Кој и што знае да зготви?

  • Креатор на темата Креатор на темата ROZA
  • Време на започнување Време на започнување
Скоро сите популарни италијански специјалитети, грав со ребра, гулаш, пиле печено во кеса, јајца на 100 начини, кафе, чај, цевитана, фрапе, коктели, риби, шкампи, салати, супи од кеса, кренвишли варени, колбаси пржени, скара (кебап, плескавица, шарска, ребра, вешалици, ражнич, и колбаси) и тост за појадок.
 
Турлитава, мусака, пијана торта :D, Компир манџа, караѓорѓева шницла, кубански ориз со пилешко, соленки, панцероти,жербо торта, сникерс торта, ориз, сарма од лозов лист...
 
Скоро сите популарни италијански специјалитети, грав со ребра, гулаш, пиле печено во кеса, јајца на 100 начини, кафе, чај, цевитана, фрапе, коктели, риби, шкампи, салати, супи од кеса, кренвишли варени, колбаси пржени, скара (кебап, плескавица, шарска, ребра, вешалици, ражнич, и колбаси) и тост за појадок.
Цевитана знаеш? Kewl.
 
Може рецепта за ова? :)

Сникерс торта​

10 Белки од јајца плус 10 лажици шеќер се матат убаво.... се додаваат 5 лажици брашно, 1 лажица какао, половина пециво и 200гр сецкани кикиритки.... целата таа смеса се става да се пече во тавче бр 35 на 150 степени... 10 минути.

1 маргарин се мати со 100гр прах шеќер, се додаваат 10 жолчки и повторно се мати.
Во тенџере се врие 200гр шеќер, 100 мл вода, 100гр чоколадо за готвење и 4 лажици какао (малку да се згусне) од кога ќе биде готово се остава да се излади.

Изладениот фил се меша со матениот маргарин и целиот фил се става врз тортата а одозгора за крај се посипува со 100гр печени, сецкани кикиритки.
 

Сакам да прашам дали може смесата за палачинки да се чува во сад и да се прави после неколку дена.Сега ке бидам студент па планирам ако може од дома да ми направат 2 литри смеса и да ја ставам во шише и потоа кога сакам да си направам палачинки(ем брзо, ем лесно)?
 
Паа намногу сакам да правам пита,пица разни салати и колачиња
 
Сакам да прашам дали може смесата за палачинки да се чува во сад и да се прави после неколку дена.Сега ке бидам студент па планирам ако може од дома да ми направат 2 литри смеса и да ја ставам во шише и потоа кога сакам да си направам палачинки(ем брзо, ем лесно)?

Гарфилд, идејата не ти е баш добра..

Многу зависи смесата како ја правите...Мислам дека најдобро е кога ќе се стави минерална вода, негазирана и млеко во тетрапак...Јајца обавезно се ставаат и брашно, нели?
Дури и со вода да ги правите само не е ок да стои смесата затворена во шише со денови...Може еден ден, два максимум (преку сила)...Повеќе не...
 
Знам да правам кајгана, да сечам леб:), разни салати, грав, мусака, да си сварам кафе, шпагети, макарони и уште многу други работи ај сеа мрзи ме да пушувам:)
 
хмм, шо знам да зготвам .. се знам :P

грав, мусака, палачинки, торти, погача, леќа, компир манџа, мајоноез салата, зелка манџа, турли тава, полнети пиперки, селско месо, сарма, копани, стек, риба, ориз, ориз и месо, супа ..а дипломирав на скара & маринирање :P

совет за сите плачки/плачковци :P на кромид: додека го сечете кромидот, џвакајте мастика ( орбит најдобро или ервејс ) солза нема да пуштите :)
 
Прашањето е .... Што НЕ ЗНАМ да зготвам?
Мислам дека нема такво нешто ... барем што се користи во секојдневието за јадење.... а тука не ги вклучувам ... такви, вакви онакви странски специјалитети од Кина, Јапонија и такви некои шкљ земји
 
Ништо сложено не знам да готвам. Само прости работи како варење на макарони, пржење јајца и сл. Он е задолжен за готвењето:)
 

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom