Многу добро прашање како прво ,ако на ова прашење се најдува одговор сите проблеми ке се решат ,за секого поединечно.Одговорот не е во филозофијата ,не е во науката .Случајно ,имав прилика пред некој месец да ја читам книгата ‘’исповест’’ од познатиот писател Лев Николајевич Толстој и искрено ми остави многу позитивен впечаток .Секој од секоја книга ,посебно го разбира. 

Најмногу впечаток ми остави ,на каков начин ги поставува прашањата, па и над ова ,начинот како ги поставува прашањата Толстој. Можеби секој и најобичниот често пати  ги поставува овие прашања сам себеси но не може да ги искажува како овој.

Во првите редови на книгата Толстој ‘’исповедува’’ дека не останало ништо веке од овој свет што да добива и очекува ,и нагласува дека веке е во некаква депресија што не може да најде одговор на следните прашања: ‘’Кој сум јас?“ ,“Смисолот на животот?“ “Што и да биде целиот свет твој?“ “Што е разликата измегу сиромашниот и богатиот кога умира?“
Филозофијата посебно западната и позитивната наука на многу нешта има дадено одговор ,но не можат да даваат одговор за смисолот на животот .
И наставува :

“моето истражување беше во сите гранки на науката ,но остај што не најдов одговор ,исто како мене и другите ,никој никогаш не најде за смисолот на животот“.
 ‘’“што е свемирот? “Зошто постојам?“ Зошто постои галаксијата?“
Филозофијата на прашањето “јас кој сум и што е галаксијата?“ одговарат со “све и ништо“ ,а на прашањето “Зошто“ одговара со “не знам“
 Поагајки на пат со паметот филозофијата, со животот на човекот,создавање и со смисол на постоењето не можел да даде одговор,има некој одговор но само еве како одговор да биде .
Интересно и ова го споменува Толстој  дека прашањата кои ги поставил на верските водачи исо така не добил задоволувачки одговори ,затоа што викат имало контрадикторности измегу нивните кажувања и дела ,кој пак уште интересно ова го кажува “луге кои се филозофи и луге што многу знаат (во секоја сфера мислит) спрема степенот тие на некој начин ним повеке им наштетува ,и дека многу знаење уствари било проблем“
Спрема него најдобро ,смисолот на животот го разбрале религиозни луге ,селани,работници ,иако сиромашни ,увидел дека тие биле многу срекни,и дека вербата им давал смисол на животот.

И на крај доага до заклучок дека “Ако Бог има све има “ 
Муабетот ми беше ,во овој свет, човекот све имал ,во сите гранки на науката истражувал смисолот на животот,кој интересно како Толстој да го барат смисолот на животот или на милион еден излегува или не , во секој случај посебно тие што веруваат во религија треба да го читаат “исповест“ и ке дознаат какво благо имаат во себе  со верувањето.

Би додал на ова прашање дека ,со векови се прашува ,и така времето одминува ,без размислување кој каков одговор дава ,уствари тој самиот избрал на што верува.
Од поодамна до денеска човекот вака го опишале;
-едните ,како створение кои се состои од,глава,раце,око,уста,црндроб,етра значи како една материја.
-другите како ,да не ги гледаат материјата на човекот го опишале како дух.
Едните пак тоа се марксистичко ленинистичка ,дарвинистичка пропагандна машинерија како: Човекот е животно кои користи алат,паметно животно,животно кое зборува,животно кое се смее,па чак и како единствено животно кое не сака да биде животно.
-исламот па и другите религии како: кое се состои од тело и дух,кое размислува,разумен,и кој поседува верба и наука .Кој е Создаден од Создателот ,кој тачно знае кој е,зошто е дојден,каде ке оди итн.