....Оние кои веруваат во него немаат потреба некој да им го докаже постоењето, оние кои не веруваат нема потреба ни да бараат од некој да го направи тоа...Бог си е Бог и нема тука што да се докажува...

Не сакав да држам ставови и затоа така и напишав. Малце двосмислено и секој сам по своја желба да го свати напишаното.

За мене, како верник, ама воопшто не треба да се докаже.

Не сакав да држам ставови и затоа така и напишав. Малце двосмислено и секој сам по своја желба да го свати напишаното.

За мене, како верник, ама воопшто не треба да се докаже.

Хммм...И јас сум верник но не сум баш баш задоволен од тоа како ми е преставен Бога...Сепак верувам во Него... Но она што нас денес ни го презентира црквата(или било која друга религиозна институција) е тотално уривање на вербата и формирање на сомнежи кај луѓето...

Ако постои Бог нема што да се изгуби..Сигурни сте?
Еден паметен човек еднаш рекол..Подобро е да се има Бог за сојузник, отколку за противник...
Bog ne mi e protivnik, nego koj bog jebi ga, trista i pun kurac gi ima, filozofite se najblisku do Boga, ama daleku od ovoj bil onoj bil svasta!

Самиот Бог.

Кој треба да го докаже Бог ? ..велиш.." Самиот Бог"

Па да...точно така и си пишува така изјавува самиот Бог .."се прославив-докажав и пак ќе се прославам-докажам"

Но пази ваму една работа...кај античките грци покрај тоа што било многубоштво имало и едно движење кое пропагирало дека.." .да....богови постојат се разбира нооо тие се толку далеку од нас и толку се зафатени со својте работи и проблеми што ние луѓето баш и не ги интересираме...па затоа дај да се свртиме кон самите себе да си ги решиме проблемите"....
Е видиш за разлика од нив како и од многубошците за првпат Христијанството заговара дека Бог може да се ИМА.....нели "...кој го ИМА отецот -БОГ тој го ИМА и Синот "...ИМАМ=СОПСТВЕНОСТ=ВЛАДЕНИЕ = РАСПОЛАГАЊЕ....

Па така и апостолот Павле вели .."Таткото ( Отец=Бог) е должен да печали добри дела за Синот ....".(родителите се должни да печалат за децата а не обратно)...Не од скромност туку и Христ си признал..."делата не ги правам јас сам од себе туку отецот кој е во мене"...

Значи нее проблем дека Бог ќе ги направи добрите дела ...ќе се види дека прави чудесии ..тукуууу нов завет поставува прашање КАКО ДА СЕ ИМА...кој штосови трикови да се употребат за да се ИМА

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom