Кој сум Јас?

• Креатор на темата Креатор на темата 831
  • Време на започнување Време на започнување
Енергијата шо го креирала универзумот не е свесна, не е развиен мозок па да знае што прави, да била свесна, немало да има катастрофи.

Квантните физичари дошле до заклучок дека мозокот нема никаква врска со свеста(суштински), тој е како компјутерска меморија, работи врз база на веќе втиснати електронски информации кои непрестано ги повторува и споредува со околината.
Научни експерименти имаат докажано дека ако земеме некого и да му го приклучиме мозокот на скенер, и да го замолиме да гледа во некој предмет, ќе се забележи дека одредени центри во мозокот се активираат. И тогаш да му речеме да ги затвоти очите и да го замисли истиот предмет ќе се активираат истите места во мозокот како да го гледа истиот предмет.
Па, кој гледа? Мозокот или очите? И што е реалност? Реалноста е тоа што го гледаме со очите или со мозокот? А вистината е дека мозокот не ја знае разликата помеѓу тоа што го гледа во околината и тоа ѓто го памети, затоа што тогаш се вклучуваат истите нервни мрежи.

Нема бог.
Ниту кој да ти суди (освен нели судија, полиција, систем)

Јас верувам дека сме подложни на законот на акција и реакција, ефектот на пеперутката, тоа што на истокот го нарекуваат карма а на западот судбина. Никој не ни суди, ние сме самите на себе судии и самите сме одговорни за нашите постапки само што проблемот е што не сакаме да си признаеме, полесно е да си создадеме лик на некаков Бог или Ѓавол кои се таму некаде, далеку од нас и сите наши фрустрации да им ги префрлиме ним...

Квантните физичари дошле до заклучок дека мозокот нема никаква врска со свеста(суштински), тој е како компјутерска меморија, работи врз база на веќе втиснати електронски информации кои непрестано ги повторува и споредува со околината.
Научни експерименти имаат докажано дека ако земеме некого и да му го приклучиме мозокот на скенер, и да го замолиме да гледа во некој предмет, ќе се забележи дека одредени центри во мозокот се активираат. И тогаш да му речеме да ги затвоти очите и да го замисли истиот предмет ќе се активираат истите места во мозокот како да го гледа истиот предмет.
Па, кој гледа? Мозокот или очите? И што е реалност? Реалноста е тоа што го гледаме со очите или со мозокот? А вистината е дека мозокот не ја знае разликата помеѓу тоа што го гледа во околината и тоа ѓто го памети, затоа што тогаш се вклучуваат истите нервни мрежи.

Јас верувам дека сме подложни на законот на акција и реакција, ефектот на пеперутката, тоа што на истокот го нарекуваат карма а на западот судбина. Никој не ни суди, ние сме самите на себе судии и самите сме одговорни за нашите постапки само што проблемот е што не сакаме да си признаеме, полесно е да си создадеме лик на некаков Бог или Ѓавол кои се таму некаде, далеку од нас и сите наши фрустрации да им ги префрлиме ним...

Кога гледаш низ двоглед, кој гледа, двогледот или ти? :)

Вториов дел, да, најчесто е така, само што немам потреба да ја префрлам вината и фрустрацијата некому, туку се соочувам со истата и немам проблеми.

Кога гледаш низ двоглед, кој гледа, двогледот или ти? :)

Toa e прашањето на кое сакаат да дадат одговор - кој гледа, кој е посматрачот а мозокот сигурно не е.:nesum::)

Toa e прашањето на кое сакаат да дадат одговор - кој гледа, кој е посматрачот а мозокот сигурно не е.:nesum::)

Очите се само медиум за пренос. Пошо, кога си слеп, пак ќе можеш да ги замислиш предметите.
Аналогно на тоа, мозокот е тој што гледа.

Очите се само медиум за пренос. Пошо, кога си слеп, пак ќе можеш да ги замислиш предметите.
Аналогно на тоа, мозокот е тој што гледа.

Точно, мозокот гледа т.е. делот што е наречен визуелен кортекс. Како камера. Очите се леќи а кортексот е касетата. Но тие не се свесни, тие имаат само моторна функција како и се друго во мозокот што е до сега проучувано. Свеста е проблематичното прашање што ги мачи квантните физичари а богами и мене.

Тешко ли е да станеме свесни за тоа или не сакаме?
Нема нешто полесно од тоа.За тоа ни треба малку логика,и во оваа доба само малку храброст.Ништо друго.Но морам да ти кажам дека незнам зошто човекот несака да се просветли.Сум прашал многу луѓе и одговараат:"А што ако не е вистина,место да се посветам на реалното јас да умрам без да оставам нешто на синовите".Морам да речам дека и тие се во право.Човек несмее да оди по патот на другиот бидејќи не го знае како тој што си го изградил.

Не знам за вас, ама јас сум божество Видете, јас сум космосот и космосот е јас зошто сме зависни еден од друг. Да не бев јас ваква ни космосот немаше да биде ваков и обратно. Не ни можете да замислите колку важна и голема сум јас. :)

Се на светов е божествено. Бог е универзалијата која потенцијално може секој да ја има во себе. Затоа пак секој е посебен дел од Божеството и треба да го оди сам својот пат до него, не колективно.

Ако сакате да видите кои сте вие, прво прочитајте се што некогаш е кажано за Бог после заборавете се што сте прочитале и почнете да го барате во себе или во нешто што ве прави среќни.

интересно клипче од друга тема ... но е во контекст со оваа ...
интересни размислувања ..

пс: шо темава во религија .. ? нели е повеќе за во филозофија или шознам .. :)

интересно клипче од друга тема ... но е во контекст со оваа ...
интересни размислувања ..

пс: шо темава во религија .. ? нели е повеќе за во филозофија или шознам .. :)

Нека се премести, идејата ми беше да не се прави разлика помеѓу наука и Бог, така нешто...

Баш ми е криво што на можам да го гледам клипчево поради оваа проклета звучна...:zid:

пс: шо темава во религија .. ?

има заедничко
многу одамна објаснив во друга тема
.
.
.
ПОСТОИ ЛИ ЛИЧНОСТА -2

ВТОРО ВАРИЈАНТНО РЕШЕНИЕ

Зошто ова прашање е најбитно? Па најбитно е бидејќи ако некој веќе ти се заканува дека ќе ти суди -“за секоја мисла збор и дело “ и дека –“Бог ја знае секоја моја (наша) мисла”….тогаш и те како многу логично е да видиме што е мисловното кај мене и кај секој од нас , како каков мисловен апарат, јас (секој од нас) постои , зависи ли мисловноста од мене , како и во кој случај , слободен ли сум да размислувам како што сакам ..ЗА ДА МОЖАМ ЗА МОИТЕ МИСЛИ И ПОСТАПКИ ДА ПОНЕСАМ ОДГОВОРНОСТ ..итн. Кај првото варијантно решение видовме дека најелитните врвни светски научници од природните науки кажуваат дека се било предодредено од меѓусебна положба на праелементи во моментот на Биг бенгот така што личност практично и да не постои односно таа е фикција .

Како подржувачи и активни корисници на второто варијантно решение би се јавиле општествените науки и религиите . Според ова решение сите закони на природните науки важат за цела вселена , за нашата планета , растителниот и животинскиот свет но сложеноста на човековиот мозок на некој само нему својствен начин му овозможува независно спознавање на реалноста .

1) Значи во конкретниов случај ниту општествени науки не се повикуваат на сознанија на природните науки. Тие веќе одамна не одат рака под рака со природните науки во борбата против религиите , туку во моментов имаме три спротивставени страни .Инаку преведено на македонски природни науки апла им плескаат у лице на општествените дека нивните лаги не се ништо помали од оние на религиозните .Лаги дека сите сме си се раѓале –“слободни еднакви рамноправни.. дека се зависело од нас..слободна волја, избор..”...дрн дрн јариња. Општествените науки се ставени во една непријатна ситуција да цимолат кај природните науки – “ аман бе остајте нешто и за нас , кажете не било се предодредено во моментот на Бигбенгот....”. И бидејќи таков одговор од природни науки нема , општествени им велат-“благодариме многу , среќен ви пат без нас..”…и фино лепо си ги верглаат старите фрази за генетска предодреденост , наследност , Дарвинови природни селекции итн.

Значи општествени науки гарантираат дека мисловноста кај човекот зависи од превземените генетски наследни особини на родителите ....односно новата родена индивидуа освен физичките особини по логиката на генетската преносливост треба да има и соодветни мозочни конфигураци кој ќе обезбедат соодветна (капацитетна) мисловност слична како кај родителите . Што се однесува до генетските физички предиспозиции на новата родена индивидуа очигледно дека механизмот функционира...физички изглед , глас , итн. Но ние тука разгледуваме дали тоа се однесува и за мисловната капацитетност . Општествени науки гарантираат дека е така и во поглед на мисловноста а ете нивна задача е да ја научат индивидуата...т.е. да бидат пополнети со соодветни знаења празните простори на мемориската картичка , па со тоа кога веќе имеме и соодветни генетски предодредени мозочни конфигурации кој треба само да се/ги повикаат соодветните знаења од меморијата во даден момент за соодветна потреба.
Е да, ама реалноста и те како ги демантира ваквите тврдења . Имаме безброј случаи кога родители се доктори на науки , инжењери , магистри ...какви се не ..аа од друга страна нивни деца превзеле физички карактеристики нооо остануваат неписмени , полуписмени, ептен наметнато да мора да завршат основно образование .Ама што е битно дали ги разгалиле родителите ако е генетска предодреденост тоа значи не зависи од нив туку дека само по себе треба да ги привлекува знаењето , дури и родителите да не ги принудуваат или наградуваат за да учат дури и да се измени социјална средина во која живеат. И обратно имаме безброј случаи кога родители се неписмени или полуписмени а дете генијалец .Ова значи дека освен физички карактеристики кој се преземени генетски , дека истото неважи за мозокот ? Зошто? По која логика?
Ако е така тогаш ваквата теорија е под директен удар на природните науки дека се е предодредено уште во моментот на Биг бенгот, односно дека личноста дури и како мозочна материјална конфигурација е чиста фикција .На пример докажано е дека кај птиците преселници дури и кога првпат сами патуваат непогрешливо ја наоѓаат локацијата , односно во нивни мозочни конфигурации веќе се инсталирани мапите за прелет ...очигледно генетски пренесено. Или риби што живеат во океан за време на мрестот непогрешливо наоѓаат река во која единствено само нивна врста се размножува....очигледно генетски пренесено знаење. Зошто не е така и кај човекот? Зошто не се пренесуваат секогаш ако не сите тогаш бар одредени карактерни особини , совесноста како мозочна конфигурација , толеранција ..итн?
Може да констатираме дека ГЕНЕТСКАТА ПРЕДОДРЕДЕНОСТ ВАЖИ ЗА ЦЕЛ ОРГАНИЗАМ НО НЕ И ЗА (ПО)СОВРШЕНОСТ НА МОЗОЧНИТЕ КОНФИГУРАЦИИ што е голема контрадикторност .Е токму заради ова општествените заклучуват дека личноста постои како материјална а нивна задача е да ја оформат низ системот на образование и општесвени норми. Инаку ваквите дилеми , прашања ги мачеле безмалку сите филозофи ..од каде да почнат. Тие кај човекот констатираат Самосвест но дали мислите се материјални , предодредени од генетски предодредените мозочни конфигурации. Што е објективна , што субјективна реалност, какви методи да се употребат за објективно расудување на реалноста, да се елиминираат субјективни пристрасни судови...итн....ако природни науки велат дека вселената преку совршенството на материјален човеков мозок се осознава самата себе , тогаш дали и колку материјални мисли можат да бидат непристрасни за природата чиј составен дел се и самите бидејќи и за нив важат истите закони на природните науки.
Или да го земеме примерот дека и најнајмали варијаци во мозочните конфигурации ( растојание на атоми , електрични полнежи ..итн ) доведуваат до нова предодредена од закони на природни науки ..Личност .Може ли да стане збор за навистина слободна личност , која има слободен избор, која ќе одговара за својте постапки...еве нека и нее се предодредено во моментот на Биг Бенгот? Ама па затоа е предодредено со законите на природните науки ....Ако и мозок е дел од Дарвиновото тврдење за еволуција ....каде тука се вклопува совеста како мозочна конфигурација? Напротив не само што не се вклопува туку испаѓа тежок дефект во мозокот ...тие што ја имаат се дефектни (што во денешно капиталистичко-демократско општество се покажува како точно)..а тие што ја немаат еволуирале во сосема исправна насока за преживување на посилните ,поприспособливите , тие се сосема здрави а тоа може да се заклучи по нивната успешност во...животот воопшто. Па еве нека биде и по нивно дека не се знаело како ќе биде во моментот на Биг бенг ама затоа денес се знае ....нека мозокот со цела негова сложеност му обезбедува каква таква неутрална позиција иако важат закони на природни науки ...повторно се поставува прашањето колку и како таков штом мисли се материјални нее се однапред предодредено не во смисла на Биг бенговска предодреденост, туку за секоја ситуација во која би се нашол човекот за да одлучува .Според нив самосвеста кај личноста составена како збир од мозочни конфигурации има одредена слобода без разлика што е крајно детерминирана од материјалноста од која е составена (слободната волја би испаднала некако како биметалната трака кај термостатот..иако за слободно да решава треба да се потрефи точниот хемиски , енергетски , механички баланс во соодветната мозочна конфигурација), дека во природата ништо не е случајно т.е си важат закони на природните науки а човекот свесно ја приспособува за свој потреби ....
.
.
итн

http://forum.kajgana.com/showthread.php?t=29212

2) Религиите што се повикуваат на библија си запишале написмено –“веруваме дека Бог ќе го воскресне не само душата туку и целиот биолошки човек” како непроменлива одлука – догма .Со тоа автоматски го признаваат мозокот како мислечки орган т.е. мозочните конфигурации ...што ќе рече Личноста е материјална .Тоа е нивното непроменливо тврдење од кое не отстапуват . Со заканувачките сознанија на природните науки дека буквално се е предодредено уште во првиот момент на БигБенгот па со тоа не постои ни личност а камоли ѓаоли врагови глупости ...што за нив претставувало директна закана за џаболебарењето нивната реакција следувала молневито па и така отфлајќи ја Дарвиновата теорија посегнале по својот омилен “џокер”- “Божјата севозможност” и го смислиле креационизмот според кој немало Бигбенг туку цела вселена и наша планета постојат едвај 10 000 години .Не дека Дарвинова теорија е целосно издржана , туку е премногу обопштена дека важи за се и сешто , иако еден минимален дел од севкупната фунционалност на целиот био систем на земјата сепак функционира по таа теорија.
Ама креационизмот е жив промашај ...Тоа ти е како да седнеш да гледаш некоја театарска претстава ..прв чин излегува гарнитура актери гледаш комедија (први почетни форми на живот), се спушта завеса излегува нова постава актери гледаш трагедија (диносауруси)...цицачи ..човек .....во толку краток временски интервал ....на режисерот ептен му се брзало .Инаку во последно време за да се доближат до луѓето кој масовно не им веруваат , свештенството се повеќе се повикува на науката бар делови од неа што и требаат оти бесконечно верглање на едни исти недокажани и недокажливи фрази е стварно досадно .За да не испадне плагијат од далечниот исток со карми , космички енергии, аури, а веројатно поттикнати и од се пополуларните биоенергетичари, даваат изјави дека сепак –“Бог е некаква чиста енергија”..нели од познатата равенка на Ајнштајн ..енергија ,маса , брзина на светлина , па ова донекаде би го објаснило библиското тврдење за Божјата сеприсутност. Хмм чиста енергија.....јас колку знам единствено енергија добиена од нуклеарни централи се нарекува нечиста поради проблем со складирање на нуклеарен отпад ама затоа е најпосакувана како најевтина. Енергија е енергија....по дефиниција ..насочено движење на елекроните низ проводник.
Ако Бог е енергија значи ние можеме него да го контролираме низ систем на дистрибутивна енергетска мрежа ..а нели можеме и да го произведеме ..од хидро , термо , нуклеарни централи , ветрници , и да го складираме ..акумулаторски .А па да не речам за ѕвездени експлозии –супернови ...испаѓа ...Бог....ПУКНАЛ...од мака , с’клет ,нервоза.....и имајќи предвид какви реакции има во сонцето и дека во вселената има милијарди сонца ....испаѓа дека кога ние збориме за Бог треба да поимаме некој многу нервозен тип. Не сакам ни да помислам за Божјата психолошка состојба во моментот на БигБенг...само сум среќен што не сум се нашол на Неговите Патишта во следните 15 тина милијарди години .Значи во конкретниов случај може да збориме за некаква самосвест на електроните , на масата , светлината....што повторно е во склад со библиски вистини дека –“Бог е се во се “…па ете и ние материјалните луѓе сме дел од божјата материја .А ова објаснува и од каде тоа Бог ја знае секоја наша мисла.Па сепак за да стане збор и за слободна личност со слободна волја треба извесна независност на мозочните конфигурации кај секоја индивидуа . Значи имаме гаранција дека имаме слободна материјална волја, личност постои, ноооо Бог е и во природата каде нема случајност се е поставено за наше искушение ..дали одиме по негови патишта или ѓаволот не демне од некаде.
Е како решение за бесмртност се нуди што друго ако не ..кај беше џокерот...ах да ..божјата севозможност...значи по пат на негова интервенција исто како кај креационизмот , дека некој од природните закони ќе престанат да важат и тоа баш тие што ја/го предизвикуваат распадот на материјата .Значи кога ќе престанат да важат одредени закони на природните науки што предизвикуваат распад на материјата , божјите избраници би станале бесмртни. А дали тоа би важело само за нив или за целата вселена и природата што не опкружува ? Колку знам распад на атоми престанува со престанок на нивна осцилација на околу минус 273 степени целзиусови....би се нашле во една многу скоцкана ситуација. Еве и нека нее така ...зар не би имало физички повреди? А ако важи не само за луѓето туку и за цела природа....хмммм...денес има природно и вештачко цвеќе зар тогаш не биле сите вештачки ? И како грешниците би биле вечно мачени во оган.....нели...па ако останам биолошки човек може огнот еднаш да ме пеплоса...како во крематориум .... додуша за да биде вечно..мора и мене да ме направи бесмртен како материјална телесност односно отпорен на огнот.....само незнам што тогаш би казнувал....дури за некој тоа би било бенефиција на пример билдерите и припадничките на понежниот пол би добиле бесплатна депилација....а да не речам дека дека ќе има само едно годишно време - лето па никој не ќе се грижи за гардероба .Или ако сум јас мозочна конфигурација а Бог енергија тогаш како може да ме казни.....да пушти поголем напон , ампеража...иии што...ќе ми изгори некое трензисторче , отпорниче во интегралното коло на мојата материјална самосвест ,епа ако си нема друга работа ако е толкав садист...нека си губи време. Добро , не е битно .Ние го имаме второто варјантно решение кај религиите кој тврдат дека по пат на Божја интервенција овој смртоносен матерјален матрикс еден ден ќе престане да биде смртоносен со тоа што некој од закони на природните науки ќе престанат да важат , тие што предизвикуваат распад на материјата , а тоа би значело бесмртност.

http://forum.kajgana.com/showthread.php?t=29212

Нема бог.

Енергијата шо го креирала универзумот не е свесна, не е развиен мозок па да знае што прави, да била свесна, немало да има катастрофи.
Тоа е се спонтана реакција.

Тоа само нам заспаните што мислиме дека сме многу свесни ни се чини така. Огледало ефект. Јас мојот личен огледало ефект (ангел и ѓавол) го барам во личност од спротивен пол. :)

Нема нешто полесно од тоа.За тоа ни треба малку логика,и во оваа доба само малку храброст.Ништо друго.Но морам да ти кажам дека незнам зошто човекот несака да се просветли.Сум прашал многу луѓе и одговараат:"А што ако не е вистина,место да се посветам на реалното јас да умрам без да оставам нешто на синовите".Морам да речам дека и тие се во право.Човек несмее да оди по патот на другиот бидејќи не го знае како тој што си го изградил.

Се сложувам. Доволна е одлука, мене ми се чини како да работам на неа, чекам (ко будала) условите да ми се погодат. А медитацијата сама по себе не е средство за постигнување просветление, туку само за човек да сфати дека нема никаква цел, дека таа е веќе постигната. Но ни се чини како да имаме уште многу пат да изодиме, па самите и си го правиме.

Точно, мозокот гледа т.е. делот што е наречен визуелен кортекс. Како камера. Очите се леќи а кортексот е касетата. Но тие не се свесни, тие имаат само моторна функција како и се друго во мозокот што е до сега проучувано. Свеста е проблематичното прашање што ги мачи квантните физичари а богами и мене.
Нема што да те мачи , треба да те радуе .
Иначе се согласувам со тебе за поголемиот дел од работите.

Не знам за вас, ама јас сум божество Видете, јас сум космосот и космосот е јас зошто сме зависни еден од друг. Да не бев јас ваква ни космосот немаше да биде ваков и обратно. Не ни можете да замислите колку важна и голема сум јас. :)

Се на светов е божествено. Бог е универзалијата која потенцијално може секој да ја има во себе. Затоа пак секој е посебен дел од Божеството и треба да го оди сам својот пат до него, не колективно.

Ако сакате да видите кои сте вие, прво прочитајте се што некогаш е кажано за Бог после заборавете се што сте прочитале и почнете да го барате во себе или во нешто што ве прави среќни.
Све е супер , само уште името да си го сменеше.

се нуди дека личноста може да се издвои од физичкото тело

Јов: 10:4 Дали се во Тебе телесни очи? Зар Ти гледаш како што гледа човекот?

2 Коринтјани: 12:2 Знам еден човек во Христа, кој пред четиринаесет години, не знам дали во телото, не знам дали вон телото, Бог знае, беше грабнат и издигнат до третото небо.

1 Коринтјани: 3:3 зашто сте уште телесни. Не сте ли телесни и не живеете ли како обичните луѓе, штом меѓу вас има завист, спорови и поделба?
3:4 Не сте ли телесни, имено, кога еден зборува:

Филипјани 1
23 Притиснат сум од две страни: имам желба да си отидам и да бидам со Христа, што е далеку подобро,

24 но заради вас е попотребно ДА ОСТАНАМ ВО ТЕЛОТО.

Човек е сличен на компјутерот има два дела , да направиме отприлика една аналогија
1 софтвер или свест
2 хардвер или се што е физичко кај човекот
Свеста е вечна и за неа нема што да се зборува , може само да се додадат некои методи за да се биде посвесен - сто и нешто методи - Vigyan Bhairav Tantra и ги има на пример во Osho - the Book of secrets и + добро се објаснети.
Само еден мал извадок по случаен избор :

First thing: we live with the ego, in the ego, centered in the ego. I am without knowing
who I am. I go on announcing, "I am." This "I-am-ness" is false, because I do not know
who I am. And unless I know who I am, how can I say "I"? This "I" is a false "I". This
false "I" is the ego. This is the defense. This protects you from surrendering.
You cannot surrender, but you can become aware of this defense measure. If you have
become aware of it, it dissolves. By and by, you are not strengthening it, and one day you
come to feel, "I am not." The moment you come to feel "I am not," surrender happens. So
try to find out whether you are. Really, is there any center in you that you can call your
"I"...............
Друго нема или си свесен или глумиш лудило , можам милион години да го докажувам ова ама тоа ти е mission impossible за одредени луге.

Другиот дел - телото е привремено и на крај ке го снема ама не е страшно иако си го сакаме многу , на крај на краиштата и тоа чуство е производ на егото .....

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom