ABC
“градител“
- Член од
- 24 февруари 2005
- Мислења
- 15.696
- Поени од реакции
- 193
Никој нема право да менува име, ама многу ми е жал што сите замижувате пред вистинската опасност а тоа е референдумот односно можностѕа за манипулации за исходот на евентуалниот референдум. Само јас можам да ви набројам неколку начини како може да се „намести“ референдумот да даде резултата за емнување на името.
Ко за почеток давање на два можности за заокруижување кои и двете би резултирале со смена на името.
Ко второ поставување на прашање на референдумот за менување на уставното име (доека во другата можност за заокружување би бил неменување на уставното име, ама менување на името за надворешна употреба)
Ко трето, силен притисок на населението преку перење мозок од страна ан странски политичари, или пак на домашни политичари, кои ќе кажуваат дека сите ќе живееме во мизерија и дека државата може да ни се распадне ако не го смениме името.
И еден куп други стратегии за кои ни самите не сте свесни, а и самите вие можете да паднете на тие разно разни финти.
Затоа референдум не треба ни да има.
Мојот оптимизам лежи во тоа ова на што повеќе луѓе да им го објаснам и да го разберат да и тоа на други им го објаснуваат, бидејќи само така може да се создаде доволна критична маса свесна за ова и која ќе излезе да се бунтува портив каков и да било референдум и обид за смена на името.
И отворено кажувам дека ќе ги презирам сите што нема да сакаат да го согледаат ова и ќе искажат подршка за референдум кој би бил кобен за името на нашата држава и земја. Односно за мене тие повеќе нема да бидат македонци бидејќи по дефиниција неможе некој да биде македонец а да се откажува од своето човеково право за самоидентификација.
Секој што ќе дорпинесе на каков и да било начин без ралзика дали свесен или несвен (фатен на финта) за тоа што го прави се деградира себе си, и се откажува од своите основни човекови права.
Е па ќе те “тапне“ лидерот по рамо и ќе сфатиш дека референдумот ти бил “најдемократски чин“ за изразување на твојата желба.Се разбира дека тоа е така,ама никогош за името или сопствениот идентитет,но тоа како по закон Македонците одсекогаш го занемарувале особено доколку им се наведат неколку примери каде што немало ни било каков референдум.