Кој сум Јас?

• Креатор на темата Креатор на темата 831
  • Време на започнување Време на започнување
Сигурно има некој што не посматра... Не верувам да не стои голем креатор зад нас, поразличен од сите нас...

Па нели науката ни кажува дека од ништо настанало нешто, настанал униоверзумот и се во него. Потоа настанале и тие шест и пола милијарди кои имаат свест, кои посматраат, кои креираат. На квантната глупост донекаде и е јасно како функционираат некои работи но никако не може да сфати кој е тој што е свесен и што посматра(преку нас)...

науката кажува но не го докажува тоа ... се се тоа само теории ..
науката знае само 1 пиксел од целата слика (која е огромна) ...

Сигурно има некој што не посматра... Не верувам да не стои голем креатор зад нас, поразличен од сите нас...

можеби а можеби и не :)
можеби сме само занемарлива прашинка во целиот универзум :toe: што и всушност сме ...

Можеби тој што не создал сега не тестира...
Сигурно сме на проба...

науката кажува но не го докажува тоа ... се се тоа само теории ..
науката знае само 1 пиксел од целата слика (која е огромна) ...

Точно, не докажува само претпоставува. Темава ја отворив инспириран од еден документарец за квантна физика, чии претпоставки се совпаѓаат со моето видување на Бог.:wink: Претпоставуваат дека постои но не на начин на кој го видуваат поголемите религии...:)

Точно, не докажува само претпоставува. Темава ја отворив инспириран од еден документарец за квантна физика, чии претпоставки се совпаѓаат со моето видување на Бог.:wink: Претпоставуваат дека постои но не на начин на кој го видуваат поголемите религии...:)

го делам тоа мислење :smir:
е сега кој е тој начин на кој хмм :smir:

дај линкче да ѕирнам клипот

Секако дека Бог не е како дедо со бела брада... Тој сигурно е поразличен од нас, затоа и створил нешто поразлично од него...

Спознавањето е најголемата убавина. Кога едн ден ќе с еспознате кој сте што сте тогаш и ќе ја сватите вашата цел на постоење. Затоа и не случајно се вели не се замерувај со никого не знаш кој е што и што ќе биде утре. Господ исус христос рекол дека царството небесно го носиме во себе. Тоа значи дека без разлика дали сега е неко јдиректор или обичен работник во царството небесно тој ќе биде она за што е роден. Впрочем и тука настанала побуната кога енглеите се побуниле и сакале да бидат тоа за што не се родени, а нели станата тоа им го понудила демек она ќе им ги исполни желбите. Затоа и господ исус христос му одговара на свети петар каде вели дека него ќе го постави на портите од царството небесно. Долго време сум размислувал за тоа работно место и се надевам открив што е тоа ако се спореди со батлер каде што живее газдата, то ест свети петар ќе биде домаќинот што ќе се грижи за дворецот каде што ќер живее господ бог.

така и вие кога ќе откриете за што сте родени и до каде ви е чергата можеби ќе ја сватите реченицата кој сум јас.

Причината поради која постоиме е сигурно зошто Бог сакал да постоиме, а он како Единствен кој постоел пред нас имал право да создава што сака па ние сме негово дело, на некој начин дел од него... И се што бара од нас е да го почитуваме и признаваме... И мислам дека тоа е се, постоиме зошто тој така сакал... А ние сме го изневериле уште кога не создал, мислам нашите предци, па затоа сега сме на земјата, на некој начин ја испитува нашата верба во него... Значи ние на некој начин протестираме против нашиот креатор...
Можеби затоа што сакаме да бидеме Господари сами на себе, без некој да ни суди... Ама сигурно дека не можеме да бидеме тоа... Бидејќи тој што не креирал сигурно има право да ни суди... Ние сме на некој начин дел од него... Јас не можам да поверувам дека не постои креатор, како што имаше напишано друг член на друга тема и куќичката не настанала сама од себе... Не може материјалот сам да се претвори во куќа со прозорци,врати и тн.
Не знам јас мсилам на некој начин дека е така...
И секој од нас да се замисли сам во цел универзум а има доволно моќ да направи многу работи сигурно ќе креира нешто па после од него ќе бара да го почитува...

Не може материјалот сам да се претвори во куќа со прозорци,врати и тн.

Дали стварно сакаш да ти се објасни начинот како се настанати куќите со прозорци,врати итн... ?:tapp:

Дали стварно сакаш да ти се објасни начинот како се настанати куќите со прозорци,врати итн... ?:tapp:

Па некој ги изградил тоа сакам да кажам...

Почитта треба да се заслужи.
Дали синот треба да ги почитува родителите кои го запоставиле?

Почитта треба да се заслужи.
Дали синот треба да ги почитува родителите кои го запоставиле?

И јас за ова се расправав цело време на друга тема и престанав зш ќе ме банираа... Изгледа не можеме да бираме...
Мора да се почитува и тоа е тоа...

Јас сум човек, Божјо создание, создаден по Божјиот лик и подобие.

Еве го членот со куќичката...
Од кај знаеш дека си создаден по ликот на Бога..
Си го видел ли...???

Аман веќе со тоа „си го видел ли?“ :) Ете имате посебна тема за тоа (таа со ќоравата), читајте и пишувајте таму за тоа. Таму многу добро го разобличивме атеистичкиот критериум за постоење "за нешто да постои, мора да биде видено". Да не спамираме на секоја тема за тоа.

Јас си кажав за себе кој сметам дека сум јас. Зошто барате од мене да го докажувам своето тврдење, а вие самите не ги докажувате своите тврдења околу ова прашање?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom